10 linnaa Euroopassa

Kokosin tämänkertaisen Instagram Travel Thursdayn merkeissä koosteen linnoista, joita olen esitellyt jo aiemminkin blogin puolella. Joukkoon mahtuu niin ylellisiä palatseja, sotilaslinnoituksia kuin myös karuja raunioita.

Olen aina ollut kiinnostunut linnoista, joten niitä on mahtunut reissujen varrelle kymmenittäin. Osa kohteista on maailmankuuluja nähtävyyksiä, mutta vastaan on tullut myös tuntemattomampia helmiä. Tässä kymmenen linnaa tai palatsia, joiden kuvat löytyvät myös Instagram-tililtäni.ALHAMBRA, ESPANJA

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ehdin haaveilla tarunhohtoisen Alhambran näkemisestä vuosia, enkä joutunut pettymään kun viimein pääsin Granadaan syksyllä 2017. Maurit rakensivat Alhambran Nasridien dynastian kuninkaiden palatsiksi 1300-luvulla. Koristeelliset yksityiskohdat ja arabialaiset kirjoitukset johdattavat aikamatkalle menneeseen maailmaan. Jykevillä muureilla ja vehreissä puutarhoissa saa helposti kulumaan vaikka koko päivän. Myös Granadan kaupunkiin tutustumista varten kannattaa varata reilusti aikaa.

Lue lisää: Tarunhohtoinen AlhambraSPIŠSKÝ HRAD, SLOVAKIA

Sykähdyttävimmät näkemäni rauniot löytyvät Slovakian hiljaisista pohjoisosista. Spišin linna ei sijaintinsa vuoksi kuulu maanosan suosituimpiin turistinähtävyyksiin, mutta ansaitsee kiistattomasti paikkansa Unescon maailmanperintölistalla. Linna on ollut poikkeuksellisen suuri ja muutamat entisöidyt huoneet antavat kuvan menneiden aikojen loistosta. Tunnelmallisilta muureilta aukeaa hienoja näköaloja aina Tatra-vuorten huipuille saakka.

Lue lisää: Mahtava Spišin linna

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen


PREDJAMA, SLOVENIA

Harva linna sijaitsee yhtä erikoisessa paikassa, kuin kallioseinämästä esiin pilkistävä Predjama. Osittain luoliin louhittu rakennelma kätkee sisälleen lukemattomia tarinoita ja linnavierailu saa helposti mielikuvituksen laukkaamaan. Monet uskovat myös Predjaman kummituksiin, sillä muurien sisällä on vuosisatojen kuluessa kuollut lukemattomia ihmisiä erilaisista syistä. Linnan alta löytyvä luola toimii lepakkoyhdyskunnille rauhoitettuna talvehtimispaikkana.

Lue lisää: Dramaattinen Predjaman linnaPALÁCIO NACIONAL DA PENA, PORTUGALI

Kauniin Sintran pikkukaupungin yläpuolella kohoava Penan palatsi on varmasti yksi Euroopan mielikuvituksellisimpia rakennuksia. Värikäs kokonaisuus on erilaisten tyylisuuntien sekamelska, joka useimpien kävijöiden mielestä tasapainoilee hyvän maun rajamailla. Näyttävällä paikalla sijaitsevasta upeasta linnasta on kaikesta huolimatta vaikea olla pitämättä. Sintrassa kannattaa tutustua myös Maurien linnan raunioihin sekä kummituskartanoa muistuttavaan Quinta da Regaleiraan.

Lue lisää: Sintra ja minä


Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

EGESKOV, TANSKA

Fynin saarella sijaitsevaa Egeskovia voisi kuvailla poikkeuksellisen kauniiksi ja sympaattiseksi linnaksi. Tanskan suurimmista linnoista poiketen Egeskovilla ei ole kuninkaallista tai muutenkaan valtiollista historiaa, vaan se on vielä tänäkin päivänä yksityisomistuksessa. Pääsymaksu linnan alueelle on suhteellisen korkea, mutta rahalle saa vastinetta muun muassa upeiden puutarhojen, monipuolisten museoiden ja lapsille suunniteltujen aktiviteettien muodossa.

Lue lisää: Satulinna nimeltä EgeskovREGGIA DI CASERTA, ITALIA

Napolin pohjoispuolella sijaitseva Casertan palatsi kuuluu Euroopan kätkettyihin aarteisiin. Versaillesiin verrattavissa oleva jättimäinen palatsi suurine puutarhoineen on pysynyt tuntemattomana jopa monille kokeneille Italian-kävijöille. Käsittämättömät 1200 huonetta sisältävässä rakennuksessa on kuvattu kohtauksia muun muassa Star Warsiin sekä Enkeleihin ja demoneihin. Reggia di Caserta on ilman muuta vierailun arvoinen, jos satut olemaan mahtipontisten palatsien ystävä.

Lue lisää: Tunnetko Italian Versaillesin?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen


BLARNEY CASTLE, IRLANTI

Raunioitunut Blarneyn linna tunnetaan kuuluisasta kivestä, jonka suuteleminen tuo kaunopuheisuuden lahjan. Turistien huulia houkutteleva bakteeripesäke sijaitsee kattotasanteen reunalla ja siihen käsiksi päästäkseen täytyy asettua selälleen makaamaan. Suorituksesta voi halutessaan ostaa muistoksi virallisen todistuksen. Blarneyn linna ja sitä ympäröivät puutarhat ovat muutenkin näkemisen arvoisia. Blarneyn kylä sijaitsee vajaan kymmenen kilometrin päässä Corkin kaupungista.

Lue lisää: Blarneyn kivi saa jutun luistamaanCASTEL DEL MONTE, ITALIA

Italialaisesta yhden sentin kolikosta tutun Castel del Monten ympärillä leijuu arvoituksellinen ilmapiiri. Kukaan ei nimittäin tunnu olevan varma siitä, miksi tämä symmetrinen monumentti pystytettiin keskelle Puglian kaunista maaseutua. Vaalea linna on joka tapauksessa vartioinut ympäristöään jo reilusti yli seitsemänsadan vuoden ajan. Tämä Unescon maailmanperintökohde on mielestäni karuudestaan huolimatta vierailun arvoinen.

Lue lisää: Castel del Monten arvoitusCAHIR CASTLE, IRLANTI

Cahir ei välttämättä ole Irlannin monista linnoista kuuluisin, mutta kuuluu silti maan suurimpiin. Vierailu yhdessä saaren parhaiten säilyneissä normannilinnoissa oli miellyttävä kokemus, sillä väenpaljoudesta tai kiireestä ei ollut tietoakaan. Suir-joen saareen rakennettu sotilaslinnoitus on vankkaa tekoa, joten on helppo uskoa, että sen valloittaminen on ollut vaikeaa. Näkemiini irlantilaisiin linnoihin kuuluvat myös esimerkiksi Kilkennyn ja Malahiden linnat.

Lue lisää: Tipperaryn kreivikunnan aarteet – Cahirin linna ja Rock of CashelFREDERIKSBORG, TANSKA

Nostan tämän koosteen päätteeksi esille vielä Frederiksborgin, joka edustaa tanskalaista linna-arkkitehtuuria näyttävimmillään. Hillerødin pikkukaupungissa sijaitseva renessanssilinna on monine ylellisine saleineen mielenkiintoinen tutustumiskohde, jonka näyttelyt tutustuttavat Tanskan kuningashuoneeseen ja koko maan monivaiheiseen historiaan.

Lue lisää: Seitsemän linnaa Tanskanmaalla


Eurooppa on täynnä sykähdyttäviä linnoja, joista suosikkeihini kuuluvat edellä mainittujen lisäksi esimerkiksi vaikuttava Edinburgh Castle, Liettuan kaunis Trakain linna, Saksan jykevä Schloss Burg, Lissabonia vartioiva Castelo de São Jorge sekä tietenkin kotimainen Olavinlinna. Kuninkaallisista palatseista ainakin Versailles ja Drottningholm ovat maineensa ansainneet.

Tulevilla matkoillani toivon näkeväni muun muassa satumaisen Neuschwansteinin, walesilaisen Conwyn linnan, lautapelillekin nimensä antaneen Carcassonnen sekä pohjoisirlantilaiset Dunlacen rauniot. Myös itävaltalainen Hohenwerfen näytti moottoritien aamu-usvassa kohteelta, jonne täytyy joskus pysähtyä paremmalla ajalla. Tästä maanosasta eivät linnat lopu kesken. Mikä on sinun suosikkisi?

Tämä blogikirjoitus on osa Instagram Travel Thursday -tempausta, jonka järjestäjinä toimivat  Travellover ja Vagabonda. Lue tempauksesta lisää täältä.

Minut löytää Instagramista nimellä @lahtoportti.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

22 Comments

 • Reply duunireissaaja 5.4.2018 at 20:58

  Vaikka mä olen käynyt lukuisissa linnoissa, ei tältä listalta löytynyt kuin yksi käymäni kohde. Ja niistä sun haavelinnoista haluan eniten Carcassonneen!

  • Reply Mika / Lähtöportti 6.4.2018 at 10:20

   Tämä juuri todistaa sen, kuinka paljon linnoja on! Euroopan linnojen kiertämiseen ei yksi ihmisikä taida riittää. Carcassonne kiehtoo, olen miettinyt että sen voisi yhdistää joskus joko Provencen- tai Barcelonan-matkaan.

 • Reply sari/ matkalla lähelle tai kauas 5.4.2018 at 21:53

  Minun suosikki on totta kai Turun linna tuo supisuomalainen linna. Toinen linna jonka nostaisin tähän on Lontoon Tower. Nyt sain lisää pontta siihen, miksi haluan Sloveniaan….haluan tuohon Slovenian Predjaman kivilinnaan. On se hienoa, että maailmassa on linnoja ja linnafaneja!

  • Reply Mika / Lähtöportti 6.4.2018 at 10:29

   Turun linnassa täytyisikin käydä, kiitos muistutuksesta! Viimeksi viime kesänä näin sen muutaman sadan metrin päästä, mutta sisällä olen käynyt vain ala-asteen luokkaretkellä aikoinaan. Towerinkin olen nähnyt vain ulkopuolelta. Slovenia on kaikin puolin todella upea ja vieraanvarainen maa, paljon nähtävää pienellä alueella. Predjaman linnavierailuun kannattaa yhdistää myös läheiset Postojnan tippukiviluolat.

 • Reply Noora | Kerran poistuin kotoa 6.4.2018 at 00:48

  Linnat ❤️ Mun suosikki on iki-ihana Neuschwanstein. Carcassonnea taas olen haaveillut vaikka jo loppukesäksi. Joka tapauksessa se kuuluu lähiaikojen pakko päästä -kohteisiin! Vaikka itsekin olen jonkin verran linnoja kiertänyt, ei tässä postauksessa esiinny yhtään käytyä kohdetta. Tuo Slovenian linna kiinnostaisi näistä ehkä eniten, mutta kaikki kelpaisivat 🙂

  • Reply Mika / Lähtöportti 6.4.2018 at 10:44

   Neuschwanstein on pyörinyt mun suunnitelmissa jo niin kauan, että olisi jo aika edistyä sinne saakka 😀 Tässä tosiaan näkee linnojen määrän, kun sun kaltainen linnafanikaan ei ole vielä käynyt yhdessäkään näistä. Predjamassa on ainakin jotain erilaista kaikkiin muihin verrattuna, joten sitä on helppo suositella. Samoin useamman linnan kierrokset Irlannissa tai Tanskassa ovat harkitsemisen arvoisia 🙂

 • Reply Piyya 6.4.2018 at 05:51

  Mahtava valikoima linnoja ?
  Linnojen valloitus ei ole ensimmäisenä listoillani mutta eteen tullessa niitä ei voi ohittaa. Tuosta torstain linna listasta vain kaksi itsellä nähtynä ja ensi viikon Lissabonin matkalla olisi mahdollisuus valloittaa kolmas ?

  • Reply Mika / Lähtöportti 6.4.2018 at 10:52

   Maailmassa on niin paljon linnoja, että niitä tulee välillä vastaan etsimättäkin 😀 Joitakin näistä olen lähtenyt varta vasten katsomaan, kun taas muutamat ovat vain osuneet tosi kätevästi matkan varrelle. Hyvää matkaa Lissaboniin! Tykkään siitä kaupungista paljon, lähtisin mieluusti kolmannenkin kerran 🙂

 • Reply Terhi | VAGABONDA 6.4.2018 at 13:08

  Ehdin jo ajatella, että eikö listalla ole yhtäkään minulle tuttua linnaa, mutta olihan se viimeinen sitten ? Frederiksborg on kyllä upea linna ja ehdottomasti käymisen arvoinen myös sisältä!

  • Reply Mika / Lähtöportti 8.4.2018 at 15:58

   Frederiksborg on varmaankin näyttävin näkemistäni Tanskan linnoista. Linna on suuri ja sisällä on paljon nähtävää. Toki myös esimerkiksi Kronborg, Amalienborg ja Rosenborg ovat komeita, mutta kaikista mieluiten palaisin näistä Frederiksborgiin.

 • Reply Jenni / Unelmatrippi 8.4.2018 at 19:27

  Penan palatsi ja Alhambra on tullut näistä katsastettua. Alhambra vei minusta ylivoimaisesti voiton, vaikka Pena on toki hieno myös! Pidän itse ns. perinteisistä linnoista eniten (siis en niinkään palatseista), ja esim. Eltzin linna Saksassa kuuluu tähän hienoon kastiin. Neuschwanstein oli omaan makuuni aivan liian turistinen paikka, ne jonot olivat jotain aivan kamalaa. Mutta onhan se upean näköinen rakennus! Kotimaassa hienoimpiin pytinkeihin kuuluu minusta Imatran valtionhotelli, sehän on jugendlinna.

  • Reply Mika / Lähtöportti 8.4.2018 at 22:34

   Alhambra on ainutlaatuinen, en voi oikein verrata sitä mihinkään muuhun näkemääni. Eltzin linna on mulle ihan uusi tuttavuus, mutta näyttää kuvissa tosi hienolta, kiitos vinkistä! Jos vaikka joskus lähtisi Moselin viinireitille, niin tuohan olisi ihan pakollinen käyntikohde 🙂 Saksassa riittää varmasti tosi monta muutakin upeaa linnaa. Voin kuvitella Neuschwansteinin turistiseksi, mutta siitä on vaan haaveillut jo niin kauan, että se on joskus päästävä omin silmin näkemään. Ja kyllä, Imatran valtionhotelli on harvinaisen kaunis myös! Uusi vierailu Imatralla on paikallaan, kunhan koski saadaan taas (olikohan se nyt ensi vuonna) kuohumaan 😀

   • Reply Jenni / Unelmatrippi 9.4.2018 at 10:53

    Sepä se, samasta syystä itsekin kävin Neuschwansteinia katsomassa, vaikka tiesin sen turistiseksi. Silti yllätyin turistien määrästä eli kannattaa varautua henkisesti. 🙂 Ja kyllä, Saksassa riittää linnoja! Yksi uusi tuli nähtyä pääsiäisenä ja keväämmällä on tiedossa lisää linnakierrosta, ihanaa! Eltzistä muuten luin vastikään jostakin, että myös siellä olisi paljon vierailijoita. Jokunen vuosi sitten näin ei ollut, joten en tiedä, onko sen suosio sitten jostain syystä kasvanut vai oliko meillä vain tuuri omalla käynnillä. Toki väkimäärä riippuu ajankohdasta ja varmaan tuuristakin. Keski-Euroopan lomasesonkina matkustamista kannattaa vältellä.

   • Reply Mika / Lähtöportti 11.4.2018 at 00:36

    Joo, täytyy henkisesti varautua Neuschwansteiniin 🙂 Nyt Prahan linnaan jonottaessa joutui jo vähän miettimään onko kaikki sen tungoksen arvoista, mutta Neuschwansteiniin on joka tapauksessa päästävä 😀 Vierailuajan valinnalla on varmasti merkitystä, ja on kai sekin mahdollista että Eltzin suosio olisi noussut vaikka Instagram-kuvien ansiosta. Mahtavaa, että teidän kevätmatka lähestyy 🙂

 • Reply Jenni 8.4.2018 at 22:43

  Sykähdyttäviä! En ole aiemmin ollut linnafani, mutta nyt Saksassa on joka joenmutkassa nähtävää – vaikkakaan kaikki eivät ole läheskään noin mahtipontisia kuin nuo 🙂

  • Reply Mika / Lähtöportti 11.4.2018 at 00:51

   Kiitos! Saksassa riittää varmasti linnoja kierrettäväksi. Mun olisi jo muutenkin aiheellista matkustaa sinne pitkästä aikaa, edellisestä Saksan-reissusta on jo ihan liian kauan.

 • Reply Timo 11.4.2018 at 23:19

  Tuossa olikin kaikki meille uutta – Neuscwanstein käytiin katsomassa 2005. Eniten linnoja tuli kierrettyä Skotlannissa : https://www.flickr.com/photos/timokoo/albums/72157600627363012 , siellä oli tuli hyödynnettyä myynnissä ollut linnakortti, jolla sai valita kolme tms päivää ja käydä aina yhden päivän aikana niin monessa linnassa kuin ehti. Suunnittelijan paratiisi. 😀

  • Reply Mika / Lähtöportti 13.4.2018 at 21:20

   Kiitos linkistä, noita kuvia katsoessa heräsi entistä kovempi innostus palata pitkästä aikaa Skotlantiin! Olinkin jo unohtanut Urquhartin linnan, tosin näin sen aikoinaan vain hyvin pikaisesti. Skotlanti on varmasti sellainen linnojen ystävän paratiisi, että suunnittelu on hyväksi aikataulusta riippumatta 😀

 • Reply Kohteena maailma / Rami 12.4.2018 at 01:03

  Sinänsä mielenkiintoista oli se, että vaikka meillä on paljon samoihin kohteisiin reissuja, niin näistä linnoista ainoastaan Predjama on itsellä käytynä. Olen kyllä paljon linnoissa käynyt Euroopassa, mutta ollaan osuttu eri kohteisiin linnojen osalta.

  Kaiken kaikkiaan mielenkiintoinen postaus! Tästä sai taas muutaman lisävinkin tuleville reissuille 🙂

  • Reply Mika / Lähtöportti 13.4.2018 at 21:27

   Mielenkiintoista tosiaan, on näköjään mahdollista osua ihan eri linnoihin 😀 Toki näistä kymmenestä suurin osa sijaitsee enemmän tai vähemmän syrjässä suurista kaupungeista. Mukavaa jos löysit uusia kohteita tuleville reissuille! 🙂

 • Reply Travelloverin Annika 5.5.2018 at 21:14

  Taidat olla fanaattisin linnafani, jonka tiedän. 🙂 Kauniitahan nuo ovat, mutta minuun on iskenyt kyllästyminen. Jollain tavalla linnat toistavat toinen toistaan, vaikka kuinka erilaisia olisivat. Juuri vappuna kiivettiin ystäväni kanssa yhteen Prahan ulkopuolella, mutta en jaksanut innostua menemään sisälle. Tuli olo, että ihan samanlainenhan tuo varmaan on kuin muutkin. Taitaa olla hyvä pitää taukoa ja palata linnoihin, kun entisten pöly on laskeutunut.

  • Reply Mika / Lähtöportti 7.5.2018 at 11:06

   Olen kyllä linnafani, mutta munkin on pakko myöntää, etten jaksaisi sellaista matkaa, jossa kierrettäisiin pelkkiä linnoja päivästä toiseen. Käyn tosi mielelläni katsomassa aina yhden tai kaksi linnaa, jos niitä reissun varrelle osuu, mutta rajansa kuitenkin tässäkin asiassa. Vähän sama juttu koskee jopa pieniä italialaisia kukkulakaupunkeja. Niin paljon kuin niistäkin tykkään, niin liian montaa sellaistakaan ei monena peräkkäisenä päivänä jaksa 🙂

  Leave a Reply