Suomen suurin matkablogiyhteisö

Castel del Monten arvoitus

Puglian maaseudulla Italiassa kohoaa komea kahdeksankulmainen linna, jonka historiasta väitellään edelleen. Kukaan ei tunnu varmasti tietävän rakennettiinko se metsästysmajaksi, puolustuslinnakkeeksi vai johonkin muuhun tarkoitukseen.

Linna näkyy peltojen keskellä kulkevalle maalaistielle jo kaukaa. Se näyttää aluksi kummalliselta kukkulan laelle pudonneelta valkealta laatikolta. Mieleeni tulevat Järvenpäästä muutama vuosi sitten puretut viljasiilot. Joudumme jättämään auton maksulliselle parkkipaikalle, josta on vielä kävelymatkaa linnalle. Taivallamme ylämäkeen autotien reunaa pitkin, kunnes saavumme nähtävyyden juurelle. Symmetrinen rakennus on lähempää katsottuna yllättävän kaunis. Emme saa ihailla rakennusta kovin pitkään keskenämme, sillä saamme seuraa sotajoukon tavoin meluavasta koululaisryhmästä.

Unescon maailmanperintölistalle vuonna 1996 lisätty Castel del Monte on kuvattuna italialaiseen yhden sentin kolikkoon. Linna saattaa olla tuttu myös pullon etiketistä, sillä Castel del Monten viinialueella tuotettuja juomia on ollut myynnissä Suomessakin. 1240-luvulla pystytetyn Castel del Monten rakennutti Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan keisari Fredrik II. Vielä tänäkään päivänä ei ole päästy yksimielisyyteen linnan alkuperäisestä käyttötarkoituksesta. Suosituimman teorian mukaan Castel del Monte olisi tehty keisarin metsästysmajaksi, joskin se on tähän tarkoitukseen varsin ylimitoitettu.

Monet seikat viittaavat siihen, ettei Castel del Montea rakennettu sotilaalliseen tarkoitukseen. Yksinäinen linna sijaitsee keskellä maaseutua sellaisella alueella, jonka asukkaat olivat aikoinaan uskollisia keisarille. Vallihauta puuttuu ja esimerkiksi portaikot on rakennettu kaartumaan linnan puolustajien kannalta epäedullisella tavalla. Joidenkin arvioiden mukaan linnaa olisi joskus saattanut ympäröidä ulompi muuri, josta ei tosin ole minkäänlaisia jäänteitä.


Castel del Monten alkuperäisen tarkoituksen on epäilty liittyneen myös tieteeseen tai uskontoon. Tähtitieteestä kiinnostunut keisari olisi voinut käyttää paikkaa tähtitorninaan. Joidenkin arvioiden mukaan linna saattaisi jäljitellä jopa arabialaista kylpylää. On myös mahdollista että se rakennettiin vain monumentiksi ilman erityistä käyttötarkoitusta, tai sitten varta vasten keisarin tyttären Violanten häiden pitopaikaksi.

Linnan alakerrasta löytyy muutamia museoesineitä ja infotauluja. Karuja sisätiloja ei ole kalustettu ja lapset miettivät vielä seuraavinakin päivinä sitä, kuka linnan tuolit on oikein varastanut. Pääsemme myöhemmin samalla matkalla tutustumaan yltäkylläisesti sisustettuun Casertan palatsiin. Historiankirjoista selviää, että Bourbon-suvun jäsenet ovat vieneet Castel del Monten marmoripylväitä ja ikkunankarmeja uusiokäyttöön nimenomaan Casertaan.

Yläkerrassa on alakerran tapaan kahdeksan toisiaan muistuttavaa huonetta, jotka on jätetty tyhjilleen. Kuten monessa muussakin historiallisessa kohteessa, kannattaa täälläkin pysähtyä hetkeksi miettimään millaista paikalla on ollut joskus ennen. Hiljennyn ikkunan ääreen katselemaan maisemaa alas laaksoon. Kun katseensa kääntää sopivaan suuntaan, ei missään näy taloja tai mitään muutakaan nykypäivään viittaavaa. Mietin, millaista keskiajalla olisi ollut tähystää kumpuileville pelloille ja katsella pienten metsiköiden takaa lähestyviä ratsumiehiä. Näen jo melkein silmissäni tasangon halki vaeltavia tummakaapuisia munkkeja, kunnes havahdun takaisin todelliseen maailmaan.

Kierrämme vielä lopuksi linnan ympäri. Kukkulan huipulla puhaltaa navakka tuuli, joka miltei lennättää hatut lasten päästä. Katselemme hetken maisemaa, jota sävyttävät kevääseen heränneet vihertävät pellot. Ylväästi kukkulansa laella seisova symmetrinen linna teki minuun vaikutuksen, vaikkei sisätiloissa ole juurikaan nähtävää ja myös sisäpiha on muun linnan tapaan varsin koruton. Maailmassa on varmasti paljon suurempia ja kauniimpia linnoja kuin Castel del Monte, mutta tämä mystinen rakennelma jäi silti mieleeni harvinaisen kiehtovana paikkana.

Voit lukea Castel del Montesta myös Marimente-blogista.

Muita Puglian alueesta kertovia juttujani ovat Valkoisten kujien Puglia, Kapeita kujia ja pastaostoksia Barissa sekä Trullien kaupunki Alberobello.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Heli/ Näkymiä vihreältä kukkulalta 13.3.2018 at 12:46

  Otsikkohan on suoraan kuin jostain Viisikko-sarjasta 🙂 Mutta nyt kyllä Castel del Monte alkoi kyllä kiinnostaa ihan uudella tavalla! Se on todellakin monella tapaa erilainen kuin mikään toinen linna, eikä siihen näytä liittyvän minkäänlaista veristä sotahistoriaa – mikä tekee siitä tietysti vielä mukavamman kohteen. Kiehtovaa!

  • Reply Mika / Lähtöportti 13.3.2018 at 19:13

   Viisikot tuli aikoinaan luettua hyvin tarkkaan, joten ehkäpä otsikko on syntynyt sitä kautta alitajuntaan 😀 Castel del Monte on monien tarinoidensa kautta kiinnostava. Toisaalta kaikessa symmetrisyydessään hyvin pelkistetty, mutta ehkä juuri siksi niin kiehtova.

 • Reply Teppo/Tämä matka 17.3.2018 at 17:56

  Just ollaan Roomassa paluumatkalla Pugliasta. Ehdin jo tottua pikkukylien hiljaisuuteen ja masserioiden viljelysmaihin ja nyt Napolin ja Rooman hulina hyppää päälle. Me ei käyty tuolla linnalla, nähtävää riitti kun kierreltiin masserioita maaseudulla.

  • Reply Mika / Lähtöportti 18.3.2018 at 22:00

   Puglia on upeaa seutua ja voisin itsekin viihtyä siellä vaikka kuinka kauan. Ei tämä linna mikään must-kohde ole, mutta varsinkin historiansa ansiosta kiehtova paikka, jos sattuu linnoista tykkäämään.

 • Reply Jenni / Unelmatrippi 19.3.2018 at 18:36

  Aika jännän näköinen tuo linna! Täytyy pitää mielessä, jos (kun? 🙂 ) joskus tulee asiaa Pugliaan, linnabongailu kun on hauskaa. Mielenkiintoinen myös tuo hämärän peitossa oleva historia.

  • Reply Mika / Lähtöportti 20.3.2018 at 10:38

   Menkää ihmeessä joskus Pugliaan, se on yksi Italian kiehtovimpia alueita ja kuin eri maailmasta vaikkapa Pohjois-Italiaan verrattuna. Castel del Monte on varmasti linnabongarille mielenkiintoinen kohde, pelkistetty mutta arvoituksellinen.

  Leave a Reply