Suomen suurin matkablogiyhteisö

Ylläs, Saariselkä vai Pyhä – mikä olikaan ykkönen?

Nyt kun takana on kolme peräkkäisten talvien reissua Lapin lumille, tuntuu sopivalta vertailla kokemuksia keskenään. Kokosin yhteenvedon siitä, kuinka hyvin Ylläs, Saariselkä ja Pyhätunturi vastasivat toiveitamme.

* Sisältää mainoslinkin

Kun noin kaksi ja puoli vuotta sitten suunnittelimme ensimmäistä aikuisiän matkaani Lappiin, oli kohteen valitseminen vaikeaa. Hiihtokeskukset olivat tuttuja vain nimeltä, joten kaipasin tietoa siitä, mitä ne pitävät sisällään. Kokosin tämän paketin lähinnä siksi, että se voisi auttaa jotakuta muuta vastaavassa tilanteessa. Oman suosikin valinta on pitkälti makuasia, johon vaikuttaa ensisijaisesti se, mitä lomaltaan hakee. Itse arvostamme Lapissa erityisesti hiljaisuutta, luonnon kauneutta ja hyviä hiihtolatuja.


HIIHTOLADUT

Olemme harrastaneet Lapin-matkoillamme ensisijaisesti murtomaahiihtoa, joten ladut ovat tulleet tutuiksi. Ylläksen 330 kilometrin latuverkosto on Suomen laajin. Saariselällä latuja on noin 200 kilometrin ja Pyhä-Luostolla 150 kilometrin verran. Numeroilla ei kuitenkaan ole juurikaan merkitystä, sillä kaikissa näissä riittää mukavasti hiihdettävää viikon matkalle. Kilpa- ja kuntourheilijoille suosittelen ensisijaisesti Yllästä, josta löytyy haastavan mäkisiä latuprofiileja. Retkeilijöille paras vaihtoehto on erämaahenkinen Saariselkä. Kaikkien kolmen keskuksen ladut ovat olleet erinomaisessa kunnossa.


VALAISTUT LADUT

Jos hiihtämään lähtee pimeimpään vuodenaikaan eli joulun tienoilla, on latujen valaistuksella suuri merkitys. Hiihtolomaviikoilla päivät ovat jo mukavan valoisia pääsiäisestä puhumattakaan.
Ylläs tarjoaa 38 kilometrin laajuisen hyvin valaistun verkoston, joka sisältää monipuolisia reittivaihtoehtoja. Saariselällä valaistuja latuja on 34 kilometriä, mutta osa lampuista on varsin himmeitä. Pyhällä on 14 kilometrin pituinen valaistu osuus jota voi hiihtää edestakaisin, muttei valaistua kiertolenkkiä. Naapurista Luostolta löytyy 18 valaistua latukilometriä.


PIENTEN LASTEN HIIHTOHARJOITTELU

Tässä kategoriassa Ylläs on ykkönen. Aurinkotuvan hiihtomaa on loistava paikka pienille hiihtäjän aluille, jotka vielä harjoittelevat tekniikkaa, eivätkä ole valmiita pidemmille laturetkille. Hiihtomaan latu on tähän tarkoitukseen sopivan pituinen ja sen varrella on kumpare kiipeämis- ja laskemisharjoittelua varten. Aurinkotuvalla on myös kahvila, makkaranpaistoon sopiva laavu, pieni pulkkamäki sekä muutama poro. Saariselältä löytyi todella lyhyt hiihtoharjoitteluun tarkoitettu latu, mutta koimme mielekkäämmäksi lähteä lasten kanssa yleisille hiihtoreiteille joko vuokraamamme mökin tai esimerkiksi Laanilan Savottakahvilan pihalta. Pyhätunturilla ei ole lapsille suunnattua hiihtoaluetta, mutta harjoitteluun sopiville helpoille latuosuuksille pääsee joko suoraan hiihtokeskuksesta tai esimerkiksi Pyhän Astelin tai Kairosmajan parkkipaikoilta, joten olosuhteet ovat tältä osin kunnossa.


PULKKAMÄET

Suomen pisin ja vauhdikkain pulkkamäki löytyy Saariselältä, joten tältä osin voittaja on helppo valita. Yli kilometrin matkaa ei ole tietenkään pakko laskea kokonaan, vaan varsinkin pienemmät lapset suosivat rinteen alaosaa, joka toimii sellaisenaankin mainiosti. Ylläksen pulkkamäki on hiihtokeskuksen yhteydessä ja ylös pääsee ilmaisella mattohissillä. Olosuhteet ovat kunnossa ja esimerkiksi lämmittely onnistuu viereisen laavun tulilla. Pyhältä löytyy kaksi vierekkäistä pulkkarinnettä, joiden alaosassa vaaditaan tiukkaa jarrutusta.


LASKETTELURINTEET

Laskettelusta ei ole omakohtaista kokemusta, mutta numeroiden perusteella yli 60 rinteen Ylläs kuulostaa houkuttavimmalta. Sieltä löytyvät Suomen suurimmat korkeuserot sekä pisimmät, kolmen kilometrin mittaiset rinteet. Rinteiden määrässä Saariselkä (15) ja Pyhä (14) jäävät jälkeen ja molempien pisimmät laskut ovat noin 1800 metrin mittaisia. Kylmät faktat eivät kuitenkaan ratkaise kaikkea ja esimerkiksi monet puuterilumen ystävät kehuvat Pyhää Suomen parhaaksi vapaalaskukohteeksi. Myös rinteiden jyrkkyyden, haastavuuden ja tunnelman suhteen löytyy varmasti erilaisia mieltymyksiä.


TUNTURIN HUIPULLA KÄYNTI EI-LASKETTELIJOILLE

Saariselän keskeisimmän tunturin Kaunispään huipulle pääsee ihailemaan maisemia helposti autolla. Koska tunturi ei muutenkaan ole mahdottoman korkea, voi sinne kavuta myös jalkaisin vaikkapa pulkkamäen reunaa pitkin. Ylläksen laelle 718 metriin voi nousta mukavalla gondolihissillä, jonka ikkunat tarjoavat suojan alueelle tyypilliseltä tuulelta. Pyhätunturin huipulle kulkee PyhäExpress-tuolihissi, joka on talven lisäksi maisemahissikäytössä myös kesäkaudella juhannuksesta syyskuulle.


NÄHTÄVYYDET

Ylläkseltä käsin kannattaa käydä Lainion Snow Villagessa, jonka lumihotelli on aidosti henkeäsalpaava ilmestys. Tänä vuonna Game of Thronesin teemaan rakennettu jäinen taideteos on saanut myös ansaitsemaansa kansainvälistä huomiota. Saariselältä käsin kävimme tunnin ajomatkan päässä Inarin Siida-museossa, joka tarjoaa tietoa niin Lapin luonnosta kuin saamelaisperinteistäkin. Pyhä-Luoston nähtävyyksistä voisi mainita vaikkapa Lampivaaran ametistikaivoksen, jossa emme kuitenkaan vierailleet. Viime hetken kohdevinkit kannattaa hakea hiihtokeskusten turisti-infoista, joissa olen aina saanut asiantuntevaa palvelua.


POROT

Toistaiseksi parhaat kohtaamisemme porojen kanssa olemme kokeneet Koparassa Pyhätunturin lähettyvillä. Viiden euron pääsymaksua vastaan pääsee syöttämään ja silittämään tilan kesyjä poroja. Poro- ja huskysafareja järjestäviä yrityksiä löytyy kaikkien hiihtokeskusten ympäristöstä, joten kannattaa tutustua tarjontaan Ylläksen, Saariselän ja Pyhän internet-sivuilla ja tehdä retkivaraus ennakkoon. Jos haluaa vain nähdä poroja ilman sen kummempia aktiviteetteja tai pääsymaksuja, se onnistuu vaikkapa televisiosta tutun Äkäslompolon Jounin kaupan kulmilla.TUNNELMA

Saariselkä tunnetaan rauhallisesta menosta ja erämaan maisemistaan. Laduilla lykkiikin lähinnä eläkeläisiä, lapsiperheitä ja muutamia ulkomaalaisia turisteja. Myös Pyhällä oli Etelä-Suomen hiihtolomaviikolla yllättävän hiljaista. Ylläs tuntuu olevan enemmän urheilullisten aikuisten suosiossa ja tarjoaa loistavat puitteet perhelomallekin. After ski -meininkeihin emme ole tutustuneet lainkaan, mutta näistä vaihtoehdoista lähtisin etsimään iltaelämää ensisijaisesti Ylläkseltä. Hieman syrjemmällä on helppo nauttia luonnon hiljaisuudesta kaikissa näissä kohteissa. Olemme majoittuneet joka kerralla vuokramökkiin, joka on sijainnut hiihtokeskuksen ulkopuolella rauhallisessa ympäristössä.KANSALLISPUISTOT

Kaikkien kolmen hiihtokeskuksen tuntumasta löytyy upea kansallispuistoksi rauhoitettu alue, jonka laduilla olen hiihtänyt enemmän tai vähemmän. Pallas-Yllästunturin ja Pyhä-Luoston kansallispuistot ovat Suomen vanhimmat ja ainoat, jotka on perustettu ennen toista maailmansotaa. Itseeni suurimman vaikutuksen teki pintaraapaisu Urho Kekkosen kansallispuiston maisemista Saariselän lähettyvillä, mutta myönnän, etten ole tutustunut yhteenkään näistä laajoista alueista kunnolla.AKTIVITEETIT

Emme ole omilla perhematkoillamme kaivanneet juurikaan muuta tekemistä hiihtämisen ja pulkkamäkien lisäksi, joten monipuolisia kokemuksia erilaisista aktiviteeteista ei varsinaisesti ole. Lapin suosituimpiin ulkoilmapuuhiin kuuluvat laskettelun lisäksi esimerkiksi lumikenkäily, moottorikelkkailu, husky- ja porosafarit, fatbike-pyöräily sekä opastetut revontuliretket. Hiihtokeskuksissa on useita välinevuokraamoita sekä opastettuja retkiä järjestäviä yrityksiä. Lisätietoa löytyy Ylläksen, Saariselän ja Pyhän nettisivuilta.


PALVELUT

Saariselän kyläkeskus on rakennettu matkailun ehdoilla tiiviiksi hotellien ja muiden palveluiden ryppääksi. Ylläksellä toiminta jakautuu tunturin eri puolille Äkäslompoloon ja Ylläsjärvelle. Pyhätunturin juurelta löytyy muun muassa muutama ravintola sekä ruokakauppa. Ainakin pintapuolisesti nähtynä näistä kaikista löytyvät suunnilleen toisiaan vastaavat peruspalvelut. Kylpyläänkin pääsee niin Ylläksellä, Saariselällä kuin myös Pyhän naapurissa Luostolla. Ravintola-ateriat ovat jääneet vähiin, mutta hyviä kokemuksia Lapin-matkojen varrella ovat tarjonneet esimerkiksi Äkäslompolon Rouhe sekä Inarin Kultahovin Aanaar.


ETÄISYYDET

Ylläkselle saavuttaessa lähin rautatieasema on Kolari, josta on reilun puolen tunnin ajomatka rinteiden juurelle. Matka Kemijärven asemalta Pyhätunturille on samaa luokkaa. Pohjoisemmassa sijaitsevan Saariselän seudulle raiteet eivät yllä, vaan ajomatkaa Kemijärveltä kertyy kolmisen tuntia ja Kolarista hieman enemmän. Nopein keino Saariselälle pääsemiseksi on lento Ivaloon, josta on lyhyt matka perille. Yllästä lähin lentokenttä on Kittilä ja Pyhää lähin Rovaniemi.


YHTEENVETO

Korostan, että hiihtokeskus kannattaa valita ennen kaikkea omien harrastusten ja mieltymysten perusteella. Siksi pystyn julistamaan voittajan vain oman perheemme maun mukaan, enkä siltikään kykene yksiselitteiseen päätökseen. Vietimme onnistuneen loman näissä kaikissa kolmessa paikassa. Ykköskohteen valinnassa järkisyyt puoltavat Yllästä, mutta suurin pala sydämestäni jäi Saariselän maisemiin. Seuraavaa hiihtomatkaa ajatellen vaihtoehtoja on toki monta muutakin. Lapin-kohteista houkuttaisi erityisesti Salla, vaikka toisaalta voisi joskus jäädä myös etelämmäs Rukalle tai Vuokattiin.

* Olemme varanneet hiihtomatkojemme majoituksen yleensä Lomarenkaan sivuilta, joista löytyy tuhansia vuokramökkejä eri puolilta Suomea. Voit tutustua Lomarenkaan valikoimaan tästä linkistä. 


Tiedon uusista blogipostauksista saat parhaiten tykkäämällä Lähtöportista Facebookissa. Lähtöportti löytyy myös Instagramista ja Twitteristä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Elina Marjaana Travel Blog 17.3.2018 at 08:42

  Olen samaa mieltä, omat mieltymykset vaikuttavat kaikista eniten talvilomakohteen valintaan ja siksi niihin kannattaakin tutustua etukäteen. Ylläksellä on loistavat laskettelurinteet, siellä kannattaa ehdottomasti suunnata rinteisiin, kun taas Saariselkä sopii hiihtoon, etenkin retkihiihtoon. Latu kulki yhdessä vaiheessa rinteiden ohi, eivätkä ne näyttäneet erityisen houkuttelevilta, ainakaan Ylläkseen verrattuna. Pyhällä en ole vielä käynyt, mutta sinne voisi joku talvi mennä. Vaikuttaa kertomasi perusteella hyvältä paikalta sekin. Siellä on ilmeisesti myös oikein hyviä patikkapolkuja kesällä ja syksyllä. 🙂

  • Reply Mika / Lähtöportti 18.3.2018 at 21:51

   Näin se on, Lapin kohteen valinnassa oleellisinta on, mitä sieltä lähtee hakemaan. Esimerkiksi Ylläs lasketteluun ja Saariselkä hiihtoretkille. Olen kuullut hyviä ruskaretkikokemuksia Pyhältä ja voikin olla, että paikka on parhaimmillaan siihen tarkoitukseen. Jos vaan löytyisi joskus ylimääräistä loma-aikaa syyskuulle, olisi sellainen ruskaretki mukava toteuttaa vaikka juuri Pyhällä 🙂

 • Reply Rosa 17.3.2018 at 22:45

  Kiva vertailu. Äitini on Levi-fani ja siellä kävimme viime vuonna tyttäreni kanssa. Harkinnassa on ollut Saariselkä, koska siellä on liiton paikat. Edullisimmin majoitus irtoaa kaamos aikaan, joten hyvä tietää, että Saariselällä on pisimmät valaistut ladut.

  • Reply Mika / Lähtöportti 18.3.2018 at 21:57

   Kiva jos tästä oli iloa 🙂 Meillä on Levi vielä käymättä. Saariselällä on ihan kelvolliset valaistut ladut, tosin osa niistä on ikään kuin ”puolivaloja” jolloin on aika hämärää, osa sitten kunnolla valoisia osuuksia. Saariselkä on upea paikka, jos tykkää luonnon rauhasta ja erämaahenkisistä maisemista.

  Leave a Reply