Suomen suurin matkablogiyhteisö

Euroopan romanttisimmat kaupungit

Listasin ystävänpäivän kunniaksi maanosamme viisi romanttisinta matkakohdetta vaikkapa viikonloppulomaa ajatellen. Kannattaa silti muistaa, että aina tärkeintä ei ole reissun päämäärä, vaan se kenen kanssa matkustaa.

Romantiikan voi varmasti käsittää monella tavalla. Valitsemistani kaupungeista löytyy esimerkiksi kaunista nähtävää, miellyttäviä tunnelmia, leppoisaan kävelyyn sopivia katuja, sykähdyttäviä näköalapaikkoja, jokia tai kanavia, hyviä ravintoloita, laadukkaita herkkukauppoja tai viihtyisiä terasseja niin kahvin kuin kuohujuomankin nauttimista varten. Ei haittaa vaikkei vielä tänä iltana ulkomaille ehtisikään, sillä ystävänpäiväähän voi viettää joka päivä.LJUBLJANA, SLOVENIA

Kaunis Ljubljana sopii tälle listalle täydellisesti jo siksikin, että se tarkoittaa vapaasti suomennettuna rakastettua. Lisäksi Slovenia mainostaa olevansa maailman ainoa maa, jonka nimeen on piilotettu sana love. Nimi taitaa olla enne, sillä sympaattinen Ljubljana saattaa hyvinkin olla Euroopan viihtyisin pääkaupunki.

Ljubljanassa kannattaa kävellä Ljubljanica-joen rannalla, nousta linnakukkulalle ihailemaan maisemia sekä nauttia laadukkaasta ravintolatarjonnasta. Pakollisia nähtävyyksiä ei ole paljon, mutta eläväisestä kaupungista voi löytää monenlaisia tapahtumia. Parasta Ljubjanassa on ainutlaatuisen viihtyisä tunnelma, josta välittömät ja vieraanvaraiset slovenialaiset pitävät huolen. Mikäli aikaa vain on, löytyy lyhyiden välimatkojen päästä myös paljon hyviä retkikohteita.

Ljubljanasta voi lukea lisää postauksestani Ljubljana, rakastettuni.SINTRA, PORTUGALI

Lyhyen junamatkan päässä Lissabonista sijaitseva Sintra on yksi maailman satumaisimmista pikkukaupungeista. Sintran kukkuloilta löytyvä värikäs Penan palatsi kuuluu maanosamme kuvauksellisimpiin rakennuksiin. Muita Sintran tunnetuimpia nähtävyyksiä ovat Maurien linna sekä kummituskartanoa muistuttava Quinta da Regaleira.

Sintra vetää puoleensa paljon turisteja, mutta meno rauhoittuu iltaisin päiväretkeläisten palattua Lissaboniin. Siksi suosittelenkin viipymistä Sintrassa yön tai mieluummin useammankin yli. Mieleeni ovat jääneet himmeästi valaistut mukulakivikujat, seinien kaakelit ja arkkitehtuurin maurilaiset yksityiskohdat. Ympärillä kohoavat kukkulat linnoineen ja metsineen luovat mystisen ilmapiirin.

Lisää Sintrasta löytyy postauksestani Sintra ja minä.BRUGGE, BELGIA

Historiallinen Brugge on parhaimmillaan illan hämärtyessä, kun kanavanvarret valaistaan ja keskiaikaiselta kulissilta näyttävä ympäristö tarjoaa täydelliset puitteet romanttiselle kävelylle. Päivisin kanaviin kannattaa tutustua myös veneretkellä, jolloin kaupungin näkee uudenlaisesta kulmasta. Bruggessa on toki melko paljon turisteja, mutta sekään ei pilaa tämän belgialaiskaupungin taikaa. Yöpymiseen löytyy monia tunnelmallisia vaihtoehtoja.

Brugge on herkkusuun paratiisi, jonka katujen varsilta löytyy lukematon määrä toinen toistaan houkuttelevampia suklaapuoteja. Suklaan makuun pääsee myös Choco-Story -museossa. Brugge tunnetaan myös terassiravintoloista, joista kuuluisimmat reunustavat keskusaukio Marktia. Belgia saattaa olla maailman monipuolisin olutmaa ja esimerkiksi kirsikanmakuinen Kriek on kokeilemisen arvoista, vaikkeivät mallasjuomat muuten maistuisikaan. Illallisravintolaksi suosittelen The Parkia, jossa niin ruoan maku kuin palvelukin on erinomaisesti kohdallaan. Jos kaiken herkuttelun jälkeen tekee mieli saada liikuntaa, voi kaupungista vuokrata polkupyörän ja lähteä retkelle maaseudun kanavia seuraillen.

Bruggeen on ihastunut moni muukin, esimerkiksi Live now – dream later -blogin Saana.PARIISI, RANSKA

Rakkauden kaupungiksikin kutsuttu Pariisi on tämän listan perinteisin matkakohde, joka on päässyt moneen lauluunkin. Siinä missä Tarja Lunnas nautti viinistä siltojen alla, soi Sillanpään Jarille vain lohduton accordeon. Jättimäisessä kaupungissa saattaa eksyä myös haiseville sivukujille, mutta tarjolla ovat myös klassiset puitteet romanttista lomaa ajatellen.

Suosittelen astumista Amélie-elokuvan jalanjäljille ja suuntaamaan vaikkapa Canal Saint-Martinin varrelle. Omaan mieleeni ovat jääneet myös Sacré-Cœurin kirkon portailta nähdyt auringonlaskut, sillä Montmartren kukkulalla tuntuu kuin koko Pariisi olisi jalkojen juuressa. Pariisissa voi myös hyvällä omallatunnolla ottaa rennosti ja lorvia kahviloiden terasseilla ohikulkijoita katsellen. Mielestäni päivä Ranskassa on miltei hukkaan heitetty, ellei siihen kuulu crêpe-letun syömistä. Laadukkaimmat eväät niin piknikille kuin matkalaukkuunkin löytyvät Madeleinen aukion herkkukaupoista Fauchonilta ja Hédiardilta (viimeksi mainittu on tällä hetkellä remontissa).

Lue hyvät piknik-vinkit London and beyond -blogista.FIRENZE, ITALIA

Minut tunteville ei liene yllätys, että lista täydentyy italialaisella kaupungilla. Koska pidän koko maasta, voisi tähän nostaa melkein minkä tahansa saapasmaan kohteen. Valitsen tällä kerralla Firenzen, jonka historiallinen keskusta vanhoine rakennuksineen on todella kaunis. Paras paikka auringonlaskun ihailuun löytyy Piazzale Michelangelolta, josta aukeaa yksi upeimmista koskaan näkemistäni kaupunkimaisemista.

Suosittelen Firenzeen tutustumista kuumimman sesongin ulkopuolella, sillä kesän turistipaljous yhdistettynä tukahduttavaan helteeseen ei välttämättä tarjoa miellyttäviä kokemuksia. Firenzessä on helppo nauttia hyvästä italialaisesta ruoasta ja viinistä. Päivittäisen jäätelöannoksen voi hakea vaikkapa perinteikkäästä Vivolista, mutta kaupungin parhaaksi gelateriaksi on monta muutakin hyvää vaihtoehtoa.

Kaupungin parhaasta kattoterassista kertoo Tasty Travelissimo -blogi.


Olivatko nämä kaupungit tuttuja? Minne päin Eurooppaa sinä lähtisit romanttiselle viikonloppumatkalle?

Previous Post Next Post

10 Comments

 • Reply Nina Riikonen 14.2.2018 at 15:05

  Pariisi on tuttu,siellä olen käynyt,menisin uudelleemkin. Firenze näyttää upealta väheksymättä noita muitakaan. Rooma käymättä,joten sinne voisin lähteä. Paljon kauniita kaupunkeja ja paikkoja Euroopassa.

  • Reply Mika / Lähtöportti 14.2.2018 at 23:59

   Euroopassa tosiaan nähtävää riittää! Rooma on suosikkikaupunkejani ja se olisi sopinut mainiosti tällekin listalle, mutta tällä kerralla nostin Firenzen esiin. Noihin molempiin pätee sama kuin moneen muuhunkin Euroopan kaupunkiin, että välttäisin sitä kaikista kuuminta ja ruuhkaisinta heinä-elokuuta, muuten upeita lomakohteita. Kiitos kommentista! 🙂

 • Reply Katariina / Lomaluumu 14.2.2018 at 22:08

  Oi Sintra on ihana! Lähtisin vaikka heti Pariisiin, Prahaan tai Edinburghiin, mutta totuuden nimissä oikeastaan ihan mikä tahansa paikka kelpaisi 🙂

  • Reply Mika / Lähtöportti 15.2.2018 at 00:10

   Sintraan ovat melkein kaikki siellä käyneet ihastuneet 🙂 Myös Edinburgh on tosi kiva kaupunki. Kaverini oli siellä aikoinaan vaihdossa ja tykkäsin Edinburghista valtavasti kun kävin siellä kyläilyreissulla. Sinne tekisi mieli palata vuosien jälkeen! Prahakin kuulostaa hyvältä, varsinkin kun se kuuluu lähitulevaisuuden suunnitelmiini 🙂 Kiitos kommentista!

 • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA 15.2.2018 at 14:12

  Just kirjoitin tänään postauksen kaupunkilomakohteista, jonne haluaisin ja siellähän tuo rakkauden kaupunki Pariisi komeili myös.

  Nimenomaan haluaisin Pariisiin avopuolison kanssa romanttiselle lomalle, tämähän oli ihan selkeä vihje ylemmiltä voimilta, että Pariisiin pitää lähteä kun tää postaus oli ensimmäinen asia mitä rupesin lukemaan oman postaukseni jälkeen. :’D

  • Reply Mika / Lähtöportti 18.2.2018 at 21:18

   Vihje on nyt niin selkeä, ettei teidän auta kuin lähteä Pariisiin! 😀 Hyvä kohde romanttiselle lomalle ja totta kai muutenkin kokemisen arvoinen kaupunki. Tietenkin myös Rooma on juuri sellainen, toivottavasti pääsette vertaamaan kummassa oli kivempaa 🙂

 • Reply Pirjo Koivisto- Suvilehto 18.2.2018 at 10:27

  Capri ?. Olen kolunnut Euroopassa ja muissa maanosissa paljon. Capri, kun hiljenee illaksi on romanttinen?.

  • Reply Mika / Lähtöportti 18.2.2018 at 21:23

   Tämä on helppo uskoa, kiitos vinkistä! Caprilla en ole vielä käynyt, mutta se kuuluu suunnitelmiin kun joskus Amalfin rannikon suunnalle pääsen. Täytyy siis viipyä Caprilla ainakin yhden yön yli, jotta saa saarelta parhaat mahdolliset kokemukset 🙂

 • Reply Anna-Maria K 19.2.2018 at 10:59

  Mitä paikkoja! Oliko tuo yhden kuvan linna siis Portugalista? Sinne tahtoisin…

  • Reply Mika / Lähtöportti 22.2.2018 at 20:49

   Joo, se on Penan palatsi eli Palácio Nacional da Pena, Sintrassa Portugalissa. Varmasti yksi Euroopan mielikuvituksellisimmista rakennuksista ja ilman muuta näkemisen arvoinen 🙂

  Leave a Reply