Suomen suurin matkablogiyhteisö

Päivä Hongkongin Disneylandissa

Onko Disneyland mainoslauseensa veroisesti maailman onnellisin paikka? Hongkongilainen versio ei aivan yllä parhaiden Disneylandien tasolle, mutta tarjoaa silti puitteet ikimuistoisen päivän viettämiseen.

Yksi Hongkongin suosituimmista nähtävyyksistä on erityisesti perheitä puoleensa vetävä Hong Kong Disneyland. Syyskuussa 2005 avattu turistimagneetti sijaitsee Lantaun saarella metromatkan päässä keskustasta. Sen läheisyydestä löytyy myös kolme teeman sopivaa hotellia. Maailmassa on tällä hetkellä yhteensä kuusi Disney-huvipuistoa, joista muut sijaitsevat Floridassa, Kaliforniassa, Pariisissa, Tokiossa ja Shanghaissa.

Saamme esimakua tulevasta, kun vaihdamme metroa Sunny Bayn asemalla. Disneyland Resort -linjan metrovaunun ikkunat ovat Mikki Hiiren pään muotoisia ja sisätiloissa on paljon muitakin huvipuistoon viittaavia yksityiskohtia. Perillä meitä odottaa suorastaan tukahduttava aamupäivän helle. Lippuluukuilla ei onneksi ole tavallisena arkipäivänä jonoa. Aikuisen sisäänpääsy maksaa nykykurssilla noin 70 euroa. 7- ja 5-vuotiaat tyttäremme saavat lastenliput reilun 50 euron kappalehintaan, joten kovin halpaa hupia Disneylandissa vierailu ei ole. Kaikissa laitteissa käyminen toki sisältyy hintaan.

Aloitamme Disneylandiin tutustumisen junamatkalla koko huvipuiston ympäri. Saamme näin käsityksen alueen laajuudesta ja lapsetkin näkevät mitä on odotettavissa. Palaamme lähtöpaikallemme Main Street Stationille, jonka luota lähdemme kävelemään värikkäälle ja popcornilta tuoksuvalle pääkadulle. Lapset tutkivat mielellään lelukauppojen näyteikkunoita.

Hongkongin Disneyland jakautuu useaan eri teema-alueeseen. Prinsessasatujen ympärille rakennettu Fantasyland on odotetusti mieluinen pienille tytöille. Huvipuiston maamerkkinä toimiva Prinsessa Ruususen linna on kuitenkin valitettavasti pelkkä kulissi, jonne ei ole pääse sisälle. Syömme lounaan samoilta kulmilta löytyvässä Royal Banquet Hallissa. Annoksia saa kerätä omaan kärryyn niin länsimaisen, japanilaisen kuin kiinalaisenkin ruoan tiskeiltä. Palvelu on nopeaa ja ruoat maksetaan kassalle pikaruokatyyliin ennen pöytiin siirtymistä.

Kokeilemme alueen laitteista Tuhkimon ja Dumbon karusellit, Hatuntekijän teekupit sekä Nalle Puhin seikkailujunan. Viimeksi mainittu tuntuu olevan lapsille päivän riemukkaimpia kokemuksia. Jonottamiseen kuluu keskimäärin noin vartin verran laitetta kohden, mikä tuntuu kohtuulliselta. Kiinnitämme huomiota itämaisiin tätiryhmiin, jotka kiertävät innokkaasti kaikki pienille lapsillekin suunnatut laitteet.

Disneylandin parhaat seikkailut löytyvät Adventurelandista. Heimonaamiot ja muu viidakkomainen rekvisiitta johdattelee meidät Jungle Cruiselle, joka onkin lapsille jännittävä kokemus. Jokilaivan kapteeni selostaa englanniksi matkan vauhdikkaita käänteitä. Viidakon eläimet näyttävät melkein aidoilta ja välillä ohitetaan sotaisia heimoja. Erikoistehosteista varsinkin selkää lämmittävät liekit jopa hieman pelottavat lapsia.

Rannalle palaamisen jälkeen soitetaan hetki viidakkorumpuja ja tytöt ovat jo pian sitä mieltä, että Jungle Cruise kuului sittenkin päivän parhaisiin kokemuksiin. Puuhun rakennettu Tarzanin talo jää meiltä valitettavasti väliin.

Avaruushenkinen Tomorrowland Star Wars -teemoineen ei kiinnosta tyttäriämme suuremmin, joten se on yhden karusellimaisen laitteen jälkeen omalta osaltamme koettu. Myös Mystic Pointin ja Grizzly Gulchin alueet on nopeasti nähty. Jätämme kummitustalolta näyttävän Mystic Manorin väliin, koska epäilemme sen pelottavan lapsia. Myöhemmin kuitenkin selviää, ettei hongkongilainen versio olekaan yhtä hurja kuin muiden Disneylandien vastaavat rakennukset. Grizzly Gulch on puolestaan pienimuotoinen villin lännen kylä, jonka ainoa varsinainen laite on kaivoshenkinen vuoristorata. Se ei ole aivan hurjimmasta päästä, mutta koska toinen tytöistä ei ylittäisi turvarajaa, päätämme jättää vuoristoradankin väliin.

Yhteiskuvat tuttujen hahmojen kanssa kuuluvat Disneylandien vakio-ohjelmaan. Hongkongissa hahmot eivät kulje yleisön seassa, vaan heitä voi tavata ainoastaan tietyillä paikoilla ennalta määrättyihin aikoihin. Jonot kasvavat helposti melko pitkiksi, ja koska emme selvitä aikatauluja etukäteen, ehdimme useimmiten paikalle vasta kun on liian myöhäistä. Viimein Grizzly Gulchissa meitä onnistaa ja pääsemme poseeraamaan yhdessä Tikun ja Takun kanssa.

Viimeinen Hongkongin Disneylandin alueista on Toy Story Land, jonka Slinky Dog Spin -laite on tyttärien mieleen. Täälläkin olisi tarjolla muutama laite myös isompia huvipuistovieraita varten. Osa laitteista suljetaan jo pari tuntia ennen huvipuiston sulkemisaikaa, joten yksityiskohtaiset aukioloajat kannattaa tarkistaa vaikkapa Hongkongin Disneylandin nettisivuilta.

Halloween on vierailumme aikaan näyttävästi esillä. Kurpitsahahmoja näkyy ympäri puistoa ja kohteliaat työntekijät jakavat lapsille teemaan sopivaa karkkia ja tarroja varsin avokätisesti.

Päivän ehdottomia kohokohtia ovat paraatit, jotka keräävät runsaasti yleisöä reitin varrelle. Päivän ensimmäinen on perinteikäs Flights of Fantasy, joka tuttuine hahmoineen ja erilaisine tanssijoineen tarjoaa värikkään spektaakkelin. Taustalla soi iloinen ja mukaansatempaava musiikki. Lapset ilahtuvat prinsessojen näkemisestä, sillä heihin emme muuten päivän aikana törmääkään.

Paria tuntia myöhemmin on Mickey’s Halloween Time Street Partyn aika. Vaikka Halloween on esillä niin asuissa kuin taustamusiikin sanoituksessakin, ei tähän iloiseen menoon ole otettu mitään elementtejä kurpitsajuhlan pelottavasta puolesta. Riemukas kulkue hurmaa jälleen ja sen seuraaminen on mukavaa ajankulua.

Illan pimennyttyä koittaa odotetun Villains Night Out! -paraatin vuoro. Ohitse kulkevat hahmot, värivalot ja ääniefektit muodostavat todella näyttävän show’n, joka päästää Disneylandin pahikset valloilleen Halloween-teemaan mukautuen. Kapteeni Koukun jälkeen esiin tulee entistä tummanpuhuvampia hahmoja. Katsojia säikyttelevät esiintyjät saavat lapset nauramaan ja nautimme paraatista koko perheen voimin.

Disneylandin ilta päättyy arvoisellaan tavalla näyttävään ilotulitukseen valaistun Prinsessa Ruususen linnan ympärillä. Unohdan valokuvaamisen ja otan nuoremman tyttären syliin, jotta hänkin näkee raketit kunnolla ihmisjoukon keskeltä. Takana on mukava hyvän mielen päivä, josta itselleni jäävät päällimmäisinä mieleen jälkikasvun aidosti riemukkaat ilmeet. Lasten ilo tarttuu helposti aikuisiinkin.

Kritiikkinä täytyy mainita, että huvipuisto tuntui yllättävän pieneltä ja vaisulta aiemmin näkemiini Pariisin ja Tokion Disneylandeihin verrattuna. Amerikassa kaikki on luultavasti vieläkin suurempaa. Hongkongissa laitteita ei ole valtavan paljoa, eikä kaikkia yksityiskohtia ole viimeistelty aivan yhtä tarkasti kuin joissakin muissa teemapuistoissa. Meille kierrettävää oli kuitenkin riittävästi ja tuntui nautinnollista viettää stressitön päivä ilman turhaa kiirehtimistä. Ainakaan omat lapsemme eivät osanneet odottaa Disneylandilta yhtään enempää, joten päivää voi pitää erittäin onnistuneena.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Satu 11.2.2018 at 14:39

  Elämyksenä varmasti aina Disneyland on hyvä. Jotenkin tietää mitä sieltä odottaa, mutta kuitenkin aina se yllätttää!

  • Reply Mika / Lähtöportti 12.2.2018 at 17:52

   Disneyland toimii ainakin omien kokemusteni mukaan aina. Hauskaa nähtävää riittää, enkä aio koskaan kasvaa niin aikuiseksi että kyllästyisin Aku Ankkaan ja Mikki Hiireen 🙂

 • Reply Aron / Ja sitten matkaan... 12.2.2018 at 19:48

  Kas, olenkin sitten käynyt puolessa näistä Disneyn puistoista. Hongkongin puistoonkin parempi puolisko halusi, mutta lopulta löysimme muuta tekemistä. Sinällään ihan kivoja kohteitahan nuo ovat ilman lapsiakin matkaaville. 🙂

  Nuo kolme näkemääni puistoa, eli Pariisi ja Jenkkilän kaksikko, ovat keskenään kohtalaisen samankaltaisia. Hongkongin puistossa vaikutti jo tämän postauksen perusteella olevan selvästi jotain erilaista. Jo se, että ruokaa sai helposti kuulostaa isolta erolta. 🙂

  Jenkkilän puistot ovat toki isoja, mutta esim. Orlandon Disneyworldissa koko tulee useammasta erillisestä puistosta, joihin kaikkiin pitää tietenkin ostaa erillinen lippu. Me kävimme vain Magic Kingdomissa, joka muistuttaa varsin paljon Pariisin Disneylandia.

  • Reply Mika / Lähtöportti 14.2.2018 at 23:39

   Meistä on siis jompi kumpi käynyt kaikki Disneylandit tuota uusinta eli toissa vuonna avattua Shanghaita lukuunottamatta. 🙂 Disneylandit ovat hyviä kohteita aikuisillekin, ennen lapsiahan mekin nuo aiemmat Disneylandit käytiin.

   Voisi ehkä kuvitella, että länsimaiset huvipuistot muistuttavat toisiaan ja Aasiassa on sitten ihan erilainen kulttuuri. Tokion-matkasta on niin kauan, etten pysty sitä kovin tarkasti Hongkongiin vertaamaan. Tokion Disneylandista (paikallisesti äännettynä Disuniirando) jäi päällimmäisenä mieleen maailman kohteliaimmat merirosvot. Rooliasut oli viimeisen päälle hurjat, mutta käytös korostetun kohteliasta japanilaiseen tapaan 😀

   Joskus toivottavasti päästään Disneyworldiinkin, mutta täytyy harkita mihin noista kaikista puistoista lähtee. Siis ihan aidosti tykkään huvipuistoista, mutta kovin montaa päivää kerrallaan en sitä menoa välttämättä jaksa 🙂

 • Reply Kohteena maailma / Rami 12.2.2018 at 23:22

  Tosiaan tämä Hongkongin puisto vaikuttaa hyvin erilaiselta omiin näkemiini ja kokemiini Disneyn puistoihin. Mielenkiintoista tietää, että osa puistoista on tosiaan hieman erilaisia.

  Vanhempien poikieni kanssa olen huomannut sen, että meitä kaikkia on kiinnostanut enemmän pienestä pitäen Universal Studion puistot & Disneyn Studion puistot. Pariisissa kun Disneyland ja Disneyn studio ovat kätevästi vierekkäin, niin kyllä studion puoli kiinnosti poikia jo pienenä selvästi enemmän. Taisin olla minä meistä se, joka on itseään eniten kuvauttanut hahmojen kanssa 😀

  • Reply Mika / Lähtöportti 14.2.2018 at 23:46

   Taitaa olla niin, ettei ainakaan Hongkongiin ole lähdetty rakentamaan Disneylandia samaan mittakaavaan kuin Amerikassa. Toki Hongkongiinkin on olemassa laajennussuunnitelmia jo lähitulevaisuudessa, joten tuokin puisto tulee varmasti jonkin verran muuttumaan.

   Mulla on kaikki studiopuistot toistaiseksi kiertämättä, joten sellaisessa olisi mukava joskus käydä. Muistan että Pariisissa harkittiin studioitakin, mutta aika ei riittänyt sille puolelle. Ja kyllä, voin kuvitella että susta on ikuistettu hyviä kuvia jos jonkinlaisten hahmojen seurassa 😀

 • Reply Anna 20.2.2018 at 20:40

  Olin itse Hongkongin Disneylandissa tasan vuosi sitten helmikuussa. Silloin jonot olivat tosi pitkät. Yhteen laitteeseen sai jonottaa pahimmillaan tunnin. Meillä oli neljä lasta mukana, vanhin oli 4-vuotias. Oikeastaan kaikissa laitteissa he vain pelkäsivät. ? parasta olivat juurikin nuo paraatit!

  • Reply Mika / Lähtöportti 22.2.2018 at 20:55

   Jonojen pituus taitaa vaihdella aika paljon, me taisimme siis olla vartin jonoissa hyvinkin onnekkaita. Ihan pieniä useimmat laitteet voivat pelottaa, jospa seuraavalla Disneyland-vierailulla on jo toisin. 🙂 Kiitos kommentista!

  Leave a Reply