Suomen suurin matkablogiyhteisö

Henkimaailman Hongkong

Ensisilmäyksellä voisi luulla, että Hongkongissa palvotaan vain rahan kaltaisia maallisia asioita, mutta vilkkaalla kaupungilla on myös hengellinen puolensa. Tiesitkö miksi joidenkin pilvenpiirtäjien seinissä on aukkoja ja mitä opiskelijoiden pitää tehdä koulumenestyksensä varmistamiseksi?

Uskonnolla on tärkeä osansa hongkongilaisessa elämänmenossa. Pilvenpiirtäjien varjoihin jääneet buddhalaiset ja taolaiset temppelit tarjoavat hengähdyspaikkoja keskellä kiireistä kaupunkia. Ne eivät ole pölyttymään jääneitä muinaisjäännöksiä, vaan ahkerassa käytössä olevia rukoushuoneita. Itämaiset uskonnot ovat luonnollisesti pääosassa, mutta kaupungista löytyy myös kristillisiä kirkkoja ja islamilaisia moskeijoita.

Ennen temppelikierrokselle lähtemistä on hyvä ymmärtää, kuinka suuri merkitys henkimaailman asioilla on hongkongilaisten jokapäiväisessä elämässä. Fengshuita ei pidä sekoittaa uskontoihin, mutta sen opit ohjailevat hongkongilaista arkkitehtuuria mielenkiintoisella tavalla. Sir Norman Foster noudatti paikallisia oppeja suunnitellessaan HSBC-tornin (yllä olevassa kuvassa keskellä), jonka fengshuita onkin kiitelty vuolaasti. Sen sijaan teräväpiirteisellä Bank of China Towerilla (kuvassa vasemmalla) sanotaan olevan huono karma, mikä on johtanut sen ympäristössä toimivien yritysten epäonneen.

Hongkongin saaren liikekeskusta sijaitsee kapealla alueella vuorten ja meren välissä, mikä on fengshuin kannalta erinomainen tilanne. Energiaa ja hyvää onnea tuovien lohikäärmeiden uskotaan asuvan vuorilla, josta käsin ne käyvät merellä juomassa ja peseytymässä. Jotta pilvenpiirtäjät eivät peittäisi lohikäärmeiden reittiä, on joihinkin niistä tehty mielikuvituksellisia aukkoja, niin kutsuttuja lohikäärmeportteja. Fengshui-asiat eivät rajoitu pelkästään liikekeskustaan, sillä esimerkiksi Lantaun saarelle teemapuistonsa rakentanut Disney-yhtiö konsultoi fengshui-eksperttejä virheiden välttämiseksi.

Varsinaisiin uskontoihin pääsee parhaiten tutustumaan vierailemalla joissakin kaupungin monista temppeleistä. Vaikkei uskonasioita kokisi itselleen tärkeiksi, tarjoavat temppelivierailut hyvän mahdollisuuden kurkistaa paikalliseen kulttuuriin ja ihailla arkkitehtuuriltaan mielenkiintoisia rakennuksia. Alla on esitelty muutama kaupungin tunnetuimmista temppeleistä. Koska ne ovat hongkongilaisten ahkerasti käyttämiä palvontapaikkoja, pääsee niihin ilmaiseksi sisälle.WONG TAI SIN

Uskonnon kaupallisuus on silmiinpistävää, kun saavumme Temple Mall -ostoskeskuksen alla sijaitsevalle Wong Tai Sinin metroasemalle. Ovien ulkopuolella päivystää suitsukkeiden myyjiä, jotka tuovat mieleen stadionien käsiohjelmakauppiaat. Häpeilemätön markkinameininki jatkuu temppelialueella, jonne kävellään lohikäärmepatsaiden vartioiman portin lävitse. Tarjolla on monenlaista rekvisiittaa uhrilahjoista ja amuleteista lähtien. Ennustajat palvelevat asiakkaita omissa kojuissaan.

Wong Tai Sin, toiselta nimeltään Sik Sik Yuen, on värikäs ja suitsukkeentuoksuinen kokemus. Ainakin oman vierailumme aikaan ihmisiä on liikkeellä huomattavasti enemmän, kuin missään muussa Hongkongin temppeleistä. Pääalttarin edustalla riittää kuhinaa, kun ihmiset heiluttavat suitsukkeitaan ja polvistuvat rukouksiin. Monet ravistavat pieniä tikuilla täytettyjä rasioita, kunnes niistä putoaa yksi numeroitu tikku ennustuksen saamista varten.

Lapset kiinnittävät huomiota temppelialueella oleviin eläinpatsaisiin, jotka esittävät kiinalaiseen horoskooppiin kuuluvia kahtatoista hahmoa. Eräs suurikokoinen mies haluaa nostaa tyttäret ilmaan valokuvan ottamista varten. Lieneekö tämäkin hyvää onnea tuova asia horoskooppipatsaan edustalla.


Alueelta löytyy pääalttarin lisäksi pari pienempää palvontapaikkaa sekä kiinalainen puutarha. Puutarha mutkittelevine siltoineen, itämaisine huvimajoineen ja lammikon kaloineen muistuttaa miltei elokuvan kulissia. Taustalla soiva rauhallinen musiikki täydentää kliseisen kokonaisuuden.CHI LIN NUNNERY JA NAN LIAN GARDEN

Vierailu Chi Linin buddhalaisessa nunnaluostarissa on rauhoittava kokemus. Korkeiden talojen ja vilkkaiden autoteiden välissä sijaitseva luostari tuntuu keitaalta koruttoman betoniviidakon keskellä. Vaikkei tämä Kowloonin osa kuulukaan kaupungin ahtaimpiin, näkyy kolkkoja kerrostalojättiläisiä joka ilmansuunnassa. Kivenheiton päästä löytyy myös Plaza Hollywood -ostoskeskus sekä sen alla toimiva Diamond Hillin metroasema.


Ihailen luostarin tummia puurakenteita ja itämaisia yksityiskohtia. Väitetään, ettei rakennustyössä olisi käytetty lainkaan nauloja. Luostari jäljittelee yli tuhannen vuoden takaista Tang-dynastian tyyliä, mutta on hämmentävän uusi. Nykyiset rakennukset valmistuivat vasta parikymmentä vuotta sitten.

Kierrämme kauniilla sisäpihoilla ja lueskelemme englanniksi kirjoitettuja itämaisia viisauksia. Ilmapiiri on miellyttävä ja vaikka paikalla muutamia turisteja onkin, ei kukaan häiritse luostarin harrasta tunnelmaa. Jostain kuuluu hiljaisia rukouslauluja ja nenään leijailee suitsukkeiden tuoksua. Vesiallasta koristavat kukkaset. Luostarin vaikuttavaa pääalttaria hallitsevat kultaiset Buddha-patsaat. Muutamat paikalliset polvistuvat rukoilemaan niin pääalttarin kuin useiden sivualttareidenkin eteen.

Nunnaluostarin vieressä sijaitseva Nan Lian Garden on yksi Hongkongin tunnetuimmista puutarhoista. Näyttävän tornin ympärille levittäytyvä vesiallas on vierailumme aikaan tyhjennetty, mutta ilmassa leijuu kalojen tuoksu. Kierrämme suuremman lammen ympäri katselemaan maisemaa. Puiston alueelta löytyy myös muun muassa kiviin ja ruukkukasveihin liittyviä näyttelyitä sekä kasvisruokaravintola.MAN MO

Hollywood Roadin varrella sijaitseva taolainen Man Mon temppeli lienee Hongkongin saaren tunnetuin palvontapaikka. Yksi kaupungin vanhimmista temppeleistä on suhteellisen pieni, mutta erittäin tunnelmallinen ja värikäs. Rakennus koostuu kolmesta salista, joista suurimmasta löytyvät kirjallisuuden jumala Manin ja sodan jumala Mon patsaat.

Katosta roikkuvat suitsukespiraalit täyttävät ilman savun tuoksulla. Temppelin värimaailma on voimakkaan punainen, eikä kultauksissa ole säästelty. Alttareita koristavat uhrilahjoiksi jätetyt kukat ja hedelmät. Erilaisia paperiesineitä poltetaan lahjoina tuonpuoleiseen. Varsinkin opiskelijat kaipaavat kirjallisuuden jumalan suojelusta. Temppelin nettisivuilla on yksityiskohtaiset ohjeet koulumenestystä varten tehtävästä rituaalista. Suitsukkeiden ja uhrilahjojen polttamisen sekä kirjojen siunaamisen jälkeen mennään kotiin syömään sipulia ja selleriä.Yllä mainittujen temppelien lisäksi olen kertonut Lantaun suuresta Buddha-patsaasta ja Po Lin -luostarista jo aiemmassa postauksessa. Myös 10 000 Buddhan luostari on varmasti käymisen arvoinen, mutta sinne emme matkallamme ehtineet. Kaiken kaikkiaan Hongkongissa arvioidaan olevan noin 600 temppeliä tai pyhäkköä. Merkittävin palvonnan kohde on meren jumalatar Tin Hau, jolle on omistettu joko kokonaan tai osittain yli sata temppeliä. Tämä on merellisessä kaupungissa varsin ymmärrettävää, sillä erityisesti myrskyalttiilla vesillä työskennelleet kalastajat tarvitsivat tukea jumalilta. Vaikka kalastussaappaat olisivatkin vaihtuneet liituraitapukuihin, on henkimaailman asioilla edelleen vahva sijansa jokapäiväisessä elämässä. Tämä ei ainakaan vähennä Hongkongin kiehtovuutta matkakohteena.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

18 Comments

 • Reply JnKa 14.1.2018 at 10:46

  Wow mikä raportti! Hieno!
  Erittäin informatiivinen vaikka lyhyesti esiteltynä. Tuo luostari ja puutarha ….
  Hyvin olet kuvannut ja samoin tehnyt taustatyötä tekstiin.

  • Reply Mika / Lähtöportti 17.1.2018 at 12:17

   Kiitos paljon! Luostari puutarhoineen oli rauhoittava, jotenkin niin vastakohtainen muun kaupungin kiireisiin verrattuna. Taustatyön tekemisessä on se huono puoli, että kun osan asioista selvittää vasta matkan jälkeen, niin tuntuu että pitäisi palata heti takaisin katsomaan paikkoja 🙂

 • Reply Henna / Kulkutautiset 14.1.2018 at 14:26

  Ehtisinköhän tällä tulevalla reissulla vähän noihin temppeleihin tutustumaan, kun edellisellä neljällä ovat jääneet käytännössä kokonaan väliin 😀 Aivan upean näköisiä paikkoja kyllä ja tämä on mainio kokoelmapostaus. Mikä oli suosikkisi? Saatanpa piipahtaa uudelleen kertaamassa sitten ajankohtaisesti. Itse asiassa löydämme itsemme Hongkongista jo huomenna, mutta viivymme nyt vain yhden yön ja päivän, eikä siinä kovin paljoa ehdi… paluumatkalla sitten 🙂

  • Reply Mika / Lähtöportti 17.1.2018 at 12:42

   Jospa ehditte johonkin temppeliin, kun palailette sieltä Uudesta-Seelannista takaisin päin. Ne on kuitenkin ilmaisia, eikä niissä tarvitse välttämättä kuluttaa paljoa aikaa. Wong Tai Sin ja Chi Lin on molemmat metroasemien vieressä ja Man Mo melko keskeisellä paikalla lähellä Centralia (samalla voi käydä vaikka Graham Streetin ruokamarkkinoilla eli Wet Marketilla).

   En osaa mitenkään nimetä yhtä suosikkia, kun nämä ovat niin erilaisia. Wong Tai Sin on vilkkain, ehkä näyttävinkin ja siellä tapahtuu eniten. Chi Lin taas on paras hiljentymiseen ja samalla pääsee suurehkoon puutarhaan. Man Mo on pienin, mutta tarjoaa ehkä kiinteimmän yhteyden hongkongilaisten jokapäiväiseen elämään 🙂

 • Reply Anna | Tämä matka -blogi 14.1.2018 at 20:13

  Lohikäärmeen lentoaukot eivät muuten ole mitään halpoja. Juuri katseltiin Singaporessa uutta pilvenpiirtäjää keskellä kaupunkia. Kymmenisen kerrosta pyhitetty ihan järjettömän kokoiselle lohikäärmeen aukolle. Siihen olisi saatu monta asuntoa/toimistoa!

  • Reply Mika / Lähtöportti 17.1.2018 at 12:46

   Tuo on niin totta! Kun tila on vähissä ja neliöiden hinnat pilvissä, tuntuu järjettömältä tehdä tuollaisia ratkaisuja. Mutta ehkä se on parempi pysyä lohikäärmeiden kanssa hyvissä väleissä 🙂

 • Reply traveldreamer17 15.1.2018 at 18:24

  Hieno kirjoitus! Todella mielenkiintoista tuo modernin ja perinteiden sopuelo.

  • Reply Mika / Lähtöportti 17.1.2018 at 12:49

   Kiitos paljon! Yksi aasialaisten kulttuurien kiehtovimmista puolista on tämä uuden ja vanhan yhdistelmä. Eniten tämä mielestäni korostuu Japanissa, jossa vanha on todella vanhaa ja uusi meidän tulevaisuuttamme.

 • Reply Anita / My Tiny Travel Journal 16.1.2018 at 21:39

  Fengshui on kyllä mielenkiintoinen oppi. En muistanutkaan tuota lohikäärmeiden lentoaukkojuttua! Tosi kauniita nuo puutarhat ja hienoja valokuvia. Jotenkin Hong Kong tai muu mieletön suurkaupunki ajatuksena ahdistaa, mutta hektisyyttähän pääsee pakoon puutarhoihin ja temppeleihin, jos joskus otan matkakohteeksi.

  • Reply Mika / Lähtöportti 17.1.2018 at 13:18

   Kiitos Anita! Tykkään itsekin matkustaa yleensä pienillä paikkakunnilla ja luonnon rauhassa, mutta myös Hongkong kuuluu suosikkikohteisiini. Sieltä löytyy mukavasti puistoja, temppeleitä ja muita pakopaikkoja jos alkaa ahdistaa. Keskusta-alue on hyvin tiivis ja suurin osa alueesta on edelleen luontoa, voi lähteä vaikka patikoimaan tai hiekkarannoille. Ihan ydinkeskustasta pääsee myös alle tunnin lauttamatkalla kivoille saarille, joilla voi viettää rentoja päiviä.

 • Reply Travelloverin Annika 17.1.2018 at 11:53

  Lohikäärmeportit olivat minulle aivan uusi tieto. Mielenkiintoista! Toki olen ihmetellyt noita järjettömältä vaikuttavia koloja – mutta kaikellehan maailmassa on jokin selitys. Aika monissa temppeleissä olen käynyt. Meidän joulun tienoilla heillä on omia pyhiään (anteeksi, hirveän epämääräistä, mutta en nyt muista tarkemmin), joloin temppeleillä käydään todella ahkerasti. Samoihin tungoksiin olen tungeksinut kameroineni ja tuntenut itseni tungettelijaksi, mutta silti halunnut tallentaa elävää kaupunkikulttuuria. Paikalliset ottavat kuitenkin itsekin paljon kuvia myös temppeleissä.

  • Reply Mika / Lähtöportti 17.1.2018 at 13:31

   Kaikelle on yleensä selitys – näiden kolojen kohdalla sellainen, joka tuskin tulee ihan ensimmäisenä mieleen. Erilaisten pyhien ja muiden merkkipäivien aikaan temppeleissä varmasti onkin paljon vilkkaampaa. Muutaman kuvan ottaminen on minusta ok, kunhan ei häiritse paikallisia ja kunnioittaa heidän uskontoaan ja tapojaan. Joillakin tärkeimmillä alttareilla on selkeät kieltokyltit, mutta muualla paikallisetkin tosiaan kuvaavat ahkerasti.

 • Reply Marianne/Heavy Metal Traveler 19.1.2018 at 17:53

  Tosi mielenkiintoinen kirjoitus! Jännä millä tavoilla uskonto voikaan ihmisten elämään vaikuttaa.

  • Reply Mika / Lähtöportti 21.1.2018 at 00:32

   Kiitos Marianne! Esimerkiksi itämaisiin uskontoihin liittyvät jutut ovat mielenkiintoisia juuri siksi, että ajattelutapa on niin erilainen kuin meillä.

 • Reply Emilia 20.1.2018 at 12:27

  Olipa mielenkiintoinen juttu, tästä oppi paljon uutta! Hauskan näköinen tuo HSBC-torni, ompa tosiaan mennyt neliöitä hukkaan siinä.. 😀

  • Reply Mika / Lähtöportti 21.1.2018 at 00:37

   Kiitos Emilia! Mua vähän harmittaa että selvitin osan näistä asioista vasta reissun jälkeen. Pitäisi päästä takaisin samoille paikoille, niin saisi itsekin näillä tiedoilla reissusta taas vähän enemmän irti 😀

 • Reply Outi 21.1.2018 at 17:38

  Fengshuin oppeja voisi hyödyntää täällä Suomessakin uusien elementtitalojen ja ostoskeskusten kanssa. Ei ole monetkaan kaunista katseltavaa ne. Mutta siis todella mielenkiintoinen ja napakka postaus! Lohikäärmeenmentävät aukot olivat myös ihan uusi ja mielenkiintoinen juttu! Mutta totta, täytyyhän niidenkin päästä vapaasti kulkemaan!

  • Reply Mika / Lähtöportti 22.1.2018 at 12:18

   Kiitos Outi! Nyt osuit kyllä asian ytimeen, fengshuita todellakin tarvittaisiin aika monessa suomalaisessa lähiössä! Meidän pitäisi saada Suomeen lisää lohikäärmeitä, niin arkkitehtuurikin kehittyisi varmasti parempaan suuntaan 🙂

  Leave a Reply