Suomen suurin matkablogiyhteisö

Kierros Kowloonin kaduilla ja markkinoilla

Hongkong jakautuu useaan eri osaan, joista tärkeimmät ovat mantereen puoleinen Kowloon ja Hongkongin saari. Kiinalaistunnelmia tarjoava ja paikoitellen rosoinenkin Kowloon tarjoaa mukavasti vastapainoa saaren puolella kimaltaville pilvenpiirtäjille.

Kaikki kertomisen arvoinen ei ole mahtunut edellisiin Hongkong-postauksiin, joten nyt on aika lähteä aistimaan Kowloonin tunnelmia. Kowloon on parin miljoonan asukkaan tiivis alue, josta on noin kolmenkymmenen kilometrin matka Uusien Territorioiden takana odottavalle manner-Kiinan rajalle.

Tätä kiehtovaa ja moni-ilmeistä Hongkongin osaa on vaikea tiivistää muutamaan sanaan. Päällimmäisenä tulee mieleen värikkäitä kiinalaisia kirjaimia hohtava neonkylttien sekamelska, jonka alla kulkee niin ihmisten kuin punaisten taksienkin virta. Rumien kerrostalokolossien ikkunoilla roikkuu pyykkiä ja seinissä pyörivät ilmastointilaitteiden tuulettimet.

Ruokakojujen houkuttimina roikkuu kokonaisena paahdettuja ankkoja. Nokkakärryt kiidättävät laatikoita kauppojen oville, rakennusmiehet tasapainoilevat bambusta kyhätyillä telineillä ja toimistotyöläiset kiiruhtavat metrotunneleihin. Temppeleiden pihoilla polvistutaan rukouksiin ja ilma peittyy suitsukkeiden savusta. Vastapainoksi löytyy myös kiiltävien ostoskeskusten ylellisiä liikkeitä, joissa paikalliset dollarit vaihtavat nopeasti omistajaa.

Kowloonin vilkkain alue on niemen eteläkärjessä sijaitseva Tsim Sha Tsui, jonka rantabulevardilta voi ihailla vastarannalla kohoavia Hongkongin saaren pilvenpiirtäjiä. Rannan lähistöllä on myös useita suuria museoita. Käännämme tällä kerralla pilvenpiirtäjille selkämme ja suuntaamme kohti pohjoista.

Ohitamme aluksi viiden tähden Peninsula-hotellin, joka kohoaa ylväästi uudempien rakennusten keskellä. Tämä Hongkongin vanhin hotelli tunnetaan asiakkaita odottavista Rolls-Royceistaan ja sen halvimmat huoneet irtoavat reilulla neljälläsadalla eurolla. Aristokraattisesta brittiaikojen tunnelmasta pääsee nauttimaan hieman pienemmälläkin budjetilla, jos kaupungin kuuluisin kello viiden tee kiinnostaa.

Jätämme teehetken väliin ja käännymme Kowloonin pääväylälle Nathan Roadille. Ostos- ja ruokailumahdollisuuksia pursuava kadun eteläosa tunnetaan lempinimellä Golden Mile. Taidan olla paikallisten räätäleiden mielestä huonosti pukeutunut, sillä innokkaita pukutarjouksia satelee oikealta ja vasemmalta. Jatkan päättäväisesti matkaa vanhoissa shortseissani, joiden taskut täyttyvät räätäliliikkeiden käyntikorteista.

Nathan Roadia ei tarvitse kulkea kuin parisataa metriä, kunnes vastaan tulee Peninsulan vastakohta. Pahamaineisen Chungking Mansionsin uumenista löytyvissä majataloissa on tarjolla kaupungin halvimpia huoneita. Synkän historian omaava jättimäinen rakennuskompleksi on varsinainen kansojen sulatusuuni, jossa voi hetkellisesti luulla olevansa Afrikassa tai jossain Intian suunnalla. Se on kuin oma useamman tuhannen asukkaan monikansallinen kaupunkinsa.

Chungking Mansionsin alimman kerroksen käytävillä myydään kaikkea mahdollista käytetyistä matkapuhelimista lähtien. Jostain syrjemmältä saisi luultavasti huumeita tai väärennetyn passin. Positiivisessa mielessä Chungking Mansions tunnetaan edullisten etnisten ravintoloiden keskittymänä. Tyydymme lyhyeen kierrokseen curryntuoksuisilla basaarikäytävillä. Valvontakameroiden täyttämä Chungking Mansions on vähitellen siistiytynyt, mutta sen myyttinen maine elää edelleen. Wong Kar-wain ohjaama menestyselokuva Chungking Express ei varsinaisesti kerro rakennuksesta, mutta sen alkuosan kohtauksia on kuvattu näillä käytävillä. Elokuvan voi katsoa YouTubesta.

Nathan Roadin vilskettä voi paeta hetkeksi viihtyisän Kowloon Parkin vehreyteen. Muutaman sadan metrin päästä puistosta pohjoiseen löytyy Temple Street, joka herää iltaisin eloon kuuluisien yömarkkinoidensa ansiosta. Kojujen tarjontaan kuuluvat niin vaatteet, matkamuistot, lelut, korut kuin keramiikkakin.

Olennaisena osana yömarkkinoihin kuuluvat myös katukeittiöt, joiden muovituoleilla voi nauttia maistuvia aterioita edulliseen hintaan. Nenään työntyy herkullisia tuoksuja, kuten niin monella muullakin korkeiden rakennusten varjostamalla kadulla. Vaikka Temple Street onkin markkinakaduista suosituin, tulee vastaavia rihkamatoreja vastaan muuallakin Kowloonissa.

Nathan Roadin vartta pohjoiseen jatkettaessa saavutaan vilkkaalle Mong Kokin alueelle, joka tunnetaan muun muassa yöelämästään. Muutamat Mong Kokin ostosalueet käyvät kiinnostavista nähtävyyksistä, vaikkei aikomuksena olisi kuluttaa dollariakaan. Esimerkiksi Flower Market on useamman kadun käsittävä loputon kukkakauppojen rivistö ja Jade Market on erikoistunut vihertäviin korukiviin.

Lintujen viserrys täyttää ilman, kun saavumme Yuen Po Street Bird Gardeniin. Häkkilinnuilla on oma tärkeä paikkansa kiinalaisessa kulttuurissa ja niiden hoitaminen on erityisen suosittua eläkeikäisten miesten keskuudessa. Heillä on tapana kokoontua puistoon viettämään aikaa rakkaiden lemmikkiensä kanssa. Miehet uppoutuvat korttipeliin samalla, kun linnut visertävät puiden oksille nostetuissa häkeissään. Myyntikojuista löytyy muun muassa käsityönä valmistettuja häkkejä sekä linnunruoaksi tarkoitettuja eläviä heinäsirkkoja. Pieni lintupuisto tarjoaa mielenkiintoisen mahdollisuuden tutustua paikalliseen elämään.

Eräs Hongkongin kummallisimmista markkinoista on Goldfish Market. Fengshui-oppien mukaan kotiin kannattaa sijoittaa akvaario, jossa ui hyvää onnea tuovia kultakaloja. Tung Choi Streetin pohjoisosasta ja sen ympäristöstä löytyy hämmästyttävä akvaarioliikkeiden keskittymä, josta voi hankkia niin kaloja kuin kilpikonniakin. Pienet kalat on sullottu vedellä täytettyihin muovipusseihin, joita on asetettu näytteille kadun varteen.

Muun Hongkongin tavoin Kowloon on turvallista aluetta, jossa voi vaellella huolettomasti ympäristöä ihmetellen. Kaupunki ei nuku koskaan ja siellä voi aistia niin paikallista elämää kuin kiinalaisen kulttuurin eksotiikkaakin. Seuraavassa postauksessa kurkistetaan temppeleihin, joista Wong Tai Sin ja Chi Lin -nunnaluostari kuuluvat Kowloonin merkittävimpiin nähtävyyksiin.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply Sofia / Project Forever 15.1.2018 at 12:41

  En ole vielä päässyt käymään Hong Kongissa, mutta se houkuttaisi kyllä kovasti! Ajatus oli yhdistää se meidän syksyn maailmanympärimatkan Kaakkois-Aasian osioon, mutta luulen että reitti viekin Indonesia-Singapore-Malesia-Vietnam-Kambodza-Thaimaa, josta lennämme kotiin.

  • Reply Mika / Lähtöportti 16.1.2018 at 23:50

   Teidän maailmanympärimatkasta tulee varmasti upea ja ikimuistoinen. Kaikkea tuskin kannattaa yrittää nähdä kerralla, voi olla parempi lähteä eri reissulla Hongkongiin. Monelle se on päivän tai kahden välilaskukohde, mutta mun mielestä kannattaa varata reilusti aikaa ja nauttia kunnolla monipuolisen kaupungin tarjonnasta.

 • Reply Anna | Muuttolintu.com 20.1.2018 at 02:57

  Tää on meidän suosikkialuetta Hongkongissa, jotenkin eksoottisempi kuin Hongkongin saari, vilskettä, neonvälkettä ja ihmeteltävää riittää. Temple Streetin night marketilla täytyy aina piipahtamassa, jos ei ostoksilla niin syömässä Spicy Crabissä. Ja ennustajalla käynti oli myös ihan mielenkiintoinen kokemus.

  • Reply Mika / Lähtöportti 21.1.2018 at 00:15

   Tuo on totta, Kowloon on saareen verrattuna jotenkin autenttisempi ja mielenkiintoisempi. Mua jäi harmittamaan ettei syöty night marketilla, mutta lasten kanssa reissatessa kaikki ei aina mene oman mielen mukaan 😀 Ensi kerralla sitten, samoin kuin ennustajalla käyntikin 🙂

 • Reply Merja / Merjan matkassa 20.1.2018 at 13:57

  Kiitos kierroksesta! 🙂 Kuvailit sen niin hyvin, että ihan kuin olisi itsekin ollut mukana. Hongkong on vielä näkemättä. Se vilahti yhtenä vaihtoehtona mielessä kun viime syksyn matkaa suunniteltiin. Singapore vei kuitenkin silloin voiton, mutta ehkäpä ensi kerralla olisi Honkkarin vuoro.

  • Reply Mika / Lähtöportti 21.1.2018 at 00:22

   Kiitos Merja! Menkää Hongkongiin, olisi mukava kuulla mitä mieltä olet Singaporeen verrattuna 🙂 Itse olen tykännyt Honkkarista enemmän, mutta en tainnut vielä saada monikulttuurillisesta Singaporesta kunnollista otetta. Jotenkin tuntuu, että Singaporellekin voisi vielä joskus antaa toisen mahdollisuuden 🙂

 • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta 21.1.2018 at 12:27

  Hyvä virtuaalikierros!

  Hongkong on kyllä iso aukko mun Aasia-kokemuksessani, kun en Shanghaistakaan sinne koskaan loppujen lopuksi päässyt… Erityisesti nyt tuo Chungking Mansion alkoi tietenkin kiinnostaa.

  Sama trendi tosin taitaa jyllätä kaikkialla maailmassa: ennen nämä mystiset, tarunhohtoiset ja vaarallisetkin paikat saavat yksi kerrallaan ne valvontakameransa ja siivousmääräyksensä ja järjestyksenvalvojansa, ja muuttuvat kaikin puolin turistiystävällisemmiksi eli tylsemmiksi… 😉 Mutta kyllä niissä aina pientä taikaa on silti jäljellä!

  • Reply Mika / Lähtöportti 22.1.2018 at 11:40

   Kiitos Meri!

   Hongkong on hyvä yhdistelmä Kiinaa ja länttä, suosittelen lämpimästi! Majoittuminen Chungking Mansionsiin olisi varmasti mielenkiintoinen kokemus, joillekin budjettireissaajille toimiva, mutta joitakin kommentteja olen lukenut ettei välttämättä yksin matkustaville naisille suositeltava. Jos menet Hongkongiin, niin kierros Chungkingiin entisen asukkaan kanssa voisi olla kiinnostava, itse en tälle ehtinyt: https://www.govoyagin.com/activities/hong_kong-kowloon-visit-chunking-mansions-with-an-ex-resident/1553

   Tuo on kyllä totta, että vaikka monien paikkojen turvallisuus paranee, ne muuttuvat samalla tylsemmiksi. Omakin Chungking-kokemus olisi ollut aika mitäänsanomaton, ellen olisi tutustunut rakennuksen historiaan. Toki ahtailla hisseillä (joihin on yleensä pitkät jonot) majoituskerroksiin siirtymällä saisi varmasti erilaisen kokemuksen.

 • Reply Kohteena maailma / Rami 22.1.2018 at 09:58

  Viihtysin kyllä tuolla varmasti! Tuo Chungking Mansions ja linkkaamasi elokuva alkoi kiinnostamaan kovasti eli jatkanen sen pian loppuun saakka 😀 Hongkong kuuluu kyllä niihin kohteisiin, minne tekee erityisesti mieli matkustaa ja Kowloon luonnollisesti silloin ohjelmassa useana päivänä!

 • Reply Mikael / Always Fly Business 31.1.2018 at 22:58

  Kowloon, ja etenkin TST on kyllä mahtavaa aluetta – jos hektinen kaupunkilomailu kiinnostaa. Eteläisen rannan hotelleista, vaikkapa InterContinental Grand Stanfordista, on upeat näköalat Victorian lahden yli kohti Hongkongin saarta. Ja samoja näköaloja, mutta ”vähän” eri perspektiivistä tarjoaa Ritz-Carlton, jonka huoneet sijaitsevat kerroksissa 102-118. Huoneiden hinnat ovat toki normaalisti korkeita, mutta yksi erinomainen tapa nauttia noista maisemista on mennä kyseisen hotellin The Lounge & Bariin aamiaiselle. Vahva suositus 🙂

  • Reply Mika / Lähtöportti 1.2.2018 at 13:01

   Hongkongissa on se hyvä puoli, että voi nauttia hektisestä kaupungista ja paeta ahdistuksen iskiessä nopeasti vaikka pienille saarille rauhaan. Katsoin joskus huvikseni Ritz-Carltonin hintoja, ja siellä oli yllättävän siedettäviä tarjouksia siihen nähden, millainen elämys nuo maisemat ovat. Meidän tekemälle parin viikon perhematkalle täysin mahdotonta, mutta esimerkiksi yhden yön pysähdykselle varsin houkutteleva ajatus. Kiitos aamiaisvinkistä, kuulostaa hyvältä idealta 🙂

  Leave a Reply