Suomen suurin matkablogiyhteisö

Vuoden 2017 matka-aakkoset

Jatkoin vuosi sitten aloitettua perinnettä ja koostin jälleen kuluneen matkavuoden aakkosten muotoon Instagram Travel Thursdayn merkeissä.

Reissuvuoteni oli harvinaisen antoisa ja sitä voi hyvällä syyllä pitää yhtenä kaikkien aikojen parhaista. Sain ihailla erityisesti upeita vuori- ja merimaisemia useammassakin maassa. Tässä vuoden 2017 kokemuksia ja Instagram-kuvia A:sta Ö:hön.

A Aasia valikoitui lasten ensimmäisen kaukomatkan suunnaksi ja Hongkong olikin lähes täydellinen kohde koko perheelle.

B Barolo kuuluu Italian arvostetuimpiin viineihin. Hiljainen Barolon kylä sijaitsee Langhen kukkuloilla Piemontessa ja sieltä löytyy esimerkiksi viinimuseo WiMu.

C Cabo Girão on yksi Madeiran suosituimmista nähtävyyksistä. 580 metriä korkea rantajyrkänne tarjoaa mahtavia ja melko huimaaviakin maisemia lasilattialla varustetulta näköalatasanteelta.

D – Dubrovnik ehti kuulua matkasuunnitelmiini todella kauan. Pääsin vuosien odotuksen jälkeen tutustumaan tähän historialliseen kaupunkiin huhtikuisen Balkanin-matkan yhteydessä.

E – Etelä-Suomen lumeton talvi sai lähtemään latujen perässä Lappiin.

F Finnlines on hyvä vaihtoehto varsinkin, jos mielessä on automatka Saksaan. Merille asti en päässyt, mutta tutustuin M/S Finnladyyn keväällä Vuosaaren satamassa.

G Grossglocknerin alppitie kiemurtelee huikeissa itävaltalaismaisemissa. Elokuun alussa vuoristossakin oli miltei helteistä ja saimme nauttia reitistä parhaassa mahdollisessa säässä.


H Hook Head on tuulinen niemi Irlannin kaakkoisosassa. Saaren vanhin majakka on suojellut merenkulkijoita jo 1200-luvulta lähtien.

I Irlanti kuuluu suosikkimaihini. Maaliskuinen muutaman päivän vierailu oli mukava kokemus ja jätti lopulta mieleeni entistä suuremman kaipuun vihreälle saarelle.

J Jägersee yllätti täysin, sillä en tiennyt tästä pienestä itävaltalaisesta järvestä etukäteen mitään. Se on helppo valinta vuoden kuvauksellisimmaksi paikaksi.

K – Kotorinlahti on kaunis ja suojainen merialue Montenegrossa. Vaikka Kotorin kaupunkikin on näkemisen arvoinen, jäivät päällimmäisinä mieleen peilityynet aamut, ympäröiviltä vuorilta aukeavat maisemat sekä purjehdusretki vuokraisäntämme veneellä.

L Langhe on kukkuloiden sävyttämä alue Italian Piemontessa. Sen harvinaislaatuinen viinimaisema on päässyt Unescon maailmanperintölistalle ja seudulta löytyy myös paljon viihtyisiä pikkukyliä.

M Madeira lumosi jo kolmannen kerran neljän vuoden kuluessa. Saaren patikkapolkujen verkosto kutsuu vehreän luonnon keskelle luultavasti vielä useaan otteeseen.


N Njegošin mausoleumi kuuluu Montenegron tunnetuimpiin nähtävyyksiin. Sen sijaitsee vaikuttavalla paikalla yhdellä Lovćenin kansallispuiston korkeimmista huipuista.

O Ocean Park on Hongkongissa jo neljänkymmenen vuoden ajan toiminut huvipuisto, jossa riittää puuhaa koko päiväksi.


P
Punkaharju on kappale kauneinta Suomea ja mainiota seutua kesäiseen lomailuun.

Q Quarry Bay on yksi Hongkongin saareen tiheästi rakennetuista alueista. Varsinaisille turistireiteille se ei kuulu, mutta alkaapahan ainakin harvinaisella kirjaimella.

R Rose on pikkukylä Luštican niemellä Montenegrossa, parikymmentä kilometriä Kotorista länteen. Kuvan koira sopii hyvin kapean tien päästä löytyvän kylän raukeaan ilmapiiriin.

S Saariselkä on mainio talvikohde maastohiihtäjälle. Seudun latuverkosto kuuluu maamme parhaisiin ja tunnelma sopii hyvin rauhaa etsivälle lomailijalle.


T Tipperary on kreivikunta Irlannissa ja sinne on laulun mukaan pitkä matka. Seudun nähtävyyksiin kuuluvat muun muassa kuvassa näkyvä Cahirin linna sekä Rock of Cashelin rauniot.

U Urho Kekkosen kansallispuisto on yksi maamme kolmesta pohjoisimmasta kansallispuistosta. Hiihtoretki Kiilopään ylitse jää mieleen yhtenä vuoden upeimmista kokemuksista ja komeita olivat maisemat muutenkin.


V
Vallisaari avattiin yleisölle vajaat kaksi vuotta sitten. Vietimme siellä mukavan kesäpäivän koko perheen voimin. Vallisaareen voisi lähteä toistekin, vaikka Helsingin saaristossa riittää paljon muitakin hyviä vaihtoehtoja.

W Wagrain sijaitsee keskellä Itävallan henkeäsalpaavia maisemia. Teimme sieltä käsin monta mieleenpainuvaa retkeä ja nautimme olostamme sympaattisessa kylässä.

X X on Särkänniemen hurjimpia laitteita ja suoraan sanottuna liian hurja minulle. Koko perheen huvipuistopäivä oli mukava kokemus hieman rauhallisempaan tahtiin.

Y Yleisradion aamu-tv kuului vuoden kummallisimpiin kokemuksiin. Kaikkeen se matkablogin kirjoittaminen voi johtaakin.


Z Zell am See on mukava pikkukaupunki kuvauksellisen järven rannalla Itävallassa. Moni viipyy kauemminkin, mutta itse saimme hyvät maistiaiset kaupungin tarjonnasta päiväretken aikana.


Å Åbo eli Turku isännöi Tall Ships Races -tapahtumaa heinäkuussa. Suuret purjelaivat ovat komeaa katseltavaa ja niihin oli mukava tutustua lähemminkin.

Ä Äiti oli mukana matkassa Lapissa ja Punkaharjulla.

Ö Östermalmin kauppahalli on edelleen remontissa, mutta sen vieressä toimii varsin pätevä väliaikainen halli. Kävimme siellä lämmittelemässä marraskuisena Tukholmassa vietettynä päivänä.


Alkaneen vuoden suunnitelmat ovat suurimmalta osin vasta kehittymässä, mutta luvassa on varmasti jälleen unohtumattomia kokemuksia. Odotan ainakin paluuta Lapin lumille, vihdoinkin toteutumassa olevaa Sisilian-matkaa sekä jalkapallon MM-kisatunnelmia Pietarissa. Pysykää siis matkassa mukana jatkossakin. Mahtavaa matkailuvuotta kaikille Lähtöportin lukijoille!

Tämä blogikirjoitus on osa Instagram Travel Thursday -tempausta, jonka järjestäjinä toimivat  Travellover ja Vagabonda. Lue tempauksesta lisää täältä.

Minut löytää Instagramista nimellä @lahtoportti.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

26 Comments

 • Reply Laura Laakso 4.1.2018 at 12:38

  Olipa hauskasti keksitty aakkostaa reissuvuosi. Sitä oli ilo lukea, kun kohteetkin oli mielenkiintoisia 🙂

  • Reply Mika / Lähtöportti 4.1.2018 at 18:05

   Kiitos! Tällainen aakkospostaus on hauska tehdä, kun joidenkin kirjaimien kohdalla joutuu käyttämään sopivasti mielikuvitusta 🙂

 • Reply Merja / Merjan matkassa 4.1.2018 at 13:48

  Kivasti tehty postaus! Olen näitä aakkosia joskus itsekin miettinyt, mutta en vielä saanut aikaiseksi. Hieno matkavuosi sinulla takana. Madeiran kuva oli ihan super. Olen kuullut siitä niin paljon hyvää, että pitäisi kai alkaa suunnittelemaan matkaa sinne. Nähdään matkamessuilla! 🙂

  • Reply Mika / Lähtöportti 4.1.2018 at 18:17

   Kiitos! Tämä oli tosiaan poikkeuksellisen hieno matkavuosi. Lämmin suositus Madeiralle, luonto on upeaa ja vaellusmahdollisuuksia riittää moneen makuun. Jutellaan aiheesta lisää messuilla! 🙂

 • Reply Noora | Kerran poistuin kotoa 4.1.2018 at 16:32

  Vuoria, linna, majakka ja muitakin ihania kuvia <3 Olipas kivan näköinen matkailuvuosi 🙂

  Mua vähän harmittaa, ettei mulla ole kohtapuolin Hongkongissa tiedossa kuin parin tunnin koneenvaihto. Vähän kyllä mietin muutaman päivän stoppia siellä, mutta toisaalta sinne pääsee Suomesta muutenkin niin helposti, joten jääköön ensi vuosia varten.

  Zell am Seen ohi olen joskus mennyt junalla. Se oli jo noin nopeasti nähtynä todella ihastuttavan oloinen paikka, sinne pitää tehdä joskus kunnon visiitti. Vallisaari taas on toivottavasti vaikka ensi kesän reissukohde!

  • Reply Mika / Lähtöportti 4.1.2018 at 18:33

   Kiitos Noora! Tähän vuoteen tosiaan mahtui harvinaisen paljon hienoja maisemia vuorilla ja välillä tasaisemmillakin mailla.

   Menet sitten Hongkongiin eri matkalla ja varaat reilusti aikaa, sulla riittää tuolla pian alkavalla reissulla varmasti elämyksiä ja unelmakohteita muutenkin 🙂

   Zell am See oli kiva. Tosi kaunis järvi, mukava keskusta eikä liikaa ihmisiä. Vallisaari on varmasti sopivaa jatkoa sun Suomenlinnan valloitukselle, vaikkei siellä yhtä hienoja tykkejä olekaan 😀

 • Reply ananas2go 4.1.2018 at 17:28

  Ja tämän litanian jälkeen ei sitten matkakuume yhtään vaivaakaan… Kiitos, aakkospostauksia on aina kiva lukea ja laatia.

  Irlanti, oi, ja majakkaretkeily, voi! Miksei se haavelista lyhene, vaikka se toisesta päästä täyttyykin?

  Mun Instagramissa (@ananastogo) tammikuisen blogin nelivuotispäivän tiimoilta meneillään myös #popoaakkoset.

  • Reply Mika / Lähtöportti 4.1.2018 at 19:12

   Kiitos Anna! Matkakuume taitaa olla sellainen pysyvä olotila, jonka voimakkuus vain välillä hieman vaihtelee 😀

   Irlannissa on käsittääkseni aina lokakuussa omat jazzfestivaalinsa sekä Galwayssa että Corkissa, sinne vaan ensi syksyn reissua suunnittelemaan 🙂 Joissakin Irlannin majakoista voi myös yöpyä, mutta sillä on toki hintansa.

   Täytyypä tutustua aakkosiisi Instan puolella!

   • Reply Ananas2go 5.1.2018 at 16:46

    Superkiitos vinkeistä!

   • Reply Mika / Lähtöportti 6.1.2018 at 10:46

    Ole hyvä! Netistä löytyy tietoa Irlannin festivaaleista ja aikanaan varmasti myös ohjelmistosta. Jos kaupungin perusteella valitsisin, niin vaaka kääntyisi Galwayn puolelle 🙂

 • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA 5.1.2018 at 09:56

  Hauska idea tällaiset aakkoset, voisi joskus tehdä itsekin matkailuun liittyvät aakkoset. 🙂 Vallisaari on kyllä sellainen, jossa on nyt kahtena kesänä pitänyt käydä – en vain jostain syystä ole saanut aikaiseksi. Ensi kesänä yritän paremmalla menestyksellä!

  Mua on tässä lähikuukausina alkanut kiinnostaa tuo Madeira ja erityisesti juuri tuo luonto siellä, näyttää niin upealta aina!

  • Reply Mika / Lähtöportti 5.1.2018 at 13:50

   Tee ihmeessä joskus aakkospostaus, näitä on yllättävän hauska kasata 🙂 Vallisaaren tapaiset lähikohteet jää usein käymättä, kun niitä on niin helppo siirtää hamaan tulevaisuuteen. Toivottavasti ensi kesänä onnistuu, tuo saari on mainio paikka kauniin kesäpäivän viettämiseen.

   Hauska kuulla, että Madeira-kuume tarttuu! Teillä taitaa olla jo muuta pienempää ja isompaa matkasuunnitelmaa mielessä, mutta niiden jälkeen sitten Madeiralle 🙂

 • Reply Sari / matkalla 5.1.2018 at 17:18

  Tämä on kivasti toteutetu ja helppo toteuttaa kun matkoja on paljon. Itsekin aloin innostuneena tehdä mutta munulla on niin monta juttua jo viime vuodesta, että julkaisu kai jää.

  • Reply Mika / Lähtöportti 6.1.2018 at 11:22

   Kiitos Sari! Aakkospostauksia on hauska miettiä ja tehdä. Jos ei enää viime vuoden reissuista, niin jollain toisella teemalla sitten 🙂

 • Reply satu & milla 6.1.2018 at 09:34

  Vitsi mä tykkään näistä sun aakkosista 🙂 Ja tämän vuoden suunnitelmat kuulostavat kerrassaan mainioilta. Erityisen isosti iloitsen tietysti siitä, että pääset vihdoin Sisiliaan! Lapin lumisiin maisemiin haluaisin itsekin ja juuri palattuani Aasian lämmöstä, niin se onkin päällimmäisenä mielessä. -Milla

  • Reply Mika / Lähtöportti 6.1.2018 at 11:26

   Kiitos Milla! Olen kyllä aidosti innoissani Sisiliasta, varsinkin kun suunnitelmat alkaa olla jo aika hyvin selvillä ja niin monta kiinnostavaa paikkaa odottaa. Lämpimällä hiekalla ja lumisilla maisemilla on molemmilla paikkansa, parasta jos pääsee nauttimaan vuorollaan molemmista 🙂

 • Reply Aron / Ja sitten matkaan... 6.1.2018 at 12:22

  Hauska idea nämä aakkoset. Itselläni tosin vaatisi melkoista luovuutta keksiä jokaiselle kirjaimelle jotain sanottavaa. 🙂 Todella upeita ja monipuolisia maisemia on vuodelle 2017 mahtunut. Balkanin alue on jotenkin aina tuntunut kovin vieraalta, mutta ehkä sitäkin on syytä harkita. Sen verran hienoja maisemia on tuollakin tarjolla. Silti erityisen vahvasti silmä tarttui noihin Hongkongin kuviin. Toiveissa olisi päästä tuonne itsekin uudelleen. Oletettavasti ajankohta on taas ihan väärä, eli en vieläkään näe siellä tuollaista upean sinistä taivasta. 🙂 Mahtavaa matkailuvuotta 2018!

  • Reply Mika / Lähtöportti 7.1.2018 at 18:29

   Luovuus tekee tästä hauskaa, niin kauan kun ei tule kovin montaa ihan mahdotonta kirjainta vastaan. Helpolta kuulostavat A ja E oli tänä vuonna yllättävän vaikeita 😀 Olen nyt tehnyt kaksi reissua Balkanille ja lisää on suunnitteilla. Aloita Sloveniasta, se on yksi Euroopan parhaita matkailumaita ja helpoin tapa aloittaa ex-Jugoslavian maihin tutustuminen. Kokeilkaa joskus sitä lokakuuta Hongkongissa, mahdollisuus aurinkoon on ainakin parempi kuin keväällä 🙂 Mahtavaa matkailuvuotta myös sinulle!

 • Reply Travelloverin Annika 7.1.2018 at 22:24

  Todella hieno matkavuosi ja matkakuumetta herättäviä kuvia. Ja erinomaista Sisiliaa! Jos haluat fiilistellä etukäteen, minulla on aika paljon juttuja sieltä. Älä jätä väliin ainakaan Syracusaa!

  • Reply Mika / Lähtöportti 9.1.2018 at 19:17

   Tämä oli yksi hienoimmista matkavuosista, mitä toistaiseksi on ollut. Totta kai haluan fiilistellä Sisiliaa, käyn vielä lukemassa kaikki juttusi lävitse. Syracusa on ohjelmassa päiväretken verran, Ragusan lähellä sijaitsevalta vuokratalolta.

 • Reply Viherjuuria 8.1.2018 at 23:12

  No oletpas ehtinyt paljon! Kuvat ovat aivan upeita ja nostivat sopivasti matkakuumetta. Niin moni noista maisemista oli kutsuvat ja sympaattinen! Montenegroa en ole ikinä edes ajatellut matkakohteena ja Itävaltakin on valitettavasti vielä näkemättä, vaikka täällä naapurimaassa asunkin ja ja ja…. =)

  • Reply Mika / Lähtöportti 9.1.2018 at 19:26

   Kiitos, mukava kuulla että matkakuume nousi 🙂 Montenegro oli iloinen yllätys, varsinkin maisemiltaan huikea maa. Jäljellä on vielä ripaus Balkanin hieman hulluakin meininkiä, mutta pääosin se on helppo, turvallinen ja varsin länsimainen matkakohde. Itävallan vuorimaisemiin on vaikea kyllästyä, sinne vaan kun kielikin on ilmeisesti hyvin hallussa 🙂

 • Reply Terhi | VAGABONDA 10.1.2018 at 20:17

  Oikein mainiota matkailuvuotta sinullekin! Upeita kuvia olet ottanut viime vuoden reissuiltasi, etenkin tuo kuva Madeiralta – vau! Tv:ssä esiintyminen oli varmasti mielenkiintoinen kokemus? 🙂

  • Reply Mika / Lähtöportti 12.1.2018 at 08:03

   Kiitos Terhi! Tuo patikkaretki Madeiran vuoristossa oli vuoden kokemuksista kaikista ikimuistoisin, noissa maisemissa saa väkisinkin hyviä kuvia. Haastattelu suorassa lähetyksessä oli jännittävä ja mielenkiintoinen kokemus. Tilanne suorastaan kodikkaassa studiossa on paljon luontevampi, kuin osaisi etukäteen kuvitella.

 • Reply Kohteena maailma / Rami 30.1.2018 at 22:45

  Suosikkikuvani oli Grossglocknerin alppitie, jonne tämän postauksen perusteella tekee mieli lähteä ajelemaan vuokra-autolla 🙂 Ja hei, olihan Yleisradiossa esiintyminen tai paremminkin näköradiossa bloggausuran yksi kohokohtia ainakin toistaiseksi 😉 P.S. Nämä matka-aakkoset on aina toimivaa luettavaa – tykkään!

  • Reply Mika / Lähtöportti 1.2.2018 at 11:19

   Grossglocknerin alppitie on huikea, ei voi kuin suositella! Näköradioon päätyminen tuntuu edelleen vähän kummalliselta, mutta kyllä sen varmasti kohokohtiin voi laskea. Parasta on kuitenkin ollut huippuhyviin tyyppeihin tutustuminen 🙂 Aakkoset on hauskoja, sinultahan sain alunperin inspiraatiota vuotta aiemmin tekemääni ekaan aakkospostaukseen.

  Leave a Reply