Suomen suurin matkablogiyhteisö

Lapsiperheen Hongkong

Hongkong sopii erinomaisesti koko perheen matkakohteeksi, sillä sieltä löytyy taatusti tekemistä kaikenikäisille. Tässä omia kokemuksiani kaupungista erityisesti lapsille suunnattuihin kohteisiin keskittyen.

Lokakuinen reissu oli 7- ja 5-vuotiaiden tyttäriemme ensimmäinen kaukomatka. Vaikka olimmekin kiertäneet Eurooppaa ahkerasti jo lasten vauvaiästä lähtien, siirtyi vieraille mantereille lähteminen näinkin monta vuotta eteenpäin. Kohteeksi valikoitui Hongkong, koska meillä oli sieltä vaimoni kanssa hyviä muistoja vuosien takaa.

Hongkongissa itämainen eksotiikka yhdistyy turvallisuuteen, joten se tuntuu harvinaisen helpolta matkakohteelta. Välimatkat ovat asukaslukuun nähden lyhyitä, sillä kaupunki on erittäin kompakti ja tiivis. Meri on mantereelta saarille levittäytyvässä metropolissa aina lähellä, mikä tuo mukavan lisän yleiseen ilmapiiriin. Moni pysähtyy matkansa varrella Hongkongiin pariksi päiväksi, mutta me halusimme varata siellä oleskeluun reilusti aikaa ja tutustua kaupunkiin kunnolla. Myös aiempi postaukseni 10 x Hongkong esittelee tätä upeaa aasialaista matkakohdetta.

Noin kymmenen tunnin lento Finnairin Airbus A350 -koneella oli yllättävän miellyttävä kokemus. En varsinaisesti nauti pitkistä lennoista ja koska lapset ovat aina arvaamattomia, olisi matka voinut sujua paljon huonomminkin. Lähdimme toki luottavaisina reissuun, sillä aiemmat maksimissaan kuuden tunnin lennot olivat aina sujuneet ilman suurempia ongelmia. Nukkuminen onnistui menomatkan yölennolla kohtalaisen hyvin. Kotiin palattiin päiväsaikaan, eikä lapsille tullut mieleenkään torkahtaa, vaikka nuorempi alkoikin lennon puolivälin tienoilla kysellä perille saapumisesta. Lasten ajatuksia on toisinaan vaikea arvata ja tällä kertaa he olivat erityisen mielissään paikoilla odottaneista omista peitoista ja tyynyistä. Myös elokuvien katseluun tarkoitetut ruudut olivat kovassa käytössä. Aikaeroon sopeutuminen onnistui perillä yllättävänkin sujuvasti.

Hongkong on yksi maailman turvallisimmista suurkaupungeista, jossa liikkuminen on toimivan julkisen liikenteen ansiosta sujuvaa. Tunsin tosin olevani onnekas, kun matkassa ei enää ole lastenrattaita. Tämä tuli mieleen erityisesti liikennevälineisiin ahtautuessa, portaissa ja vilkkailla kävelyteillä.

Perhematkailun ei tarvitse olla pelkkää hiekkakakkujen leipomista ja teemme reissuillamme paljon muutakin kuin erityisesti lapsille tarkoitettuja asioita. Miljoonakaupungin ja vieraan kulttuurin ihmetteleminen olisivat varmasti riittäneet elämyksiksi jo pelkästäänkin, mutta Hongkong tarjoaa kiitettävästi myös pikkuväelle suunnattuja mahdollisuuksia.

Monen lapsen ja miksei aikuisenkin unelmana on päästä Disneylandiin. Yksi maailman kuudesta Disney-huvipuistosta löytyy Lantaun saarelta. Huvipuistoon siirtyminen onnistuu sujuvasti metrolla, sillä Disneylandilla on oma asemansa ja jopa yhden pysäkinvälin metrolinjansakin. Hongkongin Disneyland tuntui pienemmältä kuin vastaavat aiemmin näkemäni Tokion ja Pariisin huvipuistot. Toisaalta kierrettävää ja laitteita oli lapsille aivan riittävästi. Yhtään enempää emme olisi yhdelle päivälle kaivanneetkaan.

Upean päivän kohokohtia olivat näyttävät paraatit, jotka tuttuine hahmoineen ja mukaansatempaavine rytmeineen tarjosivat elämyksiä koko perheelle. Vierailu oli täynnä seikkailuja, satumaailmoja, huvipuistolaitteita ja yhteiskuvia Disney-hahmojen kanssa. Toki jonottamiseenkin kului oma aikansa, mutta odottelun määrä pysyi siedettävänä. Julkaisen ensi vuoden puolella vielä oman Hongkongin Disneylandiin keskittyvän postauksensa.


Hongkongissa on myös 40-vuotisjuhlaansa viettävä Ocean Park -teemapuisto. Laajalta alueelta löytyy huvilaitteiden lisäksi muun muassa eläintarhan eläimiä sekä suuri akvaario. Tällä hetkellä Ocean Parkin kuuluisimpia asukkaita ovat jättiläspandat Ying Ying ja Le Le. Eläintarhojen eettisyydestä on viime vuosina käyty paljon keskustelua ja paikalliset eläinoikeusaktivistit yrittävät saada Ocean Parkin luopumaan ainakin delfiineistään. Suhtauduimme Ocean Parkiin ensisijaisesti huvipuistona, emmekä käyneet esimerkiksi delfinaariossa. Jokainen voi omalta kohdaltaan harkita, haluaako vierailla eläimiä sisältävässä teemapuistossa lainkaan.


Yksi Ocean Parkin ikimuistoisimmista kokemuksista on pitkä köysirata, joka yhdistää huvipuiston kaksi eri tasoilla sijaitsevaa osaa toisiinsa. Esimerkiksi maisema kaukana alhaalla kimaltavalle Etelä-Kiinan merelle on näkemisen arvoinen, vaikka korkeanpaikankammoista saattaakin hirvittää.

Ocean Parkin alemman tason Whiskers Harbour on suunnattu pienille lapsille ja ylemmällä tasolla on suurempi huvipuisto vauhdikkaiden laitteiden ystäville. Halloween-aikaan hämärässä illassa liikkui paljon hurjia keppostelevia hahmoja, jotka tosin jättivät pienimmät vieraat rauhaan. Ocean Parkin ilta huipentuu Symbio-show’hun, joka tuli- ja vesielementtien, erilaisten heijastusten sekä musiikin avulla esittää tarinan lohikäärmeiden taistelusta.

Vielä Ocean Parkiakin mahtavampi köysirata sijaitsee Lantaun saarella, jossa Ngong Ping 360 kuljettaa matkustajansa Tung Chungista yli viiden kilometrin päähän mahtavan Tian Tan -buddhapatsaan juurelle. Köysiradasta, buddhapatsaasta ja Po Linin luostarista julkaisen oman postauksensa myöhemmin.

Victoria Peakilta kaupungin ylitse avautuva maisema lumoaa yhtä lailla niin lapset kuin aikuisetkin. Huipulla Peak Towerin ostoskeskuksessa sijaitseva Madame Tussaudin vahakabinetti kuuluu Hongkongin suosituimpiin perhekohteisiin ja mekin nautimme sen annista. Monipuolinen hahmogalleria on toteutettu taitavasti ja monet nukeista näyttävät hämmästyttävän aidoilta. Lapset ihmettelivät vahanukkeja aluksi hieman varauksella, sillä henkilöt olivat heille vieraita. He innostuivat kuitenkin pian poseeraamaan hahmojen kanssa muista turisteista mallia ottaen ja selvästi nauttivat kokemuksesta.

Näyttely kattaa eri alojen julkkiksia Marilyn Monroesta Elvikseen ja Albert Einsteinista Lady Gagaan. Esillä on myös paljon aasialaisia henkilöitä, joista länsimaalainen tunnistaa lähinnä action-elokuvien sankarit Jackie Chanin ja Bruce Leen. Itselleni jäi erityisesti mieleen pieni urheiluosasto, jossa pääsi tuijottamaan Muhammad Alia silmiin ja toteamaan, ettei kaikkien aikojen kiinalaisen koripallojättiläisen Yao Mingin heittoa yltäisi mitenkään estämään.

Hongkongista löytyy tietenkin useita tavallisia leikkipuistoja, joissa sopivanikäiset lapset viihtyvät helposti kauankin. Itse kävimme päivän kierrosten lomassa esimerkiksi Hongkong Parkin ja Kowloon Parkin leikkipuistoissa. Leikkipaikat ovat siistejä, eivätkä ne eroa mitenkään oleellisesti suomalaisista vastineistaan.

Vaikka Hongkong mielletäänkin ensisijaisesti kaupunkikohteeksi, voi siellä viettää myös rantalomaa. Hiekkarantoja löytyy eri puolilta Hongkongia ja lämpimiä säitä riittää suurimmaksi osaksi vuotta. Pienet Cheung Chaun ja Peng Chaun kaltaiset saaret ovat erityisen mukavia rauhoittumispaikkoja varsinkin arkipäivisin. Pidimme myös rauhallisesta Discovery Bayn rannasta Lantaun saarella. Paikallisten mukaan DB tarkoittaa myös sanoja Dogs & Babies, sillä viihtyisä asuinalue on lapsiperheiden suosiossa. Siellä näkyy paljon lemmikkieläimiä, joiden pitäminen on tietyillä keskustan alueilla kokonaan kielletty.

Otimme matkamme kaupunkilomailun kannalta, joten kävimme rannoilla vain pari kertaa, emmekä viipyneet silloinkaan tuntikausia. Pelkäsimme etukäteen rantojen houkuttavan lapsia liiankin paljon, mutta hekin olivat lopulta niin suurkaupungin lumoissa, etteivät kaivanneet rannoille sen enempää. Mikäli haluaa panostaa auringosta nauttimiseen, voi hotellinkin valita kattouima-altaan perusteella.

Yksi haasteista lasten kanssa eksoottisiin kohteisiin matkustettaessa on ruokailu. Ekaluokkalainen maisteli rohkeasti aasialaisia ruokia ja löysi esimerkiksi kiinalaisista dim sumeista monta mieluisaa makupalaa. Viisivuotias oli ennakkoluuloisempi, joten turvauduimme välillä tuttuihin ja turvallisiin länsimaisiin ruokiin. Niitäkin Hongkongin kokoisesta kaupungista luonnollisesti löytyy. Hongkongissa on myös erityisesti lapsia kiinnostavia teemaravintoloita, joista kävimme testaamassa kaksi. Harbour City -ostoskeskuksessa toiminut Muumikahvila on sen sijaan valitettavasti suljettu muutama kuukausi sitten.

Hello Kitty Chinese Cuisine on jokaisen kissahahmon fanin pakollinen käyntikohde Hongkongissa. Ravintola on hieman hämmentävä kokemus. Periaatteessa ihan tavallinen kantonilainen ravintola on sisustettu yllättävänkin tyylikkäällä tavalla teemaan sopivaksi pieniä yksityiskohtia unohtamatta. Hello Kitty näkyy niin lampuissa, kalusteissa kuin teekupeissakin.

Tilaamme muutamia erilaisia dim sumeja. Täytepullat ja muut Hello Kittyn näköisiksi koristellut ruokalajit ovat kauniita, mutta parhaina makuelämyksinä jäävät mieleen arkisemmilta näyttävät raputäytteiset kevätrullat. Hello Kittyn ravintola on varsinkin pienten tyttöjen kanssa ilman muuta vierailun arvoinen, mutta kaikkia ruokia ei välttämättä kannatta valita pelkän ulkonäön perusteella.

Toinen lapsenmielisille suunnattu ravintola on sympaattinen Charlie Brown Café, joka kahvilalta kuulostavasta nimestään huolimatta myy myös lämpimiä länsimaisia ruoka-annoksia. Esimerkiksi Ressun muotoon taiteiltu riisi on kuvauksellista, mutta ruoan taso jää mielestäni keskinkertaiseksi. Paikalle kannattaa tulla jälkiruokien sekä Tenavien teemaan sopivan sisustuksen ansiosta, ja kiitän myös huomaavaista palvelua. Testasimme erilaisia kakkuja, joista ainakin kahvikupin muotoiseksi taiteiltu latte-kakku sopi mainiosti aikuiseen makuun.

Hongkongin runsaasta katuruokatarjonnasta suosikiksemme nousi hotellimme lähellä sijainnut Mammy Pancake, jonka luukulle palasimme useamman kerran. Michelin-oppaaseenkin päässyt kioski tunnetaan edullisista pannukakuistaan. Mammy Pancake on huomaamattoman pieni, mutta sen edustalla parveilee yleensä joukko tilauksen valmistumista odottavia asiakkaita.

Paluumatkalla lentokentälle varsinkin vanhempi tyttäristä katseli kovin haikeasti kaupungin vilskettä. Hän toivoo pääsevänsä Hongkongiin uudelleen, ja lupasin että se vielä joskus onnistuu. Vaikka lapset ovat nauttineet kaikista matkoista, on helppo aistia, että tässä ensimmäisessä kaukomatkassa oli jotain aivan erityistä. Hongkong oli meille täydellinen kaupunkikohde ja voisin kuvitella, että se voisi olla sitä monelle muullekin perheelle.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

18 Comments

 • Reply Outi 13.12.2017 at 21:45

  Kaukomatkat taitavat olla meidän perheelle vielä haave vain, mutta Hongkong ei olisi ollenkaan pöllönpi vaihtoehto. Erityisesti tykkään juuri kompakteista kaupungeista, jota en todella ole Hongkongin kuvitellut olevan! Aikamoinen tuo Hello Kitty ravintola. En tiedä pystyisinkö syömään pieniä söpöjä kissoja, mutta lapset varmasti intoutuvat tuollaisesta!

  • Reply Mika / Lähtöportti 14.12.2017 at 11:39

   Kiitos kommentista! Aika kuluu nopeasti ja pian huomaatte jo olevanne kaukomailla 🙂 Hongkong on 7 miljoonan asukkaan kaupungiksi tosi tiivis, varsinkin keskustan osalta, ja metrolla sekä muilla julkisilla pääsee liikkumaan nopeasti. Lisäksi pienet saaret ovat ihan oma maailmansa ja niitä löytyy alle tunnin lauttamatkan päästä ydinkeskustasta. Hello Kittyn ravintola oli hauska, nälkäänsä syö vaikka pieniä kissoja, kunhan vaan ovat tuollaisia mielikuvitusversioita 😀

 • Reply Marja 13.12.2017 at 21:49

  Hongkongia olen minäkin ajatellut meidän ensimmäiseksi kaukomatkaksi, paljon ihmettelemistä jo itse kaupungissa. Tässä tuli vielä paljon muitakin vinkkejä, kiitos:)

  • Reply Mika / Lähtöportti 14.12.2017 at 12:11

   Kiitos kommentista! Hongkongissa tosiaan riittää ihmeteltävää ja se on samalla aasialaiseksi suurkaupungiksi helposti lähestyttävä. Singapore on helppoudessaan Hongkongin rinnalla, mutta jostain syystä en aikoinaan innostunut siitä ihan yhtä paljon. Tokiosta tykkään, toivottavasti sitäkin pääsisi esittelemään lähivuosina lapsillekin 🙂

 • Reply Emma 17.12.2017 at 21:07

  No höh kun ovat menneet Muumikahvilan sulkemaan 🙁 Mulla on ollut myös tuo Hello Kitty -ravintola listalla jo pidempään, mutta en ole vielä sinne ehtinyt. Ensi kerralla täytyy ehdottomasti päästä sinne!

  • Reply Mika / Lähtöportti 18.12.2017 at 13:35

   Oli kyllä pettymys, kun tuo sinunkin mainostama Muumikahvila oli suljettu. Sen verran tuore tapaus, ettei uutta liikettä ollut vielä ehditty avata samalle paikalle Harbour Cityssä. Käy ihmeessä Hello Kittyllä ensi kerralla! Kuvan riisiruoka ei ollut kovin kummoinen, mutta kevätrullille tosiaan lämmin suositus 🙂

 • Reply Sisko 18.12.2017 at 21:23

  On kyllä monipuolinen tuo Hongkong! Ehkä joskus itsekin pääsee kiertelemään enemmän noita Aasian maita.
  Budjettipostausta odotellessa. 🙂

  • Reply Mika / Lähtöportti 19.12.2017 at 13:12

   Hongkong on todellakin käsittämättömän monipuolinen! Varsinaista budjettipostausta ei ole tulossa, mutta pakko myöntää, ettei tämä halvin mahdollinen reissu ollut. Huvipuistoista Disneylandin sisäänpääsy koko perheeltä (2 aikuista + 2 lasta) nykykurssilla yhteensä 238 euroa, Ocean Parkiin 155 euroa. Sisäänpääsyn hinnalla pääsee molemmissa kaikkiin laitteisiin niin monta kertaa kuin haluaa.

 • Reply Henna / Kulkutautiset 19.12.2017 at 19:35

  Jee 🙂 Kohta päästään testaamaan, miten rattaiden kanssa elo ja olo Hongkongissa onnistuu. Tuolla Ocean Parkissa en olekaan koskaan ehtinyt käymään, ja taitaa jäädä tälläkin kertaa väliin, kun niitä päiviä ei niin loputtoman paljoa kuitenkaan ole. Hongkongin Disneyland sen sijaan on jäänyt itselleni vähän pettymyksenä mieleen. Ainahan nuo Disneypuistot ovat ihania, mutta tuo tuntui jotenkin pliisulta Floridan Disney Worldin jälkeen. Omasta metrosta kuitenkin superpropsit 🙂

  • Reply Mika / Lähtöportti 20.12.2017 at 15:25

   Jee, kohta teillä on uusi Charlie Brown -astiasto! 😀 Kyllä siellä varmasti rattaidenkin kanssa pärjää, mutta jäi vaan mieleen että metrotunneleihin tuli käveltyä aika paljon portaita. Kun ei ollut tarvetta hisseille, niin niitä ei sitten tullut etsittyäkään. Hongkongin Disneyland on varmasti Floridaan verrattuna pliisu, kun se tuntui Pariisiin ja Tokioonkin verrattuna pienemmältä. Itse otin tämän pienemmän koon kuitenkin ihan positiivisena asiana, kun jäi aikaa nauttia päivästä rauhassa ja ehdittiin kiirehtimättä tehdä suurin piirtein kaikki mitä haluttiinkin. Disneylandin metrolinja Mikki Hiiri -vaunuineen on kyllä hauska 🙂

   • Reply Henna / Kulkutautiset 23.12.2017 at 10:05

    En oikeastaan kokenut pientä kokoa häiritsevänä, vaan asioiden viimeistelyä. Floridan puistossa oli jotenkin kaikki niin viimeisen päälle, mm. pensaina pomppivat Lumikki ja seitsemän kääpiötä ja ravintolassa voi tuli pöytään pienen seisovan Mikki Hiiren muotoisena. Jotenkin tuolla Hongkongin puistossa ei ollut näitä ns. viimeisiä silauksia niin paljoa, joilla ei sinänsä ole oikeastaan edes väliä, mutta tekevät kokemuksesta kuitenkin ihan mahtavan, kun tuntuu, että jokainen yksityiskohta on mietitty loppuun asti. Mutta voi tässä myös olla pientä ajatusvääristymää, sillä olen ollut 11-vuotias, kun olen viimeksi käynyt Floridan puistossa, ja nyt sitten aikuisiällä tuolla Hongkongissa.

    • Reply Mika / Lähtöportti 23.12.2017 at 11:25

     Itse en osannut tuollaista viimeistelyä niin paljoa kaivata, mutta uskon että olet oikeassa, Hongkongissa noita yksityiskohtia ei ole viilattu niin viimeisen päälle. Lisäksi esimerkiksi hahmot olivat tavattavissa vain tiettyihin aikoihin tietyissä paikoissa yhteiskuvia varten. Muistelen, että Pariisissa ja Tokiossa hahmot olivat vapaammin tavattavissa ihmisten joukossa liikkuen. Perusteellista vertailua varten pitäisi varmaan kiertää kaikki Disney-puistot peräkkäin, omat aiemmat kokemukset ovat vuosilta 2004 ja 2006 😀

     • Henna / Kulkutautiset 26.12.2017 at 21:16

      Hmm. Maailmanympärimatka teemana käydä kerralla kaikissa Disney-puistoissa 😀 Teidän perhe on varmaan messissä?

     • Mika / Lähtöportti 27.12.2017 at 17:04

      Todellakin messissä! Milloin mennään? 😀

 • Reply Anna | Muuttolintu.com 22.12.2017 at 12:01

  Hongkongiin takaisin taas muutaman päivän päästä! En muuten tiennyt, että muumikahvila on suljettu, se oli meillä suunnitelmissa ensi kerralle. Lantaun köysirata täytyy myös käydä kokemassa. Hongkong on kyllä niin monipuolinen, sieltä löytyy kyllä lapsiperheillekin vaikka mitä! Samaan aikaan eksoottinen, mutta myös länsimaista meininkiä löytyy sitä kaipaavalle.

  • Reply Mika / Lähtöportti 22.12.2017 at 23:05

   Mahtavaa, että pääsette sinne heti uudestaan! Muumikahvila on valitettavasti suljettu, kokeilkaa vaikka Hello Kittyä lohdutuksena 😀 Mulla on Lantaun köysiradasta kertova postaus juuri kesken, katsotaan ehdinkö saada sen julkaistua ennen kuin olette siellä. Kannattaa ainakin harkita lasipohjaista Crystal Cabin -vaunua, hinta on vähän korkeampi mutta jono huomattavasti lyhyempi. Tykkään Hongkongissa valtavasti juuri tuosta, että se on sopiva sekoitus idän eksotiikkaa ja tuttua länsimaisuutta 🙂

 • Reply Kohteena maailma / Rami 25.12.2017 at 01:57

  Mahtavia vinkkejä taas kerran! Veikkaan, että tulee lähiaikoina itselle tarpeeseen, sillä Hongkong on kiehtonut jo pitkään. Aikoinani olisin halunnut viedä poikani 11v synttärimatkalle Hongkongiin, mutta hän halusi sitten Floridaan. Hyvä reissu oli sekin kyllä.

  • Reply Mika / Lähtöportti 27.12.2017 at 17:10

   Kiitos Rami! Toivottavasti Hongkongin-suunnitelmat toteutuu, sillä uskon että viihtyisit! Tuolla on jokaiselle jotakin, joten varmasti tulisi upea reissu niin pienempien kuin isompien lasten kanssa tai ilman lapsia, ihan kuinka vaan 🙂 Ei Floridakaan yhtään pahalta kuulosta, Hongkongista löytyy enemmän itämaista ruokaa ja vähemmän alligaattoreita 😀

  Leave a Reply