Suomen suurin matkablogiyhteisö

10 x Hongkong

Hongkong tarjoaa lähes loputtomasti nähtävää ja koettavaa. Se on helppo ja turvallinen matkakohde, jossa itä ja länsi sekoittuvat hauskalla tavalla. Kompaktissa Hongkongissa kiehtoo yhtä lailla loputon vilinä kuin mahdollisuus rauhoittumiseen.

Kävin vaimoni kanssa Hongkongissa keväällä 2003 ja kaikki nämä vuodet mielessämme on ollut ajatus palata tuohon kiehtovaan kaupunkiin. Nyt lokakuussa pääsimme vihdoin takaisin. Lastemme ensimmäinen kaukomatka onnistui erinomaisesti ja olen vielä pari viikkoa matkan jälkeenkin aivan innoissani yli seitsemän miljoonan asukkaan värikkäästä suurkaupungista. Tässä kaupungin kohokohdat tiivistettynä kymmeneen osaan. Tervetuloa Hongkongiin!


1. VICTORIA PEAK

Maisema oli kaunis jo päivälläkin, mutta illalla miljoonien valojen syttyessä näkymä muuttuu entistä kiehtovammaksi. Reilun puolen kilometrin korkuinen Victoria Peakin kukkula on Hongkongin tunnetuin näköalapaikka, eikä sen vetovoimaa tarvitse ihmetellä. Tuntuu uskomattomalta, kuinka tyyneltä ja rauhalliselta tuo elämää sykkivä kaupunki täältä ylhäältä nähtynä vaikuttaakin. Suosittelen saapumaan paikalle valoisalla ja viipymään ainakin auringonlaskuun saakka. Tällaista maisemaa ei malttaisi kovin helposti jättää taakseen.

Tunnetuin tapa Victoria Peakille pääsemiseksi on jyrkkää rinnettä pitkin kolisteleva Peak Tram. Mäkijunaan joutuu ennakkolipuista huolimatta useimmiten jonottamaan yllättävän pitkään, eikä matka tungeksivien turistien joukossa ole mitenkään erityinen nautinto. Seuraavalla kerralla voisin harkita taksin käyttämistä, sillä se ei välttämättä tule juurikaan Peak Tramia kalliimmaksi. Huipulla voi näköalojen ihailun lomassa shoppailla sekä käydä Madame Tussaud’sin vahakabinetissa. Tarjolla on myös useita ravintolavaihtoehtoja. Pizza-ateria Wildfiressä oli mukava kokemus, sillä maisemat ikkunapöydästä olivat hulppeat ja hinnat ravintolan sijaintiin nähden kohtuullisia.


2. STAR FERRY

Merellinen tuuli vilvoittaa helteistä päivää, kun nojailen lautan kaiteeseen ja ihailen edessä näkyvää pilvenpiirtäjien rivistöä. Muutaman minuutin matka Kowloonin niemeltä Hongkongin saarelle on elämys.


Perille saapuessa on hauska seurata, kuinka sinisiin merimiesasuihin pukeutuneet vanhat herrat kiinnittävät hamppuköydet laituriin aivan samalla tavalla kuin jo vuosikymmeniä sitten. Kowloonista pääsee Hong Kong Islandille metrollakin, mutta joissakin tapauksissa lauttamatka on elämyksellisyyden lisäksi myös kätevämpi vaihtoehto.


Vihreävalkoiset Star Ferryt kuuluvat Hongkongin rakastettuihin ikoneihin. Ne ovat kuljettaneet matkustajia uskollisesti Victorian sataman puolelta toiselle jo vuodesta 1888 lähtien. Useimmat nykyisen laivaston aluksista ovat valmistuneet 1950- tai 60-luvulla, joten puurakenteissa näkyy mukavasti ajan patinaa. Lauttamatkailu on edullista, sillä hinta vaihtelee 2,20 HKD:n (alakansi arkisin) ja 3,70 HKD:n (yläkansi viikonloppuisin) välillä (nykykurssilla 0,26–0,44 euroa).


3. KAKSIKERROKSISET RAITIOVAUNUT

Ding ding! Tuttu kilisevä ääni varoittaa kadun kulkijoita, kun menneiden ajan charmia henkivä raitiovaunu jatkaa nytkähtäen matkaansa kohti Happy Valleyn laukkarataa. Miellyttävä tuulenvire puhaltaa avoimesta ikkunasta ja tuo nenään kadun tuoksuja. Yläkerrasta on mukava seurailla, mitä kaikkea Hongkongin vilkkaassa keskustassa tapahtuu. Varsinkin jos maisemia on tarkoitus jäädä ihailemaan pidemmäksi aikaa, ei kannata säikähtää tungosta sisään tultaessa. Vapaita istuimia kyllä varmasti vapautuu seuraavilla pysäkeillä. Muunlaista kiertoajelua ei tämän kokemuksen jälkeen enää kaipaakaan.

Maailman ainoat kaksikerroksiset raitiovaunut ovat kolistelleet pitkin Hongkongin saaren pohjoisosaa jo yli sadan vuoden ajan. Raitiovaunulla matkustaminen on harvinaisen edullinen elämys, sillä kyyti maksaa matkan pituudesta riippumatta vain 2,30 Hongkongin dollaria (n. 0,27 euroa). Vaunuun noustaan takaosasta ja maksu suoritetaan etuoven kautta ulos poistuttaessa. Vaikka persoonalliset vaunut ovatkin suosittu turistinähtävyys, ne ovat edelleen myös hongkongilaisten päivittäin käyttämä kätevä kulkuneuvo.


4. CHEUNG CHAUN SAARI JA MUUT RAUHALLISET RANNAT

Värikkäät kalastusveneet keinuvat kevyessä aallokossa ja iltapäivän aurinko lämmittää rantakadulla hiljalleen käveleviä ihmisiä. Tarjoilija kantaa pöytään tuoreita mereneläviä, joita voisi syödä sopivan tulisesti maustettuina vaikka kuinka paljon. Hongkongin kiire ja kavala maailma tuntuvat olevan jossain todella kaukana, kun jatkamme matkaa kivenheiton päässä sijaitsevalle hiekkarannalle. Cheung Chaun saaren raukeissa tunnelmissa on vaikea uskoa, että säännöllinen lauttayhteys vie täältä Hongkongin keskustaan vain reilussa puolessa tunnissa. Lue myös juttuni Kalastajien saari Cheung Chau.


Hongkong mielletään helposti vilkkaaksi pilvenpiirtäjien kaupungiksi, mutta alueelta löytyy paljon muutakin. Seuraavalla kerralla voisimme valita saarikohteeksi vaikkapa Peng Chaun tai Lamman. Hiekkarantoja löytyy pikkusaarten lisäksi myös esimerkiksi Hongkongin saaren eteläosasta ja Lantaun saarelta.


Kävimme tuttavaperheen vieraana Lantaun Discovery Bayssa ja vaikutuin tuon alueen mukavuudesta asuinpaikkana. Siistit kävelykadut, palmupuut ja seesteinen tunnelma yhdistettyinä hyviin palveluihin ja sujuviin kulkuyhteyksiin muodostavat harvinaisen viihtyisän elinympäristön.


5. SKY100 OBSERVATION DECK

Aurinko tulvii sisään suurista ikkunoista ja leppoisa loungemusiikki soi. Viihtyisässä ympäristössä kelpaa ihailla maisemia, jotka tuntuvat olevan vertaansa vailla. Koko Hongkong on pilvenpiirtäjän sadannesta kerroksesta katsottuna jalkojen juuressa. Pikkuruiset laivat kulkevat kimmeltävällä merellä ja Kowloonin talot jatkuvat kaukaisuuteen. Hongkongin saartakin voi ihailla, mutta ikkunoiden heijastukset häiritsevät iltapäivällä valokuvausta siihen suuntaan. Jo näköalatasanteelle saapuminen oli harvinaisen miellyttävää. Ylös päästäkseen ei tarvinnut jonottaa lainkaan ja hissi kuljetti 393 metrin korkeuteen vain minuutissa. Tämä tuntuu varsinaiselta luksukselta kaupungissa, jossa jonottaminen on suosituimpien nähtävyyksien yhteydessä arkipäivää.

Sky100 sijaitsee International Commerce Centressa Kowloonin niemen kärjen tuntumassa. Lentokenttäjunien käyttämä Kowloonin asema löytyy aivan pilvenpiirtäjän juurelta, joten näiden näköalojen ihailu on vaivatonta myös muutaman tunnin välilaskun yhteydessä. Netistä ennakkoon ostetun pääsylipun hinta on 151 HKD eli noin 18 euroa. Ennen vierailua kannattaa tarkistaa virallisilta nettisivuilta, onko näköalatasanteella yksityistilaisuuksia. Tasanne on nimittäin osittain tai kokonaan suljettu useampana päivänä kuukaudessa. Jos joku ilmansuunta ei ole nähtävissä, saa lipuista alennusta.


6. LAUKKAKILPAILUT HAPPY VALLEYSSA

Yleisön huuto kiihtyy hevosten lähestyessä ja tanner tömisee kymmenen ratsun kiitäessä pitkin tasaista nurmea. Sähköinen tunnelma tiivistyy loppusuoran kamppailuun, joka on ohi muutamassa sekunnissa. Kansa riemuitsee tai huokailee pettymyksestä sen mukaan, voittiko oma hevonen vai ei. Jättimäiseltä valotaululta voi vielä katsella ratkaisuhetkien hidastukset, mutta sitten on taas puoli tuntia aikaa siemailla olutta seuraavaa lähtöä odotellen.

Happy Valleyn radalle saapuminen voi olla pienoinen kulttuurishokki, sillä urheilutapahtuman sijasta meneillään näyttää olevan melkoinen Oktoberfest. Ilta Happy Valleyssa on täynnä useamman litran olutkannuja, kovaäänistä musiikkia ja miljoonien dollareiden edestä täytettyjä vedonlyöntilappuja. Urheilutapahtuman seuraamisen kannalta on hyvä idea raivata tiensä rataa reunustavan aidan viereen ja aistia tapahtumat lähietäisyydeltä. Happy Valleyssa kilpaillaan yleensä keskiviikkoiltaisin. Kymmenen Hongkongin dollarin (n. 1,20 euroa) pääsymaksun voi suorittaa vaikka Octopus-kortilla. Tapahtumaan on 18 vuoden ikäraja. Otti laukkakilpailun sitten urheilun tai viihteen kannalta, on se joka tapauksessa mieleenpainuva tapa viettää ilta Hongkongissa.


7. TEMPPELIT

Ilma on sakeana suitsukkeiden savusta ja tunnelma on muutamista länsimaisista vierailijoista huolimatta harras. Kynttilät palavat alttareilla, joiden patsaiden juureen on tuotu uhrilahjaksi hedelmiä ja kukkia. Punasävyisiä sisätiloja koristavat kauniit lyhdyt ja monenlaiset kultaukset. Vaikka vilkkaan Hollywood Roadin varrella sijaitseva Man Mon temppeli on pieni, tarjoaa se silti rauhoittumispaikan kiireisen kaupungin keskellä.


Uskonnolliset kohteet ovat niin Hongkongissa kuin muuallakin Aasiassa erinomaisia paikkoja tutustua paikalliseen kulttuuriin. Värikkäissä temppeleissä voi ihailla niin itämaista arkkitehtuuria kuin ainutlaatuista ilmapiiriäkin. Suositeltavia vierailukohteita ovat myös esimerkiksi Kowloonin puolelta löytyvät Wong Tai Sin -temppeli (kuva alla), Chi Lin -nunnaluostari sekä Kymmenentuhannen Buddhan luostari. Lantaun saaren Suuresta Buddhasta, Po Lin -luostarista ja huimasta Ngong Ping 360 -köysiradasta kirjoitan vielä omassa postauksessaan.


8. PUISTOT

Kiihkeästi elävässä Hongkongissa tarvitaan rauhallisia levähdyspaikkoja. Hongkongin saarella sijaitseva Hong Kong Park on kuin keidas betoniviidakon keskellä. Siellä voi istuskella lammen rannalla, seurata aamuisin liikkeellä olevia taijin harrastajia, syödä eväitä lounastaukoa viettävien toimistotyöntekijöiden tavoin tai viedä lapset leikkipuistoon. Hong Kong Parkista löytyy myös valtavan häkin alla toimiva lintutarha, jonka puusilloilla voi kävellä kesyjä visertäjiä bongaillen.

Mantereen puolella pääsee rauhoittumaan vastaavalla tavalla Kowloon Parkissa. Täälläkin voi katsella lammen karppeja ja kilpikonnia. Nathan Roadin eteläpäästä saavuttaessa puistoon saapujaa tervehtivät ensimmäisenä Hongkongin suurimman moskeijan tornit. Kowloon Parkissa kannattaa vierailla erityisesti sunnuntai-iltapäivisin, jolloin Kung Fu Cornerissa voi seurata muun muassa eri taistelulajien esityksiä.


9. KATUMARKKINAT

Jäiden päälle asetellut kalat sätkivät elävinä laatikossaan, kun niitä kauppaava mies polttelee tupakkaa ennen seuraavan asiakkaan palvelemista. Viereisessä kojussa roikkuu erimuotoisia punaisia lihanpaloja. Onneksi ollaan ulkoilmassa, joten hajut eivät käy kovin pistävästi nenään. Raivaamme tiemme kapeammalle kujalle, jota reunustavat värikkäiden hedelmien alla notkuvat pöydät. Graham Streetin elintarviketori eli Wet Market edustaa perinteistä Hongkongia parhaimmillaan. Vastaavia toreja löytyy kaupungista monia muitakin, eivätkä katumarkkinat tietenkään rajoitu pelkkään ruokaan. Elämää sykkivät kadut ovat oleellinen osa Hongkongin viehätystä.

Hongkong tarjoaa shoppailun ystäville käsittämättömän määrän kiiltäviä ostoskeskuksia, joiden ilmastoiduista liikkeistä voi löytää lähestulkoon mitä tahansa. Mikäli kaupungilla haluaa kierrellä aitoja laatumerkkejä etsimättä, ovat erilaiset markkinat huomattavasti mielenkiintoisempi ja kuvauksellisempi vaihtoehto. Temple Street Night Market vetää joka ilta puoleensa niin ostoksista kuin edullisista ravintoloistakin kiinnostuneita kulkijoita. Kowloonin kaduilta löytyy myös Ladies’ Market, kukkakauppojen keskittymä Flower Market, Yuen Po Streetin lintumarkkinat sekä akvaariointoilijoiden aarreaitta Goldfish Market.


10. HONGKONGIN SKYLINE

Pimentynyt ilta on lempeän lämmin, kun katselemme Hongkongin saaren valomerta Tsim Sha Tsuin rantakadulta Kowloonin puolelta. Victorian sataman aalloilla riittää seurattavaa, kun Star Ferryt, turistikierroksia tekevät džonkit ja muut alukset kulkevat edestakaisin. Joka ilta kahdeksalta esitettävä A Symphony of Lights on pilvenpiirtäjien muodostama valoshow. Omasta mielestäni esitys on kuitenkin sen verran vaisu, ettei sitä varten kannata tulla varaamaan paikkaa puolta tuntia etukäteen. Sopivasti kohdalle osuessa show’n voi toki katsoa, mutta siltä ei kannata odottaa liikoja. Valaistu pilvenpiirtäjien rivistö on uskomattoman upeaa katsottavaa muutenkin.

Hongkongin saaren puolella valoja kannattaa pysähtyä ihailemaan ainakin Statue Squaren ympäristöön, jonka lähistöllä kohoaa The Bank of China Towerin ja HSBC Buildingin kaltaisia modernin arkkitehtuurin mestariteoksia. Vaikka pidänkin itseäni enemmän luontoihmisenä, on mahtavissa pilvenpiirtäjissäkin jotain lumoavaa.


Lokakuu oli erinomainen ajankohta käydä Hongkongissa. Pari ensimmäistä päivää olivat hieman sateisia, mutta hetken voimassa ollut taifuunivaroitus peruttiin ja viimeinen reilu viikko oli pelkkää hellerajoilla pyörinyttä auringonpaistetta. Syksy on monen muunkin mielestä parasta aikaa nauttia Hongkongista, sillä se ajoittuu kuumankostean kesän ja viileän talven väliin. Kuumanakin päivänä kannattaa varautua viileäksi ilmastoituihin sisätiloihin ja kantaa vaikkapa neuletta varmuuden vuoksi mukana.

Hongkongin julkisen liikenteen verkosto on kiitettävän tehokas ja helppokäyttöinen. Suosittelen hankkimaan jo lentokentältä Octopus-kortin, jota vilauttamalla voi kulkea niin metrossa, lautoilla, busseissa kuin raitiovaunuissakin. Korttiin voi ladata lisää dollareita esimerkiksi 7Eleven-kioskeilla, joissa se käy myös maksuvälineenä. Yleiseltä hintatasoltaan Hongkongia ei voi luonnehtia kovin halvaksi kaupungiksi. Siedettävän hintaisen keskitason majoituksen löytäminen saattaa olla haastavaa, mutta toisaalta esimerkiksi julkinen liikenne ja leipomotuotteet ovat edullisia.

Hongkongin monipuolisuus on miltei läkähdyttävää, sillä tarjolla on varmasti jokaiselle jotakin. Teimme oman matkamme lasten ehdoilla ja tutustuimme suhteellisen kiireettömien päiväohjelmien puitteissa kaupungin tärkeimpiin nähtävyyksiin. Luvassa on oma postauksensa Hongkongista erityisesti lapsiperheen kohteena. Kerron siinä yhteydessä muun muassa Disneylandista, leikkipuistoista, teemaravintoloista ja ylipäätään siitä, millaista perhematkailu Hongkongissa on.


Jonkun muun täydellinen matka Hongkongiin saattaa sisältää vaikkapa huippulaadukkaita ravintoloita, kattobaareja, museoita ja ostoksia. Päivänsä voi kuluttaa myös hiekkarannoilla tai lähteä vaeltamaan hyville patikkapoluille. Minulle Hongkong on poikkeuksellisen energinen ja inspiroiva kaupunki. Tästä kaikesta voisi päätellä, että kolmannenkin Hongkongin-matkan aika vielä varmasti joskus koittaa!


Tiedon uusista blogipostauksista saat parhaiten tykkäämällä Lähtöportista Facebookissa. Lähtöportti löytyy myös Instagramista ja Twitteristä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Anna | Muuttolintu.com 9.11.2017 at 22:50

  Kiitos tästä, Honkkarit suuntana parin viikon päästä. Tässä tuli hyviä uusia tipsejä, esim. tuosta kaksikerroksisesta ratikasta en ollut kuullutkaan, vaikka Hongkongissa on ennenkin tullut pyörähdettyä. Tällä kertaa aikaa on 9 päivää, eli aika paljon pitäis ehtiä! Onneksi vaikuttaa siltä että tekemistä riittää 🙂

  • Reply Mika / Lähtöportti 10.11.2017 at 14:34

   Mahtavaa reissua Hongkongiin! Mukavaa että tästä löytyi sulle uusiakin juttuja. Ratikat ajelee vain Hongkongin saaren pohjoisosassa (osa koukkaa Happy Valleyyn), joten niitä näkyy vain tuolla tietyllä alueella. 9 päivää on hyvä aika, ei siellä tekeminen lopu kesken. Me oltiin 12 yötä, mutta te ilman lapsia pystytte kiertelemään paikkoja halutessanne nopeammin.

 • Reply Kimmo Virtanen 11.11.2017 at 01:04

  Tuo Sky100 kannattaa ehdottomasti jättää väliin ja mennä Ritz Carltonin Ozone-baariin, joka sijaitsee samassa rakennuksessa, mutta 18 kerrosta ylempänä. Ei sisäänpääsymaksua, mutta drinkit ja ruoka ovat kalliita. Sky100:n pääsylipun hinnalla saa yhden paremman drinkin, mutta palvelu ja paikka itsessään ovat jo kokemus sinänsä. Mainostavat itseään vieläpä Aasian korkeimpana terassina. Suomi-niminen drinkkikin löytyy listalta.

  • Reply Mika / Lähtöportti 11.11.2017 at 13:56

   Kiitos hyvästä vinkistä! En lasten kanssa matkustaessa ottanut tarkemmin selvää Hongkongin baareista, vaikka tiedänkin että upeita näköalabaareja riittää. Ilman lapsia matkustaessa tämä tosiaan kuulostaa paremmalta vaihtoehdolta kuin Sky100.

 • Reply Ne Tammelat 28.3.2019 at 16:16

  Kiitos neuvosta tulla lukemaan tämä postaus! Löysin paljon hyviä vinkkejä reissullemme 🙂

  • Reply Mika / Lähtöportti 28.3.2019 at 21:16

   Kiva kuulla! Hongkong on upea kaupunki täynnä hyviä vaihtoehtoja, mukavaa reissun odotusta teille 🙂

  Leave a Reply