Suomen suurin matkablogiyhteisö

Dramaattinen Predjaman linna

Sloveniassa sijaitseva Predjama on linnafanin unelmakohde. Osittain luolan sisään pystytetty rakennelma kätkee sisäänsä monia tarinoita.

Slovenian sisämaata sävyttävät tummanvihreän eri sävyissä kohoavat kukkulat. Matalalla roikkuvista pilvistä tihkuu hieman vettä, kun ohitamme somia pikkukyliä. Kenties säästäkin johtuen aistin slaavilaista melankoliaa, kun saavumme Predjaman linnan parkkipaikalle. Itse linna on pysäyttävä ja ainutlaatuinen näky. Se komeilee kallion seinämällä kuin kiven nielemänä.


Predjaman linnan ensimmäiset muurit pystytettiin 1200-luvulla strategisesti sopivaan paikkaan, josta sitä oli helppo puolustaa. Linnan kenties mielenkiintoisimpia vaiheita elettiin vuosina 1478–84, jolloin sitä hallitsi rosvoparoni Erazem Lueger. Lähiseutua ryöstellyt linnanherra erehtyi surmaamaan Wienissä ollessaan korkea-arvoisen miehen, joka sattui olemaan Itävaltaa hallinneiden Habsburgien sukulainen. Lueger pakeni Predjamaan, joka joutui Habsburgien määräyksestä raskaan piirityksen kohteeksi. Ovelasti rakennetusta linnasta pääsi poistumaan luolien kautta kulkenutta salakäytävää pitkin, joten muonavarat eivät piirittäjien hämmästykseksi loppuneet kesken. Lueger pilkkasi vihollisiaan heittelemällä heidän päälleen tuoreita hedelmiä. Lopulta tykinkuula kuitenkin surmasi uhmakkaan rosvoparonin ja linnakin tuhoutui taisteluiden melskeissä heikkoon kuntoon.

Nykyinen renessanssityylinen linna rakennettiin noin vuonna 1570 ja se on säilynyt miltei alkuperäisessä asussaan. Predjama siirtyi toisen maailmansodan jälkeen Jugoslavian ja sittemmin Slovenian valtion omistukseen. Nykyään se toimii museona.


Korkeaan kallioon ja erilaisiin luoliin louhittu linnoitus on mielenkiintoinen kokonaisuus. Siistissä kunnossa olevia huoneita riittää useassa kerroksessa karusta kidutuskammiosta kodikkaaseen ruokasaliin. Vahanuket elävöittävät kokemusta ja helpottavat ymmärtämään millaista elämää täällä on entisaikoina eletty.

Predjamassa on vuosisatojen kuluessa kuollut lukemattomia ihmisiä erinäisistä julmista syistä. Useampien havaintojen perusteella väitetään, että nuo surulliset sielut kummittelisivat vielä nykyäänkin linnassa. Itse emme päiväsaikaan havaitse mitään kummituksiin viittaavaa, mutta esimerkiksi Ghost Hunters International totesi omissa tutkimuksissaan, että linnassa tapahtuu pimeän laskeuduttua kummallisia asioita.

Historiallinen ympäristö saa muutenkin mielikuvituksen laukkaamaan. Katselen maisemaa alas laaksoon erilaisista ikkunoista, kallionkoloista ja avaralta parvekkeelta. On yllättävän helppo kuvitella piirittävät vihollisjoukot sotaisan historian kokeneen linnan juurelle. Melkein jo kaivan repusta eväsomenoita kuvitteellisten vihollisten niskaan heitettäväksi, kun huomaan turistibussin saapuneen ja ihmisjoukon lähestyvän muureja. He ovat tulossa selvästi rauhanomaisessa tarkoituksessa.

Luolien yhteydessä kohoavat portaat on hakattu kiveen. Askelmat ovat korkeita, epätasaisia ja liukkaita. Kompastumisen vaara lienee ollut taisteluiden melskeissä suuri. Puisen sillan kautta pääsee käymään hämmästyttävän suuressa hämärässä luolassa. Kiipeämme niin ylös kuin pääsemme ja ihmettelemme maisemaa, joka aukeaa luolan seinässä olevan suuren aukon kautta.

Jos Slovenian-matka on suunnitteilla heinäkuuksi, kannattaa selvittää sopivatko Predjaman keskiaikaiset turnajaiset matkaohjelmaan. Kesällä voi myös tutustua linnan alla olevaan luolaan opastetun kierroksen mukana. Vierailu ei ole mahdollista ympäri vuoden, sillä sopivanlämpöinen luola on rauhoitettu paikallisten lepakkoyhdyskuntien talvehtimispaikaksi.

Olen aina ollut kiinnostunut linnoista ja nähnyt niitä monissa Euroopan maissa, erityisesti Tanskassa ja Irlannissa. Toisinaan saattaa silti tuntua, että vanhat linnat muistuttavat toisiaan, eikä hienojakaan rakennuksia jaksa tutkia loputtomasti. Kallion sisään rakennetun Predjaman osalta ei ole pelkoa kiinnostuksen puutteesta. Ainutlaatuinen linna on mielikuvitusta ruokkiva kokonaisuus, jota ei kannata jättää Slovenian-matkalla väliin.

Predjama sijaitsee noin tunnin ajomatkan päässä Ljubljanasta. Linnavierailu sopii hyvin yhdistettäväksi Postojnan luoliin, sillä nämä kaksi nähtävyyttä sijaitsevat vain yhdeksän kilometrin päässä toisistaan. Tarjolla on myös yhdistelmälippuja sekä ainakin kesäaikaan bussikuljetus kohteiden välillä. Postojnasta lisää seuraavassa postauksessa!

Piditkö lukemastasi? Seuraamalla Lähtöportin Facebook-sivua saat tiedon jokaisesta uudesta postauksesta heti julkaisun jälkeen.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Kohteena maailma / Rami 6.10.2017 at 15:06

  Toi on kyllä upea paikka niin kuin myös Postojna Caves. Oli mukava muistella omaa reissua tuonne, tulipahan samalla pari uuttakin faktaa itselle.

  • Reply Mika / Lähtöportti 9.10.2017 at 09:44

   Ainutlaatuisia paikkoja molemmat, Postojna ja tämä linna. Sloveniassa on muutenkin paljon luolia ja tietysti muutakin nähtävää, tekisi mieli matkustaa sinnekin pian uudestaan!

 • Reply Marja 6.10.2017 at 18:42

  Hyvä ajoitus, viikon päästä Sloveniaan. Tääällä(kin) voisi käydä, jos ehditään. Kiitos!

  • Reply Mika / Lähtöportti 9.10.2017 at 09:46

   Mukavaa, että ajoitus onnistui näin sopivasti. Hyvää matkaa Sloveniaan, se on upea maa! Välimatkat on lyhyitä, joten siellä ehtii onneksi nopeasti moneen paikkaan.

 • Reply Tiina 7.10.2017 at 17:42

  Kiitos! Hyvä kirjoitus varsinkin, kun ollaan juuri tällä hetkellä Ljubljanassa ja juuri varattiin opastettu puolen päivän reissu maanantaiksi Postojnan tippukiviluoliin ja Predjaman linnaan.

 • Leave a Reply