Suomen suurin matkablogiyhteisö

Blogivieras: Intohimona NHL

Maailman arvostetuin jääkiekkosarja National Hockey League käynnistyy muutaman päivän kuluttua. Penkkiurheilusta pitävää matkailijaa houkuttelee tietenkin mahdollisuus nähdä otteluita paikan päällä Pohjois-Amerikassa.

Oma NHL-otteluiden kokemukseni rajoittuu yhteen Torontossa ja kahteen Helsingissä nähtyyn peliin, joten ajattelin kysyä oikealta asiantuntijalta vinkit jääkiekkomatkalle Pohjois-Amerikkaan. Ystäväni Pasi on kiertänyt peleissä ympäri mannerta ja kunnianhimoisena tavoitteena on nähdä vähintään yksi ottelu kaikkien NHL-seurojen halleissa. Vegas Golden Knightsin liittyessä nyt mukaan, on joukkueita yhteensä 31 eri puolilla Yhdysvaltoja ja Kanadaa.

Teit ensimmäisen kiekkomatkasi Torontoon syksyllä 2009. Miksi juuri sinne?

Sain idean siitä, kun olit käynyt Torontossa muutamaa kuukautta aiemmin ja halusin itsekin nähdä Hockey Hall of Famen. Tuntui vähän hassulta valita matkakohteeksi maailman kaikista kaupungeista juuri Toronto, mutta onhan se jääkiekon kehto ja monipuolinen urheilukaupunki. Hockey Hall of Fame ja loppuunmyydyn Air Canada Centren tunnelma sytyttivät innostuksen tehdä lisää vastaavia matkoja eri puolille Pohjois-Amerikkaa.

Toronton jälkeen on reissuja riittänyt. Minkä joukkueiden kotiotteluissa olet käynyt?

Anaheim, Boston, Calgary, Chicago, Columbus, Detroit, Edmonton, Florida, Los Angeles, Montreal, Nashville, New Jersey, NY Islanders, NY Rangers, Ottawa, Philadelphia, Pittsburgh, Saint Louis, San Jose, Tampa Bay ja Washington. Yhteensä 22 on siis jo kasassa, mutta yhdeksän vielä puuttuu.

Missä hallissa on ollut paras tunnelma? Entä vaisuin?

Montreal ja Toronto elävät jääkiekosta, kuten koko Kanada. Siellä hallit ovat loppuunmyytyjä ja yleisö asiantuntevaa ja fanaattistakin. Jenkkien puolella New York Rangersin Madison Square Garden on urheilufanin pyhiinvaelluskohde. Chicagon United Center on yleensä loppuunmyyty suuri halli, ja kun joukkue on viime vuosina menestynyt, niin sinnekin kannattaa lähteä fiilistelemään. Vastaavasti esimerkiksi Floridassa ei ole kiekkokulttuuria, mikä heijastuu koko tapahtumaan. Yleisö ei välttämättä tunne edes sääntöjä ja puolityhjään halliin tullaan lähinnä syömään hodareita ja juomaan kaljaa.

Miten paikan päällä nähdyt NHL-ottelut eroavat suomalaisista kiekkomatseista?

Hallit ovat suurempia ja tapahtumien viihdepuoleen on panostettu. Jenkkien ja kanadalaisten isänmaallisuus on silmiinpistävää. Kansallislaulut vedetään tunteella ja tauoilla saatetaan esitellä sotaveteraaneja, jotka saavat lähes suuremmat suosionosoitukset kuin itse pelin maalintekijät. Katsomoihin saa tuoda ruokaa ja myös alkoholijuomia. Istumapaikat ovat monesti parempia kuin Suomessa ja niiden yhteydessä on tilaa eväiden asetteluun. Perusfanit ovat siellä äänekkäämpiä kuin täällä. Toisaalta eurooppalaistyyliset yhtenäiset fanikatsomot puuttuvat. Pohjois-Amerikassa käydään usein peleissä koko perheen voimin ja naisia on katsomossa enemmän.

Mikä käymistäsi Pohjois-Amerikan kaupungeista on suosikkisi?

New Yorkissa riittää loputtomasti nähtävää ja tapahtumia joka illalle. En ole vielä kolmella reissulla nähnyt läheskään kaikkea mitä siellä haluaisin, joten sinne voisi aina palata. Tykkään monien muiden tavoin myös San Franciscosta ja Chicagosta. Haluan nostaa esille myös Nashvillen, koska se on huikea musiikkikaupunki. Livemusiikki soi päivittäin melkein ympäri vuorokauden ja pidin kaupungin tunnelmasta tosi paljon. Kaupungissa pääsee tutustumaan monien legendojen, kuten Johnny Cashin ja Bob Dylanin uriin. Tein Nashvillesta myös retken Memphisiin Elviksen Gracelandiin ja Sun Studioille. Olen siis kiertänyt reissuillani jäähallien lisäksi paljon muutakin Grand Canyonista ja Niagaran putouksista lähtien.

Minne et lähtisi uudelleen?

Detroit oli masentava. Autioilla kaduilla ei ollut iltaisin edes valoja ja keskustan toimistorakennukset olivat tyhjillään. Siellä tuli vähän turvaton olo. Pittsburghia tai Columbusta en pidä kovin kiinnostavina matkakohteina, vaikka toki Pittsburgh onkin hallitseva Stanley Cup -mestari.


Oletko tavannut matkoillasi pelaajia henkilökohtaisesti?

Yksi unohtumattomista hetkistä oli, kun tapasin sattumalta suurimman nuoruuden idolini Jeremy Roenickin Los Angelesin Staples Centerin käytävällä. Roenick arvasi heti, että olen Suomesta, vaikka päässäni olikin Kanada-lippis. Keskustelimme muun muassa Teemu Selänteestä ja Roenick vaikutti yllättävän ystävälliseltä kaverilta ja hänellä oli aikaa jäädä juttelemaan. Itse Teemun tapasin Anaheim Ducksin hallin parkkipaikalla ja hän lupasi rikkoa Jari Kurrin 601 maalin ennätyksen, mutta se ei onnistunut vielä näkemässäni pelissä. Muita tapaamiani takavuosien legendoja ovat Bobby Hull Chicagon hallilla sekä Bobby Orr newyorkilaisessa kirjakaupassa. Oli myös mielenkiintoista käydä syömässä Edmontonissa asuvan suomalaistoimittaja Jouni Niemisen kanssa, joka kirjoittaa jääkiekosta eri medioihin.


Onko vinkkejä, miten pelaajia pääsee tapaamaan jään ulkopuolella?

Kannattaa kysellä paikallisilta faneilta milloin joukkueet käyvät aamujäillä. Pelaajilla on yleensä aamuharjoitusten jälkeen aikaa rentoon hengailuun hallin ulkopuolella ja kuulumisten vaihtamiseen fanien kanssa. Toki eri kaupungeissa ja halleissa on eroja. Suurissa ahtaissa keskustoissa sijaitsevat hallit ovat hankalampia, kun taas esimerkiksi Anaheimissa, Los Angelesissa, Tampa Bayssa, San Josessa tai Calgaryssa on suuret parkkialueet hallin ulkopuolella.

Olet käynyt katsomassa myös muita Pohjois-Amerikan urheilusarjoja. Millaisia muistoja niistä on jäänyt?

Olen nähnyt kymmenkunta NBA-koripallopeliä, muutaman kerran amerikkalaista jalkapalloa sekä yhden MLB-baseballottelun Chicagon vanhalla Wrigley Fieldillä. NBA-tapahtumat muistuttavat NHL-otteluita, joissa myös viihteeseen on panostettu. Muissa lajeissa oma lajituntemus ei ole paras mahdollinen, joten en ole välttämättä saanut kaikkea mahdollista irti. Jenkkifutislippuja on vaikea saada, koska pelejä on niin harvoin. Baseball-liput ovat edullisia ja niitä on usein helposti saatavilla.


Miten olet valinnut kohteesi? Mitä täytyy ottaa huomioon, jotta urheilumatka onnistuu?

Haluan nähdä tasokkaiden joukkueiden välisiä kärkiotteluita tai kuumia paikalliskamppailuja. Esimerkiksi Battle of Pennsylvania Pittsburghin ja Philadelphian välillä on aina kova vääntö, jota olen seurannut molemmissa kaupungeissa. Pohjois-Amerikassa joukkueilla on välillä houkuttelevia useamman ottelun kotipeliputkia, jotka kannattaa hyödyntää. Joskus näihin homestandeihin myydään edullisia lippupaketteja. Yritän yhdistää ohjelmaan mahdollisimman monta urheilutapahtumaa sekä kiinnostavia nähtävyyksiä ja miksei musiikkikeikkojakin. Totta kai myös lentotarjoukset ovat vaikuttaneet kohdevalintoihin. Riittävän monipuolisen otteluohjelman löytäminen voi olla joskus haastavaa, mutta muuten tarvitaan vain tavallisen matkan perusvalmistelut. Yhdysvaltoihin mentäessä kannattaa täyttää ESTA-hakemus hyvissä ajoin maahan pääsyn varmistamiseksi.

Vinkkisi lippujen hankintaan?

Kovimmissa kiekkokaupungeissa, kuten Montrealissa, Torontossa tai Chicagossa voi lippujen hankkiminen olla haastavaa. Ostan liput yleensä mahdollisimman aikaisin netistä. Otteluohjelmat julkaistaan kesällä ja liput tulevat myyntiin pian aikataulun selvittyä. Kätevät printtiliput ovat nykyään useimmiten käytössä. Helpointa on katsoa otteluohjelma NHL.comista ja klikata sieltä kunkin joukkueen viralliseen lipunmyyntiin (esim. Ticketmaster). Lippuja voi etsiä myös jälleenmyyntipalvelujen, kuten vaikkapa Stubhubin kautta.

Missä vaiheessa kautta suosittelet lähtemään matkalle?

Ihan kauden alussa lokakuussa innostus on suurimmillaan heikompienkin joukkueiden faneilla. Tällöin myös sää on monilla paikkakunnilla miellyttävämpi kuin keskitalvella. Toinen hyvä vaihtoehto ovat kevään ratkaisupelit, jolloin panokset ovat suurimmillaan. Tällöin ongelmana voi olla lippujen saatavuus ja toisaalta runkosarjan loppupuolella pelataan myös merkityksettömiä otteluita.

Olet tehnyt toistaiseksi kaikki Pohjois-Amerikan -matkasi yksin. Mitkä ovat yksin matkustamisen hyviä ja huonoja puolia?

Huono puoli on hotellihuoneiden hinta, joka on yleensä aina yksin matkustavalle kalliimpi. Valitsen mielelläni hotellin hallin läheltä, koska pelit päättyvät usein myöhään illalla. Hyvä puoli on vapaus tehdä juuri mitä itse haluaa. Tykkään tehdä kiertomatkoja, enkä viihdy pitkään paikoillani.

Olet matkustanut Amerikassa ilman ainoatakaan auton vuokraamista. Kuinka se on onnistunut?

New York ja useimmat itärannikon kaupungit ovat kävelyyn sopivia ja niissä myös julkinen liikenne toimii. Muualla liikkuminen on haastavampaa ja esimerkiksi Los Angelesin julkinen liikenne ei ole kovin hyvä. Onneksi esimerkiksi Losissa tapasin siellä asuneen kaverini, jonka kyydissä pääsin peleihin ja nähtävyyksille. Välillä olen kävellyt hyvinkin pitkiä päivämatkoja kiinnostavissa paikoissa esimerkiksi Kaliforniassa, Chicagossa ja New Yorkissa. Joskus olen joutunut turvautumaan taksiin. Kaupunkien välillä olen kulkenut Greyhoundin busseilla ja Amtrakin (USA) sekä VIA Railin (Kanada) junilla. Joissakin tapauksissa maan sisäiset lennot ovat olleet paras vaihtoehto.

Uusi kausi on alkamassa. Minne olet lähdössä seuraavaksi?

Lähden jo reilun viikon päästä Dallasiin, jossa ohjelmassa on kolme Starsin kiekkomatsia. Matkaohjelmaan kuuluu myös Houston avaruuskeskuksineen ja muine nähtävyyksineen. Menen ehkä katsomaan myös MLS-sarjan jalkapallo-ottelua.

Millaista kautta odotat? Kuka juhlii Stanley Cupia kauden päätteeksi?

Suosikkini on Chicago Blackhawks, mutta hallitseva mestari Pittsburgh Penguins sekä nouseva Edmonton Oilers ovat myös varmasti kovia.

Mitkä NHL-hallit ovat vielä tuon Teksasin-matkan jälkeen kokematta?

Buffalo, Carolina, Colorado, Las Vegas, Minnesota, Phoenix, Vancouver ja Winnipeg jäävät vielä puuttumaan. Helpoimmat on tainnut tulla jo kierrettyä, mutta kyllä nämäkin lähivuosina toteutuvat.

Olen luvannut lähteä mukaan sinne viimeiseen halliin, jossa saat tavoitteesi täyteen. Eli minne mennään?

Luultavasti hilpeälle kaupunkilomalle Buffaloon tai sitten Winnipegin auringon alle.

Sitä reissua kannattaakin odottaa! Kiitos haastattelusta ja hyvää matkaa Dallasiin!

Tämän postauksen kuvat Pasi Hatakon arkistosta.

Pohjois-Amerikan urheilumatkoista kannattaa lukea myös Kohteena maailma -blogista.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Noora | Kerran poistuin kotoa 1.10.2017 at 15:45

  Tätä oli mielenkiintoista lukea! Hurjan yhden NHL-pelin (https://www.rantapallo.fi/kerranpoistuinkotoa/2016/05/12/unelmista-totta-nhl-pelissa-montrealissa/) kokemuksella voin samastua aika moneen havaintoon ja mielipiteeseen. Montealista löytyi tunnelmaa ihan tavallisen arkisen runkosarjapelinkin aikana. Seuraavaksi haluaisin päästä katsomaan peliä juuri Torontoon ja New Yorkiin. Floridan reissuille taas joskus harkitsin myös jääkiekkopelissä käymistä, mutta onneksi en mennyt, sillä sain tästä vahvistuksen sille mielikuvalleni, että peli ei ole siellä se suurin juttu ja tunnelma voi olla mitä on. Ensi kertaa odotellessa 🙂

  • Reply Mika / Lähtöportti 2.10.2017 at 19:18

   Kiitos Noora! Montreal oli varmasti hyvä valinta aloittaa NHL-matseissa käyminen. Itse olen tosiaan yhden pelin Torontossa nähnyt ja se oli tunnelmansa puolesta valtaviin odotuksiin nähden ehkä lievä pettymys, koska runkosarja oli loppumassa ja playoff-paikat silloin karanneet molemmilta joukkueilta. Muuten Toronto ja New York on varmasti erinomaisia kiekkokohteita. Kannattaa harkita myös jonkun muun lajin peliin lähtemistä, sillä tunnelma voi olla elämys vaikkei laji niin oma olisikaan.

 • Reply Kohteena maailma / Rami 2.10.2017 at 19:48

  Mielenkiintoinen postaus, urheilufania kiinnostaa aina muiden urheilufanien postaukset.

  Kiitos linkityksestä, on tässä työn alla päivittää myös esimerkkireissut tälle kaudelle. Oma reissu on jo varattuna, kohteena Chicago ja Lauri Markkasen eka NBA matsi 2,5 viikon päästä 🙂

  • Reply Mika / Lähtöportti 3.10.2017 at 10:25

   Hienoa että sait tuon reissun varattua! Toivottavasti Laurin selkä on silloin kunnossa ja NBA-debyytti onnistuu niin kuin pitääkin 🙂

  Leave a Reply