Suomen suurin matkablogiyhteisö

Lumoava Bled-järvi

Sloveniassa sijaitseva Bled on yksi Euroopan kuvauksellisimmista järvistä. Kiersimme sen ympäri hyväkuntoista kävelytietä pitkin, mutta seudun muut elämykset vaativat palaamaan samoille rannoille vielä tulevillakin matkoilla.

Aurinko valaisee edessä kohoavien Alppien huippuja, kun ajamme Ljubljanasta pohjoiseen. Hyväkuntoiset tiet vievät meidät pääkaupungista vuorten juurella sijaitsevaan Blediin vain kolmessa vartissa. Yksi Slovenian monista hyvistä puolista on maan kompakti koko. Sikäli kun viihtyisän Ljubljanan malttaa jättää taakseen, pääsisi sieltä Välimeren rannallekin vajaassa puolessatoista tunnissa.

Jätämme auton urheiluhallin parkkipaikalle ja lähdemme kävelemään pienen Bledin kaduille. Itse kaupunki ei vaikuta erityisen kiinnostavalta. Alamäki johdattaa nopeasti rannalle, josta avautuva maisema on kuin suoraan postikortista. Järvellä häämöttää pieni saari, jossa kohoaa kapeatorninen kirkko. Vastarannan kallion reunalla erottuu komea linna, jonka uskotaan olevan Slovenian vanhin.

Lähdemme kävelemään järven ympäri. Matkaa hyväkuntoista kävelytietä pitkin kertyy kuutisen kilometriä. Puolipilvinen sää sopii hyvin lenkkeilyyn ja taival voisi taittua nopeastikin, ellemme pysähtyisi toistuvasti valokuvaamaan. Kierroksen varrella avautuu jatkuvasti näkymiä, jotka tuntuvat aina hieman upeammilta kuin edelliset.

Saavumme kierroksen puolivälin paikkeilla soutukeskukseen, jossa on järjestetty lajin maailmanmestaruuskilpailut neljästi. Katsomossa on mukava istuskella ja syödä mukaan otettuja eväitä. Järvellä näkyy muutamia leppoisasta päivästä nauttivia soutelijoita. Vesille voisi halutessaan lähteä vuokraveneellä. Turistien suosituin huvitus on kuitenkin suunnata kirkkosaarelle perinteisen pletna-puuveneen kyydissä. Bled on suosittu matkakohde, mutta oman syyskuisen vierailumme aikana järven ympäri näyttävät lenkkeilevän lähinnä slovenialaiset perheet.

Maisema vain paranee matkan edetessä. Järvi kimmeltää ja kirkkosaari sekä linna näkyvät aina hieman eri kulmasta. Taustalla kohoaa komeita vuoria. Haaveilen vielä joskus pääseväni korkeille näköalapaikoille, joilta näkyy koko Blediä ympäröivä laakso.

Saavumme lopulta takaisin Bledin keskustaan, jossa syömme keskinkertaisen lounaan. Jälkiruoaksi täytyy maistaa kuuluisaa Bledin kermakakkua. Seuraamme huvittuneina, kuinka joukko paikallisia noin kymmenvuotiaita poikia saapuu viereiseen pöytään. Sloveniassa lapsetkin osaavat nähtävästi herkutella tyylillä, sillä pojat haluavat samanlaisia leivoksia kuin mekin. Tarjoilija varmistaa herrojen maksukyvyn ennen tilauksen vastaanottamista. Suomessa tuossa iässä käydään vain kioskilla ostamassa karkkeja. Kermakakut ovat maistuvia, mutta kuiva ohut kuori on hieman hankalasti syötävä.

Ajamme vielä ylös linnalle. Olemme kuitenkin viipyneet järven rannoilla niin kauan, ettei linnavierailulle jää riittävästi aikaa. Pääsymaksua ei viitsi muutaman minuutin vuoksi maksaa, joten tyydymme katselemaan maisemaa alas järvelle. Porttien tältä puolelta ei aukene mitenkään täydellistä kuvakulmaa, vaikka kiipeän tasapainoilemaan muurin päälle.


Bledin kaupunki näyttää varsin arkiselta ja kirkkosaari pysyttelee kulman takana piilossa. Toisaalta tuntuu hyvältäkin, että jää monta syytä palata takaisin. Ainakin linnaan tutustuminen, parhaat näköalapaikat, kirkkosaari ja järvellä soutelu odottavat seuraavaa kertaa.

Ehdimme saada muutamassa tunnissa vain pikaisen pintaraapaisun siitä, mitä Bledillä ja sen lähistöltä alkavalla Triglavin kansallispuistolla on tarjottavanaan. Ympäristöstä löytyy upeita patikointireittejä ja liikkumista varten voi vuokrata polkupyöränkin. Seudun huippunähtävyyksiin kuuluvat muun muassa Vintgarin rotko sekä Bohinj-järvi, jota monet kehuvat Blediäkin upeammaksi. Näytti Bohinj sitten luonnossa ihan miltä tahansa, ei Blediäkään voi väheksyä. Monenlaisia järviä nähneenä on mahdotonta nostaa yhtä ylitse muiden, mutta kyllä tämä Slovenian aarre ansaitsee paikkansa Euroopan kauneimpien paikkojen joukossa.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Katriona 28.9.2017 at 10:19

    Tämä järvi löytyy ehdottomasti omalta ämpärilistaltani, niin uskomattoman kaunis!!

    • Reply Mika / Lähtöportti 28.9.2017 at 13:12

      Järvi todellakin on kaunis, suosittelen lämpimästi niin Blediä kuin koko Sloveniaakin!

    Leave a Reply