Suomen suurin matkablogiyhteisö

10 syytä, miksi Wagrain on loistava lomakohde

Palasimme pari päivää sitten kotiin Itävallan Wagrainista. Ehdimme nähdä viikon aikana upeita maisemia ja ihastua Alppien tunnelmaan. Tässä kymmenen syytä, miksi suosittelen Wagrainia muillekin matkakuumeisille.

Olin käynyt Itävallassa tätä ennen neljästi, mutta maa oli itselleni silti käytännössä tuntematon. Edellisestä vierailusta oli ehtinyt vierähtää jo kaksi vuosikymmentä, ja nuo aiemmat visiitit olivat melkoisen pikaisia piipahduksia muutamaa Wienissä vietettyä päivää lukuun ottamatta. Tällä kertaa saimme kokea aidon palan Itävaltaa huikeine vuoristomaisemineen.

Tietyt kliseet kellokaulaisista lehmistä nahkahousuisiin tarjoilijoihin osoittautuivat todeksi ja suorastaan helteinen sää oli miellyttävää vaihtelua Suomen sateiselle kesälle. Mielestäni Itävalta on erinomainen kohde koko perheen matkalle, sillä puuhattavaa riittää kaiken ikäisille. Mikäli kunto ei riitä rankoille vuoristovaelluksille, pääsee maisemia ihailemaan esimerkiksi köysiratojen avulla. Lasken Itävallan etuihin myös suhteellisen lyhyen ja edullisen lentomatkan.

Kotikyläksemme valikoitunut Wagrain sijaitsee Salzburgin osavaltiossa, vajaan tunnin ajomatkan päässä Salzburgin kaupungista etelään. Tässä kymmenen syytä, miksi suosittelen Wagrainia ympäristöineen muillekin.


1. JÄGERSEE

Edessä avautuva maisema saa huokaisemaan hämmästyksestä. Karttaan oli toki merkitty jonkinlainen pieni järvi, mutta Jägerseen kauneus pääsee lyömään ällikällä. Kristallinkirkkaan vesialueen takana kohoavat majesteettiset vuoret ja ympäristössä vallitsee miellyttävä rauha. Kesyt joutsenet täydentävät kuvauksellisen kokonaisuuden.

Wagrainista on vartin ajomatka kauniin Kleinarlin laakson halki Jägerseen rannalle. Pienen järven ympäri voi kävellä noin puolessa tunnissa ja parkkipaikan lähistöltä löytyy yksi perinteinen itävaltalaisravintola. En ole kolunnut riittävästi Itävaltaa osatakseni arvioida, ovatko Jägerseen kaltaiset ilmestykset tuiki tavallisia ympäri maata. Itseeni Jägerseen maisema teki joka tapauksessa lähtemättömän vaikutuksen. Lue lisää postauksesta Jägersee – järvi kuin postikortti.


2. GRAFENBERG

Wagrainin keskustan tuntumasta lähtevä köysirata kuljettaa mukavasti Grafenbergin vuorelle, josta avautuu mahtavia näkymiä joka suuntaan. Grafenberg on miellyttävä koko perheen kohde, jossa lapset viihtyvät erilaisten seikkailu- ja kiipeilyaktiviteettien parissa helposti koko päivän.

Omat 7- ja 4-vuotiaamme olivat selvästi juuri sopivaa kohderyhmää, mutta tekemistä riittää hieman vanhemmillekin, ja toisaalta Grafenbergin polut käyvät hyvin myös lastenvaunujen työntämiseen. Reippailusta nauttiville aikuisille on tarjolla eritasoisia patikointireittejä. Lue lisää postauksesta Itävaltalainen kesäpäivä Grafenbergilla.


3. WASSERWELT

Lasten kesäisten matkojen suosikkipuuha on tietenkin uiminen. Itävalta ei kuulosta tätä ajatellen loogisimmalta kohdevaihtoehdolta, mutta Wagrainissa tilanteen pelastaa Wasserwelt-niminen vesipuisto. Tyttärillä riitti riemua altaissa ja vesiliukumäissä, joita löytyy nurmikon ympäröimältä alueelta useampia. Majoituksemme hintaan kuuluivat Salzburger Sportwelt -kortit, joilla pääsee päivittäin ilmaiseksi vesipuistoon ja saa hieman alennusta esimerkiksi köysiradan lipuista.


4. AUTOILUPÄIVÄ GROSSGLOCKNER HOCHALPENSTRASSELLA

Itävallan kuuluisin maisemareitti Grossglocknerin alppitie kiemurtelee huikeissa maisemissa parhaimmillaan kahden ja puolen kilometrin korkeudessa. Ajomatkaan pohjoisesta Fuschista eteläiseen Heiligenblutiin kului käytännössä koko päivä. Reilun neljänkymmenen kilometrin pituinen tieosuus on korkeuseroista huolimatta helppo ajettava, mutta henkeäsalpaavat näkymät pakottavat useimmat kulkijat pysähtelemään muutaman kilometrin välein.

Grossglocknerin alppitie on melko tyyriistä pääsymaksusta huolimatta suosittu turistikohde ja sen varrella on runsaasti pysähdyspaikkoja sekä erilaisia palveluita. Wagrainista ajaa Fuschiin alle tunnissa ja Heiligenblutiin vajaassa kahdessa tunnissa. Lue lisää postauksesta Grossglockner Hochalpenstrasse – alppiteiden kuningas.


5. RETKI ZELL AM SEEHEN

Kauniin Zeller-järven rannalla sijaitseva Zell am See on monelle suomalaiselle pakettimatkailijallekin tuttu kohde. Muutaman tunnin vierailu jätti aurinkoisesta pikkukaupungista erittäin miellyttävän käsityksen. Rantabulevardin varrelta voi lähteä järviristeilylle tai vuokrata polkuveneen sekä seurailla kesyjen joutsenten touhuja. Zell am Seen kaduilla tulee toki turisteja vastaan, mutta se ei ole mielestäni pilannut kaupungin ilmapiiriä. Keskustassa on suhteellisen hyvät mahdollisuudet niin ruokailuun kuin ostosten tekemiseenkin.

Nautimme elämästä pitkät perinteet omaavan Grand Hotelin terassilla aivan Zeller-järven rannalla. Sviittiyöstä hulppeassa hotellissa saisi maksaa itsensä kipeäksi, mutta kahvilatuotteiden hinta on ilahduttavan kohtuullinen. Jos vielä joskus palaan Zell am Seehen, kuuluu kahvi- tai jäätelöhetki tässä hienostuneessa ympäristössä ehdottomasti matkaohjelmaan.


6. RETKI BAD GASTEINIIN

Yksi Salzburgin osavaltion tunnetuimmista lomakohteista on perinteikäs kylpyläkaupunki Bad Gastein. Bad Gasteinin sijainti jyrkillä rinteillä tekee liikkumisen suhteellisen raskaaksi, mutta maisemat palkitsevat vaivan. Kaupungissa pistävät silmään niin raunioitumaan jääneet entiset kylpylähotellit kuin myös uudet tyylikkäät majoitusvaihtoehdot. Ihailimme aivan keskustassa kuohuvaa vesiputousta ja kävimme herkuttelemassa Cafe Sisin kakkujen äärellä.

Parin tunnin pikavierailu ei ehtinyt antaa kaupungista parasta mahdollista kuvaa, mutta Bad Gasteinin viehätys perustuukin ympärillä avautuviin liikuntamahdollisuuksiin. Bad Gastein on suosittu hiihtokeskus ja seudun vuorille kannattaa nousta myös kesäaikaan köysiradan kyydissä. Seuraavalla kerralla täytynee varata enemmän aikaa ja lähteä ainakin Stubnerkogelin riippusillalle testailemaan korkeiden paikkojen sietokykyä.


7. BISCHOFSHOFENIN HYPPYRIMÄKI

Urheilun ystävät yhdistävät Wagrainin naapurissa sijaitsevan Bischofshofenin automaattisesti mäkihyppyyn, sillä legendaarisen Keski-Euroopan mäkiviikon päätöskilpailu järjestetään aina loppiaisena tässä kylässä. Vaikka lajin seuraaminen onkin omalta osaltani jäänyt viime vuosina vähemmälle, on saapumisessa Paul Ausserleitner Schantzen juurelle hieman pyhiinvaelluksen makua. Täällä lapsuuteni sankari Matti Nykänen taisteli voitoista monet kerrat muun muassa Jens Weissflogia ja Ernst Vettoria vastaan.

Kiipeäminen luonnonmäen huipulle käy hyvästä kuntoilusta. Lopetan portaiden laskemisen parinsadan askelman jälkeen ja keskityn vain nauttimaan maisemista. Mäen koko ja jyrkkyys saavat kunnioittamaan hyppääjiä entistä enemmän, sillä televisiokuvat kertovat vain osan hurjasta totuudesta. Huipulle on hauska pysähtyä miettimään, mitä urheilijoiden päässä ennen hyppyä mahtaa liikkua.


8. MAHDOLLISUUDET AKTIIVILOMAILUUN

Itävallan luonto sopii erityisesti aktiivisille lomailijoille. Alppiloma tarkoittaa monelle talvista laskettelureissua, mutta vuorissa on taikaa kesälläkin. Patikointireittien verkosto on laaja ja hyvin merkitty. Liikkumista varten voi vuokrata myös polkupyörän ja mikäli mäkinen maasto hirvittää, on tarjolla sähköavusteisiakin malleja. Hurjapäisemmät voivat kokeilla vaikka liitovarjoilua tai kalliokiipeilyä.


9. RUNSAUDENPULA RETKIKOHTEISTA

Vaikka viikossa ehtikin nähdä ja kokea paljon, jäi moni Salzburgin osavaltion kohde odottamaan tulevia reissuja. Upeista maisemistaan tunnettu Hallstatt ei tällä kertaa mahtunut ohjelmaamme, mutta kuulemani mukaan sinne on löytänyt tiensä jo ehkä liiankin moni turisti. Burg Hohenwerfen näyttäytyi moottoritiellä ohi kiitäneissä sekunneissa mystisten pilvien ympäröimänä satulinnana. Tuohon nähtävyyteen tutustuisin mielelläni paremmallakin ajalla. Väliin jäi myös esimerkiksi Mozartin synnyinkaupunki Salzburg, jossa olen nukkunut yhden yön joskus kultaisella 80-luvulla.


10. RAUHALLINEN ALPPIKYLÄN TUNNELMA

Viehätyin Wagrainissa maaseudun rauhaan. Pienestä kylästä löytyy pari ruokakauppaa ja kohtalainen valikoima ravintoloita, mutta kovin suurista turistimassoista ei ole pelkoa. Kauniissa laaksossa sijaitsevassa Wagrainissa voi ihailla vehreinä kohoavia vuorenrinteitä ja perinteisiä harjakattoisia puutaloja sekä kuunnella iltakävelyllä lehmänkellojen kalinaa. Ei ole myöskään lainkaan hullumpaa istahtaa parvekkeelle ihailemaan alla näkyvää maisemaa aina aamuisin ja iltaisin. Wagrain on juuri omaan makuuni sopiva tukikohta täydelliselle lomalle keskellä upeita Alppeja.

Piditkö lukemastasi? Seuraamalla Lähtöportin Facebook-sivua, saat tiedon jokaisesta uudesta postauksesta heti julkaisun jälkeen.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

19 Comments

 • Reply Hanna/ Ranskatar reissaa 8.8.2017 at 07:09

  Wagrain oli yksi mahdollinen kohde meidän Itävallan reissulle kanssa, mutta tuolla on tosiaan vähän runsaudenpulaa, joten se jäi ensi kertaan. Bad Gasteinissa piipahdettiin, samoin Zell am Seessä ja Grossglocknerkin ajettiin 🙂 Noilla seuduilla on kyllä upeat maisemat ja tekemistä riittää! Suosittelen myös Eisriesenwelt-jääluolaa, upea paikka 🙂

  • Reply Mika / Lähtöportti 9.8.2017 at 11:13

   Aika monessa samassa paikassa ollaan siis seikkailtu! Luen sopivan hetken tullen sun Itävalta-postaukset kaikessa rauhassa 🙂 Kiitos jääluolavinkistä! Näyttää kuvien perusteella upealta ja täytyy ilman muuta ottaa ohjelmaan, jos Werfenin suunnalle tulee joskus lähdettyä.

 • Reply Sonja | FIFTYFIFTY 9.8.2017 at 18:46

  Ai että mitä maisemia! Zell am See on todella käynyt mielessä, kun sinne voisi tehdä helpon pakettimatkan. Mutta autohan sieltä päin pitäisi ehdottomasti vuokrata! Mua houkuttaa Alpit nimenomaan kesällä, koska en ole laskettelijaihminen. Kesäisillä vuorilla patikointi, kyllä kiitos! 🙂 Itävallan alpit näyttää oikeastaan ihan yhtä upeilta kuin Sveitsin ja siellä on hintataso varmaan vähän halvempikin, mutta Sveitsistä saisi taas uuden maan listaan… saapa nähdä kummille Alpeille päädytään ensin! 😀

  • Reply Mika / Lähtöportti 13.8.2017 at 12:31

   Nuo maisemat on kyllä huikeita, niihin ei ihan heti kyllästy. Auton vuokraamalla pääsee helpoimmin pieniin kyliin ja voi pysähdellä missä huvittaa. Tiet oli hyvässä kunnossa ja leveytensä ansiosta tosi helppoja ajettavia myös vuorilla (toisin kuin vaikka Montenegrossa). Zell am Seekin voi olla hyvä tukikohta Itävallassa, jos tykkää vähän vilkkaammasta pikkukaupungista. Vuoret on kauniita maasta riippumatta. Sveitsikin on hyvä vaihtoehto, mutta älä unohda Sloveniaa!

 • Reply alex 9.8.2017 at 22:25

  Upea kymmenen lista yhdestä suosikkimaasta ja tuttuja kohteita useimmat!
  Meidän edellisistä kesämatkoista Itävaltaan on ikävä kyllä jo joutakin vuosia, mutta talvimatkoja ollaan tehty Itävaltaan melko säännöllisesti viime vuosina, näistä löytyy postauksia omassa blogissa: https://www.rantapallo.fi/matkoilla/tag/itavalta/
  Hyvä muistaa, että Itävalta tarjoaa talvella monia muitakin harrastusmahdollisuuksia kuin laskettelu – kauniista talvimaisemista puhumattakaan – joten talvella ei kannata sulkea pois maata täysin vaikkei laskettelisikaan.
  Perhekohteena olen kuullut paljon hyvää Serfauksesta myös kesällä. Kannattaa myös muistaa, että Itävalta on pienestä koostaan huolimatta hyvin monimuotoinen maa, jossa esim. maan eteläosan järvialue tarjoaa mahdollisuudet lomailuun järvimaisemissa.

  • Reply Mika / Lähtöportti 10.8.2017 at 15:08

   Kiitos kommentista Alex! Hyvä muistutus, että Itävalta on varmasti todella kaunis talvella, vaikkei laskettelemaan haluaisikaan. Matkan hintakin saattaa olla halvempi kuin Lappiin lähtiessä. Täytyypä perehtyä tarkemmin Itävalta-postauksiisi, sieltä löytyy taatusti paljon inspiraatiota aiheeseen liittyen.

   Serfaus kuulostaa hyvältä vinkiltä. Haluaisin nähdä Itävallasta erilaisia alueita ja senkin kannalta Serfauksen sijainti näyttää juuri sopivalta. Itävalta vaikuttaa sellaiselta maalta, jossa perhekohteita riittää. Voisin kuvitella, että esimerkiksi Wagrainin Grafenbergin tapaisia paikkoja löytyy useampiakin eri puolilta maata.

  • Reply Stiina 10.8.2017 at 15:09

   Sonja, Aurinkomatkoilla on ryhmämatkoja kesäisin myös Zell am Seehen. Autoa ei välttämättä tarvitse vuokrata, koska siellä on hyvät bussi- ja junayhteydet lähes kaikkialle. Itävalta on kaikenikäisille hieno lomakohde.

   • Reply Mika / Lähtöportti 13.8.2017 at 13:15

    Itävalta on tosiaan hieno ja yllättävänkin monipuolinen lomakohde. Hyvä muistutus, että Zell am Seesta pääsee helposti liikkumaan julkisillakin, juna-asema näytti olevan rannalla ihan keskustassa.

 • Reply Kohteena maailma / Rami 10.8.2017 at 12:35

  Tuttuja paikkoja monet näistä, joskaan en ole itse niissä käynyt. Ne reissut mitä Itävaltaan olen tehnyt on aina olleet loistavia ja sinne tekee mieli aina uudestaan. Näistä kohokohdista ja paikannimistä kävisi kaikki kohteeksi eli siinä mielessä Wagrain voisi toimia meillekin hyvin kesäkohteena! Tosin noista kohteista monet kävisi itselle myös talvellakin 🙂 Mutta ennen kaikkea, kun nuorimmille nappuloille tulee muutama vuosi ikää lisää, niin pienet päiväpatikoinnit kiinnostaisi tuolla seudulla tosi paljon muiden aktiviteettien lomassa. Laitetaan siis Wagrain muistiin.

  • Reply Mika / Lähtöportti 13.8.2017 at 13:22

   Wagrain sopii hyvin, jos tykkää pienestä ja rauhallisesta alppikylästä. Grafenberg ja Wasserwelt takaavat että muksuille riittää mieluisaa puuhaa, ja ympäristössä riittää mielenkiintoisia päiväretkikohteita. Laskettelureissuihin en osaa ottaa kantaa, mutta kesällä patikointimahdollisuuksia riittää paljon. Lapsillekin sopivia helppoja polkuja on, ja yksi vaihtoehto on tietysti mennä köysiradalla vuorelle ja kävellä alamäkeä laaksoon.

 • Reply Henna / Kulkutautiset 11.8.2017 at 20:37

  Upea reissu teillä takana! Sama juttu kuin Ramilla, että monet kohteet ovat tuttuja vaikka en olekaan niissä (vielä) käynyt. Näistä kiinnostaisivat erityisesti Jägersee ja Grossglockner. Vähän samanlaisia tunnelmia ja puuhia kuin meillä Dolomiiteilla. Siellä myös tulivat kaapelihissit tutuiksi ja vuoristojärvistä nautittiin monen monituista kertaa. Noita Italian Alppeja lukuunottamatta olen kolunnut tätä vuoristoa vain Sveitsissä, mutta Itävaltakin houkuttelisi joskus. Siellä olen vain piipahtanut Wienissä ja samoin kuin sinulla aiemmin, muu maa on jäänyt tuntemattomaksi. Siinähän me nyt aivan rajalla pariin otteeseen olimme ja täytyy sanoa, että monessa paikassa itävaltalainen kulttuuri näkyi enemmän kuin italialainen.

  • Reply Mika / Lähtöportti 13.8.2017 at 13:42

   Grossglocknerin alppitien voi laskea Euroopan huippunähtävyyksiin. Pieni Jägersee taas pääsi yllättämään täysin, kun en tiennyt siitä etukäteen mitään. Alppien kauneutta voi ihailla monessa maassa, eivätkä kulttuurien rajat mene ihan valtioiden rajojen mukaan. Esimerkiksi Pohjois-Italian saksankieliset osat on hyvin kaukana vaikka Napolin tunnelmista. Vaihdetaan jonain tulevana kesänä kohteita, menkää te Itävaltaan ja me Dolomiiteille 😀

 • Reply Laura 16.8.2017 at 22:01

  Kun mä luin tätä, ajattelin, että olenhan mä käynyt Itävallassa monesti, mutta miten en muka ole nähnyt tuollaisia maisemia. No daa-a, olen ollut siellä ainoastaan talvisaikaan yhtä Wienin-työmatkaa lukuunottamatta. 🙂 Zell am See näytti hieman erilaiselta, ei paljon Seetä näkynyt! Aivan ihanan kirkkaat järvet… Mutta Bad Gastein kandee tosiaan kokea myös talvella. Siellä on kiva loikoilla ulkona kuumassa kylvyssä skimbailun jälkeen.

  • Reply Mika / Lähtöportti 18.8.2017 at 10:57

   Maisemat on tosiaan talvella varmasti ihan erilaiset, erityisesti järvillä. Olisi hienoa nähdä joskus myös luminen Itävalta. Ja nuo Bad Gasteinin kuumat kylvythän kuulostaa mainioilta! Se kylä ansaitsisi kieltämättä enemmän kuin muutaman tunnin pikavierailun.

 • Reply Mikko 31.8.2017 at 22:41

  Ei ole vielä tullut Alpeilla vastaan paikkaa, jossa maisemat eivät olisi olleet upeita, nuo vuorinäkymät ovat vaan niin mahtavia. Toki vähän erilaista esim. Dolomiiteilla kuin Tirolissa, mutta vaikea sanoa, missä olisi hienointa ollut. Tämän kirjoituksen paikoista vain Bad Gastein on itselleni tuttu. Tosiaan aika veikeät korkeuserot siinä kaupungissa, etenkin laskettelumonot jalassa käveltynä. 🙂

  • Reply Mikko 1.9.2017 at 07:38

   Toki vaikuttaa siltä, että tuo Jägersee on Alppienkin mittakaavassa erityisen komea paikka.

  • Reply Mika / Lähtöportti 1.9.2017 at 15:02

   Alpit on upeita! Uusia Itävallankin alueita olisi kiva tutkia, mutta haluaisin erityisesti Dolomiiteille, kun näkemissäni kuvissa vuorien muoto näyttää siellä jotenkin erilaiselta kuin muualla. Vaikeahan se on verrata missä on hienointa, kauniita maisemia kun on niin monenlaisia.

   Voin vain kuvitella millaista Bad Gasteinissa on seikkailla monot jalassa 😀

   Täytynee lähteä joskus tutkimaan löytyisikö Jägerseetä komeampia järviä, vaikka se haastava tehtävä olisikin 🙂

   • Reply Mikko 1.9.2017 at 16:45

    Joo, Dolomiiteilla on monissa paikoissa vuoret jyrkkäpiirteisempiä, sellaisia ”pystysuoria kivipaaseja / -massiiveja”, jos jotenkin yritän asiaa kuvata.

   • Reply Mika / Lähtöportti 1.9.2017 at 20:16

    Juuri sellaisilta ne kuvissa näyttää. Vuorimaisemiakin on lopulta yllättävän erilaisia.

  Leave a Reply