Suomen suurin matkablogiyhteisö

Seitsemän linnaa Tanskanmaalla

Kuninkaallinen Tanska on oikea linnoista pitävän matkailijan aarreaitta. Pieneltä alueelta löytyy runsaasti erilaisia linnoituksia ja palatseja, jotka kertovat tarinoita maan vaiherikkaasta historiasta.

Esittelen tässä seitsemän näkemääni tanskalaista linnaa, joiden lisäksi tekstin lopusta löytyy vielä lisää vaihtoehtoja tuleville matkoille. Esitellyistä linnoista Egeskov sijaitsee Fynin saarella ja kaikki muut Själlannissa, joten välimatkat kohteiden välillä ovat suhteellisen lyhyitä.


1. EGESKOV

Vaikka Egeskov ei kuulu Tanskan suurimpiin linnoihin, se on taatusti yksi kuvauksellisimmista. Aatelissuvun 1500-luvulla rakennuttamalla linnalla ei ole kuninkaallista historiaa, mutta sen menneisyys on silti vaiherikas.

Egeskovissa vierailuun kannattaa varata reilusti aikaa, sillä itse linnan lisäksi alueelta löytyy todella laaja puutarha sekä koko joukko erilaisia museoita. Tarjonta on monipuolista, sillä Egeskovissa on esillä kaikkea mahdollista juhla-asuista vanhoihin autoihin. Lastenkin viihtyvyys on taattu, sillä leikkipuistojen ja muiden aktiviteettien lisäksi voi ihmetellä muun muassa lelumuseota sekä maailman hienointa nukkekotia. Lue lisää postauksestani Satulinna nimeltä Egeskov.

Lisätietoa: Egeskovin viralliset nettisivut


2. FREDERIKSBORG

Hillerødin pikkukaupungissa sijaitseva Frederiksborg on Tanskan linnoista kenties kaikkein näyttävin. Pohjoismaiden suurimman renessanssilinnan lukuisat salit kätkevät sisälleen runsaasti taideaarteita ja muun muassa komean kappelin. Vallihautojen ympäröimän linnan vieressä kukkii laaja barokkityylinen puutarha, josta nauttimiseen kannattaa myös varata aikaa.

Vierailimme Frederiksborgissa reilut viisi vuotta sitten. Frederiksborgin näyttelyt valottivat Tanskan kuningashuoneen historiaa aina viikinkihallitsija Harald Sinihampaan ajoista lähtien. Mieleen jäivät myös suuret kattokruunut, maalaukset ja monet huolella koristellut yksityiskohdat.


Lisätietoa: Frederiksborg Danish Royal Palaces -sivustolla


3. KRONBORG

”Hamletin linnana” tunnettu Kronborg sijaitsee Helsingørissä Tanskan rannikolla. William Shakespeare sijoitti kuuluisimman näytelmänsä tähän Elsinoreksi kutsumaansa linnaan, jonka elokuisilla festivaaleilla esitetään Hamletia alkuperäisessä ympäristössään. Juutinrauman salmi on Kronborgin kohdalla kapeimmillaan, ja matkaa vastarannalla näkyvään Ruotsin Helsingborgiin on vain nelisen kilometriä. Unescon maailmanperintölistalle kuuluva linna sijaitsee siis strategisesti merkittävällä paikalla.

Oma vierailumme Kronborgissa oli mieleenpainuva kokemus. Linnassa on runsaasti nähtävää monista kuninkaallisista saleista lähtien. Kronborgista löytyi myös mielenkiintoinen merimuseo erilaisine esineineen. Kiipesimme museot kierrettyämme linnan torniin, josta sai ihailla näkymiä niin Helsingøriin kuin merellekin päin. Nopeasti noussut usva peitti pian kaiken alleen ja loi aavemaisen tunnelman. Poistuimme paikalta laivojen sumutorvien äänet korvissamme.


Lisätietoa: Kronborg Danish Royal Palaces -sivustolla


4. ROSENBORG

Viihtyisän Kongens Haven puiston laidalla Kööpenhaminassa sijaitseva Rosenborg on kaunis ilmestys. Nykyisin museona toimiva renessanssilinna rakennettiin 1600-luvun alussa kuninkaan kodiksi, mutta maan hallitsijat muuttivat ylellisempien asuntojen perässä muualle noin sataa vuotta myöhemmin.

Hyvin säilyneet sisätilat runsaine museoesineineen johdattavat aikamatkalle kuninkaalliseen historiaan. Tanskan kruununjalokiviä säilytetään Rosenborgin linnan kellarikerroksessa. Varsinkin kesäaikaan kannattaa tehdä kierros myös linnan vieressä kukkivassa ruusutarhassa.


Lisätietoa: Rosenborg Danish Royal Palaces -sivustolla


5. AMALIENBORG

Amalienborgin linna ja sen pihalla aina puoliltapäivin tapahtuva vahdinvaihto kuuluvat Kööpenhaminan perinteisimpiin nähtävyyksiin. Amalienborgissa vieraileminen on helppoa keskeisen sijainnin ansiosta. Matkaa suositusta Nyhavnista on vain puoli kilometriä ja linnavierailun yhteydessä voi käväistä myös vaikka Marmorikirkossa sekä Amaliehavenin rantapuistossa.

Amalienborg koostuu neljästä erillisestä rokokoopalatsista, joiden keskellä olevaa aukiota hallitsee kuningas Fredrik V:n ratsastajapatsas. Tanskan kuningatar Margareeta II asuu Kristian IX:n palatsissa, kun taas linnan museo sijaitsee Kristian VIII:n palatsissa.


Lisätietoa: Amalienborg Danish Royal Palaces -sivustolla


6. FREDENSBORG

Fredensborgin linna sijaitsee Själlannin saaren pohjoisosassa, melko lähellä niin Kronborgia kuin Frederiksborgiakin. Tanskan kuningasperhe asuu Fredensborgissa osan vuodesta ja käyttää sitä muun muassa isännöidessään valtiovierailuja. Linnaan saapuessa huomio kiinnittyy ympäristön hiljaisuuteen, sillä alle kymmenentuhannen asukkaan Fredensborg on kuin mikä tahansa uinuva tanskalainen pikkukaupunki.

Koska Fredensborgin linna on kuningasperheen aktiivisessa käytössä, pääsee siihen tutustumaan kunnolla ainoastaan lyhyellä kesäkaudella, lähinnä heinäkuussa. Oman keväisen matkamme aikaan saimme käväistä vain sotilaiden vartioiman sisäpihan reunalla. Linnaa ympäröi suuri puistoalue, jossa on mukava tehdä kävelyretkiä.


Lisätietoa: Fredensborg Danish Royal Palaces -sivustolla


7. JÆGERSPRIS

Tanskassa kannattaa tutustua kuuluisimpien nähtävyyksien lisäksi myös hieman tuntemattomampiin helmiin, joissa pääsee aistimaan historian havinaa rauhallisessa ympäristössä. Själlannista vuokraamamme talon lähistöltä löytyi Jægersprisin linna, joka on toiminut aikoinaan kuninkaallisena metsästysmajana.

Yllättävänkin mielenkiintoisissa sisätiloissa voi kierrellä erilaisissa museohuoneissa. Aikoinaan Jægersprisissä toimi Kuningas Fredrik VII:n puolison kreivitär Dannerin perustama lastenkoti. Lastenkodin tarinaan tutustuminen oli linnan mieleenpainuvinta antia.


Lisätietoa: Jægerspris Visit Frederikssundin sivustollaTanskassa riittää toki kymmeniä muitakin linnabongareille sopivia kohteita. Yllä mainittujen lisäksi maan hienoimpiin linnoihin kuuluu esimerkiksi Kööpenhaminan keskustasta löytyvä Christiansborg, jonka torniin voi kiivetä ihailemaan kaupunkia. Christiansborgissa toimii muun muassa Tanskan parlamentti ja siellä on erilaisia kuninkaallisia tiloja.

Visit Denmarkin sivuilta löytyy kattava listaus maan linnoista esittelyineen. Nopeasti silmäiltynä esimerkiksi Koldinghus, Holckenhavn, Nyborg ja Dragsholm vaikuttavat kiinnostavilta seuraavia reissuja ajatellen. Ovatko Tanskan linnat sinulle tuttuja?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Terhi | Vagabonda 29.7.2017 at 11:21

  Egeskovissa on pitänyt monta kertaa käydä, mutta aina Fynin poikki ajaessamme ollaan oltu niin väsyneitä ajamiseen, että ekstralenkin tekeminen ei ole kiinnostanut. Viimeksi olimme jo melkein kääntymässä sinne, mutta pääsylippujen hinnat oli mielestäni sen verran kalliit, että jätimme sittenkin väliin.
  Suosikkilinnani Tanskassa on Frederiksborg, siellä voisi viettää tuntikausia! Rosenborgin tai Amalienborgin sisällä en ole koskaan käynyt, mikä on sinänsä ehkä outoa kun asun vain parin kilometsin päässä niistä. Ilmeisesti ne on liian lähellä 😀

  • Reply Mika / Lähtöportti 31.7.2017 at 00:17

   Olet ihan oikeassa, Egeskovin pääsyliput ovat todellakin kalliita. Linna on kuitenkin mielestäni poikkeuksellisen kaunis ja alueella on mm. useita eri museoita, joten siellä saa helposti kulumaan useamman tunnin. Kannattaa siis koukata joskus sinnekin.

   Frederiksborg on tosiaan upea ja voisin mennä sinne toistekin. Ehkä se on juuri niin, että jos nähtävyys sijaitsee liian lähellä, ei siellä tule käytyä. Varsinkin Rosenborg oli kuitenkin mun mielestä näkemisen arvoinen myös sisältä päin 🙂

  Leave a Reply