Suomen suurin matkablogiyhteisö

Kesä on lähimatkailun kulta-aikaa

Tämänkertaisen Instagram Travel Thursdayn teemana on vuodenaikaan sopivasti lähimatkailu. Suomi on kesäaikaan kauneimmillaan, eikä aina tarvitse matkustaa kauas voidakseen nauttia mukavista elämyksistä.

Välillä tuntuu, että olen laiminlyönyt kaunista kotimaatamme Instagramissa liikaakin. Lappia en keskiuusimaalaisena lähikohteeksi laske, mutta olen sentään tallentanut matkailuaiheiselle Instagram-tililleni hetkiä muualtakin Suomesta. Tässä 15 kuvaa Suomesta ja samalla retki-ideoita kesään tai johonkin muuhun vuodenaikaan. Nämä kohteet on helppo jakaa kolmeen osaan, jotka kuvaavat hyvin omaa Suomeani. Otin lähiseutuni lisäksi mukaan muutamia päiväretkiksi sopivia rannikkokaupunkeja. Koska sukujuureni ovat vahvasti Itä-Suomessa, lasken lähimatkailuksi myös alueet, joilla kuulee kotoisia Karjalan ja Savon murteita.


KERAVA

Aloitan rohkeasti omasta kotikaupungistani, sillä kukas se kissan hännän nostaa, ellei kissa itse. Keravaa voi tuskin pitää maamme kutsuvimpana matkailukohteena, mutta silläkin on omat kiinnostavat puolensa. Kaupungissa voi esimerkiksi reippailla Keinukallion ulkoilualueella, tutustua taidemuseo Sinkan näyttelyihin sekä osallistua Valkosipulifestivaalien ja Sirkusmarkkinoiden kaltaisiin tapahtumiin. Toistaiseksi ainoa julkaisemani Kerava-postaus kertoo retkestä Haukkavuorelle, mutta mielessäni on muutamia projekteja, joiden tarkoituksena on tuoda kaupunkia laajemmin esille tulevaisuudessa.


TUUSULA

Keravan rinnalla tunnen myös naapurissa sijaitsevan mökkikuntani omakseni. Rantatien monista kulttuurikohteista suosittelen erityisesti Halosenniemeä, jossa taide yhdistyy näyttävään puutaloarkkitehtuuriin. Nälän yllättäessä veisin vieraani Krapihovin kesäravintolaan Mankeliin tai Lottamuseon sota-ajan tunnelmaa henkivään kahvilaan. Tuusulanjärvi on yksi Uudenmaan kauneimpia järviä ja sitä kiertää suosittu pyöräilyreitti.


JÄRVENPÄÄ

Keravan rakas naapurikaupunki Järvenpää on tullut vuosien varrella tutuksi monestakin syystä. Matkailijoille Järvenpään suurin nähtävyys on varmasti Sibeliuksen Ainola, jonne saapuu vieraita ympäri maailman. Keskustaan tutustumisen voi aloittaa Rantapuistosta ja kävelykatu Jannelta, joskin käynnissä on Keravan tavoin suuria rakennustöitä.


HELSINKI

Toisinaan on hyvä muistutella itselleen, että Helsinki on mielenkiintoinen eurooppalainen kaupunki siinä missä moni ulkomainen vastineensakin. Tämän kesän retkiohjelmaan olisi mukava mahduttaa Linnanmäen lisäksi muutakin ja erityisesti saariin tutustuminen kiinnostaisi. Edellisestä Suomenlinnassa käynnistäkin on jo liian kauan, mutta olisiko tänä kesänä Pihlajasaaren, Vallisaaren, Lonnan tai vasta avautuneen Isosaaren vuoro?


NUUKSIO

Suomen suurin matkailuvaltti lienee puhdas luonto, jota löytyy myös pääkaupunkiseudulta. Kävin vasta viime vuonna ensi kertaa Nuuksion kansallispuistossa, joka tarjoaa kotimaisia luontoelämyksiä parhaimmillaan. Eri tasoisia reittejä löytyy moneen makuun. Omasta perheretkestämme kertovan postauksen pääset lukemaan täältä.


RAUMA

Idyllinen Vanha Rauma on päässyt ansaitusti Unescon maailmanperintölistalle. Puutaloarkkitehtuurin lisäksi Raumalla voi tutustua esimerkiksi Kylmäpihlajan majakkaan, katsella maisemia Kiikartornista, kiertää muutaman museon ja syödä hyvin. Merellinen kaupunki on varmasti parhaimmillaan kesäaikaan, mutta toistaiseksi ainoa oma vierailuni ajoittui talveen. Tuosta tutkimusretkestä voi lukea lisää omasta postauksestaan.NAANTALI

Lasten kestosuosikki Muumimaailma takaa, että perheemme suuntaa Naantalin auringon alle jo seitsemäntenä peräkkäisenä kesänä. Naantali on muutenkin mukava kesäkaupunki, josta löytyy kauniita puutaloja, merellistä tunnelmaa sekä viihtyisä satama-alue monine ravintoloineen. Naantalissa voi tutustua myös vaikkapa presidentin kesäasunnon Kultarannan puutarhaan, eikä vierailu kaupungissa ole täydellinen ilman Amandiksen vohveleita.


PORVOO

Maamme idyllisimpiin kaupunkeihin kuuluva Porvoo on tuttu retkikohde, jossa käyn yleensä pari kertaa vuodessa. Vanhoissa puutalokortteleissa on mukava vaellella niin lämpiminä kesäpäivinä kuin tunnelmallisina talvi-iltoinakin. Porvoon ravintolatarjonta on kaupungin kokoon nähden erinomainen. Hyviksi koettuja vaihtoehtoja ovat muun muassa Zum Beispiel, Gabriel 1763, Bistro Sinne sekä kantakahvilani Fanny.


LOVIISA

Mikäli Porvoo on jo nähty tarpeeksi monta kertaa, voi mukavan retken tehdä vaikka viihtyisään Loviisaan. Rannikkokaupungista ovat jääneet mieleen muun muassa kuvan Laivasilta, maalinnoitus, puutaloalue sekä Vaherkylän kahvila. Kaupungin edustalla voi tehdä veneretken Svartholman merilinnoitukseen ja Strömforsin ruukki Ruotsinpyhtäällä on myös mukava vierailukohde.


MIKKELI

Mikkeli on tullut tutuksi useimmiten taukopaikkana, jossa voi pysähtyä vaikkapa Tertin kartanossa tai kuvan Kenkäverossa. Keskustan nähtävyyksiin kuuluvat esimerkiksi Naisvuoren näkötorni ja Päämajamuseo. Lapsiperheet suuntaavat tietenkin Visulahteen, josta kirjoitin postauksen viime kesänä.


PUUMALA

Puumala mainostaa olevansa Saimaan kaunein ja Suomen kuumin kunta. En tunne suosittua kesämökkipitäjää kovin hyvin, mutta jo lyhyt tutustuminen on antanut viitteitä siitä, etteivät mainospuheet ole aivan tuulesta temmattuja. Jos automatkalla Etelä-Savon suunnalla ei ole kiirettä, kannattaa pääteiden sijasta kurvailla Pistohiekan kautta ja ihailla upeita järvimaisemia.


LAPPEENRANTA

Etelä-Karjalan kaupungit Lappeenranta ja Imatra ovat sopivasti matkan varrella hieman pohjoisempaan suuntautuvilla matkoillamme, joten ne käyvät hyvin taukopaikoiksi ja ansaitsisivat aikaa tarkempaankin tutustumiseen. Mukava käyntikohde lasten kanssa on Lappeenrannan mahtava Hiekkalinna, joka on pystytetty sataman tuntumaan joka kesä vuodesta 2004 lähtien.SAVONLINNA

Käynti Savonlinnan torilla kuuluu jokakesäisiin perinteisiini. Mikäli aikaa riittää muuhunkin kuin lörtsyn syömiseen, kannattaa ehdottomasti tutustua komeaan Olavinlinnaan tai lähteä risteilemään Saimaalle. Kuntaliitoksen myötä nykyisin Savonlinnaan kuuluvan Kerimäen maailman suurin puukirkko on myös vaikuttava nähtävyys.


PUNKAHARJU

Savonlinnan kaupunkiin liitetty Punkaharju kuuluu maamme klassisiin maisemakohteisiin. Harjualueen halki kulkevaa tietä on aina yhtä mukava ajella ja sen läheltä löytyy monia tutustumiskohteita, kuten Hotelli Punkaharju, Metsämuseo Lusto, Taidekartano Johanna Oras sekä ylistetty Inkeritalon vohvelikahvila. Punkaharjun ympäristö on myös hyväksi todettua mökkeilyaluetta, sillä kirjoitan tätä postausta parhaillaan Puruveden rannalta.


KITEE

Nämä kohdevinkit alkoivat kotikaupungistani ja päättyvät rakkaille sukujuurilleni. Kitee tunnetaan erityisesti pontikasta, pesäpallosta ja Nightwishistä, mutta siellä voi toki kokea paljon muutakin. Olen kertonut Kiteestä laajemmin postauksessa, jonka julkaisin viime kesänä.


Tämä blogikirjoitus on osa Instagram Travel Thursday -tempausta, jonka järjestäjinä toimivat  Travellover, Muru Mou ja Skimbaco. Lue tempauksesta lisää täältä.

Minut löytää Instagramista nimellä @lahtoportti.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

18 Comments

 • Reply Heidi / Maailman äärellä 6.7.2017 at 18:10

  Tosi kiva Suomi-juttu! Vähän jänskätti, pääseekö Savonlinna mukaan – ja siellähän se oli sokerina pohjalla ❤️ (Inkerikahviloineen kaikkineen). Minä olen muuten vähän saman suuntaista suunnitellut eli vierailua tänä kesänä Helsingin saarilla mutta kun tuo siippani on vähän nihkeä vapaalla sinne suunnalle lähtemään (muuta kuin Helsinki-Vantaan-lentokentälle). Niin, ja komeita Suomi-kuvia. Erityisesti tuo mökkikuva Punkaharjulta ❤️.

  • Reply Mika / Lähtöportti 7.7.2017 at 00:03

   Kiitos Heidi! Toki Savonlinna ja Punkaharju pääsevät mukaan, jos nyt ylipäätään jotain Savoon liittyvää kirjoittelen 🙂 Ymmärrän kyllä miestäsi, mitä sitä Helsinkiin lähtemään, jos saa Saimaan rannoilla asua. Tulkaa joskus Tuusulaan, järvi ei ole ihan Saimaan veroinen, mutta mukavaa seutua Etelä-Suomessa muuten. Meilläkin nuo Helsingin saariretket tuntuu siirtyvän vuodesta toiseen, vaikka kovin helppoja päiväretkiä meiltä käsin olisivatkin. Tänä vuonna täytyy käydä edes jollain noista saarista!

 • Reply Noora | Kerran poistuin kotoa 6.7.2017 at 18:13

  Hieman hävettää myöntää, että mainitsemistasi paikoista olen käynyt neljässä… Suomessa matkustamiseen pitäisi malttaa panostaa, edes kesällä. Tämänhetkinen sää ei tue väitettäni, mutta parhaimmillaan kesäinen Suomi on parasta ikinä! Porvoo ja Rauma ovat keikkuneet mulla nyt aika pitkään potentiaalisten kesäkohteiden joukossa, toteutus vaan uupuu. Helsingissä kävin juuri Suomenlinnassa, ja muutkin saaret kiinnostaisivat kovasti 🙂

  • Reply Mika / Lähtöportti 7.7.2017 at 00:15

   Kiitos kommentista Noora! Näillä keleillä usko Suomen kesään väkisinkin horjuu, mutta eiköhän sitä lämpöä ja aurinkoakin vielä jonain päivänä saada. Sulla on kyky tehdä lyhyessäkin ajassa niin kiinnostavia reissuja ulkomaille, että kotimaanmatkailu on varmaan siksikin jäänyt vähemmälle. Lämmin suositus Porvoolle ja Raumalle ja jos joskus saadaan jonkinlainen matkablogihenkinen Kerava-päivä organisoitua, niin tervetuloa mukaan 😀

 • Reply ananas2go 8.7.2017 at 09:45

  Matkablogihenkinen Kerava-päivä?

  Taidemuseolla taisi muistaakseni olla jokin veistoksia pitkin kaupunkia -tyyppinen kierros tai esite? Pitäisi käydä taas joskus.

  Kiitos mukavasta, innoittavasta jutusta!

  • Reply Mika / Lähtöportti 9.7.2017 at 11:06

   Kiitos kommentista Anna!

   Kerava-päivästä on toistaiseksi olemassa vain alustava idea, katsotaan mitä tapahtuu 😀 Mukavaa kun olet tykännyt Keravasta! Voisin kuvitella että taidemuseolta löytyisi tuollaisia kierroksia tai esitteitä, en ole kuitenkaan perehtynyt asiaan tarkemmin.

 • Reply Timo 8.7.2017 at 14:10

  Mainio kokoelma laajalta alueelta! Tunnistin jopa Ainolan meidän Järvenpään kävelylenkiltä. ^^

  • Reply Mika / Lähtöportti 9.7.2017 at 11:13

   Kiitos Timo! Tähän tuli nyt koottua kohteita suhteellisen laajalta alueelta, kun koen lähimatkailuksi myös nuo sukujuurille Itä-Suomeen tekemäni reissut. Ainolassa voisikin taas joskus käydä uudelleen, useimmat omat vierailut ei tosin etene portilla olevaa Kahvila Aulista pidemmälle 🙂

 • Reply sarsa /Pohjoistuuli puhaltaa 8.7.2017 at 17:43

  Kivoja kohteita. Viime kesänä minäkin pitkän suunnittelun tuloksena poikkesin Tuusulanjärvellä ja Halosenniemessä, sinne jäi vielä paljon katseltavaa. Tuossa onkin melkeinpä itäisen Suomen lempikaupungit listattuna. Puumalasta minulle tulee ensimmäisenä mieleen Liehtalanniemen museotila, oletko koskaan poikennut?

  • Reply Mika / Lähtöportti 9.7.2017 at 11:27

   Tuusulanjärven lähistöllä riittää kyllä kohteita useammallekin retkelle, muun muassa Erkkola, Aleksis Kiven kuolinmökki ja Ahola jäi tässä jutussa mainitsematta. Kiitos museotilavinkistä, en ollut tästä kuullutkaan, mutta näyttää nettisivujen perusteella oikein mukavalta. Pidetään mielessä seuraavalla kerralla, kun liikun Puumalan suunnalla!

 • Reply Terhi / Muru Mou 9.7.2017 at 20:32

  Postauksen alkupään paikat on ikävä kyllä mulle ainakin toistaiseksi aivan tuntemattomia, mutta lopusta sentään löytyi jotain tuttua: opiskelin kymmenen vuotta sitten Lappeenrannassa, ja noina opiskeluvuosina kaupunki tuli hyvinkin tutuksi. Valmistumisen jälkeen en ole siellä enää käynyt, mutta olisi hauska joskus palata kaupunkiin verestämään muistoja 🙂

  • Reply Mika / Lähtöportti 11.7.2017 at 16:51

   Paluu tuttuun Lappeenrantaan voisi ollakin hauskaa noin pitkän tauon jälkeen! Tervetuloa joskus Keski-Uudellemaalle, matkailullisessa mielessä Tuusulan Rantatie on ihan oikeasti suosittelemisen arvoinen.

 • Reply duunireissaaja 10.7.2017 at 11:05

  Lasketaanko nähdyksi, jos viime viikolla ajoi Tuusulan Rantatien pysähtymättä kertaakaan? Nyt kun työpaikka muutti ihan siihen hoodeille, tulee Tuusula-Kerava-Järvenpää kenties itsellekin tutummiksi.

  • Reply Mika / Lähtöportti 11.7.2017 at 17:03

   Lasketaan itse Rantatie nähdyksi, mutta sen varrella olevat nähtävyydet ei 😀 Seuraavan kerran sitten paremmalla ajalla ja kerro jos tarvitset matkaopasta noille hoodeille 🙂

 • Reply Travelloverin Annika 27.7.2017 at 18:25

  Hassua, että minä, joka en harrasta kotimaanmatkailua, olen käynyt kymmenessä. :O Mutta kaikkeen Porvoota lukuunottamatta on ollut jokin muu kuin matkailullinen syy. Toistan itseäni, kun totean, että osaahan Suomi olla kaunis. Ja ainakin Loviisa puhuttelee näistä kohteista sen verran, että käytävä on. Se on minullekin lähikohde. Savonlinnakin kiinnostaa (mutta sen ja muutaman muun kohdalla taisit lähimatkan käsitettä vähän venyttää…)

  • Reply Mika / Lähtöportti 31.7.2017 at 00:26

   Aika monella Suomen paikkakunnalla taitaa tulla lopulta jossain vaiheessa käytyä, vaikkei niihin matkailun vuoksi menisikään. Näistäkin melkein kaikissa olen joskus käynyt myös ilman matkailuun liittyvää syytä. Venytin lähimatkan käsitettä sen verran, että otin mukaan kohteita sekä fyysisen että henkisen kotipaikan ympäristöstä 🙂

 • Reply Kohteena maailma / Rami 6.8.2017 at 15:37

  Tässäpä oli itselle monta uutta vinkkiä tutuistakin kaupungeista! Eniten kiinnosti itselle nuo vieraammat Helsingin lähikaupungit, joita pitäisi tulla kyllä katsastamaan ”turistiajatuksella”. Harmi, kun en nyt pääse Keravalle Valkosipulifestareille, kun sattui päällekäistä menoa.

  • Reply Mika / Lähtöportti 6.8.2017 at 23:28

   Sääli ettei Valkosipulifestarit mahtuneet tällä kerralla kalenteriin, mutta tervetuloa tänne päin joskus toiste! Näitä seutuja olisi sikälikin mukava esitellä, että näkee omat arkiset kotikulmat ihan uudella tavalla, kun hakee mukaan vähän ”turistinäkökulmaa”.

  Leave a Reply