Suomen suurin matkablogiyhteisö

10 x Tukholma

Rakkaan länsinaapurimme pääkaupunki Tukholma on helposti saavutettavissa niin laivalla kuin lentäenkin. Kokosin kymmenen mieleeni jäänyttä paikkaa, joissa käymistä voin suositella muillekin. Listan vaihtelevaan sisältöön mahtuu kohteita moneen makuun.

Tukholmasta on tullut kuin varkain yksi suosikkikaupungeistani. Ehdin vuosien ajan luulla nähneeni kaiken oleellisen ja pidin kaupunkia harvinaisen tylsänä. Kävelin tyypillisellä Tukholman-visiitilläni hieman väsyneessä mielentilassa Drottninggatania pitkin Sergelin torille ja palasin Kuninkaanlinnan pihan kautta takaisin laivaan.

Perheeseen syntyneet lapset toivat helpolle lähimatkailulle uudenlaisen merkityksen, joten päätimme antaa Tukholmallekin mahdollisuuden oikeana matkailukaupunkina. Aloimme tehdä sinne useamman päivän mittaisia reissuja ja otimme selvää kaupungin todellisesta tarjonnasta. Nähtävää ja koettavaa alkoi pian löytyä moneen makuun. Alla oleva lista sisältää niin kuuluisia nähtävyyksiä kuin myös joitakin kenties vähemmän tunnettuja kohteita.


1. SKANSEN

Maailman vanhin ulkoilmamuseo on kuin Ruotsi pienoiskoossa. Suurelta alueelta löytyy kauniita rakennuksia eri aikakausilta ja siellä voi tutustua perinteisiä taitoja esitteleviin käsityöläisiin puuhissaan. Skansenin eläinpuistossa on pääasiassa pohjoismaisia eläimiä. Eläintarhan pyrkimyksenä on jakaa tietoa uhanalaisista lajeista ja edistää luonnonsuojelua.


Mikäli haluat kokea jotain todella ruotsalaista, voit suunnata Skansenille kesäisenä tiistai-iltana ja osallistua Allsång på Skansen -yhteislaulutilaisuuteen. Jos pystyt hoilaamaan muiden mukana Stockholm i mitt hjärtan, olet luultavasti ruotsalaisempi kuin Vadelmavenepakolaisen päähenkilö Mikko.


Katso Skansenin sijainti kartalta ja lue lisätietoa virallisilta nettisivuilta.

Vaihtoehto tälle kohteelle: Vanhoja ruotsalaisia puutaloja voi etsiä myös eri puolilta Södermalmia, vaikkapa Vita Bergenin puistosta (kartta).


2. ETNOGRAFINEN MUSEO

Haluan nostaa Tukholman laadukkaasta museotarjonnasta esiin Etnografisen museon, sillä se tarjoaa runsaasti mielenkiintoista nähtävää maailman eri kulttuureista kiinnostuneille matkailijoille. Esillä on monenlaisia esineitä muun muassa löytöretkiin ja erilaisiin alkuperäiskansoihin liittyen.


Museo sopii hyvin kaikenikäisille vierailijoille. Omat lapsemme ovat saaneet tanssia museossa afrikkalaisen heimorummutuksen tahtiin ja vierailla niin savimajassa kuin intiaaniteltassakin. Matmekka-ravintola tarjoilee maukasta lounasta ja museon vierestä löytyy japanilainen teehuone. Gärdetillä sijaitsevaan museoon pääsee keskustasta kätevimmin bussilla numero 69. Mikä parasta, Etnografiska museetin sisäänpääsy on ilmainen.


Katso Etnografiska Museetin sijainti kartalta ja lue lisätietoa museon virallisilta nettisivuilta.

Vaihtoehto tälle kohteelle: Valokuvataiteen museo Fotografiska Museet (kartta).


3. NACKA SKOGLUNDIN PATSAS

Jos ajatellaan paikkoja, joihin palaan lähes jokaisella Tukholman-matkallani, tulee ensimmäisenä mieleen Lennart ”Nacka” Skoglundin patsas. Södermalmin suuri poika kuuluu Pohjoismaiden suurimpien jalkapallolegendojen joukkoon. Hammarbyn kasvatti voitti Ruotsin paidassa kaksi MM-mitalia 1950-luvulla sekä pelasi hienon uran milanolaisessa suurseurassa Interissä. Patsaan nimi ”Nackas Hörna” viittaa sekä sijaintiin miehen vanhan kotitalon kulmalla että maaliin, jonka hän teki suoraan kulmapotkusta palattuaan Italian-vuosien jälkeen Hammarbyhyn.


Nacka oli viihdyttäjä sekä kentällä että sen ulkopuolella. Hänet muistetaan niin taitavana harhauttelijana kuin laulajanakin. Ahkerasti yöelämässä viihtynyt mies kärsi alkoholismista ja viina vei Nackan hautaan vain 45-vuotiaana kesällä 1975. Skoglundin muistomerkki löytyy Söderin sydämestä Katarina Bangatalta. Hammarbyn kannattajat käyvät patsaalla ennen seuran kotiotteluita ja kokoontuvat sinne suurin joukoin Nackan syntymäpäivänä jouluaattona.


Katso patsaan sijainti kartalta.

Vaihtoehto tälle kohteelle: Olof Palmen muistolaatta poliitikon murhapaikalla (kartta).


4. ABBA-MUSEO

Toukokuussa 2013 avattu Abba The Museum on noussut odotetusti yhdeksi Tukholman suurimmista vetonauloista. Huolella kootussa näyttelyssä saa hyvän käsityksen suosikkiyhtyeen historiasta ja se on hauska kiertää, vaikkei Abba-faniksi tunnustautuisikaan. Samoista tiloista löytyy myös ruotsalaisen musiikin Hall of Fame.


Abba-museo kannustaa kävijöitään osallistumaan ikivihreiden hittien tahdittamaan menoon.  Innokkaimmat dancing queenit pääsevät näyttämään taitojaan tanssilattialle ja laulamaan Mamma Miaa bändin viidentenä jäsenenä. Omia suorituksia voi ihailla museovierailun jälkeen netistä löytyviltä henkilökohtaisilta tallenteilta. Moderniin Abba The Museumiin mennessä on hyvä muistaa, että kaikki maksetaan kortilla. Käteinen raha ei siis kelpaa lainkaan.


Katso Abba-museon sijainti kartalta ja lue lisätietoa virallisilta nettisivuilta.

Vaihtoehto tälle kohteelle: Myös Vasa-museo kuuluu Tukholman suosituimpiin nähtävyyksiin (kartta).


5. FÅFÄNGANIN NÄKÖALAPAIKKA

Tukholmasta löytyy paljon komeita näköalapaikkoja, joista voi ihailla merellistä kaupunkia. Kenties parhaat maisemat avautuvat Södermalmin pohjoisosien kallioilta. Oma suosikkini on hieman syrjäisellä paikalla sijaitseva Fåfängan, jossa on toisinaan hyvinkin hiljaista.


Tunnelmalliselta paikalta näkyy parhaiten vastarannan Djurgården ja sieltä voi myös katsella ohi kulkevia laivoja. Fåfängan on saanut nimensä kauan sitten rakennetusta huvimajasta. Näköalapaikan yhteydessä toimii kesäkahvila, josta saa viikonloppuisin brunssia ympäri vuoden.


Katso Fåfänganin sijainti kartalta.

Vaihtoehto tälle kohteelle: Jos ei jaksa kavuta Fåfänganille, näkee hienoja maisemia myös Fjällgatanilta (kartta).


6. MONTELIUSVÄGEN JA MARIABERGET

Nostan näköalapaikkojen ystävänä listalle myös Monteliusvägenin, joka on noin puolen kilometrin pituinen kävelypolku Södermalmin pohjoisosassa. Polun varrelta on mukava katsella maisemaa Riddarfjärdenin lahden ylitse Kungsholmenin ja Gamla Stanin suuntaan.


Kallion reunalta kannattaa kääntyä myös sisämaahan päin ja tutustua Mariabergetin alueen vanhoihin mukulakivikatuihin. Osoitteesta Bellmansgatan 1 löytyvä talo nousi kuuluisuuteen Stieg Larssonin supersuosittujen Millennium-kirjojen ansiosta. Päähenkilö Mikael Blomkvistin ullakkoasunto sijaitsi juuri tässä osoitteessa.


Katso Monteliusvägenin sijainti kartalta.

Vaihtoehto tälle kohteelle: Tukholman näköalapaikoista kannattaa muistaa myös Västerbron silta (kartta).


7. DROTTNINGHOLMIN LINNA

Unescon maailmanperintöluetteloon kuuluva Drottningholmin linna sijaitsee kymmenisen kilometriä Tukholman keskustasta länteen. Perille pääsee monella keinolla, mutta suosittelen varsinkin kesäaikaan Strömma Kanalbolagetin laivoja. Ne kuljettavat matkailijoita kaupungintalon edustalta kauniiden Mälaren-järven maisemien halki Drottningholmin laituriin.


Kuningas Kaarle XVI Kustaa ja kuningatar Silvia asuvat linnassa, josta osa on avoinna matkailijoille. Mahtipontinen puutarha tuo jollain lailla mieleen jopa Versaillesin. Myös puistoalueen laidalta löytyvä Kiinalainen paviljonki on näkemisen arvoinen.


Katso Drottningholmin sijainti kartalta ja lue lisätietoa virallisilta nettisivuilta.

Vaihtoehto tälle kohteelle: Pieni Rosendalin linna Djurgårdenilla tarjoaa kurkistuksen kuninkaallisten maailmaan (kartta).


8. HAGAPARKEN

Vasastanin pohjoispuolelle levittäytyvä Hagaparken kuuluu tukholmalaisten rakkaimpiin puistoihin. Laajalta maaseutumaiselta alueelta löytyy suurten niittyjen ja metsiköiden lisäksi erilaisia nähtävyyksiä. Historiallisesti merkittävimpiin rakennuksiin kuuluu puiston perustajan Kustaa III:n paviljonki. Kuninkaalliset ovat läsnä edelleen, sillä kruununprinsessa Victoria asuu perheineen paviljongin naapurissa Hagan linnassa. Hagaparkenin suuret kupariteltat tuovat puolestaan hauskalla tavalla mieleen Asterixin seikkailujen roomalaisleirit.


Perhostalo Fjärilshusetissa pääsee ihailemaan kuumankosteissa huoneissa viihtyviä trooppisia perhosia. Samassa yhteydessä toimii myös Haga Ocean -akvaario.


Katso Hagaparkenin sijainti kartalta.

Vaihtoehto tälle kohteelle: Kävely rauhoittavassa ympäristössä onnistuu myös Skeppsholmenin saarella (kartta).


9. BRYGGARTÄPPANIN LEIKKIPUISTO

Koska viime vuosien Tukholman-matkamme on tehty pienten lasten kanssa, ovat kaupungin leikkipuistot tulleet tutuiksi. Ylivoimaisesti mielenkiintoisin vaihtoehto on Södermalmilta löytyvä Bryggartäppan. Kesällä 2012 avattu nerokas puisto antaa mahdollisuuden mielikuvituksellisille leikeille ja kertoo samalla Södermalmin historiasta. Puistossa ei ole tavallisia kiipeilytelineitä, vaan 1800-luvun Söderin taloja pikkulasten mittakaavaan rakennettuina. Niin esimerkiksi liukumäki kuin keinulautakin on toteutettu sujuvasti ympäristöön sopivalla tavalla.


Tukholmasta löytyy toki myös monta tavallistakin leikkipuistoa. Humlegården on erinomainen vaihtoehto Östermalmin suunnalla. Södermalmilta löytyy Bryggartäppanin lisäksi leikkipuisto esimerkiksi suuresta Vita Bergenin puistosta sekä Hornstullin lähellä sijaitseva Högalidsparken. Vasastanissa pienet matkailijat kannattaa viedä Vasaparkeniin, jonka laidalla Astrid Lindgren asui ja kirjoitti kuuluisia lastenkirjojaan.


Katso Bryggartäppanin sijainti kartalta.

Vaihtoehto tälle kohteelle: Kaikkien lasten suosikki Junibacken (kartta).


10. STADSBIBLIOTEKET

Kaupunkilomilla on mukava aistia aitoja tunnelmia ja käydä sellaisissa paikoissa, joissa paikallisetkin viihtyvät. Esimerkiksi kauppahallien lisäksi kirjastot sopivat tähän tarkoitukseen erinomaisesti. Vasastanissa kohoavaa Tukholman kaupunginkirjastoa pidetään ruotsalaisen uusklassisen arkkitehtuurin helmenä. Gunnar Asplundin suunnittelema rakennus valmistui vuonna 1928.


Kirjaston sydän on suuri pyöreä sali, jonka kirjahyllyjen täyttämät seinät muodostavat hauskannäköisen kokonaisuuden. Joukkoon mahtuu myös muutamia suomenkielisiä opuksia.


Katso kirjaston sijainti kartalta.

Vaihtoehto tälle kohteelle: Myös metroasemat ovat kaupunkilaisten kohtaamispaikkoja. Tukholmassa monet niistä on koristeltu oivaltavilla taideteoksilla.


PS. Kaikki ruokaan liittyvät kohteet jäivät tältä listalta pois, koska olen kirjoittanut niistä jo aiemmin otsikolla 4 x 3 herkuttelupaikkaa Tukholmassa.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Tarja 25.5.2017 at 10:37

  Kiitos kivasta jutustasi.
  Mieheni sisko perheineen on asunut Tukholman eteläpuolella jo yli viisikymmentä vuotta. Heidän lapsensa ja lastenlapsensa ovat täysin ruotsalaistuneet. Emme ole koskaan vierailleet heidän luonaan, mutta jos menisin Tukholmaan, niin omien lasteni serkut voisivat toimia oppaanani ja tästä Sinun kirjoituksestasi voisin näyttää heille toiveitani, missä haluaisin käydä.

  • Reply Mika / Lähtöportti 26.5.2017 at 23:09

   Kun teillä kerran on sukuakin tuolla suunnalla, niin kannattaa ilman muuta lähteä joskus Tukholmaan. Tukholmasta löytyy koettavaa moneen makuun, mukavaa jos löysit tästä paikkoja joita haluaisit nähdä. Kiitos paljon kommentistasi!

 • Reply Hanna/ Ranskatar reissaa 25.5.2017 at 21:07

  Moni näistä on minunkin suosikkipaikkojen listalla, varsinkin Skansen on ihana 🙂 Kävin itse siellä Nationaldagin aikaan, jolloin paikalla oli myös koko kuningasperhe! Itse lisäisin listaan vielä Tukholman saariston, jonne kannattaa kesäaikaan tehdä ainakin päiväretki! Sandhamn on ehdoton suosikkisaareni, sinne pääsee kivasti lautalla 🙂

  • Reply Mika / Lähtöportti 26.5.2017 at 23:15

   Skansen on varmaan kansallispäivänä melkoinen kokemus 🙂 Kiitos kun muistutit saaristosta! Se on ollut mielessä moneen kertaan, mutta tuollaiset retket on jääneet toistaiseksi tekemättä. Nyt kun on Sandhamnin nimi hyväksi päämääräksi tiedossa, niin retken toteuttaminen on astetta lähempänä 🙂

 • Reply JohannaK/haaveena matka 25.5.2017 at 21:39

  Tosi mielenkiintoinen postaus ja uusia hyviä vinkkejä Tukholmaan! Täytyy myöntää, että olen reissannut Tukholmassa juuri tuolla aluksi mainitsemallasi tyylillä, mutta nyt kaupunki on alkanut kiinnostaa uudella tavalla, kun on tuota pikkuväkeä itsellenikin ilmaantunut. Uskon että tykästyisin kaupunkiin, kun vain tutustun siihen paremmin ?

  • Reply Mika / Lähtöportti 26.5.2017 at 23:22

   Kiitos Johanna! Näin ne lapset vaikuttaa matkustamiseenkin tavalla tai toisella 😀 Itse hankin käsiini Mondon Tukholma-oppaan ja sitä lukiessa kaupunki alkoi aueta uudenlaisella tavalla. Täytyy vain antaa Tukholmalle kunnollinen mahdollisuus, lähteä avoimin mielin ja mielellään viipyä useampi päivä kerralla 🙂

 • Reply Sisko 26.5.2017 at 07:07

  Hyviä vinkkejä! Pakko varmaan alkaa uskoa, ettei Tukholma ole minun juttuni. Ainut näistä mikä edes vähän kiinnosti, oli tuo Hagaparken.

  • Reply Mika / Lähtöportti 26.5.2017 at 23:24

   Kiitos kommentista! Näinhän se on ettei Tukholmakaan varmasti kaikkia kiinnosta. Onneksi maailmasta ei lopu matkakohteet kesken 🙂

 • Reply Kohteena maailma / Rami 22.1.2018 at 00:52

  Tosi hyviä vinkkejä, oli muutama itsellekin täysin uusi juttu! Se on aina hienoa, kun löytää muista postauksista uusia mielenkiintoisia paikkoja. Lisäsin tämän postauksen omaan Tukholman vinkit -postaukseeni: http://kohteenamaailma.fi/eurooppa/tukholman-vinkit/

  • Reply Mika / Lähtöportti 22.1.2018 at 11:07

   Mukavaa, että löytyi jotakin uutta! Kiitos paljon linkkauksesta, postauksessasi on vastavuoroisesti itselleni pari uutta ja mielenkiintoista kohdetta 🙂

  Leave a Reply