Suomen suurin matkablogiyhteisö

Hetkeni julkisuudessa – matkavinkkejä Ylen aamu-tv:ssä

Koskaan ei voi tietää, mihin blogin kirjoittaminen johtaa. Tänä aamuna se johti Ylen suoraan tv-lähetykseen kertomaan matkavinkkejä tulevaksi kesäksi.

Tästä piti tulla ihan tavallinen viikko, mutta suunnitelmat menivät aika lailla uusiksi maanantai-iltapäivänä. Huomasin sähköpostissani Ylen aamu-tv:n juontajan Heikki Ali-Hokan jättämän soittopyynnön. Tartuin puhelimeen ja sain vastata kysymykseen, jollaista en uskonut koskaan kuulevani.

− Haluaisitko tulla antamaan matkavinkkejä televisioon tämän viikon torstaina?
− Joo, voinhan mä tulla.

Juttelimme Heikin kanssa hetken ja kaikki tuntui luontevalta. Puhelun päätyttyä iski silti paniikki. Tajusin, että olen ihan oikeasti menossa suoraan televisiolähetykseen. Onneksi ymmärsin kysyä ketä muita Heikki aikoo kutsua mukaan. Muista maista -blogia kirjoittavaa Tiina Vahteraa en tuntenut, mutta Pöndekengissä-blogin Miran olin nähnyt viimeksi vasta paria päivää aiemmin Rantapallon järjestämällä laivavierailulla. Alkoi vertaistukea antanut viestien vaihto.

− Lähetkö aamutelkkariin?
− Lupauduin. Mua jännittää aivan sairaasti!
− Samoin… mutta hyvin se menee, me pärjätään kyllä.
− Niinpä!

Ehdin parin päivän aikana miettiä, millaisia matkakohteita nostaisin esiin. Italiasta halusin tietenkin puhua ja kotimaan kohteista Pohjois-Karjala oli yhtä lailla varma valinta. Perhematkailun kannalta päätin mainita myös Tanskan. Olin yhtä aikaa innoissani ja hermostunut, sillä en ollut koskaan ollut televisiossa, suorasta lähetyksestä nyt puhumattakaan. Sellaisessa tilanteessa mikä tahansa katastrofi voi olla mahdollinen. Aikani stressattuani aloin kuitenkin itsekin uskoa, että hyvin se menee.


Yleisradion ammattilaiset osaavat hoitaa tällaisten tavallisten tallaajien haastattelut kiitettävän hyvin. Saavuin muiden vieraiden tapaan paikalle hieman sovittua aiemmin. Puuteroinnin jälkeen jäi mukavasti aikaa istuskella lämpiön puolella, juoda kahvia ja jutella mukavia. Kävimme Heikin kanssa hieman läpi haastattelun kulkua, mutta hän painotti haluavansa jättää tilaa myös spontaanille keskustelulle. Juontajan rauhallinen olemus sai meidät kaikki uskomaan itseemme. Siirryimme muutamaa minuuttia ennen h-hetkeä kameroiden eteen odottelemaan. Sohvalta sai katsoa televisiota, jossa suoran lähetyksen säätiedotukset ja urheilu-uutiset pyörivät. Ruudun alla näkyvät punaiset numerot kertoivat, kuinka paljon lähetysaikaa olisi jäljellä.


Itse haastattelutilanteessa kamerat unohtuivat hämmästyttävällä tavalla lähes kokonaan. Studio tuntui miellyttävän kodikkaalta ja kun paikalla ei parin kuvaajan lisäksi ollut ulkopuolisia, sujui keskustelu mukavan rennosti. Mielenkiintoisista matkakohteista olisi mielellään jutellut enemmänkin, mutta tiedostin jo etukäteen että paljon jää varmasti sanomatta. Onneksi saimme jatkaa jutustelua vielä kameroiden sammuttua paikalle osuneiden yleläisten kanssa. Siinä vaiheessa tarjolla olleet voileivätkin jo maistuivat varhaisempaa aamua paremmin.

Katso koko haastattelu Yle Areenasta tämän linkin kautta.

Yle on julkaissut koosteen haastattelun annista myös kirjallisessa muodossa.

Previous Post Next Post

6 Comments

 • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA 12.5.2017 at 08:54

  Hei ihan mahtava tilaisuus tullut sulle ja teille! Pakko oli katsoa koko haastattelu. Kööpenhamina olis kyllä mielenkiintoinen kaupunkikohde, hirmu useasti ollaan mietitty sitä määränpäänä. Kuitenkin joka kerta ollaan päädytty johonkin muuhun, oiskohan nyt pian jo Köpiksen vuoro?

  Ja Koli, ah. <3 Pelkkää rakkautta!

  • Reply Mika / Lähtöportti 12.5.2017 at 10:44

   Olihan tämä aivan ainutlaatuinen tilaisuus, jota ei voinut jättää käyttämättä. Olisi jäänyt harmittamaan pitkäksi aikaa, jos en olisi mennyt. Kööpenhamina on kiva kohde, jonne menee jatkuvasti suhteellisen halpoja lentoja. Mitenkään halpa kaupunkihan se ei ole, mutta esimerkiksi Copenhagen Street Foodissa syö loistavaa ruokaa edullisesti. Köpis on mun mielestä juuri täydellinen kaupunkikohde vaikka viikonloppureissulle.

   Koli tosiaan, pitäähän sitä Pohjois-Karjalaa mainostaa! Eikä Joensuukaan huono kaupunki ole, mutta kaikkea ei vaan ehtinyt mainita 😉

 • Reply Heidi / Maailman äärellä 13.5.2017 at 11:34

  Ihan mahtava juttu oli tämä! Piti panna hälytys muistuttamaan minua :). Ja totta kai olin iloinen, että Savonlinna pääsi mukaan – ja oli muuten VisitSavonlinnakin :). Minua olisi jännittänyt kyllä ihan sairaasti! Eka blogivuonna minua pyydettiin radiohaastatteluun ja sekin jännitti julmetusti, vaikka ei mennyt edes saman tien ulos vaan editoituna… En edes halunnut kuunnella sitä itse – saati mainostaa etukäteen kellekään :D.
  Niin, Madeira jäi sinulta mainitsematta. Olen itse siitä vaihteeksi kirjoittamassa juttua ja itse asiassa tulin etsimään blogistasi linkitettävää juttuuni :).

  • Reply Mika / Lähtöportti 14.5.2017 at 10:12

   Kiitos Heidi! Savonlinna oli mukava mainita, sillä mulla on ollut tapana vähintäänkin käväistä siellä torilla kerran kesässä ja aina on ollut kivaa. Kyllä mua todella jännitti etukäteen, maanantai-illasta lähtien oli jonkinlainen tärinä päällä, mutta sain hyvää kannustusta ja jotenkin luotin, että asiat sujuvat omalla painollaan sitten kun aika tulee. Tilanne tuolla studiossa oli järjestetty hyvin, kun saatiin jutella rauhassa ennen lähetysaikaa ja keskustelu tavallaan vain jatkui kun kamerat laitettiin päälle. Jos joskus tuollaiseen tilanteeseen joutuu, niin suosittelen lämpimästi menemään hyvissä ajoin paikalle.

   Madeira olisi tietenkin ollut kiva mainita ja samoin Irlanti. Ohjeena oli kuitenkin vain kaksi kohdetta ulkomailta ja nimenomaan kesäksi, vieläpä niin että toinen olisi erityisesti lapsiperheelle sopiva. Tanska sopi tuohon täydellisesti, vaikkei se mulle varsinainen sydämenasia olekaan.

 • Reply Annemaria 13.5.2017 at 13:11

  Hyvin meni Mika. Ihmettelin, miten sä pystyit olemaan niin rennon ja luontevan oloinen. Mä oisin itse varmaan ollu ihan kipsissä ja puolikuollut jännityksestä. Harmi vaan kun toimittaja ei maininnut, mitä blogeja kirjoitatte.

  • Reply Mika / Lähtöportti 14.5.2017 at 10:20

   Kiitos Annemaria! Edellisinä päivinä olin aika lailla puolikuollut jännityksestä, mutta sain lopulta koottua itseni. Tilanne studiossa on paljon luontevampi ja rennompi kuin voisi ikinä kuvitella. Ympärillä on ihmisiä joille lähetysten tekeminen on arkipäivää, tila on kodikas eikä paikalla ole yleisöä. Lopulta se on melkein kuin kaverille puhuisi. Se jäi toki harmittamaan, ettei edes blogien nimiä osoitteista puhumattakaan saatu mainittua. Uusia lukijoita ei siis tätä kautta ole valtavasti tullut.

  Leave a Reply