Suomen suurin matkablogiyhteisö

Motovun – lempeän jättiläisen kylä

Vehreänä kumpuilevaa Istrian niemimaata kutsutaan Kroatian Toscanaksi. Vertauksen osuvuudesta voidaan keskustella, mutta ainakin Motovunin kukkulakaupunki vetää hyvinkin vertoja upeimmille italialaisserkuilleen. Kävimme paikalla syksyllä 2014.

Motovun! Tuo hymyillen lausuttu sana jää soimaan päähäni pitkäksi aikaa, kun kuulen sen slovenialaisen autovuokraamon virkailijalta. Olen juuri selittänyt vähän nolona, että vaikka lensimme Ljubljanaan, aiomme viettää suurimman osan matkastamme rajan takana Kroatiassa. Se ei tunnu slovenialaismiestä häiritsevän, vaan hän kehuu vuolaasti Istrian niemimaan kauneutta. Vaikka turistit yleensä viihtyvätkin rannikolla, on kuulemma hyvä idea varata aikaa myös sisämaahan. Ja siellä kannattaa suunnata ensimmäisenä juuri Motovuniin.

Viiniviljelmä Istriassa
Noudatamme ohjetta ja käännämme Peugeotin nokan kohti Motovunia heti toisena päivänämme Istriassa. Niemimaan välimatkat ovat lyhyitä ja vuokrataloltamme ehtii perille puolessa tunnissa. Maantien varrelle jää metsää, mäkiä ja kukkuloita. Muutama kotikutoinen kyltti ohjaisi pienille viinitiloillekin.

Motovun

Saavumme näköalapaikalle, josta saamme ihailla vehreää maaseutua. Maiseman kruunaa kukkulan päällä kohoava Motovun. Muurien ympäröimä kaupunki näyttää houkuttelevalta. Taisi vuokraamon poika tietää, mistä puhui.

Motovun

Motovunin pysäköintipaikat ovat rajallisia, joten liikenteenvalvojat ohjaavat meidät kukkulan juurella sijaitsevalle parkkipaikalle. Hetken kuluttua tie kuitenkin avataan uudelleen, joten pääsemme lopulta köröttelemään ylös vanhan hautausmaan laidalle. Kukkulan huipulle jää silti kiivettävää. Vuosisadat ovat hioneet mukulakivet liukkaiksi ja lastenrattaiden työntäminen on epätasaisella alustalla haastavaa.

Motovun, Istria

Istria tunnetaan Kroatian vilja-aittana, jossa tuotetaan myös runsaasti viiniä, oliiviöljyä, hunajaa, juustoja ja kinkkua. Keväisin herkutellaan parsalla ja syksy on tryffelisienten ystävien kulta-aikaa. Vanhankaupungin pienissä puodeissa tarjoillaan ahkerasti maistiaisia ja kauppa tuntuu käyvän mukavaan tahtiin.

Motovun

Ohitamme muutaman ravintolan ja päädymme autiolle keskusaukiolle. Kurkkaamme kirkkoon, jossa tunnistan Franciscus Assisilaisen patsaan ruskeine kaapuineen ja köysivöineen.

Veli Joze, Motovun, Istria

Erääseen seinään on maalattu kuva Veli Jožesta eli Suuresta Jožesta. Vladimir Nazorin kirjoittaman tarinan päähenkilö on lempeä jättiläinen, joka ahkeroi maaorjana Motovunin ympäristössä. Kertomus kuvaa Jožen matkaa vapauteen erilaisten ahneutta ja riitoja sisältävien vaiheiden kautta. Hyväsydäminen jättiläinen on Istriassa suosittu hahmo ja hänen mukaansa on nimetty kaikkea mahdollista kuntosaleista ravintoloihin. Sanotaan, että Nazor kirjoitti Jožen symboloimaan koko niemimaan luonnetta ja vapauden kaipuuta. Istria kuului vielä tarinan kirjoittamisen aikoihin 1900-luvun alussa Itävalta-Unkariin, maailmansotien välillä Italiaan, sittemmin Jugoslaviaan ja nykyisin lähes kokonaan Kroatiaan.

Motovun

Kylän ympäri voi kiertää keskiaikaista muuria pitkin. Syyskuinen aurinko lämmittää mukavasti ja pakottaa pian etsimään varjoisia paikkoja. Erääseen seinään nojaa suuri oljista koottu hahmo, joka saattaa hyvinkin olla jälleen Veli Jože.

Maisema Motovunista

Ihailemme kaukaisuuteen jatkuvia maisemia, joita joidenkin talojen asukkaat saavat ihailla kotiensa ikkunoista päivittäin. Tunnelma on varsin raukea. Muuten rauhallinen Motovun vilkastuu joka kesä viideksi päiväksi, kun suuret elokuvajuhlat valtaavat pienen kaupungin.

Maisema Motovunista

Kuvauksellinen kylä on ehdottomasti käymisen arvoinen. Nautimme erityisesti leppoisasta tunnelmasta ja huikeista näkymistä vehreään ympäristöön. Matkailijoita on jonkin verran, mutta paikalliset saavat jokaisen tuntemaan olonsa tervetulleeksi.

Motovun

Motovun on melko nopeasti nähty, ellei jää nauttimaan päivästä jollekin houkuttelevista terasseista. Tyydymme tällä kertaa puotien tarjoamiin maistiaisiin ja suunnistamme kohti muita Istrian sisämaan kauniita kaupunkeja. Niihin kuuluvat muun muassa Grožnjan ja Buzet sekä usein elokuvakulissina toiminut pikkuinen Draguć. Toivon ehtiväni kirjoittaa Istriasta joskus enemmänkin. Toistaiseksi olen julkaissut jutun ainoastaan Rovinjista, joka kuuluu Motovunin ohella viihtyisän niemimaan ehdottomiin helmiin.

Motovunin tunnelmiin pääsee myös esimerkiksi Unelmatrippi– ja Travellover-blogeissa.


Tiedon uusista blogipostauksista saat parhaiten tykkäämällä Lähtöportista Facebookissa. Lähtöportti löytyy myös Instagramista ja Twitteristä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

19 Comments

 • Reply Jenni / Unelmatrippi 4.4.2017 at 12:22

  Tuttuja maisemia! Tuolla on kyllä tosi kaunista. Tykkäsin Motovunista valtavasti, kun viime kesänä kävimme. Se on todella sympaattinen paikka.

  • Reply Mika / Lähtöportti 4.4.2017 at 13:18

   On kyllä tosi kaunis ja sympaattinen paikka! Olittekos te muuten lähdössä Balkanin suunnalle taas tänä vuonna?

   • Reply Jenni / Unelmatrippi 4.4.2017 at 18:46

    Oikein muistat, ollaan lähdössä! Vähän etelämmäs vain on suunta kuin viime kesänä, ja tällä kertaa lennetään suoraan perille ja liikutaan vuokra-autolla. Roadtrip alkaa Dubrovnikista ja tarkoitus on kierrellä siellä lähiseuduilla Montenegrossa, Albaniassa, Bosnia ja Hertsegovinassa ja Serbiassa. Suunnitelma on tosin aivan levällään vielä tässä vaiheessa, mutta tällaista on palloteltu. Ajattelin tikata 50 maata täyteen tänä vuonna, kun tajusin sen olevan jo niin lähellä (4 puuttuu), ja tästähän niitä ropiseekin kätevästi muutama uusi. Kesää odotellessa!

    • Reply Mika / Lähtöportti 4.4.2017 at 19:03

     Niinpä niin, nyt kaikkien andalusioiden jälkeen vielä tämäkin 😀 Me siis ollaan lentämässä ensi viikonloppuna Dubrovnikiin ja jatketaan sieltä suorinta tietä Montenegroon. Mutta kuten tiedät, ei laajemmat roadtripit ole meidän porukan suosiossa, joten jäädään Kotorin lähistölle ja päiväretkeillään sieltä käsin minne ehditään.

     Teidän alustava suunnitelma kuulostaa hienolta ja luen varmasti jokaisen postauksesi noista maista. Mun suunnitelmissa on käydä joskus kaikissa entisen Jugoslavian maissa ja Albaniassa, joten nuo kohteet kiinnostaa. En muuten ole ihan varma mun käytyjen maiden määrästä, kun muutamat on vähän tulkintakysymyksiä, mutta vähän yli 40 niitä on. Huomasin, että Helsingistä alkaa suorat lennot Pristinaan, mielenkiintoinen vaihtoehto tulevaisuudessa!

     • Jenni / Unelmatrippi 6.4.2017 at 07:54

      Ai kappas tosiaan, tämäkin vielä! 😀 Myös teidän suunnitelma kuulostaa hienolta. Lueskellaan puolin ja toisin. 🙂

      Mä en ole laskenut mukaan välilaskumaita, joissa olen ollut vain kentällä (esim. Kanada tällainen). Mukana ovat ainoastaan ne, joissa olen oikeasti käynyt jotain katselemassa. Mähän en ole maabongari – tykkään vain listata ja laskea kaikenlaisia asioita, ja sen takia nämä maatkin on tullut listattua.

 • Reply IKILOMALLA 4.4.2017 at 15:21

  Näistä sinun tarinoistasi ja kauniista valokuvista tulee mieleen sellaiset aivan upeat matkalehtien artikkelit, joissa kerrotaan näitä ihanan kuvailevia matkatarinoita. Voisin hyvin kuvitella lukevani näitä tarinoitasi jonkun lehden sivuilta. ?

  Kroatian Toscana näyttää varsin upealta paikalta. ? Kroatia taitaa olla nyt kovassa nosteessa, kun tuntuu että joka toinen kaveri on joko juuri käynyt tai kohta menossa sinne. ? Ei ihme, vaikuttaa nimittäin paikalta, jossa tekemistä riittää moneen makuun. ??
  T. Titta

  • Reply Mika / Lähtöportti 4.4.2017 at 15:54

   Kiitos paljon Titta! Pari vuotta sitten yritin myydä muutamaa juttua lehteen ja joku meni kaupaksikin, mutta olen huomannut blogiin kirjoittamisen sopivan mulle ainakin tällä hetkellä paremmin. Mutta kiitos kannustuksesta, ehkä yritän joissain vaiheessa saada jotain taas lehtiinkin 🙂

   Kroatia on selvästi nosteessa, mikä on toisaalta helppo ymmärtää. Upeaa luontoa ja kauniita kaupunkeja riittää, hintataso on muutamaan muuhun Välimeren maahan verrattuna toistaiseksi edullinen ja palvelut yleensä toimivat. Siis miksipä sinne ei lähtisi 🙂

 • Reply Miika ♥ Gia | matkakuume.net 4.4.2017 at 17:42

  Voihan kääk! Meidän piti tehdä alkavalle Kroatianreissulle valintoja, ja Istria jäi tällä kertaa pois listalta, kaikkea kun ei vaan voinut ehtiä! Superharmi! Toscana on ihan meidän lemppareita, joten eittämättä olisi Istriakin sitä. No, toivottavasti ehditään edes omien alueiden viinitiloille, koska niillä samoilu palkitsee aina.

  Ihania noi kylät. Ihan tosissaan kuin Toscanassakin. <3

  • Reply Mika / Lähtöportti 4.4.2017 at 19:08

   Kääk! Mutta ei huolta, parempi kun teette joskus kokonaan uuden reissun Istriaan ja kenties samalla Sloveniaan, joka on uskomattoman upea maa. Kaikkialle ei vaan ehdi kerralla ja teidän matkasuunnitelma kuulostaa tosi hyvältä.

   Jos tykkää Toscanasta, tykkää luultavasti Istriastakin. Yhteistä on paljon ja onhan Istria kuulunut jonkin aikaa Italiaankin, mutta ei nuo alueet ihan toistensa kopioita kuitenkaan ole 🙂

 • Reply Laura / RIMMA + LAURA 4.4.2017 at 23:26

  Oi wau, mitä maisemia! Istria on kyllä upea – tosin näin siitä aikoinaan kunnolla vain Rovinjin ja muuta rannikkoa, mutta joskus on takaisin päästävä. Niin joo, Buzetissa olen myös odotellut myös junan vaihtoa keskellä kuuminta heinäkuun hellettä. Kroatia jaksaa kyllä yllättää kauniilla maisemillaan!

  • Reply Mika / Lähtöportti 5.4.2017 at 22:34

   Istria oli tosi mukava alue viettää leppoisaa lomaa vuokratalolla ja käydä retkillä eri kylissä. Välimatkatkin on mukavan lyhyitä ja tiet hyvässä kunnossa. Rannikkoa mekin lopulta eniten kierrettiin, vaikka sisämaa näin kaunista onkin. Kroatian suunnalla näitä maisemia riittää, toivottavasti tekin pääsette palaamaan sinne pian 🙂

 • Reply Maarit 5.4.2017 at 22:15

  No enpäs oo ennen kuullutkaan Motovunista! Näyttää ja kuulostaa kaikinpuolin symppikseltä paikalta. Kroatia on tullut nyt aika monessa vastaan ja sehän olisi ihan potentiaalinen kohde tälle vuodelle itsellekin. Täytyy käydä ihan kartalta katsomassa mihin tämä asettuu kun itsellä on Plitvice ollut pohjoisin mussä on Kroatiassa käyty. 🙂

  • Reply Mika / Lähtöportti 5.4.2017 at 22:48

   Motovun on pieni paikka ja vaikka se Istrian tärkeimpiin nähtävyyksiin kuuluukin, ei sen maine ole tainnut levitä vielä kovin kauas. Istria on hyvä matkaidea ja teille melkein suosittelisin sen yhdistämistä Sloveniaan. Ainakin Triglavin kansallispuiston suunnalta löytyy maisemia, jotka suorastaan odottaa pääsevänsä sun blogin upeaan kuvagalleriaan 🙂

 • Reply Henna / Kulkutautiset 8.4.2017 at 12:37

  Tulipa lämmin olo, kun katseli näitä kuvia! Jotenkin tässä kevään alkamista odotellessa näistä oikein pelmahti sellainen auringon lämmitys ja kesätuulet 🙂 Leppoisan näköinen paikka, jossa varmasti päivän tai kaksi mielellään viettäisi. Kertomuksestasikin välittyy sellainen verkkaisa tunnelma, oikein oivallinen siihen, että rauhoittuu hetkeksi nauttimaan elämästä. Kroatia on meillä vielä näkemättä, mutta ihan varmasti jonain päivänä suuntaamme sinne! Tämän vuoden reissut (ja alkuvuodenkin) taitavat nyt olla selvät ja suunta on muualle, mutta Kroatia on kyllä ollut listalla jo pitkään.

  • Reply Mika / Lähtöportti 9.4.2017 at 22:28

   Kiitos, mukava kuulla että tunnelma välittyi. Motovun, Istria ja Kroatia yleensäkin sopii mainiosti elämästä nauttimiseen. Teillä on niin mahtavia reissusuunnitelmia, että Kroatia saakin odottaa tulevia vuosia, mutta maa kannattaa ehdottomasti pitää mielessä.

 • Reply Laura 9.4.2017 at 06:41

  Luin sun ja Gian postaukset Kroatiasta melkein peräkkäin, ja tuli sellainen fiilis, että Kroatia tai Istria tai ylipäänsä Balkan voisi olla ensi tai seuraavan kesän kohde. Siitä kun kävin siellä (vuonna 2005!) on jo aikaa ja lisäksi tästäkin näkee, että yhdellä matkalla ei vaan ehdi kokea ”kaikkea” vaikka kuinka autoilisi pitkin sisämaata ja rantaviivaa.

  • Reply Mika / Lähtöportti 9.4.2017 at 22:32

   Balkan on laaja ja monipuolinen, väkisinkin joutuu tekemään valintoja mitä reissulleen valitsee. Saavuin eilen ensi kertaa Montenegroon, ja tämä tuntuu juuri tällä hetkellä parhaalta paikalta olla. Kotorinlahti on upea ja seuraavina päivinä on tarkoitus tutustua maahan laajemmin. Uskon että Balkanin-kierroksella olisi sulle paljon annettavaa 🙂

 • Reply Heini 13.7.2017 at 23:24

  Moikka

  Kiitos super hyvästä kirjoituksesta! Informatiivinen, hyvät kuvat ja tarinaa! Ilo oli lukea! Tämä tuli listoille ?

  • Reply Mika / Lähtöportti 15.7.2017 at 23:30

   Kiitos paljon Heini! Toivottavasti pääsette kivalle retkelle Motovuniin 🙂

  Leave a Reply