Suomen suurin matkablogiyhteisö

Saamelaisuuden jäljillä Siidassa

Yksi maamme mielenkiintoisimmista museoista on Inarin kirkonkylässä sijaitseva Siida, joka kertoo innostavalla tavalla Pohjois-Lapin luonnosta ja saamelaiskulttuurista. Kävin tutustumassa talon tarjontaan helmikuussa.

Alkuperäiskansat ovat kiehtoneet mieltäni jo kauan. Toivon niiden säilyttävän pitkät perinteensä nykymaailmassa, jonka monimuotoisuudelle löytyy uhkia niin vallanpitäjien suunnalta kuin globalisaatioonkin liittyen. Alkuperäiskansoilla pitäisi olla oikeus kulttuurinsa ja historiansa arvostukseen, oikeus määrätä poliittisesta asemastaan sekä mahdollisuus kehittää olojaan.

Esimerkiksi Amazonilla elävistä heimoista on tehty mielenkiintoisia kirjoja ja dokumenttielokuvia, mutta meidän suomalaisten olisi erityisen tärkeää tutustua omaan alkuperäiskansaamme saamelaisiin. Euroopan unionin ainoan alkuperäiskansan asuinalue levittäytyy Norjan, Ruotsin, Suomen ja Venäjän alueelle. Saamelaiset elivät seudulla jo ennen valtioiden rajoja, joten yhteinen identiteetti ja saamen kieli yhdistävät ihmisiä kansalaisuudesta riippumatta. Saamelaiskulttuurin alkuaikoina toimeentulo perustui ennen kaikkea kalastukseen, jonka lisäksi harjoitettiin pienimuotoista poronhoitoa, metsästystä ja keräilyä. Poronhoidosta on sittemmin tullut saamelaisten tunnetuin elinkeino.

Maisema Saariselältä
Saamelaisten asema Suomessa on yleensä ollut heikko. Viime vuosikymmeninä tilanne on jonkin verran parantunut ja esimerkiksi saamen kieli saavutti virallisen aseman vuonna 1992. Saamelaisuus on oma luontoa ja perinteitä kunnioittava elämäntapansa, joka sopeutuu nykyaikaan parhaaksi katsomallaan tavalla. En voi väittää tuntevani saamelaista ajattelutapaa tai historiaa kovin tarkasti, mutta haluan kunnioittaa alkuperäiskansan kulttuuria ja toivon oppivani siitä jotakin.

Siida, Inari

Vierailumme Siidassa alkaa lyhytelokuvalla, joka keskittyy upeisiin revontuliin. Mukava virtuaalinen kokemus käy lohdutuksesta, sillä pohjoisen taivaan ihmeet eivät näyttäytyneet meille aidolla Lapin taivaalla lainkaan. Elokuvaesityksiä järjestetään pari kertaa päivässä. Yleisö näyttäisi saapuneen eri puolilta Aasiaa ja Eurooppaa, mutta muita suomalaisia ei juurikaan ole paikalla.

Siida, johdantonäyttely
Aloitamme museon kokoelmiin tutustumisen johdantonäyttelystä, joka kertoo aikajanan avulla niin saamelaisalueen kuin muunkin maailman kehittymisestä.

Siida
Siidan päänäyttely tuo luonnon konkreettisesti esille vitriineihin aseteltujen kasvien sekä täytettyjen eläinten avulla. Mukaansatempaava näyttely on koottu hienosti Saamenmaan kahdeksan vuodenajan ympärille. Saamelaiskulttuuri on sulautettu museossa sujuvasti yhteen siihen olennaisesti kuuluvan luonnon kanssa. Esillä on tietoa muun muassa siitä, kuinka pohjoisen karuissa olosuhteissa esiintyvät lajit ovat sopeutuneet poikkeukselliseen elinympäristöönsä.

Jorma Luhta - Vaeltajat
Siidassa on pysyvien kokoelmien lisäksi myös mielenkiintoisia vaihtuvia näyttelyitä. Meillä oli onni vierailla paikalla kahden mieleenpainuvan valokuvanäyttelyn aikaan. Olen harvoin vaikuttunut valokuvista yhtä paljon, kuin Jorma Luhdan Vaeltajat-näyttelyssä. Upeat luonto-otokset herättävät kiinnostuksen tutustua Lapin erämaihin entistä paremmin. Kuvien pariin on mukava palata selailemalla kirjaa, jonka ostin Siidan matkamuistokaupasta mukaani. Vaeltajat on esillä Siidassa 23.4.2017 saakka.

Jyrki Kallio-Kosken kuvia Kaijukan kylästä
Jyrki Kallio-Kosken valokuvat keskittyvät Raittijärvellä sijaitsevaan Kaijukan saamelaiskylään. Suomen syrjäisimmästä kylästä on 40 kilometrin matka lähimmälle tielle, joten perille täytyy hiihtää tai patikoida, ellei käytössä ole mönkijää tai moottorikelkkaa. Poronhoitoon keskittyvän kylän asukkaista otettuihin tilannekuviin on ikuistettu upeita tunnelmia. Vaikka Kallio-Kosken näyttely on jo poistunut Siidasta, uskon tilalle tulevan aina uutta kiinnostavaa nähtävää. Kannattaa tutustua näyttelytarjontaan Siidan virallisilla verkkosivuilla.

Siidan päänäyttely
Museon ravintola Sarrit tarjoilee kahvilatuotteita ja lounasta. Saamelaista asumista esittelevä ulkomuseo on avoinna vain kesäaikaan. Sen alueelle olisi päässyt kävelemään talvellakin, mutta jätimme kierroksen kovassa pakkasessa väliin. Siida sijaitsee Inarin kirkonkylässä aivan Inarijärven rannan tuntumassa. Sitä voi hyvällä syyllä pitää seudun kiinnostavimpana nähtävyytenä, sillä rakennuksen sisälle on saatu taltioitua aimo annos sitä kuuluisaa Lapin taikaa. Museo tutustuttaa kiinnostavalla tavalla alueen luontoon ja auttaa ymmärtämään saamelaista kulttuuria. Suosittelen Siidassa vierailua lämpimästi kaikille Inarin suunnalla liikkuville matkailijoille!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Annemaria/Samppanjaa muovimukista 30.3.2017 at 21:19

    Suositus täältäkin. Usean kerran on tullut käytyä tuolla Siidassa ja sillä on aina jotain mielenkiintoista tarjottavaa. Kesällä on lisäksi ulkoalueilla nähtävänä saamelaista entisajan asumismuotoa ja muita rakennuksia. Tasokkaat luontokuvanäyttelyt ovat jääneet myös mieleen. Tykkään myös Siidan hyvästä matkamuistomyymälästä, josta voi ostaa mm. saamelaisia käsitöitä.

    • Reply Mika / Lähtöportti 31.3.2017 at 09:38

      Mukava kuulla, että Siida on tehnyt vaikutuksen sinuunkin! Olisi kiva käydä tuolla myös kesällä ja tutustua ulkoalueeseen. Matkamuistomyymälä on tosiaan tasokas. Houkutuksia olisi ollut muitakin, mutta valitsin lopulta vain kirjan muistoksi.

    Leave a Reply