Suomen suurin matkablogiyhteisö

Tipperaryn kreivikunnan aarteet – Cahirin linna ja Rock of Cashel

Ireland’s Ancient Eastina tunnetun alueen helmiin kuuluvat keskiajalta säilyneet linnoitukset. Vierailut Tipperaryn kreivikunnassa sijaitseviin Cahirin linnaan ja Rock of Casheliin kuljettavat aikamatkalle kauas Irlannin historiaan.

Suir-joen saareen rakennettu Cahirin linna on yksi maan parhaiten säilyneitä normannilinnoja. Siellä käyminen oli vaivannut mieltäni jo kauan, sillä olin ajanut linnan ohitse parilla aiemmalla matkallani. Niinpä olinkin erityisen iloinen, kun sain mahdutettua Cahirin pari viikkoa sitten tekemämme matkan ohjelmaan.

Cahirin linnan portti
Harvinaisen komealta näyttävä linna kuuluu Irlannin suurimpiin. Se sijaitsee pienen Cahirin kaupungin (joskus muodossa Caher) keskustassa. Thomondin prinssi Conor O’Brien aloitti rakennustyöt jo vuonna 1142. Rakennus päätyi vuonna 1375 Butlerin mahtisuvulle, joka isännöi myös Kilkennyn linnaa. Vuosisatojen aikana Butlerit remontoivat ja laajensivat alkuperäistä rakennusta huomattavasti.

Cahirin linna
Cahirin linna on säilynyt erinomaisessa kunnossa, joten sen sisätiloja ja pihamaita on ilo tutkia omaan tahtiin. Koska vierailumme aikana ei ole tungosta, on mielikuvituksen helppo laukata vuosisatojen taakse. Kiipeilemme kivisiä portaita pitkin ja tähystämme ulos niin ikkunoista kuin muureiltakin.

Cahirin linna
Huoneet on sisustettu pelkistetysti, joten esimerkiksi Kilkennyn linnan kaltaista loistoa ei ole nähtävissä. Sen sijaan linnan vahvuus vihollisia vastaan on selvästi havaittavissa.

Pienoismalli piirityksestä
Vanhojen linnojen jännittävimmät vaiheet liittyvät piirityksiin ja taisteluihin. Eräässä linnan huoneista on vuoden 1599 piirityksestä rakennettu pienoismalli sekä tietoa tapahtumien kulusta. Englannin kuningattaren Elisabet I:n lähettämä Essexin jaarli sai linnan haltuunsa kolmen päivän piirityksen jälkeen. Sotaretki Irlantiin sujui tästä yksittäisestä onnistumisesta huolimatta heikosti, ja lopulta pettynyt kuningatar teloitutti jaarlin Lontoon Towerissa. Cahirin linna palautui Butlerien haltuun.

Cahirin linna
Vuonna 1650 Butlerit antautuivat ilman taistelua Oliver Cromwellin ylivoimaisiksi tiedetyille joukoille. Ovelat Butlerit osoittivat neuvottelutaitonsa ja saivat linnansa takaisin kahtatoista vuotta myöhemmin. Viimeinen linnanherra kuoli 1960-luvulla, minkä jälkeen rakennus siirtyi Irlannin valtion omistukseen ja se avattiin yleisölle turistinähtävyytenä. Cahirin linnassa on kuvattu Tudors-televisiosarjaa sekä taistelukohtaus Excalibur-elokuvaan.


Rock of Cashel
Toinen Tipperaryn kreivikunnan helmistä on Rock of Cashel, jossa vierailin toukokuussa 2014. Korkean kalliokukkulan päällä kohoava rakennuskompleksi on vaikuttava näky, joka erottuu jo kilometrejä ennen perille saapumista.

Rock of Cashel
Jätämme auton parkkipaikalle ja kiipeämme jyrkän mäen kohti mahtavia muureja. Osallistumme kierrokselle, jonka aikana asiantunteva opas kertoo värikkäitä tarinoita Rock of Cashelin historiasta. Vahva aksentti, äänekäs ruohonleikkuri sekä vilkkaan taaperon paimentaminen tekevät esitelmän seuraamisesta haastavaa, joten joudun kertaamaan historiaa jälkikäteen kirjoista ja netistä.

Rock of Cashel
Erään muinaisen tarinan mukaan Rock of Cashelin kallio on peräisin Tipperaryn kreivikunnassa sijaitsevalta Devil’s Bitin vuorelta. Paholainen rikkoi hampaansa haukatessaan palaa vuoresta ja sylkäisi Rock of Cashelin nykyiselle paikalleen. Oli kallion alkuperä mikä tahansa, hallitsivat Munsterin kuninkaat Irlannin eteläosaa sieltä käsin 300-luvulta lähtien. Sanotaan, että itse Pyhä Patrick kävi paikalla käännyttämässä silloisen kuninkaan kristinuskoon.

Rock of Cashel
Rock of Cashel toimi kelttipäälliköiden kruunauspaikkana ja valtaistuimena. Siellä piti majaansa myös legendaarinen Brian Boru, josta tuli myöhemmin koko Irlannin kuningas. Vuonna 1101 Rock of Cashelia isännöinyt Muircheartach Ua Briain päätti seurata Borun jalanjälkiä ja julisti hänkin itsensä koko Irlannin kuninkaaksi. Hän katsoi parhaaksi muuttaa toisaalle ja lahjoitti Rock of Cashelin kirkon haltuun.

Rock of Cashel
Rock of Cashelia ei voi kutsua pelkäksi luostariksi tai linnaksi, sillä se on ryhmä ikivanhoja rakennuksia. Vanhin niistä on 28 metriä korkea pyörötorni, joka pystytettiin heti kirkon saatua tontin hallintaansa. Nykyisin paikalla kohoavat myös keskiaikainen kappeli, raunioitunut goottilainen katedraali sekä linnoitus. Kukkulan juurella on lisää raunioita. Varsinkin Rock of Cashelin kulta-aikana 1400-luvulla kirkolla oli erittäin suuri valta, joten piispat saivat kuninkaiden kohtelun. Myöhemmin Rock of Cashel joutui kärsimään sotien melskeessä ja jäi rapistumaan 1700-luvun puolivälin tienoilta lähtien.

Scully's Cross
Katselemme aikamme raunioituneita rakennuksia niin ulkoa kuin sisältäkin päin. Pihalla kohonnut jättimäinen kelttiristi, Scully’s Cross, tuhoutui salamaniskussa vuonna 1976. Sen koon voi vain kuvitella jäljelle jääneen jalustan perusteella. Kauniilla hautausmaalla voi katsella pienempiä kelttiristejä.

Rock of Cashel
Maisema laajalle levittäytyvään laaksoon näyttää upealta. Täältä on kelvannut hallita ympäristöä ja tuntea olevansa kaiken muun yläpuolella. Nyt pilvien takaa esiin tullut aurinko tuo vihreän lukemattomiin sävyihin entistä kirkkaampia vivahteita. Näkymä ei välttämättä ole kovin dramaattinen, mutta sitäkin irlantilaisempi. Ellei nälkä alkaisi kurnia, voisi sitä jäädä ihailemaan pidemmäksikin aikaa.

Cahir
Sekä Cashel että Cahir ovat tyypillisiä irlantilaisia pikkukaupunkeja värikkäine taloineen ja kodikkaine lounasmahdollisuuksineen. Paikkakuntien keskinäinen välimatka on vain kaksikymmentä kilometriä, joten molemmissa ehtii hyvin käymään vaikka saman päivän aikana. Ireland’s Ancient Eastin alueella on runsaasti muitakin mielenkiintoisia käyntikohteita, joista esimerkkinä voi mainita vaikkapa Kohteena maailma -blogissa esitellyt Kilbegganin viskitislaamon ja Clonmacnoisen luostarialueen sekä aiemmin esittelemäni Hookin majakan.


Tämä kirjoitus on osa Irlanti-viikkoa, joka on suomalaisten matkabloggaajien toteuttama kampanja. Viikon aikana 12.19.3.2017 julkaistaan blogipostauksia, joissa esitellään monipuolisesti Irlantia matkakohteena. Seuraa Irlanti-viikkoa Facebookissa, jotta pysyt selvillä kampanjan sisällöstä ja kilpailuista.

Mukana ovat seuraavat blogit:
Kohteena maailma | Live now – dream later | London and beyond | Lähtöportti

Yhteistyökumppanit:

Tourism IrelandSolo Sokos Hotel TorniO'Malley's
Kelttikorut The Pint of no Return

Previous Post Next Post

You Might Also Like

20 Comments

 • Reply Maarit Johanna 20.3.2017 at 09:10

  On kyllä niin täydellisen irkkupaikka! Hämyinen kivilinna ja vihreät nummet. Minun pikkusisko mainitsi viikonloppuna haluavansa paljon mielummin käymään Irlannissa, kuin Englannissa ja niin minäkin eksyin taas tutkimaan Dubliniin lentoja. Olishan tuolla paljon kuvauksellisisia kohteita, kuten tämä!

  • Reply Mika / Lähtöportti 20.3.2017 at 10:14

   No todellakin lähdette Irlantiin! Dubliniin on hyviä lentoja 🙂 Jos kierrätte saarta, niin nämä Cahir ja Cashel ovat kätevästi aivan M8-tien varrella, jota pitkin pääsee Dublinista esimerkiksi Killarneyyn tai Corkiin. Oma suosikkipaikkani Irlannissa on Killarneyn kansallispuisto. Toisaalta tykkäisit varmasti myös Connemarasta tai vaikka Aran-saarista…

 • Reply Elina | Vaihda vapaalle 20.3.2017 at 20:38

  Rock of Cashel on siis keskiaikainen kaupunki, vähän niin kuin Meksikon Maya-kaupungitkin, kerran se on vähän muutakin kuin vain linna tai luostari. 😉 Kivirakennelmien lisäksi näistä kuvista huokuu tuo ihana vihreys. Se jotenkin ilmentää itselleni irlantilaisuutta (kuten olutkin). Mukavaa, että tuolla nuo etäisyydet ei ole niin kovin suuria, etteikö voisi käydä parissakin kylässä katsomassa nähtävyydet saman päivän aikana.

  • Reply Mika / Lähtöportti 22.3.2017 at 22:06

   Vertaus Maya-kaupunkiin on tosi osuva, koska Rock of Cashel on ollut aikanaan niin hallinnollinen kuin uskonnollinenkin keskus isolle alueelle. Kallionkukkula on kuitenkin niin pieni, että kokonaiseksi kaupungiksi sitä itsessään on vaikea kutsua. Irlannissa olisi teille mahtavia maisemia ja road trip -mahdollisuuksia. Irlanti on lopulta melko pieni, joten lyhyessäkin ajassa ehtii paljon. Moottoriteitä pitkin pääsee suhteellisen nopeasti saaren laidalta toiselle, mutta toisaalta maisemareitit on usein hyvinkin kapeita, mutkikkaita ja hidaskulkuisia.

 • Reply Meidän matkassa / Monna 21.3.2017 at 22:57

  Nämä vanhat linnat on niin upeita! Ja sitten aina nuo kaikki tarinat niiden ympärillä saavat mielikuvituksen laukkaavan. Mielenkiintoinen ja hyvin kirjoitettu postaus.

  • Reply Mika / Lähtöportti 22.3.2017 at 22:10

   Kiitos Monna! Tuollaiset lähemmäs tuhat vuotta vanhat linnat tosiaan kätkee sisälleen uskomattomia tarinoita. Paikan päällä on aina hyvä hetkeksi pysähtyä miettimään, miten siellä onkaan muinoin eletty.

 • Reply Reissaaja1 22.3.2017 at 11:57

  Voih! Pitäisikö nyt sitten lähteä Irlantiin? Miten tuo linna on jäänyt minulta katsomatta??? Tosin Islannissa on niitä linnoja joka sormelle ja taitaa myös muutama jäädä varpaillekin. Hyvä postaus! 🙂

  • Reply Mika / Lähtöportti 22.3.2017 at 22:16

   Irlantiin lähteminen on aina hyvä idea! Saari on toki linnoja täynnä, upeita vaihtoehtoja riittää kymmeniä, esimerkiksi näiden kahden lisäksi Blarneysta Malahideen ja Kilkennystä Bunrattyyn.

 • Reply Kohteena maailma / Rami 22.3.2017 at 15:03

  Katselin kesälle mahdollista reitti Irlantiin ja ainakin toinen näistä linnoista voisi osua reitille. Itse en ole Irlannissa oikein näihin linnoihin tutustunut, vaikka aika monta olen nähnyt ohi ajaessani. Nuo Keltinristit ovat kyllä erittäin upeita ja mielenkiintoisia ja Clonmacnoisessahan alkuperäiset oli jopa siirretty vierailukeskuksen sisätiloihin – > kopiot olivat vain ulkona oikeilla paikoillaan. Tuo Scully’s Cross on kyllä ollut varmasti upea ilmestys, harmi, kun luonnonvoimat osoittautuivat suuremmaksi 🙁

  • Reply Mika / Lähtöportti 22.3.2017 at 22:26

   Suosittelen pysähtymistä jommassa kummassa! Vaikka linnoista kovasti tykkäänkin, niin olen huomannut ettei kovin moneen jaksa peräkkäin keskittyä. Rock of Cashel on tunnetumpi nähtävyys, historiallisesti arvokkaampi ja upealla paikalla kukkulan laella. Cahirin linna puolestaan on huomattavasti paremmin säilynyt komea kokonaisuus, jolla silläkin on mielenkiintoinen menneisyys takanaan. Scully’s Cross olisi ollut mahtavaa nähdä ehjänä, on ollut uskomattoman kokoinen aikoinaan.

 • Reply Anna | Muuttolintu.com 24.3.2017 at 04:33

  Upeita paikkoja. Nää maisemat ja paikat on jotenkin niiiiin irlantilaisia, vihreitä nummia ja keskiaikaisia linnoja. Hurjia tarinoita menneisyydestä ja hauska myös tuo muinainen legenda kallion alkuperästä. 🙂 Kiva, että noita saa tutkia rauhassa ilman tungoksia, vaikka mielenkiintoisia kohteita ovatkin. Paljon sieltä löytyy tekemistä pieneltäkin säteeltä näköjään!

  • Reply Mika / Lähtöportti 24.3.2017 at 22:48

   Irlanti on täynnä nähtävää, koettavaa ja vanhoja tarinoita, eivätkä välimatkat varsinkaan Australian mittasuhteisiin verrattuna ole pitkiä. Harvassa paikassa on tungosta varsinkaan kesäsesongin ulkopuolella. Nyt kun erehdyin lukemaan reissun jälkeen lisää samoille paikoille sijoittuvia kertomuksia, tuntuu että pitäisi palata heti takaisin 😀

 • Reply Miika ♥ Gia | matkakuume.net 25.3.2017 at 23:48

  Irlannissa tuntuu usein olevan tietynlainen mystiikka läsnä, eikä ihan vähiten tällaisten paikkojen ansiosta. Linnoissa kyllä on sitä jotakin, vaikka sitten raunioituneissakin. Niissä helposti tajuaa miten keskeisiä paikkoja ne ovat joskus ammoisina aikoina olleet. Olisipa mielenkiintoista nähdä niitä entisaikojen loistossaan 🙂

  • Reply Mika / Lähtöportti 26.3.2017 at 15:11

   Irlanti on mystinen paikka. Saarella on pitkä ja värikäs historia, josta osataan kertoa mukaansatempaavia tarinoita. Pimeinä ja sateisina iltoina on ollut aikaa tarinoida, ja Guinness on jo 1700-luvulta lähtien auttanut juttujen elävöittämisessä 😀 Linnojen kaltaisissa paikoissa kannattaa aina varata hetki siihen, että miettii millaisia ne ovat joskus loistonsa päivinä olleet. Aikakonetta kun ei valitettavasti ole vielä keksitty.

 • Reply Anna | Tämä matka -blogi 26.3.2017 at 08:45

  ”It’s a Long Way to Tipperary” tai ”Pitkä matka on Tippavaaraan” vaan soi korvissa kun luen tätä!

  It’s a long way to Tipperary,
  It’s a long way to go.
  It’s a long way to Tipperary
  To the sweetest girl I know!
  Goodbye Piccadilly,
  Farewell Leicester Square!
  It’s a long long way to Tipperary,
  But my heart’s right there.

  tai

  Pitkä matka on Tippavaaraan
  pitkä sinne on tie
  Pitkä matka on Tippavaaraan
  pitkospuita pitkin vie.
  He-he-hei Kutuharju, terve Tippasuo!
  Pitkä matka on Tippavaaraan
  pitkä sinne on tie.

  (Kankkulan kaivolla)

  • Reply Mika / Lähtöportti 26.3.2017 at 15:15

   Tuota laulua hoilattiin mekin ala-asteen englannintunneilla! Sen vuoksi pitäisi melkein käydä joskus Tipperaryn kaupungissa, mutta toistaiseksi Tipperaryn kreivikunta on riittänyt 🙂

 • Reply Saana | Live now – dream later 2.4.2017 at 14:29

  Linnoissa – ja erityisesti rauniolinnoissa – on jotain ihan valtavan kiehtovaa. Vaikka niitä ei kiertelisikään oppaan kanssa, mikä toki on aina paras vaihtoehto, sopivaan moodiin päästessään voi ihanasti aistia, mitä kaikkea muurien sisäpuolella on aikoinaan tapahtunut. Pohjois-Irlannin Dunlucen linna on varmasti vaikuttavin rauniolinna, missä ikinä olen vieraillut. Toivottavasti pian pääsisin tutkimaan linnoja ja niiden tarinoita myös tasavallan puolelle! 🙂 Laitankin jutun talteen lähtöpäivää odottelemaan…

 • Reply lena | london and beyond 4.4.2017 at 17:32

  Jaahas, näköjään kannattaa lukea Cathy Kellyn höpöhöpö-kirjoja, niin tietää Tipperaryn olemassaolosta. 😀 Muuten olisi ollut Tipperaryn mentävä aukko sivistyksessä. Muuten tuo ylläoleva kommentti Malahiden linnasta ja kummitustarinoista, äh, mua nyt harmittaa ettei sinne ehditty! Biitsi vei voiton.

  • Reply Mika / Lähtöportti 4.4.2017 at 19:57

   Mulla on Cathy Kellyn kokoinen aukko sivistyksessä 😀

   Aurinkoisella säällä biitsi saattoi kaikesta huolimatta olla hyvä ratkaisu, sillä uskon että palaatte Dublinin seudulle ennemmin tai myöhemmin. Malahiden linnalle kannattaa varata riittävästi aikaa, jotta ehtii opastetun linnakierroksen lisäksi kierrellä laajassa puutarhassa.

  Leave a Reply