10 x Kilkenny

Irlannin saaren kenties kiinnostavin sisämaakaupunki on keskiaikaisesta historiastaan tunnettu Kilkenny. Se tarjoaa pienestä koostaan huolimatta hämmästyttävän monipuolisesti nähtävää ja koettavaa moneen makuun.

Olen vieraillut Kilkennyssä kahdesti. Ensimmäisellä kerralla kolmisen vuotta sitten jäi paljon näkemättä, joten oli ilo palata kaupunkiin kuluvan maaliskuun alussa. Irlanti-viikon pääyhteistyökumppani Tourism Ireland tarjosi majoituksen kahdeksi yöksi ja ehdin tutustua Kilkennyn tarjontaan varsin kattavasti. Jotain vieraanvaraisesta tunnelmasta varmasti kertoo, että arvostetun Condé Nast -matkalehden lukijat äänestivät Kilkennyn muutama vuosi sitten Euroopan ystävällisimmäksi kaupungiksi. Kokosin alle pienen kaupungin suuret elämykset.


1. KILKENNYN LINNA

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kaupungin itseoikeutettu symboli ja kansainvälisesti tunnetuin nähtävyys on Kilkennyn linna. Ensimmäisen puulinnan kaupunkiin pystytti Pembroken jaarli Richard de Clare, joka muistetaan kutsumanimellä Strongbow. Hänen vävypoikansa William Marshal rakennutti nykyisen kivilinnan, joka valmistui Nore-joen rantatörmälle 1200-luvun alussa. Alkuperäisen linnan kolme tornia ovat edelleen pystyssä. Aiemman Hookin niemestä kertoneen postauksen lukeneet saattavat muistaa Marshalin myös Irlannin vanhimman majakan rakentajana.

Kilkennyn linna
Kilkennyn linna kukoisti vuosisatojen ajan Butlerin mahtisuvun kotina. Suvun jäsenet asuivat siellä vuoteen 1935 saakka, minkä jälkeen rakennus jäi tyhjilleen. Butlerit halusivat pelastaa linnan raunioitumiselta ja myivät sen nimellisellä 50 punnan hinnalla Kilkennyn asukkaille vuonna 1967. Linna kunnostettiin ja se on nykyisin Irlannin valtion omistama suojeltu turistinähtävyys.

Kilkennyn linna
Linnaan voi pääsymaksun suorittamisen jälkeen tutustua omaan tahtiin. Nähtävillä on ylellisesti sisustettuja huoneita sekä erilaisia taide-esineitä. Rakennuksen vaikuttavin tila on suuri Picture Gallery, jonka maalaukset esittelevät linnan asukkaita vuosisatojen takaa. Mieleeni on jäänyt myös muun muassa maurilaistyylinen portaikko, vaikkei sitä voi Alhambran ihmeisiin verratakaan.

Picture Gallery, Kilkennyn linna
Linnan piha ja sitä ympäröivä laaja puisto ovat paikkakuntalaisten ahkerasti käyttämää ulkoilualuetta. Mikäli mukana on pieniä lapsia, kannattaa linnavierailun jälkeen suunnata pensaiden takaa löytyvään mukavaan leikkipuistoon.

Kilkennyn linna

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. HURLING

Irlantilaiset rakastavat kiihkeää kansallispeliään hurlingia, jossa alkukantaisilla puumailoilla ja kypärillä varustautuneet joukkueet lyövät pientä sliotariksi kutsuttua palloa. Suurella nurmikentällä käytävässä ottelussa yritetään saada pallo maaliin (3 pistettä) tai riman yli haarukkaan (1 piste). Vanhaa kelttiläistä lajia pidetään yhtenä maailman vanhimmista ja nopeimmista pallopeleistä, ja se onkin viihdyttävää seurattavaa. Yleisö elää tapahtumissa innokkaasti mukana ja useimmat huutavat kurkku suorana ikään tai sukupuoleen katsomatta.

Hurlingia Kilkennyssä
Otteluissa kohtaavat eri kreivikuntien joukkueet. Vaikka raju laji herättää intohimoa ympäri saarta, voi sen sydämenä pitää juuri Kilkennyä. Kilkenny Cats -lempinimellä tunnettu keltamusta joukkue on juhlinut All Ireland -mestaruutta ennätykselliset 36 kertaa. Vierailumme aikana pelattiin juuri sopivasti ottelu, jossa vieraaksi saapui maan toiseksi menestynein kreivikunta Cork. Koska kyseessä ei ollut vuoden pääkilpailu, saapui Nowlan Parkin lehtereille vain noin seitsemäntuhatta silmäparia. Lajin suosiosta kertonee jotain, että perinteikkään stadionin kapasiteetti, 27 000 katsojaa, ylittää Kilkennyn kaupungin asukasluvun.

Hurlingia Kilkennyssä
Näkemämme vauhdikkaan ottelun voitti kotiyleisön riemuksi Kilkenny. Sekä hurlingin että toisen irlantilaislajin kelttijalkapallon otteluohjelmiin voi tutustua perinnelajien järjestön GAA:n nettisivuilla. Omia hurling-taitojaan pääsee halutessaan kokeilemaan päivittäin järjestettävillä Kilkenny Way -kierroksilla. Lajista saa nopeasti jonkinlaisen käsityksen YouTube-videon avulla.

Hurlingia Kilkennyssä


3. SMITHWICK’S EXPERIENCE

Smithwick’sin olutpanimo kuuluu erottamattomasti kaupungin historiaan. Kilkennyn ensimmäisiä oluen valmistajia olivat Pyhän Fransiskuksen luostarin munkit, jotka aloittivat työn jo 1300-luvulla. Oluen valmistaminen oli tuohon aikaan keino saada puhdasta juotavaa herkästi saastuneen kaivoveden sijaan. Kaupallinen toiminta alkoi vuonna 1710 John Smithwickin perustamana.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Smithwick's Experience
Nykytekniikkaa hyödyntävällä Smithwick’s Experience -kierroksella otetaan käyttöön kaikki aistit. Panimon vaiherikasta historiaa käydään läpi sukupolvesta toiseen. Matka etenee puheliaan oppaan johdolla vähitellen vaiheeseen, jossa esitellään oluen valmistusta ja siihen käytettäviä menetelmiä. Kierros päättyy luonnollisesti maistelupuuhiin.

Smithwick's Experience, Kilkenny
Vierailun hintaan kuuluu yksi tuopillinen, mutta suosittelen sen vaihtamista kolmen lasin maistelukokonaisuuteen (6 € lisämaksu). Näin pääsee kokeilemaan Smithwick’sin maineikkaan Red Alen lisäksi myös panimon muita suosikkituotteita Pale Alea ja Blonde Alea. Mikäli ei halua lainkaan olutta, voi valita myös alkoholittoman virvoitusjuoman. Smithwick’s muistuttaa Suomessa yleisesti saatavilla olevaa Kilkenny-olutta, joka on aikojen saatossa erkaantunut Smithwick’sistä omaksi merkikseen. Smithwickin suku myi perheyrityksensä Guinnessille 1960-luvulla ja tuotanto siirrettiin vuonna 2014 Dublinin St. James’s Gaten panimoon. Juoman juuret ovat silti syvällä Kilkennyssä.

Smithwick's Experience
Vierailu Smithwick’sillä kertoo paljon irlantilaisesta olutkulttuurista. Juoman valmistamista pidetään arvokkaana käsityötaitona ja perinteistä ollaan äärimmäisen ylpeitä. Myös lapsiperheet toivotetaan avoimesti tervetulleiksi kierrokselle. Mielenkiintoisella tavalla toteutettu Smithwick’s Experience oli positiivinen kokemus myös vaimolleni, joka ei juo olutta lainkaan.

Smithwick's Experience, Kilkenny


4. ST. CANICE’S CATHEDRAL JA PYÖREÄ TORNI

Irlannin kenties parhaiten säilynyt keskiaikainen katedraali kutsuu pyhimysten, erakoiden ja ritarien jalanjäljille. Kauniit sisätilat ovat melko pelkistettyjä, jolloin ikkunoiden upeat lasimaalaukset pääsevät oikeuksiinsa. Rakennus kätkee sisäänsä muun muassa muinaisia hautoja. Saavuimme itse paikalle juuri ennen sulkemisaikaa, jolloin kirkon musta kissa livahti ulko-ovesta sisälle ja asettui makailemaan lämpöpatterin läheisyyteen. Kissa ja ystävällinen opastus saivat kirkon tuntumaan yllättävän kotoisalta paikalta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

St. Canice's Cathedral
Itse kirkkoa mielenkiintoisempi kokemus on kiipeäminen viereiseen torniin. Yli tuhat vuotta vanha pyörötorni on Kilkennyn vanhin nykypäiviin säilynyt rakennelma. Vastaavanlaisia torneja pystytettiin Irlannin uskonnollisten rakennusten yhteyteen viikinkien ryöstöretkien aikaan, jolloin ne toimivat tähystys- ja turvapaikkoina. Vaikka torneja on Irlannissa paljon, on huipulle kiipeäminen Pyhän Canicen tornin lisäksi mahdollista vain Kildaressa.

Kilkenny
Ylös kapuaminen tapahtuu tikkaita muistuttavia erittäin jyrkkiä portaita pitkin. Porraskuilu on myös varsin ahdas. Huipulta avautuva maisema on näkemisen arvoinen, mutta haastavan kiipeämisen vuoksi en voi suositella tornia lapsille, heikkokuntoisille tai korkean paikan kammoisille.

St. Canice's Cathedral


5. PUBIT JA RUOKA

Irlantilaista kaupunkia ei voisi kuvitella ilman asukkaiden olohuoneina toimivia pubeja. Omaksi suosikikseni Kilkennyssä muodostui perinteikäs Kyteler’s Inn. Koleasta illasta oli mahtavaa astua sisään lämminhenkisen pubin iloisen puheensorinan keskelle. Nautimme ajan patinoiman epätasaisen pöydän ääressä maistuvan ja konstailemattoman aterian. Kyteler’sin suosio on kiirinyt useimpien matkailijoiden korviin, mutta ainakin maaliskuisena perjantai-iltana meno oli erittäin paikallista.

Kyteler's Inn
Urheilun ystävien valinta Kilkennyssä on Lanigan’s, jonka suurilla screeneillä esitetään niin kelttilajeja kuin jalkapalloakin. Baari on päivisin erittäin lapsiystävällinen lounaspaikka, mutta iltaisin syöttötuolit kannetaan desibelien noustessa piiloon. Pubikierroksen mielenkiintoisimpia rasteja on huomaamattomalla sisäpihalla sijaitseva The Hole in the Wall, jonka pienet sisätilat täyttyvät viikonloppuiltaisin nopeasti. Livemusiikin ystävät voivat kokeilla esimerkiksi John Cleere’siä. Eräs kaupungin perinteisimmistä pubeista, Tynan’s Bridge House Bar, joutui sulkemaan ovensa viime vuonna ja paikan tulevaisuus on edelleen epäselvä.

Lanigan's Bar, Kilkenny
Kilkennyssä voi toki syödä muuallakin kuin pubeissa. Fine diningista kiinnostuneille löytyy jopa Michelin-tähdellä varustettu Campagne. Olisimme kokeilleet mielellämme kehuttua Petronellaa, mutta se ei ilman etukäteisvarausta onnistunut. Vaikken olekaan päässyt kokeilemaan kaupungin huippuravintoloita, ovat keskitason Ripley’s Steakhouse ja Paris Texas jättäneet hyvän maun suuhun.

Ripley's Steakhouse


6. KÄSITYÖT

Irlannissa tuotetaan laadukkaita käsitöitä, joissa kiehtovat kelttiläiset perinteet yhdistyvät huippuluokan raaka-aineisiin. Ostoksien kannalta Kilkennyn mielenkiintoisimmat apajat löytyvät linnan vieressä sijaitsevista entisistä hevostalleista. Niissä majaansa nykyään pitävä Kilkenny Design Center myy monia matkamuistoiksikin kelpaavia tuotteita, kuten vaatteita ja muita tekstiilejä, koruja, kristallia sekä keramiikkaa. Mikä sopisikaan Irlannin ystävän päälle paremmin kuin lämmin Aran-saarten villapaita tai tweed-hattu?

Kilkenny Design Center
Muotoilusta kiinnostuneet voivat tutustua myös samassa pihapiirissä toimivaan National Craft Galleryyn, jonka pienissä näyttelyissä voi tutustua irlantilaiseen designiin. Sisäänpääsy on ilmainen. Samassa pihapiirissä toimii myös palkittu ravintola sekä reilun kaupan tuotteita markkinoiva kahvila. Mukaan voi ostaa paikallisten pientuottajien herkkuja, kuten vaikkapa hunajaa tai hilloja.

Kilkenny Design Center


7. ELÄVÄINEN KATUKUVA JA TAPAHTUMAT

Irlannin keskiaikaisena pääkaupunkina tunnetun Kilkennyn kaduilla on menneen ajan tunnelmaa. Ydinkeskustan kartasta erottuu selvästi Medieval Mileksi nimetty alue, josta kaikki merkittävimmät nähtävyydet löytyvät. Historian havinaa on helppo aistia esimerkiksi Butter Slipin kaltaisilla kapeilla kujilla. Harmaiden kivirakennusten vastapainoksi Kilkennyn katukuvaan kuuluu myös värikkäästi maalattuja taloja.

Parliament Street, Kilkenny
Ikivanhoista puitteista huolimatta Kilkenny on poikkeuksellisen eläväinen kaupunki, jossa järjestetään runsaasti tapahtumia. Vuotuisiin kohokohtiin kuuluvat Kilkenny Tradfest Pyhän Patrickin päivän yhteydessä, Kilkenny Roots huhti-toukokuussa, Kilkenny Cat Laughs komediafestivaali kesäkuussa, Kilkenny Arts Festival elokuussa, Savour-ruokafestivaali lokakuussa sekä Kilkenomics marraskuussa. Ellei suurempi tapahtuma osu kohdalle, voi keskustasta lähteä etsimään elävää musiikkia minä iltana tahansa.

Kilkenny


8. KUMMITUSTARINAT

Kilkennyn keskiaikainen historia yhdistettynä elävään kansantarujen perinteeseen takaa, että kaupungin kaduille kätkeytyy jos jonkinlaisia kertomuksia. Edellä mainittuun Kyteler’s Inniin liittyy tarina majatalon ensimmäisestä omistajasta Alice Kyteleristä. Vuonna 1263 syntynyt rikkaan perheen tytär ehti naimisiin neljän miehen kanssa.

Dame Alice Kyteler
Hämäriin puuhiin sekaantuneesta rouvasta tuli myöhemmin Irlannin ensimmäinen noituudesta oikeudessa syytetty henkilö. Alice onnistui pakenemaan lain kouraa, ja hän katosi jäljettömiin vuonna 1324. Hänen palvelijansa Petronella poltettiin sen sijaan roviolla. Alicen haamun uskotaan olevan edelleen läsnä Kyteler’s Innissä, jossa hänestä on tehty enemmän tai vähemmän uskottavia havaintoja.

Kyteler's Inn
Kenties tehokkain tapa tutustua kummituksiin on osallistua tunnin mittaiselle Kilkenny Ghost Tourille. Irlannin vanhimman keskiaikaisen kaupungin mukulakivikaduilla kuullaan hyytäviä tarinoita sekä käydään katsomassa muun muassa hautausmaita sekä vanhaa vankilaa.

Butter Slip Alley, Kilkenny


9. BLACK ABBEY

Pienestä Kilkennystä löytyy monta arvokasta kirkkoa. Oma suosikkini on jo vuonna 1225 valmistunut Black Abbey. Luostarikirkon rakennutti jo aiemmin mainittu William Marshal, jonka nimi tulee vastaan seudun historiankirjoissa kerta toisensa jälkeen. Kirkko sai nimensä ”mustina veljinä” tunnettujen dominikaanimunkkien synkänvärisistä asuista.

Black Abbey, Kilkenny
Luostarikirkko on vuosisatojen melskeessä ehtinyt sekä kukoistaa että olla englantilaishallitsijoiden ikeen alla. Oman käyntimme aikana kirkossa ei ollut muita vierailijoita, joten saimme ihailla yksityiskohtia ja pohtia ajan havinaa kaikessa rauhassa. Tunnelmallinen Black Abbey ei ole valtavan suuri, mutta seinät ovat vahvaa kiveä ja koristellut ikkunat poikkeuksellisen kauniita.

Black Abbey


10. ROTHE HOUSE

Eräs kaupungin merkittävimmistä rakennuksista on vuonna 1610 valmistunut Rothe House. Talon museossa voi tutustua vauraan kauppiasperheen historiaan. Muun muassa politiikkaan osallistuneilla Rotheilla oli aikoinaan huomattavasti valtaa Kilkennyssä, joten museo valottaa koko kaupungin menneisyyttä.

Rothe House
Rothe Housea pidetään historiallisesti erittäin arvokkaana, koska Irlannissa ei ole säilynyt muita vastaavanlaisia porvarikoteja samalta aikakaudelta. Smithwick’siä vastapäätä sijaitseva Rothe House muodostaa useamman talon kokonaisuuden sisäpihoineen ja puutarhoineen. Puutarha ei vielä maaliskuun alussa tarjonnut juurikaan nähtävää, mutta lienee kesäaikaan huomattavasti mielenkiintoisempi.

Rothe Housen puutarha


Kilkenny, iirinkieliseltä nimeltään Cill Chainnigh, on miellyttävän kompakti ja kodikas pikkukaupunki. Kaikkialle on lyhyt kävelymatka, mutta ostos-, ruoka- ja juomamahdollisuuksia on paikkakunnan kokoon nähden runsaasti. Vierailijamäärät ovat ainakin kesäsesongin ulkopuolella pysyneet silti maltillisina. Maaliskuisena viikonloppuna nähtävyyksiä kiersi vain muutama ulkomaalainen. Irlannin sää on jokseenkin arvaamaton ympäri vuoden, joten maassa voi mielestäni vierailla milloin tahansa. Aikaisin laskeva aurinko ja rajoitetut aukiolot saattavat toki aiheuttaa ongelmia talvisaikaan. Edes virallisilta vaikuttaviin aukioloaikoihin ei Irlannissa kannata sokeasti luottaa, sillä huomasimme parinkin Kilkennyn nähtävyyden menevän kiinni ennen ilmoitettua kellonlyömää.

Kilkenny
Suosittelen viettämään Kilkennyssä kokonaisen päivän tai kaksikin, kiinnostuksen kohteista ja mieltymyksistä riippuen. Yöpymistä ajatellen ainakin keskeisellä paikalla sijaitseva River Court -hotelli on varteenotettava vaihtoehto. Tourism Irelandin tarjoamaan kahden yön majoitukseen sisältyi maukas aamiainen. Halukkaat voivat myös nauttia perinteisestä kello viiden teestä Nore-joen rannalla.

Kilkenny
Kilkenny sijaitsee sopivasti matkan varrella esimerkiksi Dublinista Kerryyn tai Corkiin mentäessä, joten se on yhdistettävissä monenlaisiin kiertomatkoihin. Kaupunkiin on noin puolentoista tunnin ajomatka Dublinista. Kilkennyyn pääsee toki myös junalla tai bussilla. Kaupungista käsin voi tehdä retkiä esimerkiksi Hookin niemelle tai Cahiriin ja Casheliin, joista olen kertonut omissa postauksissaan.


Tämä kirjoitus on osa Irlanti-viikkoa, joka on suomalaisten matkabloggaajien toteuttama kampanja. Viikon aikana 12.19.3.2017 julkaistaan blogipostauksia, joissa esitellään monipuolisesti Irlantia matkakohteena. Seuraa Irlanti-viikkoa Facebookissa, jotta pysyt selvillä kampanjan sisällöstä ja kilpailuista.

Mukana ovat seuraavat blogit:
Kohteena maailma | Live now – dream later | London and beyond | Lähtöportti

Yhteistyökumppanit:

Tourism IrelandSolo Sokos Hotel TorniO'Malley's
Kelttikorut The Pint of no Return

Previous Post Next Post

You Might Also Like

36 Comments

 • Reply Kohteena maailma / Rami 17.3.2017 at 17:12

  Mahtava pikkukaupungin opas jälleen kerran! Tuo hurling ja gaelic football olisi nähtävä kyllä paikan päällä! Kuten hyvin tiedät, hävisin pari viikkoa sitten peliin lähdön äänestyksen selvin numeroin 1-1…..

  Kyllä tuolla Kilkennyssä olisi tekemistä hyvin pariksi yöksi eli täytyisi ottaa joskus ohjelmaan. Eikä sovi unohtaa kaupungin nimikko-olutta Kilkennyä 🙂

  • Reply Mika / Lähtöportti 18.3.2017 at 11:35

   Hurling-peli Kilkennyssä oli elämys, mutta mullakin on vielä haaveena päästä joskus loppuunmyydylle Dublinin Croke Parkille katsomaan jomman kumman kelttipelin finaalia. Jotenkin uskomatonta, millainen intohimo noihin lajeihin Irlannissa liittyy.
   Suosittelen ehdottomasti Kilkennyä, oikein mukava paikka ja mielelläni lukisin asiantuntevat pub-arvioisi myös tämän kaupungin tarjonnasta.

 • Reply Marja 18.3.2017 at 15:53

  Aiai, tuli ikävä Irlantiin. Olen ahkerasti kiertänyt saarta, mutta tuo kolkka on aivan tuntematon:)

  • Reply Mika / Lähtöportti 20.3.2017 at 09:53

   No seuraavalla kerralla sitten Kilkennyn ympäristöön! Irlanti on kyllä sellainen maa, jonne tulee harvinaisen helposti ikävä takaisin. Kiitos kommentista!

 • Reply Marijke 18.3.2017 at 19:12

  Toukokuussa on suunnitelmissa yöpyä Kilkennyssä ja tutustua ainakin tuohon Kilkennyn linnaan. Tämä Kilkenny-juttu tuli siis oikein sopivasti, kiitos siitä!

  • Reply Mika / Lähtöportti 20.3.2017 at 09:59

   Tosi mukava kuulla, että jutun ajoitus osui sinulle näin hyvin. Kilkennyssä kaikki on muutaman minuutin kävelymatkan päässä, joten toivottavasti ehditte nähdä muutakin kuin linnan. Mukavaa matkan odotusta!

 • Reply Sateenmuru 20.3.2017 at 11:16

  Nyt oli hieman vaikeuksia valita, mihin Irlanti-juttuun klikkaisin ensimmäisenä: halusin lukea tämän Kilkenny-jutun, sillä itsekin ihastuin tähän kylään. En muistanutkaan enää kaikkia näitä vinkkejä, vaikka omasta reissusta ei ole aikaa kuin pari vuotta! En käynyt tuolla Black Abbeyssa, vaikuttaa tosi mielenkiintoiselta.

  • Reply Mika / Lähtöportti 21.3.2017 at 20:33

   Olen ihaillut hienoja Irlanti-kuvia Instagram-tililtäsi! On se vaan kaunis ja mainio maa. Kilkennyyn on helppo ihastua, tosi mukava paikka. Tykkäsin Black Abbeysta varmasti siksikin, että osuttiin paikalle hiljaisena hetkenä ja oli aikaa katsella ihan rauhassa ympärilleen. Hieno kirkko se on, mutta niitä toki riittää Irlannissa monta muutakin.

 • Reply IKILOMALLA 21.3.2017 at 10:32

  Vaikuttaa kerrassaan mielenkiintoiselta kaupungilta! Julkisivujen värit ja kaupungin tunnelma houkuttelisivat ihan vain kävelemään ja fiilistelemään rakennuksia. 🙂 Ehdottomasti osallistuisin myös kummituskierrokselle! Sellaiselle en ole nimittäin koskaan osallistunut! Lisäksi mua kiinnostaa tosi paljon tuo hurling peli… Teillä kävi hyvä tuuri kun oli niin eeppinen matsi teidän vierailun aikaan. 🙂 Mulla oli pitkään hopeinen kelttikaulakoru, joka katosi viime muuton yhteydessä (tai hautautui jonkun muuttolaatikon pohjalle…). Tiedämpä ainakin mitä lähtisin etsimään matkamuistoksi noiden kelttitekstiilien lisäksi. 😉

  -Titta

  • Reply Mika / Lähtöportti 21.3.2017 at 22:48

   Harvalla noin pienellä kaupungilla on yhtä paljon tarjottavaa (ehkei edes Kotkalla, vaikka se on puolta suurempi). Irlantilaisten kaupunkien kaduilla riittää väriä, joka kirkastaa vähän harmaammankin päivän. Se jäi vähän harmittamaan, etten ehtinyt kummituskierrokselle. Toisaalta hurling-pelin näkeminen oli pitkäaikainen haave. Tosi vauhdikas laji, jota on hauska seurata. Siinä välillä sattuu ja tapahtuu, ja peliä vaan jatkettiin vaikka lääkäri tuli hoivaamaan loukkaantunutta keskelle kenttää. Nyt vaan Irlantiin uutta korua ostamaan! (Mutta sitä ennen kannattaa osallistua Kelttikorujen lahjakortin arvontaan London and beyond -blogissa (https://www.rantapallo.fi/lena/2017/03/19/irlanti-viikko-2017-osallistu-kelttikorujen-arvontaan/)

 • Reply Arto / Cocoa etsimässä 21.3.2017 at 16:12

  Pakko myöntää, etten tiennyt aiemmin Kilkennystä muuta kuin tuon mainitun nimikko-oluen – mutta nytpä tiedän. Irlanti on yksi niistä maista, joihin ollaan piiiitkään suunniteltu menevämme, mutta syystä tai toisesta ei olla päästy aietta pidemmälle. Juuri tuollainen kiertomatka kiinnostaisi… ehkä ensi kesänä? Tässäpä yksi vierailun arvoinen paikka.

  • Reply Mika / Lähtöportti 21.3.2017 at 22:56

   Tuo nimikko-olut taisi itsellänikin olla ensimmäinen asia, minkä Kilkennystä aikoinaan tiesin. Luulin joskus (ehkä pari maistettuani), että etiketissä olisi Kilkennyn linna, mutta se onkin St. Francis Abbey, jonka yhteydessä toimineessa panimossa juomaa siis alunperin valmistettiin. Lähtekää ihmeessä Irlantiin, mutta varokaa, sillä saatatte haluta sinne uudemmankin kerran! Mun on muuten tarkoitus tehdä jossain välissä postaus, jossa esittelen parhaat Irlanti-kokemukseni pariviikkoiseksi matkaohjelmaksi muotoiltuna.

 • Reply Maria 22.3.2017 at 13:12

  Ah voisipa järjestää jotkut kunnon vanhanajan kestit moisessa linnassa syöden vilisikaa Asterixin ja Obelixin tyylillä 🙂

  • Reply Mika / Lähtöportti 22.3.2017 at 22:31

   En ole varma Kilkennyn linnan ohjelmasta, mutta joissakin irlantilaisissa linnoissa järjestetään keskiaikaisia kestejä silloin tällöin. Osa varmasti melko turistisia, mutta voisi olla kyllä hauska kokemus 🙂

 • Reply Terhi / Muru Mou 23.3.2017 at 22:23

  Upeita vanhoja rakennuksia! Erityisesti tuonne linnaan pitäisi päästä kiertelemään. Ja kummituskierrokselle, totta kai, vaikka tuskinpa tulisin nukkuneeksi sitä seuraavana yönä… 🙂

  • Reply Mika / Lähtöportti 24.3.2017 at 23:02

   Linna on kaupungin selkeä ykkösnähtävyys, mutta koska kaikki on lähellä, ehtii lyhyessäkin ajassa useampaan näistä paikoista. Kummituskierros ei tällä kertaa mahtunut omaan aikatauluun, mutta ehdottomasti sitten, jos kaupunkiin kolmattakin kertaa päädyn!

 • Reply Ne Tammelat 24.3.2017 at 15:30

  Kilkenny, Strongbow.. Jo pelkän yleissivistyksen vuoksi pitäisi päästä käymään! 🙂
  Hurlingista en ollut aiemmin kuullutkaan.

  • Reply Mika / Lähtöportti 24.3.2017 at 23:30

   Kilkennyssä voi lisätä yleissivistystä monella tavalla 🙂 Hurlingista tuskin kuulee, ellei matkusta Irlantiin. Siellä se sitten onkin hämmentävän suosittua. Esimerkiksi kelttipeleille pyhitetty Dublinin Croke Park on yksi Euroopan suurimpia stadioneita ja huomattavasti isompi kuin Irlannin maajoukkueen jalkapallostadion.

 • Reply Miika ♥ Gia | matkakuume.net 24.3.2017 at 22:53

  Hieno opastus viehättävään kaupunkiin! Irlanti on ollut todo-listalla jo kauemmin kuin muistankaan, ja jotain perin viehättävää näissä pienissä kaupungeissa kyllä on, eli pakko sinne on vielä jossain vaiheessa suoriutua.

  Mutta olipa muuten aika kuumottavan näköinen kipuaminen tuonne torniin :0

  • Reply Mika / Lähtöportti 24.3.2017 at 23:39

   Kiitos! Kannattaa lähteä Irlantiin, vaikkei se ilmaston puolesta houkuttelevin vaihtoehto olisikaan. Tunnelma ja maisemat vievät mukanaan. Suurin vaara on, että sinne jää kaipuu takaisin 🙂
   Torniin kipuamien oli pieni seikkailu. Koko korkeutta ei sentään nousta yksiä portaita pitkin, vaan matkan varrella on muutama välitasanne. Ahdasta ja jyrkkää siellä silti oli.

 • Reply Anna | Muuttolintu.com 25.3.2017 at 10:20

  Tuo kaupunkikuva linnoineen on jotenkin niin kuvauksellista, että voisi kuvitella sen olevan jostain leffalavasteista! Irlannissa kiinnostaa eniten nuo upeat vanhat linnat ja muut vanhat rakennukset, sekä tietysti pubit! Hyvä tosin tietää, että sieltä muitakin ruokapaikkoja löytyy, koska pubeihinkin varmaan kyllästyy. Mukavasti tiivistetty paketti Kilkennystä, Irlanti-viikko on kyllä mukavasti saanut innostumaan Irlannista, joka nyt ei ole koskaan niin kovasti tähän asti (lähinnä ilmastonsa takia) kiinnostanut.

  • Reply Mika / Lähtöportti 25.3.2017 at 13:52

   Mahtavaa kuulla, että kiinnostus Irlantiin on herännyt! Ilmasto on arvaamaton ja sää vaihtelee nopeasti, mutta aurinko aina kuivaa sateen jäljet aikanaan. Trooppista lämpöä ei toki ole, mutta esimerkiksi linnojen, maisemien ja mukavien ihmisten vuoksi kannattaa lähteä! Kilkenny on tosiaan kuvauksellinen kaupunki. Pubien välitön tunnelma ja perinneruoat pelastavat nopeasti viileämmänkin päivän. Irlannin ravintolatarjonta on kehittynyt viime vuosina huomattavasti, joten kaupungeista löytyy myös hienostuneempia paikkoja ja mahdollisuuksia todella laadukkaisiin aterioihin.

 • Reply Henna / Kulkutautiset 25.3.2017 at 12:17

  Mainiot vinkit Kilkennyyn! ? Itselleni Irlannin sisämaa on ihan tuntematonta, mutta toivottavasti seuraavalla reissulla olisi reilusti aikaa koluta saarta. Viimeksi (yli kymmenen vuotta sitten) tutustuimme lähinnä Dubliniin ja länsirannikon aarteisiin, mutta aikaakin oli vain viikko. Irlantilaisissa pubeissa on kyllä sitä jotain… ne ovat jotenkin vielä tunnelmallisempia kuin englantilaiset vastineensa, vaikka pidän minä niistäkin. Ihana Irlanti, ihastuin silloin aikanaan siihen kovasti, mutta vielä en ole ehtinyt suunnitella uutta reissua sinne suunnalle. Nämä Irlanti-viikon postaukset tosin nostattavat kuumetta reilusti!

  • Reply Mika / Lähtöportti 25.3.2017 at 13:57

   Hienoa kuulla, että kampanja tehoaa! 🙂 En tiennytkään, että olet joskus ihastunut Irlantiin. Jospa jossain vaiheessa pääsette sinne takaisin… Länsirannikko on omastakin mielestäni kauneinta Irlantia, mutta kiinnostavaa nähtävää löytyy joka puolelta saarta. Julkaisen myöhemmin keväällä postauksen, jossa esittelen omien reissujen parhaat palat valmiiksi matkaohjelmaksi koottuna. Pysyttele kuulolla 😉

 • Reply Merja / Merjan matkassa 25.3.2017 at 16:57

  Irlanti kuume ei ainakaan häviä, kun näitä postauksia lukee 🙂 Dublin häämöttää vahvana ehdokkaana ensi kesän / alkusyksyn viikonloppukohteeksi.

  • Reply Mika / Lähtöportti 29.3.2017 at 15:39

   Mukava kuulla, että tämä kuume tarttuu 🙂 Toivottavasti pääset pian Dubliniin!

 • Reply Paula - Viinilaakson viemää 25.3.2017 at 18:20

  Upean näköinen Irlanti! Sinne on kyllä vielä päästävä. Nuo vanhat rakennukset ja linnat on kyllä tosi hienon näköisiä. Niin paljon historiaa ja tarinoita. Oli varmasti mahtava reissu.

  • Reply Mika / Lähtöportti 25.3.2017 at 21:19

   Olen käynyt nyt neljästi Irlannissa, ja joka kerta on ollut mahtava reissu! Tuolla saarella todellakin riittää tarinoita ja historiaa, kuten myös mukavia ihmisiä ja kauniita maisemia. Suosittelen lämpimästi 🙂

 • Reply Lotta | Watia.fi 25.3.2017 at 19:33

  Kilkennystä olen kuullut kyllä hyvää. Linna on hienon näköinen ja kaupunkimaisema muutenkin oikein viehättävää. Ehdottomasti tuolla pitäisi vielä käydä, kunhan Irlanti kutsuu.

  • Reply Mika / Lähtöportti 25.3.2017 at 21:38

   Uskon Kilkennyn olevan yksi Irlannin eläväisimpiä ja viihtyisimpiä kaupunkeja (esimerkiksi Galwayn ohella). Kilkennyn saa osumaan mukavasti reitin varrelle, jos lähtee kiertämään maata Dublinista yhtään etelään päin.

 • Reply Ariela/Andalusian auringossa-ruokamatkablogi 25.3.2017 at 19:38

  Loistava ja monipuolinen vinkkikokoelma – kiitos tästä!

  • Reply Mika / Lähtöportti 25.3.2017 at 21:40

   Ole hyvä! Monipuolisesta Kilkennystä löytyy jokaiselle jotakin.

 • Reply Saana | Live now – dream later 2.4.2017 at 14:22

  Tosi mainio ja kattava postaus. Ja jos jollakin tulevalla Irlannin-matkalla Kilkenny sisältyy kohdelistalle, niin tiedän jo nyt, minne majoitun. River Courtin sijaan taitaisin varata huoneen yöksi tai kahdeksi tuolta Kyteler’s Inn -majatalosta! 😉 Kiitos muuten autoilujutun linkkauksesta.

  • Reply Mika / Lähtöportti 4.4.2017 at 14:24

   Uskoisin, että tässä tuli mainittua Kilkennyn oleellisimmat nähtävät ja koettavat asiat. En ole varma onko Kyteler’s Innissä nykyään majoittumismahdollisuutta, mutta ainakin siellä kannattaa käydä yksi ilta viettämässä. Ja jos sinne ei pääse yöksi, niin luulisin lähistöltä löytyvän muita aavemaisia vaihtoehtoja 🙂

 • Reply Maria K 5.6.2019 at 09:42

  Irlannin kiertomatkalla käytiin myös Kilkennyssä. Viehättävä kylä,paljon nähtävää. Pistäydyttiin myös paikallisessa pubissa, Kilkennyn linnassa ja Designcenterissä jossa tuli tehtyä hienoja ostoksia. Dublinissa asuttiin ihan keskustassa, hotellin nimi ei nyt tule mieleen. Irlantiin lähtisin ihan koska vaan , niin hyvä mieli jäi muistoksi. Kävimme myös eräänä iltana musiikkipaikassa joka oli Dublinin ulkopuolella. Loistava paikka todella .

  • Reply Mika / Lähtöportti 9.6.2019 at 11:51

   Irlantiin on aina ilo palata. Saaressa on jotain erityistä, mikä tuo hyvän mielen. Kiertomatka kannattaa, koska saaren upeimmat kohteet löytyvät Dublinin ulkopuolelta. Kiitos viestistäsi 🙂

  Leave a Reply