Suomen suurin matkablogiyhteisö

Tarunhohtoinen Alhambra

Granadan kaupungin ylle kohoava Alhambra kuuluu Espanjan kiehtovimpiin nähtävyyksiin. Ylenpalttisesti koristeltu palatsi, jykevä linnoitus ja kukkiva puutarha johdattavat kadonneen maurilaiskulttuurin maailmaan.

San Nicolásin näköalapaikan ympäristössä on vilkasta. Lokakuinen ilta on leppeän lämmin ja ihmiset vaikuttavat viihtyvän hyvin. Andalusialainen kitara soi ja tumma nainen heläyttää ilmoille kaihoisan laulun. Koirat haukkuvat ja jostain tunkeutuu nenään jasmiinin tuoksua. Jäämme muun kansan mukana ihailemaan, kuinka laskeva aurinko kultaa vastapäisellä kukkulalla kohoavia ikiaikaisia muureja. Siinä se vihdoin on, tarumainen Alhambra, jonka näkemisestä olen ehtinyt haaveilla jo vuosien ajan.

Alhambra
Näkymän kruunaavat Sierra Nevadan lumihuippuiset vuoret, jotka näkyvät mainiosti tänne vanhaan Albayzínin maurilaiskortteliin. Kirjoitin äskettäin hieman kriittiseen sävyyn pakollisten nähtävyyksien kiertämisestä, mutta Alhambra on erinomainen todiste siitä, että jotkut tunnetut kohteet saattavat jopa ylittää suuret odotukset.

Alhambra
Alhambralla on pitkä ja vaiherikas historia. Islaminuskoiset maurit valtasivat lähes koko Espanjan 700-luvulla ja hallitsivat maata vuosisatojen ajan. Nykyiselle Alhambran alueelle perustettiin 800-luvulla Alcazaban linnoitus, jonka ympärille kohosi myöhemmin lisää rakennuksia. Korkean kukkulan laelle pystytettiin satumainen palatsi, josta Nasridien dynastia hallitsi vuonna 1238 perustettua Granadan islamilaista kuningaskuntaa. Merkittävimmät rakennukset saatiin valmiiksi 1300-luvun aikana.

Alhambra
Espanjan takaisinvalloitus eli reconquista ajoi maurit ahtaalle. Alhambra jäi muslimihallitsijoiden viimeiseksi linnakkeeksi, kunnes sekin joutui antautumaan vuoden 1492 alussa. Espanja oli näin saanut alueensa takaisin ja ryhtyi puolestaan valloittamaan muuta maailmaa löytöretkien muodossa. Vielä samana vuonna Kristoffer Kolumbus purjehti Amerikkaan, mutta se onkin jo toinen tarina.

Matkalla Alhambraan
Albayzínin rinteillä vietettyä iltaa seuraavana päivänä on viimein aika kiivetä ylös Alhambran kukkulalle. Perille pääsisi minibussillakin, mutta päätämme taittaa matkan jalkaisin. Nousu Plaza Nuevalta lähtevään jyrkkään mäkeen on hikinen, muttei mitenkään mahdoton. Matkan varrelle jää niin rihkamakauppoja kuin kitaraverstaitakin. Saavumme viimein portille, jonka takaa alkaa linnoituksen juurella levittäytyvä metsä. Nousu jatkuu puistoalueen halki kulkevaa kävelytietä pitkin. Puro solisee ja sankka metsä tarjoaa tervetullutta viileyttä.

Alhambran portti
Korkeuksiin kohoavat muurit sekä mahtipontinen portti ovat täynnä pohjoisafrikkalaisia vaikutteita. Maurit ovat luonnollisesti rakentaneet Alhambran omien mieltymystensä mukaisesti, joten paikalla ei näy juurikaan espanjalaisia piirteitä.

Alcazaba
Mukulakivistä rakennettu tie johdattaa meidät kukkulan huipulle. Ennakkoon ostettuihin pääsylippuihimme merkitty vierailuaika alkaa kahdelta, mutta saavumme paikalle reilusti etuajassa. Alhambran alueelle pääsee ilman lippua, sillä maksullinen sisäänpääsy koskee vain tärkeimpiä nähtävyyksiä, kuten Nasridien ja Generalifen palatseja sekä Alcazaban linnoitusta. Ilman pääsylippua jäisi silti todella paljosta paitsi.

Kaarle V:n palatsi, Alhambra
Käymme odotellessamme ihailemassa Kaarle V:n palatsin symmetristä sisäpihaa, joka pylväineen ja rapistuneine seinineen on todella kuvauksellinen. Tämä on niitä paikkoja, joita varten olisi kannattanut hankkia myös laajakuvalinssi kameralaukkuun mukaan.

Kaarle V:n palatsi, Alhambra
Palatsi sai alkunsa kuningas Kaarle V:n toimesta maurien poistuttua, ja sen tyyli on Alhambran muuhun arkkitehtuuriin verrattuna täysin erilainen. Rakennuksen tehtävänä oli toimia jonkinlaisena Espanjan takaisinvaltauksen symbolina, mutta se jätettiin ränsistymään useiden vuosisatojen ajaksi.

Alcazaba
Pääsemme lopulta sisälle jykevään Alcazaban linnoitukseen, joka on raunioituneesta sisäpihasta huolimatta vaikuttava. Kiipeämme torneihin katselemaan maisemia.

Albayzin, Granada
Vastakkaiselle rinteelle levittäytyvä Albayzínin kaupunginosa hohtaa valkeana auringonpaisteessa. Huomaamme San Nicolásin näköalapaikan mäen päällä, kirkon ja nostokurjen juurella.

Granadan keskusta
Maisema vain paranee, kun kiipeämme korkeimman tornin huipulle. Granadaa ympäröi laaja laaksoalue, jonka takana häämöttää vuoria ja kukkuloita. Keskustan katedraali erottuu hyvin pienempien rakennusten keskeltä.

Alhambra
Nasridien palatsin pääsylippuihin merkittyjä sisäänpääsyaikoja noudatetaan tarkasti, joten joudumme seisomaan jonon jatkona jonkin aikaa. Palatsi on Alhambran päänähtävyys, jota ei missään tapauksessa kannata jättää väliin. Saleihin ja sisäpihoihin saa tutustua omaan tahtiin, vaikka portilta lähdetäänkin suuren ryhmän mukana.

Myrttipiha. Alhambra
Alcazaban linnoituksen koruttomuuteen verrattuna Nasridien palatsi on kuin toista maata, sillä se on kuorrutettu yltäkylläisesti huolella viimeistellyillä yksityiskohdilla. Työn määrä on ollut uskomaton. Yksi kierroksen kohokohdista on suorakaiteen muotoisen vesialtaan hallitsema Myrttipiha.

Leijonapiha
Kuuluisa Leijonapiha suihkulähteineen on käyntimme aikaan osittain remontissa. Yhdellä pihalla ei kuitenkaan ole kovin suurta merkitystä uskomattomaan kokonaisuuteen, josta jäävät päällimmäisinä mieleen huolella viimeistellyt ornamentit sekä muu ylenpalttinen koristelu.

Nasridien palatsi, Alhambra
Maurilainen arkkitehtuuri loputtomine yksityiskohtineen on vaikuttavaa katseltavaa. Salit on viimeistelty huolellisesti lattiasta kattoon. Kaarevat portit ja arabialainen kirjoitus kuljettavat meidät jonnekin Tuhannen ja yhden yön tarinoiden maailmaan. Vain lentävä matto puuttuu.

Nasridien palatsi, Alhambra
Kierrämme myös vehreillä sisäpihoilla, jotka tarjoavat hieman viileyttä helteiseen päivään.

Generalifen puutarha, Alhambra

Levähdämme hetken varjoisalla penkillä, kunnes suuntaamme valtavaan puutarhaan. Värikkäiden kukkien sekä paprikoiden ja granaattiomenien kaltaisten hyötykasvien täyttämä alue on niin laaja, ettemme edes kuvittele kiertävämme sitä kovin perusteellisesti. Lähdemme suunnistamaan suorinta tietä kohti sulttaanien kesäpalatsia Generalifea, joka sijaitsee näyttävällä paikalla viereisen kukkulan reunalla.

Alhambra
Saamme ihailla matkan varrella erilaisia kukkia tutuista ruusuista varsin eksoottisiin erikoisuuksiin. Maisema alas laaksoon muuttuu koko ajan huikeammaksi. Seikkailemme korkeiden pensasaitojen muodostamassa labyrintissa, jossa saamme seuraksemme paljon japanilaisia turisteja.

Generalife
Alamme olla jo melkoisessa nähtävyysähkyssä kaiken kauneuden keskellä, mutta Generalifeen saapuminen kannattaa. Pari sisäpihaa ovat ehdottomasti näkemisen arvoisia ja maisema alas kaupunkiin kenties paras mahdollinen. Kyllä kelpasi maurihallitsijan nauttia elämästä tällaisessa ympäristössä.

Generalife
On helppo ymmärtää, että viimeinen sulttaani jätti Alhambran taakseen haikein mielin. Sulttaanin äidin äänessä oli varmasti katkeruutta, kun hän lausui pojalleen kuuluisat sanansa ”itke nyt kuin nainen sitä, mitä et kyennyt puolustamaan kuin mies”.

Alhambra
Liput Alhambraan kannattaa ostaa etukäteen netistä. Nettivaraus vaihdetaan varsinaisiin pääsylippuihin paikan päällä Granadassa. Halusin välttää Alhambran lipputoimiston jonot ja lunastin varaamani liput historiallisessa Corral del Carbónin rakennuksessa kaupungin keskustassa. Asia onnistui hetkessä, kunhan vain löysin oikean toimiston ja helppokäyttöisen lippuautomaatin. Laite tunnisti luottokorttini ja tulosti liput käden käänteessä.

Alhambra
Lippua ostaessa valitaan, haluaako tutustua maksullisiin rakennuksiin aamulla (klo 8.30–14) vai iltapäivällä (klo 14:sta sulkemisaikaan). Samalla varataan vielä erikseen tarkka sisäänpääsyaika Nasridien palatsiin. Kenties kätevintä olisi mennä Nasridien saleihin heti 8.30 tai 14.00, jolloin kelloa ei tarvitse katsella moneen kertaan. Toinen hyvä vaihtoehto on tuntia myöhemmin, jolloin ehtii sopivasti tutustua Alcazabaan ennen Nasridien palatsiin siirtymistä.

Alhambrassa
Mielestäni Alhambra kuuluu ehdottomasti Euroopan ja miksei koko maailmankin kiehtovimpien nähtävyyksien joukkoon. Perillä kuluu helposti tunteja, joten samalle päivälle ei kannata suunnitella juurikaan muuta ohjelmaa.

Alhambra
Alhambran kohoamisella Espanjan eniten vierailluksi turistikohteeksi on kääntöpuolensa, sillä satoja vuosia vanhat rakennukset joutuvat koville miljoonien ihmisten jalkojen alla. Erään periaatteen mukaisesti Alhambrassa saisikin vierailla vain kerran elämässä.  Tämä asia jää jokaisen itsensä harkittavaksi, mutta ainakaan jos et ole vielä käynyt, niin suosittelen Alhambraa lämpimästi. Sama koskee myös sydämeni vienyttä Granadan kaupunkia, josta kerron seuraavassa postauksessa lisää.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Jenni / Unelmatrippi 15.2.2017 at 22:37

  Haha, katselin juuri tänään kuvia Espanjan-reissulta ja juurikin Alhambrasta. On kyllä kierrelty niin samoja jälkiä, ettei tosikaan: muutamat kuvat ovat lähes identtisiä! 😀

  Olen samaa mieltä kanssasi siitä, että Alhambra on sellainen ”pakollinen” nähtävyys, joka todellakin on näkemisen arvoinen. Odotukset ylittyivät myös minulla. Todella vaikuttava paikka! Myös Granada itsessään oli minusta kiehtova. Oman osansa viehättävyyteen toivat varmasti Sierra Nevadan lumihuiput, joita sai ihailla mm. tuolta Albayzínistä.

  • Reply Mika / Lähtöportti 16.2.2017 at 17:01

   Heh, samaa olen tuuminut, kun olen seurannut sun matkakuvia esimerkiksi Instagramissa 😀 Alhambrassa varmaan tulee väkisinkin otettua muutamia vähän samanlaisia kuvia, mutta kovin on ollut tutun näköisiä paikkoja sun muualtakin ottamissa kuvissa. Tykkäsin Granadasta tosi paljon, viihtyisä ja tunnelmallinen kaupunki. Mulle jäi päällimmäisenä mieleen kävelylenkit Albayzínissa ja muuallakin. Vuoret näytti houkuttelevilta, muttei kuitenkaan lähdetty tutustumaan niihin tarkemmin.

 • Reply Annika P. 16.2.2017 at 00:12

  Hei Mika!
  Hieno postaus! Kuvat ovat todella upeita ja olet uskomattoman selkeästi kirjoittanut paikasta, jossa on niin paljon nähtävää. Itse olen tuolla Alhambrassa käynyt useita kertoja ja aina sinne voisin palata uudestaan.

  • Reply Mika / Lähtöportti 16.2.2017 at 17:12

   Kiitos paljon Annika! Teillä siellä Málagan suunnalla on kyllä mahtava määrä upeita retkikohteita tarjolla. Jos itsekin asuisin siellä, niin varmasti kävisin Alhambrassa useamman kerran. Granadan kaupunki oli myös tosi miellyttävä, olisin viihtynyt kauemminkin kuin kolme päivää.

  Leave a Reply