Suomen suurin matkablogiyhteisö

10 x Rooma

Rooma on ikuinen ja ainutlaatuinen. Vaikka viihdyn parhaiten pienissä italialaiskylissä, ei maan mahtavaa pääkaupunkiakaan voi sivuuttaa. Tässä kooste omista Rooman-kokemuksistani.

Kokosin tähän postaukseen kymmenen mieleeni jäänyttä pientä muistoa Roomasta. Nämä hetket johdattavat samalla omiin suosikkipaikkoihini Ikuisessa kaupungissa. Vanhimmat kokemukset ajoittuvat 80-luvun lopulle ja tuoreimmat parin vuoden taakse.


1. COLOSSEUM

Tunne on unohtumaton, kun astun ensimmäistä kertaa Colosseumin sisälle. 13-vuotiaan maailmassani tämä on upein nähtävyys ikinä. Katselen kohti sinistä taivasta kohoavia raunioita ja jollain käsittämättömällä tavalla tuntuu, kuin olisin ollut täällä joskus ennenkin. Kenties olen ollut jossain edellisessä elämässäni gladiaattori, tai yksinkertaisesti vain lukenut liikaa Asterixeja.

Colosseum
Rooman symboli ja kenties tunnetuin yksittäinen nähtävyys ei liiemmin esittelyjä kaipaa. Olen kuullut, että joillekin Colosseum on osoittautunut merkityksettömäksi kivikasaksi, mutta minua se on sykähdyttänyt vahvasti joka kerralla. Yksi syy pettymyksiin ovat varmasti suuret turistimassat sekä toivottoman pitkät jonot. Rakennuksen vieressä sijaitsevalla aukiolla vallitsee häpeilemätön rahastuksen meininki. Suosittelen lämpimästi lippujen hankkimista ennakkoon, jolloin toivottoman pitkän jonon ohitse pääsee hetkessä. Muitakin myyntikanavia ja keinoja jonottamisen välttämiseksi varmasti on, mutta itse ostimme liput viime kerralla Coop Culturen kautta.

Colosseum


2. TRASTEVERE

Ravintoloiden terasseilta kuuluu iloista puheensorinaa, kun kävelemme Trasteveren keväisessä illassa. Aurinko on laskenut jo ajat sitten, mutta ilma on yhä lämmin. Käännymme välillä pittoreskeille sivukujille, joilla ei näy ristin sielua. Kävely tekee hyvää Il Duca -trattoriassa syödyn mainion päivällisen sulattelemiseksi. Ateria ei tuottanut pettymystä, sillä tarjolla oli perinteisiä roomalaisruokia reiluina annoksina. Ikuisen kaupungin klassikoihin kuuluvat muun muassa yksinkertainen cacio e pepe -pasta sekä vasikanlihasta tehty ja salvialla maustettu saltimbocca.

Trastevere, Trattoria Il Duca
Trastevere kuuluu sekä Rooman tunnelmallisimpiin että suosituimpiin kaupunginosiin. Sen asukkaat ovat ylpeitä kylämäisestä alueestaan ja pitävät itseään ainoina oikeina roomalaisina. Paikallisten lisäksi kaduilla tulee vastaan alati kasvavia matkailijajoukkoja, mutta Trastevere jaksaa siitäkin huolimatta viehättää. Huolella ravintolansa valitsemalla pääsee edelleen keskelle äänekästä italialaista tunnelmaa.

Trastevere


3. GELATERIAT

Pitkä jono kiemurtelee ahtaaksi käyneen kahvilan sisäpuolella. Pääsen viimein kassalle lausumaan yhden yleisimmin käyttämistäni italiankielisistä lauseista. Una coppa con due gusti, per favore! Kuppi kahdella maulla. Sitten onkin aika siirtyä kuitti kourassa tiskin ääreen valitsemaan niitä makuja. Kyse on tietenkin jäätelöstä, josta puhuttaessa sitruuna ja pistaasi kuuluvat kestosuosikkeihini. Voisi melkein sanoa, että päivä Italiassa ilman jäätelöä on hukkaan heitetty päivä.

Giolitti, Rooma
Ahtaaksi käynyt kahvila on yli sata vuotta sitten toimintansa aloittanut Giolitti. Se lienee Rooman jäätelöbaareista perinteikkäin ja tunnetuin. Eri opaskirjojen ylistävät lausunnot tuovat paikalle ulkomaalaisia, mutta mahtuu joukkoon paikallisiakin. Kaupungissa on runsaasti huippulaadukkaita gelaterioita, joiden paremmuudesta käydään joskus kiihkeääkin keskustelua. En osaa neuvoa parhaaseen paikkaan, mutta kehotan välttämään teollista jäätelöä. Huonon jäätelön tunnistaa tiskillä Marge Simpsonin kampausta muistuttavasta ulkomuodosta, johon laadukas jäätelö ei koskaan taivu.

Gelato


4. STADIO OLIMPICO

Kylmät väreet juoksevat pitkin selkäpiitä, kun kymmenet tuhannet katsojat laulavat AS Roman tunnuskappaletta joukkueiden astuessa kentälle. Roma, Roma, Roma, core de ’sta città, unico grande amore, de tanta e tanta gente, che fai sospirà… En ole koskaan ollut punakeltaisen seuran kannattaja, mutta tunnelma tempaisee silti voimakkaasti mukaansa. Iltapäivän kruunaa uransa ehtoopuolella olevan seuralegenda Francesco Tottin tekemä maali.

Stadio Olimpico, Rooma
Sanotaan, että Italiassa elämä on osa jalkapalloa. Suosittelen ottelussa käymistä tunnelman vuoksi myös niille, joita itse peli ei välttämättä kiinnostaisikaan. Pääkaupungin jättiläiset Lazio ja Roma pelaavat ainakin toistaiseksi kotiottelunsa perinteikkäällä Stadio Olimpicolla. Punakeltaisella Romalla on erityisen vahva kannatus Testaccion kaltaisissa perinteisissä työläiskaupunginosissa. Taivaansininen Lazio tunnetaan taas porvariseurana, jonka kannattajat tulevat yleensä keskustan ulkopuolelta. Otteluliput kannattaa ostaa etukäteen Listicketin verkkokaupasta, josta voi hankkia kotona tulostettavan printtilipun. Turvatarkastukset Italian Serie A:n otteluihin ovat melko tiukkoja ja ulkomaalaisen täytyy näyttää porteilla passiaan.

Stadio Olimpico, Rooma


5. FORUM ROMANUM

Mielikuvitus on kuljettanut minut jonnekin parintuhannen vuoden taakse. Olen saapunut ujona maalaispoikana Rooman valtakunnan keskipisteeseen hoitamaan tärkeitä asioita. Matka on ollut pitkä ja raskas, mutta nyt katselen niska kenossa ihmeellisten rakennusten loistoa ja kuuntelen ohikulkijoiden vieraita murteita. Tuolla Vestan neitsyt vartioi pyhää tulta ja kulman takaa ilmestyy sadanpäämies komeassa kypärässään. Tällainen siis on Forum Romanum, Julius Caesarin aikaisen maailman napa!

Forum Romanum
Paluu mielikuvitusmatkalta todellisuuteen on sikäli karu, että rakennuksista on jäljellä lähinnä satunnaisia pylväitä ja muita raunioita. Jäljellä on silti riittävästi, jotta menneisyyden voi halutessaan kuvitella eläväksi. Monia kieliä kuuluu edelleen, sillä paikalla riittää turisteja niin Tokiosta kuin Bostonistakin. Kokemus on opettanut, että Forum Romanumin kaltaisten historiallisten nähtävyyksien äärellä kannattaa antaa itselleen hetki aikaa ja miettiä, millaista paikalla on ollut muinaisina aikoina. Tätä kautta Forumista on tullut itselleni merkittävä nähtävyys. Ensimmäisellä yrittämällä se oli vain kasa kiviä.

Forum Romanum


6. MAISEMA AVAIMENREIÄSTÄ

Tuntuu jotenkin hölmöltä jonottaa muun kansan mukana vihreälle ovelle, joka on kaiken lisäksi suljettu. Odotus palkitaan lopulta hämmästyttävällä tavalla. Ovessa olevasta avaimenreiästä kurkistamalla avautuu täydellinen näkymä Pietarinkirkon kupolille. Kupolia reunustavat oven takana levittäytyvän puutarhan symmetriset puut. Vaikka suurin piirtein tiesin mitä odottaa, on maisema kaikessa täydellisyydessään silti hätkähdyttävä.

Rooma
Vihreä ovi kuuluu Maltan ritarikunnan päämajaan, joka sijaitsee varakkaiden roomalaisten suosimalla Aventinuksen kukkulalla. Avaimenreikään kurkistelun ohella kannattaa poiketa läheiseen Giardino degli Arancin puistoon, joka on joskus ollut Santa Sabinan luostarin hedelmätarha. Siellä voi levähtää kaikessa rauhassa appelsiinipuiden alla tai ihailla maisemaa yli Rooman.

Rooma


7. VIA MARGUTTA

Espanjalaisten portaiden alla sijaitsevalla helteisellä aukiolla on ahdasta. Väistelemme uhkaavasti heiluvia selfiekeppejä parhaamme mukaan ja pyrimme nopeasti syrjemmälle. Kivenheiton päästä löytyy pelastus varjoisan ja miellyttävän hiljaisen kadun muodossa. Tämä on Via Margutta, josta Luca Barbarossa laulaa yhdessä tunnetuimmista kappaleistaan.

Via Margutta, Rooma
Pittoreski Via Margutta on suora ja tasainen katu, eikä se välttämättä kuulu Rooman näyttävimpiin. Taiteilijakorttelin boheemissa tunnelmassa on silti jotain nautinnollista, ja siellä voi kokea häivähdyksen menneiltä vuosikymmeniltä. Hiljaisuus hämmästyttää ja useimpien vastaantulijoiden rinnalla kipittää koira. Via Marguttan varrelta löytyy taidegallerioita ja pienellä kyltillä merkitty elokuvaohjaaja Federico Fellinin vanha kotitalo. Katu on esillä myös Audrey Hepburnin ja Gregory Peckin tähdittämässä elokuvaklassikossa Loma Roomassa. Useimmat kävelevät Espanjalaisilta portailta Piazza del Popololle vilkasta Via del Corson ostoskatua pitkin, mutta oma valintani on Via Margutta.

Via Margutta, Rooma


8. GIANICOLO

Kuulas talvipäivä tuntuu miltei täydelliseltä. Olemme syöneet maittavan lounaan Trasteveressa ja kiivenneet sieltä Gianicololle eli Janiculumin kukkulalle. Täältä käsin saa ihailla rauhassa maisemaa yli kaupungin ja tuntea koko Rooman olevan jalkojen juuressa. Ellei tammikuinen viileys hiipisi puseroon, tekisi penkille mieli jäädä iltaan saakka. Tänne voisi hyvinkin palata kauniina kesäpäivänä eväiden kera, tosin silloin ei luultavasti olisi yhtä hiljaista.

Maisema Gianicololta
Gianicololle voi kiivetä niin Trasteveren kuin Vatikaaninkin suunnasta. Kukkulalla sijaitsevassa Villa Lantessa toimii Suomen Rooman-instituutti, joka on avoinna yleisölle arkipäivisin klo 9–12.  Upea renessanssihuvila on ollut Suomen valtion omistuksessa vuodesta 1950 lähtien.


9. VATIKAANI

Kapuaminen ahtaassa portaikossa vain jatkuu jatkumistaan. Onneksi talvella on sekä hiljaista että viileää, sillä helle ja ruuhka luultavasti tekisivät näistä Pietarinkirkon kupolin sisällä kiertävistä rappusista painajaisen. Perille kannattaa joka tapauksessa kiivetä, sillä maisema alas kaupunkiin on utuisesta säästä huolimatta lumoava. Tuntuu melkein siltä, kuin koko Rooma kuuluisi meille. Saamme seuraksemme ainoastaan yhden mustiin pukeutuneen nunnan valkoisine huiveineen.

Pietarinkirkko
Vatikaanissa käyminen on mielenkiintoista jo siksi, että se on oma pikkuruinen valtionsa. Pietarinkirkon jättimäiset mittasuhteet ja rakennuksen edustan aukion symmetrisyys lumoavat, vaikkei vaivautuisi edes kirkon sisälle asti. Taiteen ystävät suuntaavat tietenkin myös Vatikaanin museoihin, joiden loputtomilta tuntuvat kokoelmat kuuluvat maailman arvokkaimpiin.

Pietarinkirkko, Vatikaani


10. TESTACCIO

Laajalla aukiolla on hiljaista. Tuuli heiluttaa penkillä istuvan miehen sanomalehteä ja lastenvaunuja työntävä äiti pysähtyy juttelemaan vastaantulijalle. Piazza Testaccion kiireettömyys ja arkipäiväisyys viehättävät vilkkaiden nähtävyyskierrosten jälkeen. Suunnistamme Testaccion uuteen kauppahalliin, jota on kehuttu yhdeksi kaupungin parhaista ostospaikoista. Useimmat kojut on perille saapuessamme jo suljettu, mutta saan sentään ostettua Dess’artin leipomosta aitoja sisilialaisia cannoleita. Pysähdymme ihailemaan kauppahallin lähistöllä kohoavan kerrostalon seinään maalattua valtavaa sutta, Rooman tunnuseläintä.

Piazza Testaccio
Roomassa on harvinaisen paljon kuuluisia nähtävyyksiä, kuten myös vähemmän tunnettuja taideaarteita. Monen mielestä kaikki mielenkiintoinen alkaa silti vasta suurimpien turistikohteiden ulkopuolelle jäävissä kaupunginosissa. Näistä esimerkkeinä voi mainita vaikkapa San Lorenzon tai viime matkamme ohjelmaan mahtuneen Testaccion. Testaccio on vanha työläiskaupunginosa, joka tunnettiin entisaikaan varsinkin teurastamoistaan. Se on edelleen konstailematon osa Roomaa, jossa voi aistia ydinkeskustasta poikkeavaa lämminhenkisyyttä.

Testaccio, Rooma


Piazza Navona
Koko Rooman mahtavuutta on mahdotonta tiivistää kymmeneen kohtaan. Ensikertalaisen kannattaa kiertää myös ainakin Piazza Navona, Pantheon sekä heittää lopuksi kolikko Fontana di Trevin suihkulähteeseen. Myös Castel Sant’Angelon linnoitus komeine näköaloineen on vierailun arvoinen.

Largo di Torre Argentina
Ihmisten lisäksi Roomassa asuu tuhansia ja taas tuhansia kissoja. Jos naukuvat ystävät ovat lähellä sydäntä, kannattaa tutustua historiallisestikin merkittävällä Largo di Torre Argentinalla sijaitsevaan kodittomien kissojen hoitokotiin.

Piazza Barberini, Rooma
Rooman näkee parhaiten kävelemällä, vaikka julkisen liikenteen verkostokin on melko toimiva. Tunnelmalliselle kävelylle voi lähteä myös yöaikaan tai aamuvarhaisella, jolloin kadut eivät ole täynnä ihmisiä. Turisteja on paljon, enkä kaipaa kaupunkiin keskikesän tukahduttavien helteiden aikaan. Parhaat kokemukseni kaupungista olen oikeastaan saanut talvella, jolloin matkailijamäärä on hieman hillitympi ja Rooma näyttäytyy kenties aidoimmillaan. Jos helle ja tungos ahdistavat, voi mieltä lähteä virkistämään johonkin kaupungin puistoista.

Rooma
Pidän italialaista ruokaa maailman parhaana, mutta edes kohtalaisen hyvän ravintolan löytäminen ei silti ole Roomassa itsestäänselvyys. Suosituimpien nähtävyyksien lähistöllä tarjotaan valitettavan usein mitä tahansa nälkäisten matkalaisten kelpuuttamaa. Poikkeuksia tähänkin sääntöön toki on, tai ainakin itse olin erittäin tyytyväinen kivenheiton päässä Trevin suihkulähteestä sijaitsevaan That’s Amoreen. Suosittelen joka tapauksessa tekemään ennen Rooman-matkaa hieman taustatyötä ja valitsemaan ainakin osan ravintoloista etukäteen. Pöytävarauksen tekeminenkin onnistuu useimmiten parilla napinpainalluksella.

Vaikka olenkin vieraillut Roomassa kolmella eri vuosikymmenellä, en voi pitää itseäni kaupungin asiantuntijana. Suosittelen syvällisempää tietoa janoaville Milja Köpsin roomaopas.fi -sivustoa ja Roomassa asuvan Helin Näkymiä vihreältä kukkulalta -blogia.


Tiedon uusista blogipostauksista saat parhaiten tykkäämällä Lähtöportista Facebookissa. Lähtöportti löytyy myös Instagramista ja Twitteristä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

20 Comments

 • Reply Noora | Kerran poistuin kotoa 14.1.2017 at 12:10

  Tää postaus tuli kuin tilauksesta mun akuuttiin Rooma-ikävään. En tosin oo vielä osannut päättää, pahensiko vai lievensikö tää sitä 😉 Colosseum oli eka paikka, minne suunnattiin kun oltiin kaverin kanssa ekaa kertaa Roomassa, se oli se paikka, jonka näkemistä odotin eniten. Ja olihan se huikean upea ja kaikkea, mutta Forum Romanum oli THE paikka, johon rakastuin palavasti. Siinä entisaikojen Rooma oli jotenkin vielä paljon konkreettisempi mulle. Mikä on toisaalta hassua, koska se on paljon enemmän raunioina kuin Colosseum… 😀 Pistän tän postauksen muistiin ja palaan tän pariin kun Rooman reissu lähenee. 1,5 päivää kaupungissa ei ole paljon, mutta jos ajan käyttää tehokkaasti niin kyllä siinäkin taas jotain kivaa ehtii!

  • Reply Mika / Lähtöportti 15.1.2017 at 14:27

   Mahtavaa, kun pääset taas Roomaan! 1,5 päivää on lyhyt aika, mutta sun tehokasta matkailutahtia seuranneena olen varma, että ehdit nähdä ja kokea siinäkin ajassa paljon. Ota vinkit talteen, esimerkiksi Testaccion kauppahalli voisi olla sulle sopiva paikka syödä nopeasti, mutta hyvin (ei nyt ihan Copenhagen Street Food, mutta silti). Mielenkiintoista kuulla, että tykkäsit juuri Forum Romanumista noin paljon. Raunioinahan se on, mutta antoisa kokemus jos malttaa yhtään fiilistellä millaista siellä on joskus ollut.

 • Reply Milla - Pingviinimatkat 14.1.2017 at 12:47

  Ai ai Rooma <3 Osa tarinoistasi iski syvälle niin, että olisin saattanut tuntea tuskallista ikävää, mutta onneksi on lentoliput jo olemassa ja pääsen nauttimaan kaupungin kaduista taas pian 🙂

  • Reply Mika / Lähtöportti 15.1.2017 at 14:34

   Rooma <3 Itse asiassa tämän kirjoittaminen aiheutti yllättävän tuskallista ikävää 😀 Upea juttu, että lentoliput on jo valmiina, nautinnollista matkaa! Ainakin Trastevere taisi herättää muistoja, luen varmasti teidän postaukset tarkkaan ennen seuraavaa omaa Rooman-matkaa.

 • Reply Heli/ Näkymiä vihreältä kukkulalta 15.1.2017 at 17:46

  Voi miten kiva postaus! Ja kiitos blogini maininnasta. Mainitsemasi paikat ovat myös omia ikisuosikkejani, vaikka katsonkin niitä Roomassa asuttujen vuosien jälkeen hieman toisin silmin. Sydän jättää silti edelleen yhden lyönnin väliin joka kerta, kun näen Colosseumin tai Pietarinkirkon, Gianicolon kukkulalla pitää käydä ihan kaikkien vieraiden kanssa ihan joka kerta ja Trastevere on yhä ihana, vaikka siellä olikin rasittavaa asua…Vain koko Rooman upein nähtävyys Pantheon puuttuu listaltasi! Ja jos saa mainostaa, niin blogistani löytyy omat vinkkini, miten välttyä jonottamiselta Colosseumiin ja Vatikaanin museoihin ja vinkkejä hyvistä ravintoloista niin Trasteveresta kuin Testacciostakin. Nähdään Matkamessuilla.

  • Reply Mika / Lähtöportti 16.1.2017 at 22:43

   Kiitos Heli! Todella mielenkiintoista kuulla, miten Roomassa asuva nämä paikat näkee. Ymmärrän, ettei nykypäivän Trastevere varmaan ole mukavin paikka asumiseen, vaikka siellä onkin kiva välillä käydä. Pantheon on hieno, mutta sieltä ei ole toistaiseksi jäänyt ihan yhtä vahvoja muistoja kuin näistä listalle mahtuneista paikoista. Käyn Pantheonissa kyllä seuraavallakin Rooman-matkalla, ilmaistakin kun on.

   Totta kai saa mainostaa, paikallisten vinkit ovat aina erityisen arvokkaita. Varsinkin kokemuksen tuomat ravintolavinkit kiinnostavat, koska näin turistina ei voi yhden käynnin perusteella tehdä yhtä luotettavia arvioita eri paikoista. Messuilla nähdään!

 • Reply Kohteena maailma / Rami 17.1.2017 at 21:48

  Rooma on upea kaupunki ja täytyy rehellisesti tunnustaa, että en ole kertaakaan parilla reissulla Trasteveressä käynyt… Ajattelin ottaa seuraavan kerran hotellin sieltä 🙂

  Tuo Bernini-hotelli on mielestäni upea ja lähistöltä löytyvä ”luukirkko” kuuluu ehdottomasti omaan Top10 -kohteisiin Roomassa. Harmi, kun en juuri nyt sen nimeä muista, mutta on kyllä itsellä jossakin ylhäällä.

  Oli taas kerrottu niin tunnelmallisesti kuin voi Rooman parhaita puolia, ihan kuin olisi ollut itse reissussa 🙂

  P.S. En tiennyt tuota avaimenreikäjuttua. Roomassa on paljon pikkujuttuja, joista ei ole ikinä kuulutkaan, vaikka pitäisi 😀

  • Reply Mika / Lähtöportti 18.1.2017 at 23:22

   Kiitos Rami! Mulla onkin vielä Rooman luukirkko käymättä, se tosiaan löytyy tuon Piazza Barberinin lähistöltä. Meillä oli viime reissulla asunto ihan noilla kulmilla. Yhdessä luukirkossa olen kuitenkin joskus käynyt, se oli Évorassa Portugalissa ja kuvista päätellen roomalaistakin kirkkoa luisevampi.

   Jos ihmettelit miksei siitä avaimenreikämaisemasta ole tässä kuvaa, niin voin kertoa ettei sen valokuvaaminen ole kovin helppoa. Parempi mennä itse katsomaan, mitä sieltä näkyy 🙂 Roomassa on paljon kivoja pikkujuttuja, joista Milja ja Heli tietää vielä enemmän.

 • Reply Travelloverin Annika 18.1.2017 at 13:50

  On muuten juuri noin, että parasta ”italialaista” ruokaa saa usein maan rajojen ulkopuolelta. Pahimmillaan turistinähtävyyksien lähellä sulatetaan pakasteista kovalla hinnalla.

  Näin Colosseumin ensimmäistä kertaa melkein 20 vuotta sivua vanhempana. En jotenkin oikein tajunnut sitä silloin. Olin muutenkin kyllä varmaan aika urpo ja maankiertäjän taipaleeni ihan alussa vasta. Muutaman muun amfiteatterin sen jälkeen nähneenä koko teattereiden idea ja upeus on alkanut vasta selvitä.

  Niin suuri Italia-fani kuin olenkin, en saa oikein otetta Roomasta. Olen kyllä ollut vain kahdesti, mutta ainakaan se ei ole riittänyt. On ehkä liian suuri. Trasteveressa on pikkukaupunkifiilistä. Siellä viihdyn. Ja tietenkin missä tahansa syömässä hulluna jätskiä.

  • Reply Mika / Lähtöportti 18.1.2017 at 23:35

   Muistan joskus kuulleeni, että maailman parasta italialaista ruokaa saa New Yorkista, mikä ei välttämättä ole ihan mahdoton ajatus. Italiassa on tullut niin loistavia ruokakokemuksia kuin pahoja pettymyksiäkin. Eräässä milanolaisessa turistivetoisessa ravintolassa oltiin muuten niin rehellisiä, että ruokalistaan oli merkitty mitkä pizzat sulatetaan pakasteista 😀
   Munkin rakkain Italia on jossain muualla kuin suurimmissa kaupungeissa, joissain missä on pieniä kukkulakaupunkeja, maaseutua tai kenties järviä tai merenrantaa. Mutta omalla kohdalla myös Rooma on sykähdyttänyt, niin paljon hyviä muistoja on jäänyt.

 • Reply Henna / Kulkutautiset 20.1.2017 at 19:37

  Tämä taitaa olla historiallinen hetki, nimittäin postaus blogissasi, johon voin tulla paukuttelemaan henkseleitäni ja kertomaan, että tuolla olen jopa käynyt! 😀 Mukava tunnelma jutussa ja kyllä siitä niin kovin huokuu rakkautesi Italiaa kohtaan. Itselleni Rooma jätti jostain syystä aika laimean fiiliksen. Historialliset kohteet olivat kiinnostavia ja vaikuttavia, Trastevere todella viehättävä, Vatikaani vallan jännittävä ja Rooma kaikin puolin kaunis. En oikein osaa sanoa, mikä meni pieleen. Jostain syystä reissusta jäi sellainen olo, että tämä oli ihan kiva, mutta nyt se on nähty, ei tarvitse tulla takaisin. Aikoinaan epäilin sitä, että paikallisista tuli aika tympeä fiilis, vaikkemme olleet matkalla pahimpaan sesonkiaikaan. Mutta nyt yli kymmenen vuotta jälkeenpäin en oikein osaa sanoa. Italialainen ruoka ei ole oikein vienyt mennessään, kallistun enemmän tuonne Lähi- ja Kauko-Idän ruuan suuntaan.

  Mutta… olen minä sitä tässä miettinyt viime vuosina, että josko tuolle ikuiselle kaupungille antaisi toisen mahdollisuuden… ehkä se kolahtaisikin ihan eri tavalla. Ja kyllähän tästä sinun postauksestasi tuli juuri sellainen fiilis, että on se Rooma oikeastaan aika kiva. Hei jäätelöä joka päivä… todellakin!

  P.S. Kiitti, opin linkkaamastasi Marge Simpson -wikipedia-artikkelista, että Marge on ensimmäinen piirroshahmo, joka on ollut Playboy-lehden kansikuvatyttö 😀 (jouduin googlaamaan ne kuvat…)

  • Reply Mika / Lähtöportti 23.1.2017 at 23:05

   Sulle tuttu kohde, kerrankin! 😀 Vaan sama se on toisinkin päin, eipä sunkaan blogista tule heti mulle tuttuja paikkoja mieleen kotimaan, Kreetan ja Tallinnan lisäksi.
   Ymmärrän, ettei Rooma innosta kaikkia, ja oikeastaan hyvä niin. Siellä kun käy ihmisiä muutenkin ihan riittävästi 🙂 Silti aina yhtä mielenkiintoista pohtia syitä siihen, mistä eri paikkoihin tykästyminen johtuu. Ei Roomalle mikään pakko ole uutta tilaisuutta antaa, enemmän suosittelen ylipäätään Italiaan palaamista. Jäätelöä saa joka kylästä ja sulle mieluisin paikka löytyy luultavasti jostain ihan muualta kuin tuolta suurimmasta kaupungista.
   P.S. Kiitti kun luit tuon linkkaamani Marge-artikkelin noin tarkasti ja valistit noista Playboy-kuvista 😀

   • Reply Henna / Kulkutautiset 28.1.2017 at 15:25

    Usko tai älä, niin Italiaan palaaminen on jopa suunnitteilla! Tuli niin messevä tilaisuus kaveripiirin elämänmuutosten myötä, että taitaa olla lähes pakko tarttua tilaisuuteen! Kerron lisää joskus tässä lähitulevaisuudessa tai laitanpa vaikka viestiä fesessä tms 🙂

 • Reply Anna | Muuttolintu.com 20.1.2017 at 22:22

  Oon samoilla linjoilla siitä, että ihanimpia Italiassa on pienemmät kylät, ja mielellään semmoiset, mitkä ei ole ihan täynnä turisteja. Mutta silti, me kyllä tykättiin myös Roomasta. Siitäkin huolimatta, että tietyissä turistikohteissa ne laumat oli ihan mahdottomat, esim. Fontana di Trevillä. Tässä tuli joka tapauksessa hyviä vinkkejä seuraavaa kertaa varten! Colosseumissa ei ehditty käydä sisällä vielä, se on ehdottomasti listalla ensi kerralla. Trasteverestä me tykättiin ehkä eniten. Hyvää ruokaakaan meillä ei ollut vaikeuksia löytää, mutta oltiinkin reissussa italialaisessa seurassa 🙂 Aah se gelato on kyllä ihanaa. Siellä näkyi myös hassuja jätskimakuja kuten sinihomejuusto, mitä en ole muualla nähnyt 🙂

  • Reply Mika / Lähtöportti 23.1.2017 at 23:20

   Mun mielestä parasta Italiassa on kierrellä maaseudulla ja löytää pieniä kivoja kyliä vähän kuin sattumalta. Niitäkin nimittäin riittää vaikka kuinka paljon. Fontana di Trevi on tosiaan Rooman ruuhkaisimpia paikkoja. Viimeksi käydessä se oli vielä remontissa, mutta porukkaa riitti siltikin. Italialaisessa seurassa löytää luultavasti parhaat ravintolat ja vielä nimenomaan niiden ravintoloiden parhaat annokset. Italialaiset kun ei välttämättä tilaa suoraan listalta, vaan kyselee ja soveltaa. Mutta sinihomejuuston soveltaminen jätskiin, se kuulostaa jo vähän liian epäilyttävältä 🙂

 • Reply Miika ♥ Gia | matkakuume.net 22.1.2017 at 17:02

  Kyllä, kyllä ja kyllä! Rooma on meidän ikuinen suosikki! Sinne voi mennä uudestaan ja uudestaan, ja aina sieltä löytyy uutta.

  Nämä kaikki ovat täysin paikkansa pitäviä vinkkejä. Useimmiten meille riittää kaduilla ja kujilla samoilu ja hyvät ruoka, puistofiilistelyt ja hengailu. Roomaa pitää hengittää oikein syvästi, jotta sen ymmärtää.

  Tuli ikävä, kuten sinullakin. 🙂

  • Reply Mika / Lähtöportti 23.1.2017 at 23:27

   Vaikka haluaisinkin kiertää Italiassa aina uusia paikkoja, kuuluu Rooma niihin harvoihin joihin palaan mielelläni aina uudelleen. Kun kaupungin ”pakolliset nähtävyydet” on kerran kiertänyt, voi keskittyä nauttimaan samoilusta, ruoasta ja fiilistelystä. Mukava kuulla, että Roomaan kaipaavia on muitakin 🙂

 • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA JA ALOEVEERAA 28.1.2017 at 10:45

  Siis ai että alkoiko tehdä mieli matkustaa Roomaan? Siis ai että alkoiko tehdä mieli jäätelö? Kyllä ja kyllä.

  Roomaan ei valitettavasti näin nopeasti pääse enkä saa aitoa gelatoa, mutta jotain jäätelöä on saatava! Mahtava teksti, ihan tuntui sitä lukiessa, että olisin ollut tuo kaksi jäätelömakua tilaava henkilö!

  • Reply Mika / Lähtöportti 29.1.2017 at 12:29

   Kiitos, aivan mahtavaa saada tällaista palautetta! 🙂 Ihan aidon gelaton löytäminen voi olla haastavaa, mutta lohdutuksena voi turvautua vaikka useimmista pääkaupunkiseudun kauppakeskuksista löytyviin Ciao! Caffé -kahviloiden jätskeihin. Ja etköhän sinne Roomaankin vielä joskus pääse, ennemmin tai myöhemmin!

  Leave a Reply