Suomen suurin matkablogiyhteisö

Tosielämän smurffikylä Júzcar

Näin joulun alla tontut kurkkivat ikkunoista ja kaikkialla näkyy punaista. Ajattelin tarjota tähän hieman vaihtelua ja kertoa espanjalaisesta kylästä, jota hallitsevat siniset valkolakkiset hahmot.

Vielä muutama vuosi sitten Júzcar oli kuin mikä tahansa Andalusian vuoristossa uinuva valkoinen kylä eli pueblo blanco. Syrjäisen parinsadan asukkaan taajaman hiljaisuutta häiritsi keskimäärin yksi turisti päivässä. Keväällä 2011 kaikki muuttui, kun Sony Pictures rakensi uuden Smurffit-elokuvansa ympärille näyttävän mainoskampanjan. Elokuvajätin suunnitelmiin kuului maailmanensi-illan järjestäminen tosielämän smurffikylässä. Kaikista maailman paikoista kohteeksi valikoitui Júzcar, kenties pienen kokonsa ja kuvauksellisen sijaintinsa ansiosta. Yhteytenä smurffeihin ovat myös sienet, joita kasvaa seudulla runsaasti.

Smurffikylä Júzcar
Suuren ensi-illan ja erilaisten mainoskuvausten vuoksi kylän kaikki rakennukset maalattiin sinisiksi kirkkoa myöten. Sony Pictures oli luvannut palauttaa valkoisen värin ennalleen, mutta kyläläiset halusivatkin pitää talonsa sinisinä. Asian varmistamiseksi järjestettiin kansanäänestys, jossa sininen voitti valkoisen murskaavin lukemin. Smurffiteema on houkutellut Júzcariin ennennäkemättömiä matkailijavirtoja, jotka ilahduttavat työttömyyden kanssa painiskelleita kyläläisiä. Luonnollisesti myös elokuvan jatko-osan ensi-ilta järjestettiin Júzcarissa. Paikalle saapui muiden julkkisten joukossa muun muassa jalkapallotähti Andrés Iniesta.

Smurffikylä Júzcar
Suunnistamme Júzcariin paluumatkallamme Rondasta. Viimeiset kymmenen kilometriä taitetaan jyrkänteen reunaa seurailevalla pikkutiellä. Iltapäivän aurinko värittää kauniita laaksomaisemia, mutta joudun itse keskittymään pelkästään ajamiseen. Kapea tie on päällysteestä huolimatta melko epätasainen, eikä vastaantulijoille ole juurikaan tilaa. Pari kohtaamista sujuu onneksi ilman kolhuja. Tieosuus tuntuu kestävän ikuisuuden, kunnes viimein edessämme näkyvät Júzcarin siniset talot.

Smurffikylä Júzcar
Saavumme perille neljän maissa iltapäivällä. Äänekäs joukko jonkinlaisia luontoretkeilijöitä sulloutuu juuri bussiinsa, minkä jälkeen kylään laskeutuu lähes täydellinen hiljaisuus. Lapset haluavat hetkeksi leikkipuistoon keinumaan, kunnes lähdemme tutustumaan sinisen kylän katuihin.

Smurffikylä Júzcar
Monia seiniä koristavat smurffiaiheiset maalaukset. Kylästä löytyy myös muutama hahmoja esittävä patsas sekä sienitalojen muotoisia informaatiokoppeja.

Smurffikylä Júzcar
Júzcarissa vallitsee raukea tunnelma, eikä pienen kylän kiertämiseen kulu kovin pitkää aikaa. Vastaamme tulee silmiinpistävän paljon vapaana kulkevia kissoja ja koiria. Yksi hauvoista lähtee ikään kuin oppaaksi mukaamme. Päivän töitään lopettelevan maalarin käyttämän värin varmaan jo arvaattekin.

Smurffikylä Júzcar
Lapset ovat hyvällä tuulella ja kävelevät reippaasti eteenpäin. Ehdimme mielestämme nähdä kaiken oleellisen vajaassa tunnissa, vaikka osa ajasta kuluikin heti alkuun leikkipuistossa. Kylässä olisi ainakin smurffihenkisiä matkamuistoja myyvä kauppa sekä mahdollisesti jotain muutakin aiheeseen liittyvää kaupallista toimintaa, mutta kaikki on käyntimme aikaan suljettu. Se ei kuitenkaan haittaa, sillä meille riittää hyvin sinisten talojen ja seinämaalausten ihmetteleminen.

Smurffikylä Júzcar
Júzcar jää taakse, kun aloitamme matkamme kohti rannikkoa kapeaa vuoristotietä pitkin. Kylän sijainti on niin syrjäinen, ettei sinne eksy sattumalta. Júzcariin kertyy reilun puolen tunnin ajomatka Rondasta ja vajaat kaksi tuntia Málagasta. Tunnen helpotusta, kun heikkokuntoinen tieosuus päättyy ja pääsemme turvallisemmalta tuntuvalle ajoväylälle.

Smurffikylä Júzcar
Júzcar on sinisine taloineen, smurffien kuvineen ja kaduilla vaeltavine koirineen mukava käyntipaikka erityisesti lasten kanssa. Vaikka kylä onkin hauska ja omaperäinen nähtävyys, se on silti niin pieni, etten välttämättä ajaisi varta vasten paikalle kovin kaukaa. Suosittelen lämpimästi Júzcarin yhdistämistä Rondan-retkeen. Mikäli Rondan kaveriksi haluaa enemmän aikuiseen makuun sopivan vierailukohteen, löytyy seudulta myös runsaasti viinitiloja.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Heidi / Seikkailujen helmiä 21.12.2016 at 23:16

  Onpa symppiksen näköinen kylä ja ihanan erilainen! Tuolla on varmaan pikku smurffifanit (ja vähän isommatki ;)) aivan innoissaan. 🙂

  • Reply Mika / Lähtöportti 22.12.2016 at 12:20

   Kiitos kommentista! Júzcar on todella symppis. Lapsia ei tarvinnut erikseen houkutella kävelykierrokselle ja hyvin tuolla aikuisetkin viihtyi 🙂

 • Reply Heli 22.12.2016 at 13:13

  Los Pitufos! Onpa sympaattisen näköinen paikka.

  • Reply Mika / Lähtöportti 22.12.2016 at 13:34

   Los Pitufos tosiaan! Opin paikan päällä tuon espanjankielisen nimen, oli yllätys ettei muistuttanut englannin-/suomenkielistä smurffit-sanaa mitenkään. Kannattaa kävistä Júzcarissa, jos liikkuu tuolla päin!

 • Reply Janni/Lentopelko 23.12.2016 at 11:30

  Oi että miten söpö paikka! Varsinkin tuo eka kuva on aivan ihana. Miten hauska idea oli jättää talot sinisiksi, tuo kyllä ihan erilaista tunnelmaa koko paikkaan. 😀 jos olisin smurffi-fani, ottaisin tän kylän heti kohteeksi!

  • Reply Mika / Lähtöportti 23.12.2016 at 19:05

   Söpö ja erilainen nähtävyys. Jotenkin tuolla tulee hyvälle tuulelle, oli sitten smurffi-fani tai ei. On ollut kyllä hauska idea maalata kylä siniseksi ja myös jättää sellaiseksi 😀

  Leave a Reply