Suomen suurin matkablogiyhteisö

Huiman kaunis Ronda

Yksi Andalusian suosituimmista turistikohteista on Ronda. Jyrkänteen reunalle rakennetun kaupungin vetonaulana ovat dramaattiset maisemat.

Rondaan on vajaan puolentoista tunnin ajomatka majapaikastamme Calahondasta. Käännymme Marbellan ohitettuamme sisämaahan päin johtavalle tielle. Yli neljänkymmenen kilometrin mittainen mutkikas osuus johtaa meitä koko ajan korkeammalle vuoristoon. Rattia saa käännellä vähintäänkin riittävästi, mutta tie on silti sujuvasti ajettava ja kaarteet suhteellisen loivia. Vehreät kukkulat ja havumetsä vaihtuvat jossain vaiheessa kuivempaan seutuun, jota sävyttävät jylhät valkeat kalliot.

Matkalla Rondaan
Tie kaartelee välillä jyrkänteen reunalla, mutta Madeiran teihin verrattuna tämä on lasten leikkiä. Viimein eteemme ilmestyy kukkulallaan ylväästi kohoava Rondan valkea kaupunki. Olen valinnut navigaattoriin valmiiksi parkkipaikan Plaza Duquesa de Parcentin vierestä. Aukio sijaitsee vanhan kaupunginosan laidalla niin, ettei sinne päästäkseen tarvitse kierrellä ahtailla kaduilla. Jätämme auton auringonpaisteeseen ja lähdemme tutustumaan Rondaan.

Ronda
Pieni vanhakaupunki on lokakuisena torstaina hiljainen. Valkeiden talojen reunustamille kujille kaikuu vain kärryjä vetävän hevosen kavioiden kopinaa. Ohitamme pari pientä aukiota ja muutaman kuvauksellisen sisäpihan.

Ronda
Pysähdymme Plaza de Maria Auxiliadoran puiden varjoon ihailemaan laaksomaisemaa. Päivä on lämmin, joten oksia kevyesti heiluttava tuuli tuntuu mukavalta iholla.

Puente Nuevo, Ronda
Rondan maamerkki on Puente Nuevo -niminen silta, joka on lähestulkoon ainoa kulkuväylä vanhankaupungin ja Rondan uudenaikaisen osan välillä. Tällä 1700-luvulla rakennetulla Uudella sillalla on korkeutta noin sata metriä. Pysähdymme ihmettelemään El Tajo -rotkoa, joka jakaa kaupungin kirjaimellisesti kahtia.

Ronda
Kuten monessa muussakin Andalusian kaupungissa, myös täällä kaikuu korviin espanjalaisen musiikin säveliä. Ohitamme taitavan kitaristin, joka ilahtuu lasten lahjoittamista kolikoista.

Ronda
Kierrämme jyrkänteen reunaa seurailevaa kävelytietä pitkin puistoon, josta löytyy suosittu näköalapaikka Mirador de Ronda. Näkymä on kaunis, mutta niin se on miltä tahansa Rondan reunalta nähtynä. Jäämme hetkeksi kuuntelemaan katoksen alla harppua soittavaa naista, kunnes suunnistamme lähimmälle terassille sammuttamaan janoamme.

Ronda
Saavumme Rondan härkätaisteluareenan reunalle. Tämä brutaali perinne ei herätä meissä minkäänlaista mielenkiintoa, vaikka Ronda onkin maan merkittävimpiä härkätaistelukaupunkeja. Perheemme pienin huomaa aukion laidalla odottavat hevoskärryt. Tytär olisi halunnut jo Mijasin kylässä aasin kyytiin, mutta eläimet näyttivät niin surkeilta, ettemme halunneet tukea epäilyttävältä näyttänyttä toimintaa. En ole asiantuntija, mutta Rondan hevonen näyttää omaan silmääni hyvin hoidetulta. 25 euron hinta kolmelta aikuiselta ja kahdelta lapselta ei kuulosta mahdottomalta, joten nousemme kyytiin.

Ronda
Näemme puolisen tuntia kestävän kierroksen aikana vanhankaupungin oleellisimmat osat. Hevosmies puhuu hieman ujosti englantia, mutta kertoo silti lyhyesti ohittamistamme rakennuksista. Meille selviää, että Rondasta löytyy ainakin kymmenkunta erilaista museota. Hevoskärryajelu on mukavaa ajanvietettä ja vie hieman mielikuvitusta käyttämällä menneeseen aikaan. Monet kujat ovat niin kapeita, että kärryt mahtuvat juuri ja juuri kiviseinien väliin. Emme anna kärryajelun turistisuuden tai liikenneruuhkaan pysähtymisen pilata kokemusta.

Ronda
Kävelemme takaisin sillalle, jonne pysähdymme vielä kerran katselemaan maisemia. Huomaamme kauempana pienen Puente Viejon, vanhan sillan, joka ylittää rotkon melko kapeasta kohdasta.

Ronda
Tiedämme ravintolalounaiden vievän tältä porukalta kauan, joten turvaudumme tällä kertaa espanjalaisia voileipiä eli bocadilloja mainostavaan puotiin. Työntekijä täyttää leivät toiveidemme mukaan. Serranon kinkku loppuu kesken, mutta sitä saa nopeasti lisää naapurin lihakaupasta. Katselemme odotellessamme myynnissä olevia paikallisia elintarvikkeita.

Ronda
Syömme eväämme Plaza Duquesa de Parcentin puistossa, jonka laidalla kohoavat niin Santa María la Mayorin kirkko kuin kaupungintalokin.

Ronda
Ronda on pienen kokonsa ansiosta ihanteellinen kohde kiireettömälle retkelle. Kaupungissa käy toki paljon turisteja, mutta tunnelma oli ainakin käyntimme aikana varsin leppoisa. Syvä rotko on näkemisen arvoinen ja kaupunkiin johtava tie tarjoaa erinomaisen johdatuksen Andalusian sisämaan komeisiin maisemiin. Jatkoimme omaa retkeämme vielä Júzcarin vuoristokylään, jonka smurffit ovat nostaneet maailmanmaineeseen. Lue lisää postauksestani Tosielämän smurffikylä Júzcar.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

22 Comments

 • Reply Erja/Andalusian auringossa-ruokamatkablogi 18.12.2016 at 20:28

  Ronda on ihana! Ja mahtavaa, että joku muukin on löytänyt tiensä Júzcariin 🙂

  • Reply Mika / Lähtöportti 19.12.2016 at 23:10

   Rondan suosio oli helppo ymmärtää paikan päällä. Júzcariin ei ihan vahingossa tietään löydä, mutta onneksi kuulin paikasta etukäteen 🙂

 • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta 18.12.2016 at 21:42

  Ja matkakuume nousee… 🙂

 • Reply Noora | Kerran poistuin kotoa 18.12.2016 at 22:08

  En muista koska ja missä törmäsin ekan kerran Rondaan, mutta heti tiesin, että tonne on joskus päästävä! Toi on niin mun näköinen paikka 🙂 Joskus suunnittelin reissua noille kulmille, olisin käynyt ainakin tuolla ja Gibraltarilla. Se on vielä toteutumatta, mutta joskus sitten!

  • Reply Mika / Lähtöportti 19.12.2016 at 23:13

   Joskus varmasti pääset tuonnekin. Rondassa on tosiaan hyvät kaivonkannet, niin ei tule senkään puoleen hukkareissua 😀 Tarkoitus on muuten julkaista Gibraltar-postaus vielä tämän vuoden puolella.

 • Reply Kohteena maailma / Rami 19.12.2016 at 01:20

  Itsellähän tuo Rondan on ollut tähtäimessä sen parikymmentä vuotta ja puolenkymmentä Malagan reissua. Taitaa olla lähimmäksi päässyt sitä tässä jutussa 😀

  Kun golfkenttien perässä on Andaluciaa kiertänyt useita viikkoja, niin kaikki oleelliset paikat on näkemättä. Ronda lukeutuu niihin. Ajattelinkin tässä vakavissani harkita lähiaikoina perheloman viettoa Malagassa, mikä ei olisi vähän aikaa sitten tullut vielä mielenkään. Nyt kun edellisistä käynneistä on sen verran aikaa, niin olisi aika tutustua tähän Espanjan eteläosaan syvällisemmin. Golfkentät on kyllä kartoitettu jo varsin kattavasti.

  P.S. Vai on toi Júzcarin tuolla, sekin täytyy siis samalla reissulla käydä katsomassa.

  • Reply Mika / Lähtöportti 19.12.2016 at 23:21

   Costa del Sol osoittautui mainioksi perhelomakohteeksi, joten jos maltat jättää mailat kotiin, niin näitä nähtävyyksiä olisi kyllä tarjolla 🙂 Välimatkat on mukavasti lapsiystävällisiä, joten hyvin ehtii sekä uimaan että kiertelemään kyliä ja kaupunkeja. Júzcar oli hauska paikka, kannattaa yhdistää nimenomaan samaan päivään Rondan kanssa.

 • Reply Janni / Lentopelko 19.12.2016 at 09:40

  Onpas kauniin näkönen paikka! Erityisesti toi viimenen kuva on upee. Ei kai toi kallio vaan pääse sortumaan ja kaupunki tipahtamaan tonne rotkoon? 😀

  • Reply Mika / Lähtöportti 19.12.2016 at 23:29

   Kaunis paikka, sekä maisemien että valkeiden talojen puolesta. Kallio taitaa olla vankkaa tekoa, hyvin on kaupunki pysynyt pystyssä jo monta sataa vuotta 🙂

 • Reply Elina | Vaihda vapaalle 19.12.2016 at 14:03

  On kyllä upea kaupunki. Olen tästä ennenkin kuullut ja nähnyt kuvia ja heti ollut sitä mieltä, että tuolla pitäisi päästä käymään. Kiva kuulla, että tunnelma oli leppoisa, eikä paikka ollut liian tukkoinen, vaikka onkin suosittu nähtävyys – ja syystä. Mihin aikaan vuodesta olittekaan tuolla?

  • Reply Mika / Lähtöportti 19.12.2016 at 23:37

   Lokakuun lopulla oltiin, mikä vaikutti tosi hyvältä ajalta olla tuolla päin. Ainakin tänä vuonna sää vaihteli lämpimästä jopa helteiseen, mutta vilkkain turistikausi oli jo ohitse. Voisin kuvitella että viihtyisitte, löytyy muun muassa maisemateitä, komeaa luontoa ja mukavia kaupunkeja.

 • Reply Nomadi 19.12.2016 at 15:21

  Voi, Ronda on aivan ihana! Itse kävin siellä tosin elokuussa, mitä en ihan suosittele… lokakuu lienee lämpötilansa puolesta huomattavasti miellyttävämpi 🙂

  • Reply Mika / Lähtöportti 19.12.2016 at 23:44

   Kiitos kommentista! Voin kuvitella elokuun olleen tukala. Eräs kaverinikin kertoi tuskailleensa Andalusian nähtävyyksillä yli 40 asteen helteessä. Lokakuussa oli ainakin tänä vuonna mukavan lämmintä, muttei liian kuumaa.

 • Reply Jenna / With huge passion for life 20.12.2016 at 12:12

  Rondasta olen kuullut paljon ja mielettömän hienolta paikalta vaikuttaa. Täytyy itsekin päästä näkemään se joskus. Sesongin ulkopuolella tuolla on varmasti kivempi käydä.

  • Reply Mika / Lähtöportti 21.12.2016 at 12:03

   Ronda on näkemisen arvoinen. Suosittelen Andalusiaa muutenkin, varsinkin kun teillä on nyt pieni matkalainenkin reissuilla mukana. Helppoa ja turvallista matkustamista sekä yllättävän paljon mielenkiintoista nähtävää suhteellisen pienellä alueella. Kuumuuden ja turistimäärien takia en ainakaan itse lähtisi keskikesällä, meillä oli lokakuussa erinomainen tuuri säiden suhteen.

 • Reply Anna | Muuttolintu.com 20.12.2016 at 22:39

  Siis ihan mielettömät maisemat. Miksi tämä paikka ei ole kuuluisampi! 🙂 Vai olenko ainoa, joka ei ole tästä ennen kuullut. Voin kertoa, että tuonne suuntaan kun joskus lähdetään, niin aivan varmasti haluan pysähtyä täällä. Ja syys-lokakuu olisi varmaan just se paras aika sään ja pahimman turistiryysiksen välttämisen puolesta. Pelkään kyllä usein korkeita vuoristoteitä, mutta ei tuo mitenkään liian kuumottavalta kuulosta. Taas tuli ikävä Espanjaan. Ja kinkkubocadilloja, omnomnom…

  • Reply Mika / Lähtöportti 22.12.2016 at 12:00

   Mun on edelleen vaikea uskoa, että intialaisen riksarallin jälkeen pelkäisit mitään liikenteeseen liittyvää 🙂 Mukava kuulla, jos tästä löytyi uusi käyntipaikka tuleville reissuille. Itse luin Rondasta ensi kertaa muutama vuosi sitten jostain matkailulehdestä. Syys-lokakuu on varmasti keskikesää mukavampi aika käydä tuolla.

 • Reply Henna / Kulkutautiset 21.12.2016 at 20:52

  No Anna ei kyllä ole ainoa, joka tästä ei ole kuullut! 😀 Tai tuo silta näyttää etäisesti tutulta, mutta en vannoa, etten sotke sitä johonkin muuhun ja ainakaan Ronda-nimi ei soita kelloja. Taas sinä, Mika, seikkailet paikoissa, joista minulla ei ole harmainta hajuakaan…

  Upean näköinen on tuo rotko, voi jo korkeanpaikankammoisella vähän kylmätä kurkistella sinne. Hienoon paikkaan ovat ihmiset aikoinaan keksineet kaupunkinsa rakentaa, ja voin vain kuvitella, että noissa maisemissa on vanhassakaupungissakin aivan erityinen tunnelma. Ja hei, espanjalaiset voileivät alkoivat just nyt kuulostaa aika hyviltä! 😀

  • Reply Mika / Lähtöportti 22.12.2016 at 12:17

   Hauskaa, että voidaan lukea toistemme blogeista sellaisista paikoista, jotka on itselle uusia tuttavuuksia! Saattaahan tuolla reunalla vähän korkeanpaikankammoista kylmätäkin. Itselle tämä oli sujuvaa jatkoa edellisenä päivänä kävellylle Caminito del Reyn jyrkännereitille.
   Kaupunkeja rakennettiin muinoin tuollaisille paikoille varmasti siksikin, että niitä olisi helpompi puolustaa vihollisia vastaan. Tuolla tuli hieman mieleen Orvieton kaupunki Italiassa. Sekin sijaitsee osittain pystysuoran kallion reunalla, mutta maisema ei ole aivan yhtä dramaattinen.

   • Reply Henna / Kulkutautiset 28.12.2016 at 13:48

    Nyt sen kräkkäsin! Tämä kuva on Windowsin satojen taustakuvien joukossa, jotka randomisti vaihtuvat lukitusnäytöllä parin päivän välein… http://www.theartsadventurer.com/adventure-teasing-with-windows-screen-shots/ Siinä olen tuon sillan nähnyt, ja siksi nimi ei ollut tuttu. Se välillä harmittaakin, kun ei niitä kaikkia kuvien paikkoja aina tunnista ja monesti kiinnostaisi tietää, mistä on otettu… 🙂

    • Reply Mika / Lähtöportti 29.12.2016 at 21:51

     Mainiota, että mysteeri selvisi! Noita linkin takaa löytyviä kuvia katsoessa tulee vaan mieleen, että olisi sittenkin pitänyt nähdä vaivaa ja hankkiutua itsekin ottamaan kuvia entistä dramaattisemmista kuvakulmista 😀

  Leave a Reply