Täydellinen päivä Málagassa

Omatoiminen päiväretki Málagaan antoi erinomaisen kuvan tästä Espanjan kuudenneksi suurimmasta kaupungista. Ehdimme herkutella simpukoilla ja churroilla, nauttia katujen tunnelmasta sekä ihailla maisemia Alcazaban linnoitukselta. Palasin Málagaan vielä uudelleen jalkapallo-ottelun merkeissä.

Málaga on Aurinkorannikon eli Costa del Solin ylivoimaisesti suurin kaupunki, jonka lentokenttä vastaanottaa päivittäin tuhansia turisteja. Tällä Pablo Picasson ja Antonio Banderasin kotikaupungilla on paljon tarjottavaa monenlaisille matkailijoille.

Mercado Central de Atarazanas
Jätämme auton Camasin parkkihalliin ja lähdemme kävelemään periespanjalaisilta näyttävien kujien labyrinttiin. Suunnistamme aluksi parin korttelin päässä sijaitsevaan kauppahalliin, jonka päätyä koristaa valtava lasimaalaus. Luovimme vilkkaan hallin halki kalojen hajua ja hedelmäkojujen värikkyyttä aistien.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

El Chinitas, Málaga
Saavumme Calle Nuevalle, joka vaikuttaa yhdeltä seudun vilkkaimmista ostoskaduista. Meitä kiinnostaa kuitenkin shoppailua enemmän syöminen, joten alamme etsiä sopivaa lounasravintolaa. Olen selvittänyt etukäteen pari mahdollista vaihtoehtoa, joista valitsemme El Chinitasin. Se löytyykin ilman ongelmia. Ylitämme leveän Calle Marques de Lariosin, jonka ylle ollaan jo lokakuussa asentamassa suuria jouluvaloja.

El Chinitas, Málaga
El Chinitas näyttää mukavan paikalliselta ruokapaikalta, jonka ovella saa katsella rauhassa ruokalistaa ilman innokkaita sisäänheittäjiä. Istahdamme ulkopöytään kapean kävelykadun varrelle. Kuulemme ohikulkevien suomalaisten ihastelevan Málagan ravintolatarjontaa ja miettivän, että kaupunkiin pitäisi tulla joka viikko syömään. Enemmän kuuluu silti espanjan kieltä. Siitä pitää huolen varsinkin naapuripöydän harmaantunut herraseurue. Jalkapallokeskustelu käy niin kiihkeänä, että sylki lentää, ruudullisten kauluspaitojen hihat heiluvat ja tuopilliset olutta katoavat parempiin suihin ennen alkupalojen saapumista. Kenelläkään ei ole kiirettä, sillä tänne on selvästikin tultu nauttimaan. Ravintolan tunnelmassa on mielestäni jotain hyvin espanjalaista, kuten myös sisustuksen kaakeleissa ja katosta roikkuvissa siansorkissa.

Musiikkia Málagan kaduilla
Ajattelemme syödä kevyen lounaan, joten tilaamme aikuisille viiden tapaksen valikoimat. Käytännössä tämä tarkoittaa lopulta varsin täyttävää ja laadultaan erinomaista viiden ruokalajin ateriaa. Omaan merihenkiseen kokonaisuuteeni kuuluu muun muassa simpukoita, rapuja, mustekalarenkaita ja sardiineja. Kun päälle saa vielä sorbettia ja espressoa, on kokonaisuus miltei täydellinen. Kaksi kymppiä on varsin edullinen hinta viidestä ruokalajista, joten voin suositella El Chinitasia muillekin. Kuuntelemme syödessämme katumuusikkoduoa, joka viihdyttää meitä parin espanjalaisen kappaleen verran. Rytmikkäistä lauluista on mukava antaa lantti kiitokseksi.

Giolatto, Málaga
Kierrämme parin kadunkulman ympäri ja saavumme kehuttuun Giolatto-jäätelöbaariin. Tiskillä on sopivasti hälinää, mutta jono etenee nopeasti. Tilaamme jäätelöt kuppeihin ja siirrymme nauttimaan niistä penkille viereisen katedraalin varjoon. Maku ei häviä parhaille italialaisille jäätelöille ja mieleni tekisi hakea uusi annos avellana-pähkinän makuista herkkua.

Málagan katedraali
Kun nopeasti sulanut jäätelö on pyyhitty sormista, voi keskittyä ihailemaan valtavankokoista katedraalia. Lapsetkin pysähtyvät miettimään kirkon ikää ja rakentamiseen vaadittua työmäärää. Sisäänpääsy olisi maksullinen, joten tyydymme katselemaan rakennusta tällä kertaa ulkopuolelta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Alcazaba, Málaga
Saavumme pian Alcazaban linnoituksen juurelle. Aikuisten sisäänpääsy maksaa 2,20 euroa, mikä ei ole paha hinta näin kiinnostavasta nähtävyydestä. Kiipeämme kivettyä reittiä pitkin yhä ylemmäs, kunnes saavumme ensimmäisille näköalapaikoille. Kaupungin satama ja suuri härkätaisteluareena erottuvat hyvin. Alcazaban alueella on viehättäviä sisäpihoja, muotoon leikattuja pensaita, kukkaistutuksia ja pieniä solisevia suihkulähteitä, joiden luona on mukava hengähtää. Maisemat paranevat kiivetessämme aina Alcazaban huipulle saakka. Lapset ovat reippaalla tuulella ja haluaisivat käydä myös viereisellä Gibralfaron linnoituksella. Se sijaitsee selvästi Alcazabaa korkeammalla, emmekä ota sitä tämän päiväretken ohjelmaan.

Alcazaba, Malaga
Málagan Alcazaba muistuttaa Granadan Alhambraa, mutta on huomattavasti pienempi ja vaatimattomampi. Muutamat sisäpihat arabialaisine koristeluineen edustavat Alhambrasta tuttua tyyliä, mutta kaikki on pienemmässä mittakaavassa ja loistokkuutta on vähemmän. Muutamiin huoneisiin on koottu näyttely, jossa esitellään keramiikan valmistamista ja vanhoja ruukunpalasia.

Málaga
Alcazaban tutkiminen on nautinto, kun lapsetkin kiipeilevät mielellään muureilla ja ihmettelevät sisäpihojen muodostamaa sokkeloa. Päivän kohokohta on maisema kaupungin keskustan suuntaan. Jalkojen juureen levittäytyvä Málaga katedraaleineen ja vaaleine taloineen saa aidosti huokailemaan ihastuksesta, kun sen näkee ensimmäistä kertaa. En oikein saa näkymästä tarpeekseni, mutta laskeudumme lopulta alas linnoitukselta. Istumme vielä Alcazaban juurella sijaitsevan roomalaisen amfiteatterin raunioille seurailemaan ympäristössä seikkailevien kissojen touhuja.

Alcazaba, Málaga
Málagan vanhankaupungin kaduilla on miellyttävä tunnelma ja siellä täällä soivat andalusialaisen kitaran kaihoisat sävelet. Tänne olisi mukava jäädä kiertelemään pidemmäksikin aikaa. Nenään tulvii kadun varrella käristyvien kastanjoiden tuoksua. Emme malta vielä palata autolle asti, vaan pysähdymme kapealla sivukujalla huomaamaamme kahvilaan.

Casa Aranda, Málaga
Meille selviää pian, että Casa Aranda on erittäin suosittu málagalaisten kohtaamispaikka. Istumme juuri vapautuneeseen ulkopöytään ja tilaamme samaa kuin muutkin, eli chocolate y churros. Tarjoilijan mukaan kaksi churroa aikuista kohden on sopiva annos. Palvelu on ripeää ja huomaavaista. Kastamme munkkitankoja kaakaomaiseen suklaakastikkeeseen. Tämä tuskin on maailman terveellisin herkku, mutta varsin maistuva ja ehdottoman espanjalainen. Casa Aranda täyttyy pian ääriään myöten ja hyväntuulinen puheensorina kuuluu kauas ympäristöön. Nautimme harvinaisen autenttisesta kahvilakokemuksesta ja poistumme Málagasta suut makeina.

Estadio La Rosaleda
Palaan Málagaan vielä toisenakin päivänä jalkapallon merkeissä. Málagan ja Leganésin pääsarjaottelu pelataan sopivasti matkamme aikaan ja olen ostanut pääsyliput valmiiksi kotijoukkueen nettisivuilta. Tutulta Camasin parkkihallilta on puolentoista kilometrin kävelymatka stadionille, mutta en halua koettaa pysäköintionneani stadionin ruuhkaisessa ympäristössä. Jalkapallostadioniksi varsin romanttisesti nimetty La Rosaleda eli Ruusutarha viettää sopivasti 75-vuotissyntymäpäiviään. Katsojille tarjotaan sen kunniaksi seuran värein koristeltua täytekakkua. Vaikka La Rosaledalla on jo ikää, se näyttää muutama vuosi sitten tehdyn remontin ansiosta uudenaikaiselta. Aivan kentän laidalta nouseva jyrkkä katsomo takaa tiiviin tunnelman.

Málaga-Leganés 4-0
Málaga on La Ligan keskikastin seura, joka venyi muutama vuosi sitten jopa Mestarien liigan puolivälieriin saakka. Nyt hieman alavireisesti alkanut kausi saa piristysruiskeen, kun putoamistaisteluun ennustettu Leganés jää kotijoukkueen jalkoihin. Tasaisesti alkaneen ottelun käännekohta on hieman kyseenalainen rangaistuspotku, jonka ansiosta Málaga pääsee johtoon hieman ennen taukoa. Tämän jälkeen kotiyleisö saa nautiskella ja klassinen Meksikon aalto kiertää ympäri katsomoa useaan otteeseen. Vieressäni istuvat eläkeläisherrat tosin keskittyvät lähinnä suurten maapähkinäpussiensa tyhjentämiseen. Viihdyttävän, mutta lopulta varsin yksipuolisen ottelun päätteeksi kapteeni Ignacio Camacho puskee komeasti loppunumerot 4–0. Nautin pelistä, vaikkei tunnelma lopulta ollutkaan kiihkein mahdollinen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kävelemme takaisin parkkihallille kuivunutta Guadalmedina-jokea seuraten. Málaga jää mieleen miellyttävänä ja eläväisenä kaupunkina, jossa on mukava nauttia leppoisista päivistä. Jari Sillanpää laulaa menevänsä Málagaan etsimään elämän kevättä. Täällä ei murjoteta, vaan sanotaan hola hola. Kyllä Jari tietää!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Jenni / Unelmatrippi 11.12.2016 at 18:52

  Nämä postauksesi tulevat kyllä kuin tilauksesta: meillä on tiedossa reissu Málagaan ihan pian, joten kaikki vinkit tulee ahmittua kiinnostuksella. Tuo linnoitus vaikuttaa ja näyttää hienolta. Tapaksia on jo ikävä, kun edellisestä Espanjan-matkasta on kohta vuosi aikaa. Onneksi pian pääsee herkuttelemaan espanjalaisilla pöperöillä!

  Ps. Blogissani on sulle Blogger recognition award.

  • Reply Mika / Lähtöportti 12.12.2016 at 12:34

   Suuret kiitokset awardista! 🙂

   Mukava kuulla, että näistä postauksista on iloa! Katsotaan mitä ehdin seuraavaksi kirjoittaa, ainakin Gibraltarista ja/tai Rondasta on juttua tulossa vielä ennen vuodenvaihdetta. Tapakset odottaa, nauttikaa Málagasta!

 • Reply Kohteena maailma / Rami 11.12.2016 at 22:09

  Tosi mukava postaus kaupungista, missä olen käynyt kymmenkunta kertaa olematta sieltä. Olen Costa del Solilla pyörinyt golfkenttien perässä useita reissuja, mutta ollaan menty pelin ehdoilla. Malagan härkätaisteluareena muistan nähneeni ylhäältä käsin, mutta kertaakaan en ole edes kaupungissa muistini mukaan syönyt.

  Se on hyvä, että Rosaleda on uudistettu. Oli aika huonossa hapessa kymmenkunta vuotta sitten, kun siellä olin peliä katsomassa. Itse asiassa taittaa viimeisimmästä Malagan reissusta olla aikaa suurin piirtein saman verran, jotta sinne voisi hyvin perheen kanssa lähteä joku kevät tai syksy ja jättää golfmailat kotiin. Malagan lisäksi ainakin Ronda ja Gibraltar on sellaisia paikkoja, minne voisin tehdä huoletta retken. Toki Sevilla, Granada ja Cadiz olisivat kaikki ainakin parin päivän retken kiinnostuskohteita. Costa del Sol on monen aliarvostama kohde, mutta kuvastaa hyvin sitä, että ei ole joko a) käynyt siellä tai b) ei ole Fuengirolan rantakatua pidemmällä käynyt 🙂

  • Reply Mika / Lähtöportti 12.12.2016 at 22:19

   Kiitos Rami! Kaupungissa voi tosiaan käydä olematta siellä. Sellainen olo jäi ainakin Pamplonasta keväällä. Kävin kahdesti pelissä, mutten nähnyt stadionin lisäksi oikeastaan kuin yhden kebab-kioskin. Seuraavalla kerralla haluan nähdä sen kaupunginkin 🙂
   Rondasta ja Gibraltarista tosiaan kirjoitan, kunhan vain ehdin. Molemmat sopii hyvin päiväretkiksi, varsinkin Ronda on aika pieni paikka. Meille oli hyvä ratkaisu olla Granadassa kolme yötä, niin ehti saada kaupungista hyvän käsityksen. Sevilla, Cadiz sekä Cordoba ovat varmaankin sikäli samantyyppisiä, että kannattaa varata ainakin se pari päivää, että ehtii nähdä riittävästi. Sinänsä jännä juttu, että suuresta Málagasta sai näinkin nopeasti tämänkin verran otetta. Toki Picasso-museo, Gibralfaron linnoitus ja paljon muuta jäi näkemättä.

 • Reply Sonja | FIFTYFIFTY 17.12.2016 at 16:49

  Nyt piisaa sulle tunnustuksia, mäkin annoin sulle samaisen Blogger Recognition Awardin. 🙂 https://www.rantapallo.fi/fiftyfifty/2016/12/17/pollamystyneet-terkut-helsingista-ja-blogitunnustuksia/

 • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta 30.12.2016 at 00:52

  Piti oikein vielä tulla lukemaan tää sun Malaga-postaus, huomenna kun sinne ollaan varmaan menossa. Tosin varmaan ihan vain muutamaksi tunniksi, ehkä myöhemmin sitten vielä uudestaan. Luinkin jo neitstä monesta paikasta Arandasta, aika tuuri, että löysitte sen ihan sattumalta!

  • Reply Mika / Lähtöportti 30.12.2016 at 11:54

   Mukavaa loman jatkoa sinne Espanjan auringon alle! Sääkin on kuvista päätelleen ollut ihan mukava.

   Aranda oli todellakin onnekas sattuma. Ei etsitty mitään erityistä, mutta se vaan sattui kohdalle juuri oikeaan aikaan.

  Leave a Reply