Suomen suurin matkablogiyhteisö

Lähtöportti täytti vuoden!

Muistan hyvin marraskuun ensimmäisen päivän 2015, kun Lähtöportti sai virallisesti alkunsa. Painoin nappia, join kupillisen teetä ja jäin odottamaan mitä tapahtuu. Ja tapahtuihan sitä. Nyt on hyvä tehdä pieni katsaus nopeasti kuluneeseen blogivuoteen, ja suunnata samalla katse tulevaan.

Lähtöportti syntyi halusta kertoa tarinoita ja jakaa matkainspiraatiota sekä vinkkejä kaikille reissaamisesta kiinnostuneille. Aloituspäätöstä jarrutti pitkään epäilys siitä, ettei aikani riitä säännölliseen kirjoittamiseen. Vaadittiin myös rohkeutta. Lopulta uteliaisuus kuitenkin voitti, ja julkaisin Lähtöportin ensimmäisen postauksen.

Matkalla jossain
Kulunut vuosi on opettanut, että blogin pitäminen on paljon rankempaa ja aikaa vievämpää kuin osasin kuvitella. Juttujen kirjoittamisen ja kuvankäsittelyn lisäksi bloggaamiseen liittyy monenlaista muuta toimintaa kommentteihin vastaamisesta ja erilaisten projektien suunnittelusta lähtien. Nykypäivän matkablogi on monikanavainen kokonaisuus, johon kuuluvat Lähtöportin osalta myös Facebook-, Instagram- ja Twitter-tilit.

Vaikka matkabloggaaminen onkin vaativaa, se on myös erittäin palkitsevaa työtä, enkä ole hetkeäkään katunut aloituspäätöstäni. Voidaan hyvin puhua työstä, vaikka blogi onkin itselleni toistaiseksi lähinnä harrastus ja tuo palkitsevuus enimmäkseen henkistä laatua. Olen tosin jo näin Lähtöportin alkutaipaleella päässyt tekemään hieman blogiyhteistyötä matkailun parissa toimivien yritysten kanssa. Olen kiinnostunut sellaisista yhteistyötarjouksista, jotka koen itselleni mielekkäiksi ja blogin teemaan sopiviksi. Tällaisessa toiminnassa voittavat kaikki.

Vence, Ranska

Olen saanut ilokseni kokea matkabloggaajien tiiviin yhteisöllisyyden. Tapaamani ihmiset ovat mukavaa porukkaa, joita yhdistää palava innostus matkustamiseen. Yhteistä puhuttavaa on paljon ja tunnen kuuluvani joukkoon, vaikka vierastan jostain syystä edelleen bloggaaja-sanaa. Haluaisin olla tarinankertoja. Mieleeni on jäänyt elämään tanskalaiskirjailija Karen Blixenin lausahdus I am not a novelist, really not even a writer; I am a storyteller.

Moni bloggaaja suhtautuu tekemiseensä hämmästyttävällä intohimolla ja ihailtavalla ammattimaisuudella, mikä inspiroi itseänikin nostamaan rimaa koko ajan korkeammalle. Osallistuisin erilaisiin bloggaajatapahtumiin kernaasti enemmänkin, jos ne vain mahtuisivat paremmin kalenteriin. Onneksi olen jo ehtinyt tavata monta mahtavaa matkabloggaajaa ja näkisin mielelläni myös niitä, joihin olen toistaiseksi tutustunut vain ruudun toiselta puolelta. Tammikuiset Matkamessut ovat varmasti vuoden paras tilaisuus bloggaajien, lukijoiden ja muiden alan toimijoiden keskinäisille kohtaamisille.

Köysirata Gibraltarinvuoren huipulle

Mielessäni on uusia suunnitelmia ja tavoitteita Lähtöportin tulevaisuudelle, mutta jatkan pääpiirteittäin hyväksi havaitsemallani polulla. Lähtöporttiin mahtuu siis jatkossakin idyllisiä pikkukyliä, suurkaupunkeja, patikointikokemuksia luonnon keskellä, vanhoja linnoituksia, lapsiperheille suunnattuja kohteita, hieman herkuttelua ja joskus myös kansainvälisten jalkapallokatsomoiden tunnelmaa. Alkuinnostus ei ole vielä haihtunut minnekään, joten ensimmäisen bloggaajavuoden jälkeen on mukava jatkaa eteenpäin entistä kokeneempana. Haluan jatkossakin jakaa kokemuksiani omalla tyylilläni ja rehellisesti omana itsenäni.

Olen toistaiseksi julkaissut hieman alle 80 postausta. Kerrottavaa olisi ollut paljon enemmänkin, mutta aika on rajallista ja haluan julkaista tekstit laadusta tinkimättä. Teen parhaani, ettei julkaisutiheys pääse laskemaan tulevaisuudessa. Pimeä talvi lienee taas tuotteliaampi kausi, sillä auringon lämmittäessä riittää harvemmin vapaa-aikaa näyttöruudun äärellä kulutettavaksi.

Rauma
Blogin lukijamäärät ovat tasaisessa nousussa. Ensimmäisen vuoden luetuimpien postausten viiden kärki löytyy alta. Onko mieleesi jäänyt joku muu teksti, joka kuuluisi tälle listalle?

1. Tutkimusmatkalla Raumalla
Kotimaa on tunnetusti matkablogien lukijoita kiinnostava aihe. Kun kirjoitukseni elämäni ensimmäisestä Rauman-vierailusta lähti leviämään Satakunnan suunnalla, se ponnahti nopeasti luetuimmaksi jutukseni.

2. Suolaa, suolaa, enemmän suolaa Wieliczkan kaivoksilla
Tunnen pientä ylpeyttä siitä, että postaukseni Wieliczkan suolakaivokselta on noussut aiheeseen liittyvien suomenkielisten Google-hakujen kärkipaikalle. Onnistunut hakukoneoptimointi onkin matkablogien liikenteen kannalta avainasemassa.

3. 10 x Madeira
Pian blogin avaamisen jälkeen julkaistu laaja Madeira-juttu on kerännyt lukijoita tasaisesti ympäri vuoden. Myös muut vastaavat kohdeoppaat ovat luetuimpien postausten joukossa korkealla ja niitä on suunnitteilla jatkossa lisää.

4. Oi Antibes!
Tunnelmoiva kuvaukseni Ranskan Rivieran ehkä viehättävimmästä kaupungista on kerännyt mukavasti lukijoita. Tämäkin juttu löytyy Googlesta korkealta.

5. Minun Italiani – eli 20 alueen metsästys
Olen iloinen, että tämä Italia-aiheinen ja myös hieman henkilökohtainen tekstini on kerännyt niin paljon lukijoita. Suosio selittyy osittain myös sillä, että postaus pääsi mukaan Rantapallon Italia-aiheiseen koosteeseen.

Arco Basso
Ensi vuoden matkasuunnitelmiini kuuluvat näillä näkymin ainakin Suomen Lappi, Madeira ja Italia, joten näiltä osin blogin aihepiiri pysyy pitkälti tutuksi tulleella linjalla. Aion sopivan tilaisuuden tullen julkaista postauksia myös edellisten vuosien matkoistani, joiden kohteita ovat olleet muun muassa Slovenia, Kroatia, Kreikka ja Portugali. Lisäksi saatan sukeltaa vielä kaukaisempiinkin muistoihin, sillä monet kokemukset ovat säilyneet tuoreina muistiinpanoarkistossani.

Lämmin kiitos ja syvä kumarrus kaikille Lähtöportin juttuja lukeneille, kommentoineille ja sosiaalisessa mediassa seuranneille! Kannustava palaute on tuonut hyvän mielen monta kertaa. Pysykää matkassa jatkossakin ja pyytäkää myös kaverit mukaan. Otan mielelläni vastaan kehitysehdotukset, juttutoiveet, ruusut ja risut. Ensimmäinen vuosi oli hyvä alku, ja uskon seuraavasta tulevan vielä parempi!

Previous Post Next Post

36 Comments

 • Reply Maarit Johanna 1.11.2016 at 16:49

  Suuren suuret onnittelut! Omakin blogi täyttää tässä kuussa vuosia ja tuntuu jo niiin pitkältä ajalta 🙂

  • Reply Mika / Lähtöportti 1.11.2016 at 20:37

   Suuren suuret kiitokset! Sulla taitaa olla pari vuotta pidempi kokemus matkablogien maailmasta 🙂

 • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta 1.11.2016 at 17:26

  Onnea blogille ja bloggaaj… Siis tarinankertojalle! 🙂 Sulla on hyvin koottuja, selkeästi kirjoitettuja ja sopivan informatiivisia juttuja, joita on ollut ilo lukea.

 • Reply sarsa / Pohjoistuuli puhaltaa 1.11.2016 at 17:26

  Onnea! Olen ajatellut, että olet tarinoinut jo pidemmän aikaa blogiin. Mä pidän sua ihan kokeneena konkarina blogimaailmassa.

  • Reply Mika / Lähtöportti 1.11.2016 at 20:38

   Kiitos! Mukava kuulla tällainen palaute. Olen toki kirjoitellut jotakin koko ikäni, mutta blogimaailma on vielä näin uutta.

 • Reply marikaw 1.11.2016 at 17:35

  Onnea 1 vuotiaalle blogille ja kirjoittajalle! Niin ne vuodet vaan vierii. 😀

 • Reply salaine 1.11.2016 at 18:09

  Onnea 1-vuotiaalle! Täytyy sanoa, että itsekin luulin sinua vanhemmaksi.

  • Reply Mika / Lähtöportti 1.11.2016 at 20:39

   Kiitos! Aloitin Instagram-tilin ja matkablogien seuraamisen noin kaksi ja puoli vuotta sitten, mutta omalle blogille tuli nyt vasta vuosi täyteen.

 • Reply lena 1.11.2016 at 18:31

  Hyvä Lähtöportti, täällä luetaan ahkerasti laadukkaita juttujasi! 🙂 Paljon onnea!

  • Reply Mika / Lähtöportti 1.11.2016 at 20:40

   Kiitos paljon ja hyvää suomalaisen joulun odotusta jo tässä vaiheessa koko perheelle 🙂

 • Reply Marja 1.11.2016 at 18:50

  Kiitos inspiroivasta blogista! Näistä jutuista tulee vähän liikaakin hyviä matkaideoita:)

 • Reply Terhi / Muru Mou 1.11.2016 at 19:22

  Onnea 1-vuotiaalle! Upea blogi ja mahtavia tarinoita, tulen varmasti lukemaan jatkossakin! 🙂

 • Reply Katja/historiadeviajes 1.11.2016 at 21:03

  Paljon onnea yksi vuotiaalle! Seuraan tarinoita jatkossakin 🙂

 • Reply Annemaria/Samppanjaa muovimukista 1.11.2016 at 21:57

  ONNEA ja kiitos tarinoiden kerronnasta. Blogisi vaikuttaa sen verran ammattimaiselta, että luulin sillä olevan ikää paljon enemmän.

  • Reply Mika / Lähtöportti 2.11.2016 at 15:42

   Kiitos! Ammatillista kokemusta on kertynyt vuosien varrella mainostoimistotöihin, sisällöntuotantoon ja nettisivuihin liittyen, joten se varmasti näkyy jollain lailla blogissakin.

 • Reply Ananas2go / Popot pogoillen 1.11.2016 at 22:27

  Vastako siitä on vuosi? Onnea ja menestystä; hyvin olet näymmä tarinoijan paikkasi vakiinnuttanut, kun kaikki väki äimistelee samaa asiaa.

 • Reply Virpi/ Täynnä tie on tarinoita 1.11.2016 at 23:03

  Paljon onnea 1-vuotiaalle! Niin se on että tämä harrastus vie mennessään! 🙂 Paljon hyviä reissuja tulevaisuuteen jotta meillä riittää luettavaa. 🙂

  • Reply Mika / Lähtöportti 2.11.2016 at 15:49

   Kiitos Virpi! Tämä harrastus todellakin vie mennessään, matkabloggaamista voisi kutsua elämäntavaksi 🙂

 • Reply Pirkko / Meriharakka 1.11.2016 at 23:30

  Onnea!

 • Reply Kohtteena maailma / Rami 2.11.2016 at 00:35

  Onnittelut yksivuotiaalle! Otetaan sen kunniaksi oluet kun seuraavan kerran nähdään 😉

  Kyllä noi sun kymppi x jutut saa matkakuumeen nousemaan joka kerta, vaikka tarinankertojana pääset enemmän oikeuksiin yksittäisissä matkakertomuksissasi.

  • Reply Mika / Lähtöportti 2.11.2016 at 15:52

   Kiitos Rami! Ehdottomasti otetaan! Harmi ettei huominen sopinut mulle, mutta nähdään taas jossain välissä piakkoin.

 • Reply Sonja | FIFTYFIFTY 2.11.2016 at 09:32

  Onnea 1-vuotiaalle! 🙂 Itsekin luulin, että olit kirjoitellut jo kauemmin. Oon tykännyt paljon lukea sun juttuja enkä vähiten sen takia, että sun kuvat on aina niin vimpan päälle mahtavia! Hyviä matkakertomushetkiä! 😉

  • Reply Mika / Lähtöportti 2.11.2016 at 16:01

   Kiitos! Onhan sitä tullut kirjoiteltua vuosien varrella yhtä sun toista, mutta blogimaailma on mulle näin uutta. Tällaiset palautteet antavat paljon intoa uusien postausten kokoamiseen 🙂

 • Reply Johanna @ Out of Office 2.11.2016 at 11:16

  Paljon onnea!

  Tykkään tosi paljon tuosta termistä tarinankertoja. Tarinoitahan me matkabloggaajat kerrotaan ❤

  • Reply Mika / Lähtöportti 2.11.2016 at 16:13

   Kiitos paljon! Tarinoiden kertomistahan tämä on, ja aina parempi jos sinne väliin saa ujutettua muutaman käytännön vinkin lukijoille.

 • Reply Martina 2.11.2016 at 15:05

  Onnea 1-vuotiaalle! Kiva että olet mukana matkabloggaajien… eikun tarinankertojien joukossa! 😀 Pikkubloggaaja kiittää muuten vielä pinnasängystä! Siinä on ollut oikein hyvä nukkua.

  • Reply Mika / Lähtöportti 2.11.2016 at 16:53

   Kiitos! Mukava kuulla, että Pikkubloggaaja tykkää sängystä. Hänen on sitten hyvä katsella matkaunia silloin, kun pääsette Henkan kanssa vapaalle 🙂

 • Reply Milla - Pingviinimatkat 5.11.2016 at 23:26

  Paljon onnea 1-vuotiaalle ja toivotaan samalla paljon vuosia lisää!

 • Leave a Reply