Suomen suurin matkablogiyhteisö

10 x Baskimaa

Baskimaa on Espanjan koillisosasta Ranskan puolelle ulottuva luonteikas alue, joka tarjoaa paljon mielenkiintoista nähtävää. Baskeilla on vahva identiteetti ja oma kummallinen kielensä. Kokosin touko-kesäkuussa tekemämme matkan perusteella hieman käytännön tietoa sekä kymmenen vinkkiä käymisen arvoisista kohteista.

Baskimaahan pääsi ainakin kuluneena kesänä kätevimmin Finnairin suoralla lennolla Biarritziin. Toinen vaihtoehto on lentää vaihdon kautta Bilbaoon. Baskimaan sisällä voi liikkua niin busseilla, junilla kuin vuokra-autollakin. Oman autoilukokemukseni perusteella voin kehua teitä hyväkuntoisiksi, mutta moottoritiemaksuja yllättävän suuriksi.

Baskimaan maisemia
Baskimaan vaihteleva luonto tarjoaa niin vuoria, vehreitä kukkuloita kuin houkuttelevia hiekkarantojakin. Alla on lueteltu lähinnä kaupunkikohteita, mutta Baskimaan-matkaa suunnitellessa kannattaa tutustua myös kansallispuistojen tarjoamiin mahdollisuuksiin. Omalta kohdelistalta jäivät käymättä myös San Juan de Gatztelugatxe ja Oman maalattu metsä.

Baskimaa ei ole aurinkoisinta Espanjaa, sillä merituulet tuovat mukanaan ajoittain runsaitakin sateita. Ilmasto voi silti olla miellyttävä, tai ainakin meillä oli kesäkuun alussa onni nauttia useista helteisistä päivistä. Tuo saattaakin olla parasta aikaa matkustaa Baskimaassa, sillä turistien määrä kasvaa heinä-elokuussa, eivätkä muut vuodenajat ole sään puolesta aivan yhtä luotettavia.

La Olla, Bilbao
Baskimaa tunnetaan erinomaisena kohteena hyvän ruoan ja juoman ystäville. Syömisestä puhuttaessa mainitaan yleensä ensimmäisenä pintxot, jotka muistuttavat muun Espanjan tapaksia. Näitä pieniä suupaloja on tarjolla jokaisella baaritiskillä. Biskajanlahden rannikolla tarjotaan luonnollisesti myös paljon tuoretta kalaa ja muita mereneläviä. Juomapuolen erikoisuus on hapokkaan kupliva txakoli-valkoviini, jota ei valmisteta missään muualla. Toinen paikallisesti tuotettu alkoholijuoma on kuiva siideri.

Jalkapallon ystävänä en voi olla mainitsematta Baskimaan vahvaa edustusta Espanjan La Ligassa. Kuluvalla kaudella pääsarjassa ovat mukana Athletic Club Bilbao, San Sebastiánin ylpeys Real Sociedad, Vitoria-Gasteizin Deportivo Alavés sekä pikkukaupungin yllätysmenestyjä Eibar. Myös pamplonalaisen Osasunan voi laskea henkisesti baskiseuraksi, vaikka sen koti Navarrassa onkin. Otteluissa kannattaa käydä jo tunnelman vuoksi, sillä baskit suhtautuvat lajiin poikkeuksellisen kiihkeästi.

Alla kymmenen käymääni kohdetta, joita kaikkia voin suositella muillekin.


1. SAN SEBASTIÁN

Kuuntelemme katusoittajan säveliä ja katselemme kaukaisuuteen jatkuvaa La Conchan hiekkarantaa. Alkukesän aurinko lämmittää mukavasti ja luo raukeaa tunnelmaa. San Sebastián näytti upealta Monte Igueldon näköalapaikalta käsin, eikä lähempi tutustuminen tuota pettymyksiä. Vanhankaupungin kujat ovat kuvauksellisia, ruoka erinomaista ja tunnelma kuin tehty elämästä nauttimiseen. San Sebastián on todellakin kaupunki minun makuuni.

La Concha, San Sebastián

Vanhankaupungin kujat muodostavat kiinnostavan sokkelon, jossa ei tarvitse olla nälissään. Väitetään, että tämä olisi koko maailman tihein ravintoloiden ja baarien keskittymä. Suosituimmat paikat ovat täyttyneet iloisesta puheensorinasta ja tuoksut houkuttelevat maistamaan jotain. Nälkää on mukava helpottaa aina parin pintxon verran kerrallaan.

Lue lisää: Suurenmoinen San Sebastián

San Sebastián


2. BILBAO

Kiertelen avarissa huoneissa ja katselen rautahäkkeihin aseteltuja tuoleja, rikkinäisiä sänkyjä ja suuria lasipalloja. Joudun myöntämään, että nykytaide menee yli ymmärryksen. Aihe ei varsinaisesti ole lähellä sydäntäni, mutta täytyihän tämä nähdä paikan päällä, nimittäin Bilbaon maailmankuulu Guggenheim-museo.

Guggenheim Bilbao
Baskimaan suurin kaupunki tunnetaan erityisesti Guggenheimin taidemuseosta, mutta on siellä paljon muutakin. Synkästä teollisuuskaupungista on kuoriutunut laadukkaiden ravintoloiden ja inspiroivan taiteen keskus, joka houkuttelee matkailijoita nauttimaan tarjonnastaan. Itseäni Guggenheim sykähdytti erityisesti rakennuksena ja antoihan taidenäyttelykin kieltämättä ajattelemisen aihetta. Vielä enemmän pidin kuitenkin itse kaupungista, sen kävelykaduista ja viihtyisästä jokirannasta. Ensi kerralla varaan aikaa enemmän kuin yhden päivän!

Lue lisää: Bilbao viidessä tunnissa, Voihan Guggenheim!

Bilbao


3. GETARIA

Kirkonkellon ääni muistuttaa ajan kulumisesta ja on aika houkutella lapset pois vedestä. Malkorben hiekkarannalta on lyhyt matka Getarian vanhoille kujille, joiden varsilta löytyy niin ruokaa kuin jäätelöäkin. Idyllisessä kalastajakylässä on kokoonsa nähden runsaasti palveluita, mutta turismin pilaamaksi sitä ei voi haukkua.

Getarian ranta

Pieni Getaria toimi matkamme tukikohtana, josta käsin teimme kahden viikon aikana paljon retkiä ympäristöön. Paikkakunta ei olisi voinut olla meille sopivampi. Saimme nauttia Biskajanlahden merimaisemista, viiniviljelmien värittämistä kukkuloista ja patikkapoluista. Keskustan tunnelmallisten kujien varrelta löytyi sopivasti niin ravintoloita kuin baarejakin ja loivasti syvenevä hiekkaranta oli erityisesti lasten mieleen. Kotiuduimme Getariaan nopeasti ja olisimme viihtyneet siellä kauemminkin.

Lue lisää: Getaria – Baskimaan täydellinen kyläidylli, Muutama kilometri Santiagon tiellä, Txakoli – Baskimaan pirskahteleva maku

Nagusia Kalea, Getaria


4. BIARRITZ

Helteinen rantakatu on täyttynyt ihmisistä ja terasseilla nautitaan kuplivia juomia. Osa väestä on pukeutunut tyylikkäästi, mutta joukkoon mahtuu myös tavallisia shortsituristeja. Biarritz houkuttelee niin hienostuneita fine dining -ravintoloiden ystäviä kuin rentoja surffaajiakin. Viimeksimainitut arvostavat erityisesti La Côté des Basquesin rannan aaltoja. Vaikka Biarritz sijaitseekin Ranskan toisella laidalla, on se silti Rivieran Cannesin ja Nizzan sukulainen. Kasino löytyy rannan tuntumasta ja katukuvaan kuuluu vanhoja palatsimaisia rakennuksia.

Grande Plage, Biarritz
Biarritzista ei yhden päiväretken aikana ehtinyt tulla omaa suosikkiani, mutta en silti osaisi kuvitella matkaa Ranskan puoleiselle Baskimaalle ilman vierailua tässä tunnetussa kaupungissa. Upeat merelliset puitteet tarjoavat paljon mahdollisuuksia ja hieman kauemmin viipymällä tästäkin kaupungista saisi varmasti paljon enemmän irti. Ainakin kuuluisa auringonlasku jäi tällä kertaa näkemättä.

Lue lisää: Kävelyllä Biarritzissa

Rue Mezegran, ostoskatu Biarritzissa


5. VITORIA-GASTEIZ

Ohitamme värikkäitä parvekkeita, vanhoja kiviseiniä ja taidokkaita seinämaalauksia. Joskus tuntuu mukavalta vain vaellella ja katsoa mitä kulman takaa löytyy. Tähän tarkoitukseen perinteistä arkkitehtuuria pursuava Vitoria-Gasteizin keskusta on oiva kohde. Alla näkyvä Plaza de la Virgen Blancan aukio on sopiva lähtöpaikka, josta voi sukeltaa vanhoihin kortteleihin.

Vitoria-Gasteiz
Vaikka Vitoria-Gasteiz on Baskimaan pääkaupunki, ei kovin moni ulkomaalainen ole kuullut siitä mitään. Neljännesmiljoonan asukkaan sisämaakaupungista on ehkä turha etsiä maailmanluokan nähtävyyksiä, mutta sen autenttisuus ja hillitty arkipäiväisyys viehättää. Keskusta on kuin tehty leppoisaa kävelyä varten. Vitoria-Gasteiz jättää muutaman tunnin perusteella itsestään varsin viihtyisän kuvan.

Vitoria-Gasteiz


6. GERNIKA

Nuoren tammen vihreät lehdet heiluvat kevyessä tuulessa. Hiljennyn hetkeksi miettimään tuon takorautaisen aidan ympäröimän puun merkitystä baskien kansalle. Baskit ovat päättäneet tärkeistä asioistaan vuosisatojen ajan Gernikan kaupungissa kasvavan tammen alla. Nyt puun vieressä kohoaa parlamenttirakennus, jonka kulman takaa löytyvät nykyisen tammen edeltäjän jäänteet. Gernikan puu on baskien vapauden symboli. Tuon kiihkeästi toivotun vapauden, jota he eivät koskaan ole ainakaan itsenäisen valtion muodossa saavuttaneet.

Gernika
Pienellä Gernikan sisämaakaupungilla on suuri historiallinen merkitys. Se pommitettiin Espanjan sisällissodan aikaan vuonna 1937 maan tasalle muutamassa tunnissa. Pablo Picasso maalasi pommituksen kauhuista kertovan taulun, joka on yksi kubismin mestarin tunnetuimmista. Kaupungin espanjankielistä nimeä kantavasta Guernicasta on tehty mosaiikkikopio San Juan -kadun päähän. Gernika ei missään tapauksessa ole Baskimaan kaunein kaupunki, mutta siellä käyntiä voi suositella historiasta kiinnostuneille. Gernikassa järjestetään maanantaisin suuret markkinat ja muina viikonpäivinä voi tutustua rauhanmuseo Museo de la Paziin sekä Baskimaan kulttuuria valottavaan Euskal Herria -museoon.

Lue lisää: Gernika, Baskimaan kovia kokenut sydän

Guernica


7. ST. JEAN DE LUZ

Eläkeikää lähestyvä herrasmiestarjoilija hyräilee ranskankielistä laulua ja kantaa herkullisia crêpejä pöytään. Tytär keksi haluta viettää nimipäiväänsä ranskalaisessa kahvilassa, eikä toiveen toteuttaminen ole Baskimaassa ongelma. Vaikka majailemmekin Espanjan puolella, tulee tyylikäs St. Jean de Luzin rantakaupunki vastaan vain reilut kymmenen kilometriä rajanylityksen jälkeen.

St. Jean de Luz
St. Jean de Luzin ranskalaisuus on selvästi aistittavissa. Juustokauppojen ohi kiiruhtavien ihmisten kainaloissa näkyy patonkeja. Kapeiden katujen varsilla on paljon pieniä putiikkeja shoppailun ystäville, mutta ne sulkevat ovensa lounaan ajaksi. Katselemme satamassa keinuvia värikkäitä kalastusaluksia ja suunnistamme kohti pitkää hiekkarantaa. Tihkusade on tällä kertaa karkottanut auringonpalvojat, mutta kauniina kesäpäivinä on varmasti vilkkaampaa. Sympaattisessa St. Jean de Luzissa tulee hyvälle tuulelle ja kaupunkia voisi kuvailla ylpeän Biarritzin rennommaksi ja maanläheisemmäksi pikkusiskoksi.

St. Jean de Luzin satama


8. HONDARRIBIA

Harhailemme hetken Hondarribian uudenaikaisessa keskustassa, kunnes löydämme oikean suunnan. Jyrkkä ylämäki johdattaa meidät Gipuzkoa Plazalle, josta kaupungin vanha osa alkaa. Muurien ympäröimä vanhakaupunki on pieni, mutta erittäin kuvauksellinen. Mukulakivikatuja reunustavat talorivistöt edustavat paikallista arkkitehtuuria parhaimmillaan. Ovet, ikkunanpielet ja parvekkeiden kaiteet on maalattu kirkkain värein. Kukat, katulamput sekä esille nostetut puutynnyrit viimeistelevät pittoreskin kokonaisuuden.

Hondarribia

Hondarribia on Espanjan pohjoisrannikon itäisin kaupunki. Kapean merenlahden vastarannalla, vain parinsadan metrin päässä, näkyy Ranskan puolella sijaitseva Hendaye. Oma vierailumme Hondarribiaan oli melko lyhyt, mutta silti antoisa. Pieni kävelykierros Hondarribian kuvauksellisissa kortteleissa on ehdottomasti paikallaan, jos sattuu liikkumaan tällä seudulla.

Hondarribia


9. ZARAUTZ

Helteinen kävelyretki johdattaa meidät pienen Santa Barbaran kappelin näköalapaikalle. Täällä kelpaa hörpätä vesipullosta, kuunnella lintujen viserrystä ja ihailla maisemaa alhaalla levittäytyvään Zarautzin kaupunkiin. Aurinko saa meren kimmeltämään ja valaisee niin hiekkarannan, vihreänä kumpuilevan maaseudun kuin keskustan punertavat katotkin.

Zarautz
Zarautz sijaitsee aivan edellä mainitun Getarian naapurissa. Sen suositun hiekkarannan väitetään olevan Espanjan puoleisen Baskimaan pisin. Zarautzin aallot houkuttelevat myös surffaajia, joten hiljaisen kaupungin tunnelma vilkastuu huomattavasti kesäaikaan. Zarautz on omien kokemusteni perusteella viihtyisä paikka, jossa ei kuitenkaan ole sen kummempia nähtävyyksiä. Jos haluat rantalomalle Baskimaahan ja kaipaat paikallisten suosimaa pikkukaupunkia, saattaa Zarautz olla harkitsemisen arvoinen vaihtoehto.

Zarautz


10. RANNIKKOTIE PIKKUKAUPUNKEINEEN

Mutkikas tie kiemurtelee rantaviivan mukaisesti korkealla merenpinnan yläpuolella. Olemme juuri ohittaneet mukavalta näyttäneen Lekeition kaupungin ja suuntaamme kohti itää. Saamme ihailla Biskajanlahden aaltoja ja mereen syöksyviä kallioita, kunnes mutkat johdattavat meidät jälleen metsän siimekseen. Maisematie on kokemisen arvoinen, vaikkei meri olekaan jatkuvasti näkyvissä. Paikalliset pyöräilijät ja juoksijat uhmaavat mäkiä hyväkuntoisen näköisinä. He vahvistavat omalta osaltaan mielikuvaa baskikansan sisukkuudesta ja peräänantamattomuudesta.

Baskimaan rannikkoa
Löydämme sopivan näköalapaikan Ondarroan tuntumasta. Pienen kaupungin satama on suojassa suuren aallonmurtajan takana ja taustalla kohoaa vehreitä kukkuloita. Pysähdymme myös Mutrikun satamassa, josta kuva alla. Ohitamme vielä Deban ja Zumaian, kunnes saavumme Getariaan. Myös lyhyt rantatie Getariasta Zarautziin kuuluu seudun kauneimpiin. Houkuttelevia hiekkarantoja näkyy lähes joka kaupungissa. Baskimaa on täynnä hyviä vaihtoehtoja.

Mutriku


Tiedon uusista blogipostauksista saat parhaiten tykkäämällä Lähtöportista Facebookissa. Lähtöportti löytyy myös Instagramista ja Twitteristä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Hanna 2.10.2016 at 20:45

  Täytyy pistää tämä juttu muistiin, sillä Baskimaa olisi kovasti haaveissa. Kävin San Sebastiánissa ja Biarritzissa muutama vuosi sitten ja siitä asti olen halunnut takaisin Baskimaahan. Erityisesti luontokohteet tuolla kiehtoisivat kovasti! 🙂

  • Reply Mika / Lähtöportti 3.10.2016 at 10:55

   Muistankin nuo postauksesi varsinkin Biarritzista 🙂 Baskimaassa on niin paljon nähtävää, että mullakin jäi paljon kokematta. Hyviä luontokohteita riittää ja keskittyisin itsekin mahdollisella seuraavalla reissullani juuri niihin.

 • Reply Riitta 22.6.2017 at 23:47

  Parhaillaan paikan päällä! Takana 4 päivää Bilbaossa, pari San Sebastianissa tai kuten baskimaassa sanotaan, Donostiassa ja vielä loppuloma Biarritzissa. Loman kohokohta on ehdottomasti Bilbao ja sen vuoristo! Kävimme päivän patikoinnilla paikallisen kanssa huikeissa maisemissa.
  Jokainen kohteista omanlaisensa, joten yhteen lomaan saa mainiosti mahtumaan ’kolme erilaista lomaa’.

  • Reply Mika / Lähtöportti 24.6.2017 at 13:31

   Kiitos paljon terveisistä! Baskimaa on yllättävän monipuolinen ja sieltä löytyy paljon niin luonnosta kuin kaupungeistakin. Seuraavalla kerralla haluaisin varata enemmän aikaa Bilbaolle ja nimenomaan noille mahtaville patikointimaastoille!

 • Reply Marja-Liisa 15.11.2017 at 11:34

  Kiitos tästä upeasta kohdeoppaasta. Aiemmin on tullut käytyä autolla San Sebastianissa, viime syksynä Biarrizissa ja maaliskuussa mennään Alicantesta lentäen Bilbaohon viikoksi. Tässä olikin hyviä vinkkejä käyntikohteiksi. Tarkoitus on käyttää julkista liikennettä lähiympäristöön. Toivottavasti se toimii hyvin.

  • Reply Mika / Lähtöportti 15.11.2017 at 19:18

   Kiitos kommentistasi! Baskimaassa kyllä riittää kiinnostavia käyntikohteita, hyvää matkaa! Julkisesta liikenteestä ei ole omakohtaista kokemusta, mutta kuulemani mukaan ainakin bussit kulkevat mukavasti.

  Leave a Reply