Suomen suurin matkablogiyhteisö

Getaria – Baskimaan täydellinen kyläidylli

Tätä blogia lukeneille ei liene yllätys, että pidän idyllisistä eteläeurooppalaisista pikkukylistä. Monta sellaista olen nähnyt pikaisesti, mutta touko-kesäkuun vaihteessa minulla oli onni majailla pari viikkoa Getariassa Espanjan Baskimaan rannikolla. Ja siinä vasta mieluisa kylä olikin.

Päädymme Getariaan oikeastaan sattumalta. Etsimme lomataloa jostain, mistä olisi suhteellisen sujuvat liikenneyhteydet ainakin San Sebastiániin tai Bilbaoon. Getaria sijaitsee sopivasti näiden Baskimaan tunnetuimpien kaupunkien välissä. Paikanpäällä selviää, että se on omaan makuuni täydellinen kotikylä. Pienessä keskustassa on muutama kuja, ravintoloita ja pintxo-baareja, hiekkaranta, kalastussatama sekä pelotakenttä. Lähistölle on rakennettu myös uudenaikaisia rakennuksia, jotka nostavat Getarian asukasluvun lähes kolmeentuhanteen.

Kalastusaluksia Getarian satamassa
Pittoreski Getaria sijaitsee Biskajanlahden rannalla. Totumme seuraamaan kalastajakylän alusten jokapäiväistä matkantekoa ulapalle ja takaisin. Satamassa saalis nostetaan uteliaiden lokkien nokkien edestä talteen. Lähiravintoloiden meren antimet ovat taatusti tuoreita ja kalaa riittää kuljetettavaksi muuallekin.

Viiniviljelmiä Getariassa
Ympäristön kumpuilevat rinteet on valjastettu txakoli-viinin tuotantoon. Getariaa voi pitää tämän Baskimaan hapokkaan valkoviinin sydänalueena. Lähes kolmekymmentä paikallista viinitilaa on saanut Getariako Txakolina -luokituksen. Kävimme tutustumassa pitkät perinteet omaavaan Txomin Etxanizin tilaan, josta olen kirjoittanut postauksen jo aiemmin.

Sunnuntai Nagusia Kalealla
Kylän vilkkain päivä on sunnuntai, jolloin Getarian kujat ja terassit täyttyvät niin baskeista kuin turisteistakin. Erityisesti Nagusia Kalean varrella sijaitsevat pintxo-baarit ovat tupaten täynnä ja hilpeän äänekkäät ihmiset ovat levittäytyneet viinilaseineen ovien ulkopuolelle.

Ravintolan grilli Getariassa
Nälkä yltyy, kun katselemme kalojen kypsymistä ravintoloiden avoimissa grilleissä kujien varsilla.

Pelotaa Getariassa
Ohikulkutien varressa sijaitsevalla aukiolla pelataan sunnuntaisin pelotaa, baskien ikivanhaa kansallispeliä, jolla on merkittävä asema seudun kulttuurissa. Seuraamme muun kansan mukana, kuinka valkoisiin asuihin pukeutuneet pojat lyövät pientä palloa korkeaan kiviseinään paljain käsin. Squashia muistuttavasta lajista on muutamia eri versioita, joista joissakin käytetään myös mailoja.

Getaria
Kylän laadukkaimpana ravintolana pidetään Michelin-tähden saavuttanutta Elkanoa. Ravintola kantaa historiaan jääneen tutkimusmatkailijan nimeä. Getariassa vuonna 1476 syntynyt Juan Sebastián Elkano kipparoi ensimmäisenä ihmisenä purjealuksen maailman ympäri seikkailussa, jonka alkuperäinen johtaja Ferdinand Magellan ei selvinnyt perille hengissä. Getariasta on ponnistanut maailmanmaineeseen myös muotisuunnittelija Cristóbal Balenciaga, jonka museo sijaitsee kivenheiton päässä Elkanon ravintolasta.

Getaria
Ehdimme testaamaan pari paikallista ravintolaa, vaikka syömmekin useimmiten joko retkillä tai talollamme. Sataman lähistöllä sijaitseva Txoko on laadukas ravintola, josta saa taatusti tuoreita meren antimia. Hintataso on kuitenkin melko korkea ja annoskoot pieniä. Kyseessä on yksi kylän parhaista ravintoloista, jonne suosittelen varaamaan kunnolla aikaa ja panostamaan monen ruokalajin illalliseen.

Itxas Etxe, Getaria
Kokeilemme myös arvostelujen toisessa ääripäässä olevaa Itxas Etxeä, joka ei ole saanut kovin mairittelevia kehuja. Sataman laidan ravintola yllättää kuitenkin positiivisesti ja ajaa asiansa lapsiperheen lounaspaikkana. Englanninkielistä palvelua tai turhaa hienostelua on turha odottaa, mutta kolmen ruokalajin ateriaan kuuluvat annokset ovat reilun kokoisia ja hinta-laatusuhde varsin hyvin kohdallaan.

Getaria
Loma Getariassa ei olisi täydellinen ilman iltaa pintxojen parissa. Muun Espanjan tapaksia muistuttavat pintxot ovat useimmiten pieniä leipäpaloja, joiden päältä löytyy puutikulla kiinnitettyjä täytteitä, kuten vaikka kinkkua, juustoa tai mereneläviä. Jätämme lapset isovanhempien hoitoon ja kävelemme kylälle vaimon sekä hänen sisarustensa kanssa. Aurinko valaisee vielä viiniviljelmiä. Ohitamme hautausmaan ja tunnemme mereltä puhaltavan kevyen tuulen.

Getaria
Ehdimme kylän keskustaan puolessa tunnissa. Aloitamme kierroksen herkkukauppa Amona Mariasta, josta saa pientä purtavaa myös paikan päällä syötäväksi. Jopa sardiinit maistuvat hämmentävän hyviltä txakoli-lasillisen kera. Siirrymme varsinaisten pintxojen äärelle Itxaspe-nimisessä baarissa, jossa on aitoa paikallistunnelmaa. Keräämme tarjoilijan antamille lautasille houkuttelevimmat esille asetellut pintxot. Kylän ukot kerääntyvät väittelemään baaritiskille ja meteli nousee viinilasien tyhjentyessä koko ajan korkeammalle tasolle.

Politena, Getaria
Jatkamme loppuillaksi kujan vastakkaisella puolella sijaitsevaan Politenaan, jota uskallan väittää Getarian viihtyisimmäksi pintxopaikaksi. Taso ei ehkä ihan yllä San Sebastiánin menestyneimpien ravintoloiden tasolle, mutta valikoima on runsas ja punaviini edullista. Arki-ilta on melko hiljainen, joten mahdumme kujan varrelle nostetun pöydän ääreen ulkoilmaan. Ihmettelemme ääneen, miksei tällaista ruoka- ja juomakulttuuria saada juurrutettua Suomeenkin. Baarimikko laskee lopuksi ruokailumme hinnan pintxoista jääneiden tikkujen perusteella.

Getarian ranta
Sataman aallonmurtajien vieressä sijaitsee mukavankokoinen uimaranta. Matkan viileinä alkupäivinä on hiljaista, joten saamme heitellä lankomiehen kanssa frisbeetä kaikessa rauhassa. Sää lämpenee muutamassa päivässä hellelukemiin, jolloin hiekalla alkaa olla jo tungosta. Merivesi on kylmää, mutta se ei haittaa lapsia, jotka jaksaisivat pulikoida matalassa rantavedessä vaikka koko päivän.

Dona Doni, Getaria
Tytöt saa viimein pois vedestä jäätelöstä puhumalla. Kiipeämme helteiseltä rannalta varjoisille kujille ja syömme välipalaksi muutaman pintxon. Sitten tulee luvatun jäätelön vuoro.

Dona Doni, Getaria
Kylän parasta jäätelöä saa Dona Donista, jonka herkulliset tuotteet valmistuvat hyväntuulisten työntekijöiden toimesta samoissa tiloissa. Houkuttelevia makuja on tarjolla runsaasti, joten onneksi ehdimme paikalle useampana päivänä.

Kuja Getariassa
Lähes kaikki vanhankaupungin ravintolat sijaitsevat joko Nagusia Kalealla tai satamassa. Kylän muilla kujilla on hiljaista. Vain kirkonkellojen kumina rikkoo hiljaisuuden. Muutama koira makailee varjoissa ja pyykit kuivuvat parvekkeilla. Jostain leijailee nenään paistetun kalan tuoksu ja yksinäinen pulu laskeutuu vanhanaikaisen katulampun päälle. Tällaiseen paikkaan voisi vaikka muuttaa asumaan.

Getaria
Getaria tarjoaa miellyttävät puitteet Baskimaahan tutustumiseen. Kylä on pieni, joten suunnattomasti nähtävää sieltä ei löydy. Omaan makuuni se on silti aivan täydellinen tukikohta ympäristöön tutustumiseen. Autolla ajaa San Sebastiániin noin puolessa tunnissa ja Bilbaoon tunnissa. Moottoritiet ovat hyväkuntoisia, mutta niillä peritään yllättävänkin suuria tiemaksuja. Ilman autoa liikkuville on tarjolla bussiyhteyksiä, jotka toimivat käsittääkseni hyvin.

Getaria
Usein matkoja suunnitellessa löytää valtavan määrän kiinnostavia retkikohteita. Ehdimme tälläkin kertaa kiertää monta kylää ja kaupunkia. Lopulta tuntuu kuitenkin parhaalta varata muutama päivä myös pelkästään Getarialle ja sen lähiympäristölle. Täkäläisessä maisemassa ja tunnelmassa on jotain kutsuvaa, josta ei millään malttaisi päästää irti.

Nagusia Kalea, Getaria
Suosittelen Getariaa vähintäänkin leppoisaksi päiväretkikohteeksi Bilbaosta tai San Sebastiánista käsin. Se voisi myös olla sopiva yhden yön taukopaikka roadtripin varrella. Saimme nauttia kesäkuun alussa rauhallisesta paikallistunnelmasta ilman suuria matkailijamääriä, mutta palveluita oli silti kylän kokoon nähden mukavasti.

Pelotakentällä Getariassa
Ja tosiaan, tarjoaahan Getarian ympäristö myös aivan loistavat puitteet erilaisille patikointiretkille. Niistä lisää seuraavassa postauksessa!


Tiedon uusista blogipostauksista saat parhaiten tykkäämällä Lähtöportista Facebookissa. Lähtöportti löytyy myös Instagramista ja Twitteristä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Elina | Vaihda vapaalle 30.9.2016 at 09:41

  Tälläiset pikkukylät on kyllä niin idyllisiä! Kuulostaa ja näyttää mukavalta paikalta hyvällä sijainnilla. Jännä laji tuo pelota. En ole koskaan kuullutkaan siitä. Ei ilmeisesti ole kovin laajalle levinnyt. Olisi mukava päästä joskus seurailemaan miten sitä oikein pelataan.

  • Reply Mika / Lähtöportti 3.10.2016 at 10:22

   Pelota on baskeille tärkeä laji ja pienimmistäkin kylistä löytyy ainakin yksi pelikenttä. Yksinkertaisimmillaan siinä lyödään pientä palloa paljain käsin seinää vasten niin, ettei vastustaja saisi sitä kiinni. Varsinaista pelotaa ei pelata Baskimaan ulkopuolella, mutta lajin ”jai alai” -nimistä muunnelmaa on pelattu Jenkeissä.

 • Reply Miika ♥ Gia | matkakuume.net 30.9.2016 at 23:11

  Kävin vähän aikaa sitten kuulemassa Baskimaasta ja Bilbaosta, ja täytyy sanoa että erityisesti kaikki luontojutut sekä tuo Michelin-ravintoloiden tiheys alkoi kiinnostamaan. Ei nämä pienet kylätkään varsinaisesti sitä mitenkään etovammaksi tee. 🙂

  Muistankin kun luin tuosta txakoli -viinistä postauksessasi, mutta vieläkään en ole päässyt sitä maistamaan. Pintxot taitaa harmillisesti erityisruokavalion takia jäädäkin kokeilematta, vaikka ne olisi todennäköisesti vain piste i:n päälle.

  Nuo patikkaretket ja samoin pyöräilymaastot kiinnostaisivat kovasti. Toivottavasti pääsee pian käytännössäkin testaamaan!

  • Reply Mika / Lähtöportti 3.10.2016 at 10:29

   Sain kutsun luultavasti samaan Bilbaosta kertoneeseen tilaisuuteen, mutta se ei valitettavasti mahtunut omaan kalenteriin. Toivottavasti pääsette pian tutustumaan Baskimaan luontoon ja ravintoloihin paikan päälle, sillä molemmat on ehdottomasti kokemisen arvoisia. Ihan kaikissa pintxoissa ei muuten ole sitä leipäpalaa, ja voihan sen itse leivän jättää vaikka syömättä, jos muuten näyttää houkuttelevalta 🙂

  Leave a Reply