Suomen suurin matkablogiyhteisö

Lago Maggiore – järvi vuorten sylissä

Pohjois-Italiassa sijaitsevan Lago Maggioren vuoristomaisemat mykistävät kauneudellaan. Seutu tarjoaa myös historiallisia nähtävyyksiä, herkullista ruokaa ja monipuolisia ulkoilma-aktiviteetteja.

Viime postaus käsitteli Stresan ympäristöä, mutta nyt on aika tutustua yhteen Euroopan kauneimmista järvistä laajemmin. Maggioren rannoilla on nimittäin paljon muutakin, kuin ylellinen ja turistien kansoittama Stresa.

Caldé
Järven Lombardiaan kuuluva itäranta on piemontelaista länsipuolta hiljaisempi. Majoitumme Castelveccanan kunnassa sijaitsevaan taloon, josta on lyhyt kävelymatka Caldén kylän rantaan. Paikalliset nähtävyydet on nopeasti kierretty. Muutaman hiljaisen kujan lisäksi löytyy pari ravintolaa, jäätelöbaari, soutuseuran kerhotalo sekä pieni leikkipuisto. Kiipeämme metsäpolkua pitkin Santa Veronican kappelille, josta on kaunis näkymä koko kylän ylitse. Käyn eräänä päivänä myös vieressä kohoavan Rocca di Caldén huipulla. Perillä odottaa sotamuistomerkki ja jälleen uudenlainen maisema.

Lago Maggiore
Teimme parin viikon aikana lomataloltamme runsaasti retkiä ympäristöön. Alle on koottu näillä retkillä nähtyjä paikkoja myötäpäivään järven ympäri kiertävässä järjestyksessä, mutta kaikkea ei ehdi kokea yhdessä päivässä. Pelkkä ajokierros hyväkuntoisia rantateitä pitkin koko järven ympäri vie vajaat neljä tuntia, minkä lisäksi eri kyliin ja nähtävyyksiin tutustumiseen kannattaa varata reilusti aikaa.

Autolautta Lago Maggiorella
Suosittelen kohteiden jakamista eri retkille ja varsinkin erilaisten lauttojen käyttämistä. Autoilijoiden kannattaa hyödyntää erityisesti länsirannan Intran ja itäisen Lavenon välinen yhteys, jonka avulla voi lyhentää monia retkiä huomattavasti. Parikymmenminuuttisen kyydin aikana ehtii nauttia mukavasti niin espressosta kuin järvimaisemastakin. Pohjois-eteläsuunnassa Aronan ja Locarnon välillä kulkee pienempiä lauttoja, jotka pysähtyvät länsirannan tärkeimpien kylien lisäksi muun muassa Villa Taranton sekä kaikkien kolmen Borromeon saaren laitureilla. Ne mahdollistavat elämyksellisen järveen tutustumisen myös autottomille matkailijoille. Lähtöpisteenä voi käyttää esimerkiksi Lavenoa tai Stresaa, joihin on hyvät junayhteydet.

Lago Maggiore
Maggioren ympäristössä on helppo liikkua autoillen. Ruuhkia esiintyy ajoittain, mutta selvisimme toukokuisella matkallamme ilman liikenneongelmia. Maggioren sijainti tarjoaa hyvät mahdollisuudet myös Lugano- ja Como-järville suuntautuville retkille. Tiet ovat kuitenkin enimmäkseen hitaita ja mutkikkaita, joten matkoihin on syytä varata reilusti aikaa.

Laveno-Mombello
Aloitamme järven kiertämisen Castelveccanasta etelään. Kapea maantie mutkittelee vartissa miellyttävään Laveno-Mombelloon. Vaikka kaupunki ei ole suuri, sitä voi pitää eräänlaisena itärannan keskuksena. Lavenosta pääsee junalla Milanoon parhaimmillaan reilussa tunnissa ja lautta kuljettaa järven vastarannalle Intraan. Lavenosta löytyy kylämäistä tunnelmaa sekä muutama hyvä ravintola. Ruoan suhteen ei yleensäkään tarvitse pettyä – ollaanhan Italiassa! Kalaa on tarjolla runsaasti ja paikalliset ovat ylpeitä erityisesti järviseudun omista juustoista, leikkeleistä ja hunajasta.

Sasso del Ferro
Aivan Lavenon keskustasta pääsee köysirataa pitkin noin kilometrin korkuiselle Sasso del Ferrolle. Köysiradan vaunut ovat hieman maalipurkkeja muistuttavia avokoreja, joihin mahtuu seisomaan kaksi aikuista kerrallaan. Kyytiin nousemista voi suositella myös korkeanpaikankammoisille, sillä huikea järvimaisema palkitsee pienen jännityksen ruhtinaallisesti.

Lago Maggiore Sasso del Ferrolta nähtynä
Kaukana alhaalla siintävät niin Borromeon saaret, Stresa kuin Verbaniakin. Maisemasta nauttivat varmasti myös riippuliitäjät, joita näkee Sasso del Ferrolla usein. Vaikkei rohkeus riittäisikään taivaalla liitelyyn, tarjoaa Lago Maggioren ympäristö paljon muitakin liikuntamahdollisuuksia. Patikka- ja pyöräilyreittejä on runsaasti ja itse järvi sopii monenlaiseen vesiurheiluun.

Santa Caterina del Sasso
Hieman Lavenon eteläpuolella sijaitseva Santa Caterina del Sasson luostari roikkuu dramaattisen jyrkänteen reunalla, parikymmentä metriä rantaan lyövien aaltojen yläpuolella. Osumme harmiksemme paikalle sateisena päivänä, joten maisemat eivät ole parhaimmillaan.

Santa Caterina del Sasso
Pienen mutta kauniin pyhäkön historia ulottuu 1100-luvun loppupuolelle, jolloin rajusta myrskystä pelastunut kauppamies Alberto Besozzi päätti käyttää rikkautensa hengellisiin tarkoituksiin. Pyhän Alberton palsamoitu ruumis on edelleen nähtävillä lasivitriinissä luostarikirkon takaosassa.

Rocca di Angera
Tie Lavenosta etelään kaartaa maaseudun tasangoille ja järvi katoaa välillä näkyvistä. Seuraava mainittava nähtävyys on komea Angeran linnoitus, jonka jykevä hahmo näkyy kauas ympäristöön. Borromeon mahtisuvun omistaman linnan tornista kelpaa tähystellä maisemia eri suuntiin. Kapean järven vastarannalla häämöttää Aronan kaupunki ja lähistöllä näkyy viiniviljelmiä.

Rocca di Angera
Sisätiloihin on koottu laaja lelumuseo, joka kiinnostaa niin lapsia kuin aikuisiakin. Kokoelman pääosassa ovat nuket, mutta saleista löytyy myös vanhoja autoja ja muita leikkikaluja.

Lago Maggiore
Järven eteläpää kapenee Ticino-joeksi Sesto Calenden kaupungin kohdalla. Ylitämme sillan, jota pitkin pääsemme Maggioren läntiselle rannalle. Emme malta pysähtyä Aronassa, jossa on kuulemma ihan kiva vanhakaupunki sekä erään Borromeon suvun mahtimiehen jättiläismäinen patsas. Aronan jälkeen tie kääntyy aivan rantaviivan tuntumaan. Ohitamme pieniä kyliä ja katselemme aalloilla eteneviä purjeveneitä.

Pallanza
Ohitamme edellisestä postauksesta tutun Stresan seudun ja kierrämme pienen lahden ympäri. Alue on liikenteestä päätellen järven vilkkainta. Pysähdymme huilaamaan Pallanzan kylään, jonka rantabulevardi näyttää viihtyisältä. Istahdamme jäätelöbaariin ja nautimme mukavasti lämmittävästä auringosta.

Lago Maggiore
Verbanian kaupungissa on hieman ruuhkaa, mutta ympäristö muuttuu koko ajan kauniimmaksi ja hiljaisemmaksi ajaessamme kohti pohjoista. Tie seurailee uskollisesti järven rantaa ja vehreät vuoristomaisemat hivelevät silmiä.

Cannobio
Hieman ennen Sveitsin rajaa saavutaan viehättävään Cannobion kaupunkiin. Paikallinen rantapromenadi on yksi järven tyylikkäimmistä. Sen varrella on runsaasti kahvila- ja ravintolavaihtoehtoja, joten pienehkö Cannobio sopii mainiosti järvenkiertäjän taukopaikaksi. Tänne voisi tarpeen tullen jäädä myös yön yli.

Cannobio
Kaupungin satojen vuosien taakse ulottuvaa historiaa voi aistia kapeilla ja tunnelmallisilla kujilla, joita peittävät ikiaikaiset mukulakivet. Osumme paikalle hiljaisella hetkellä, jolloin liikkeellä ei ole paljoa ihmisiä.

Kalastajia Cannobiossa
Rannalla paikalliset kalastajaukot nojailevat paksuun kiviaitaan ja odottavat tyynesti mahdollista saalistaan. Mikäs siinä onkaan odotellessa, sillä komeaan maisemaan tuskin kovin helposti kyllästyy.

Lago Maggiore
Maggiore-järven pohjoisosa kuuluu Sveitsiin. Rajan ylittäminen on sujuvaa, eivätkä useimmat paikalliset noudata edes tullin kohdalla olevia stop-merkkejä. Lähes toisiinsa kiinni kasvaneet Locarnon ja Asconan sveitsiläiskaupungit kiinnostaisivat, mutta joudumme ohittamaan ne turhan kiireisesti. Käännymme pian takaisin itärannalle. Ihailemme maisemia ja ajamme muutaman hiljaisen kylän sekä tunnelin halki takaisin Italiaan. Ohitamme vielä ennen Castelveccanaan saapumistamme Luinon sekä Porto Valtravaglian. Viimeksi mainitussa on miellyttävä puiden varjostama rantakatu.

Caldé
Antoisien nähtävyyskierrosten jälkeen tuntuu mukavalta vetäytyä lepäämään lähikylän rauhaan. Caldéssa on täysin hiljaista, kunnes muutamat paikalliset kerääntyvät nauttimaan ravintolasta haettuja lasillisia ulos ilta-aurinkoon. Pieni Madonna-patsas vartioi satamassa keinuvia veneitä. Tilaan jäätelöbaarista kupillisen vastustamatonta italialaista jäätelöä ja istahdan katsomaan auringon painumista vastarannan vuorten taa. Täällä on hyvä olla.


Tiedon uusista blogipostauksista saat parhaiten tykkäämällä Lähtöportista Facebookissa. Lähtöportti löytyy myös Instagramista ja Twitteristä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply miija 14.9.2016 at 12:42

  Hienoja kuvia ja upeita maisemia! Vaikuttaa kyllä aika täydelliseltä reissukohteelta. Italia on itselleni vielä tuntematon, mutta sinne olisi tarkoitus tehdä parin vuoden sisään vähän pitempi reissu, jolloin pääsisi tutustumaan useampaan paikkaan yhdellä kertaa. 🙂

  • Reply Mika / Lähtöportti 15.9.2016 at 11:05

   Kiitos kommentista! Italia on tosi monipuolinen matkailumaa, joten kannattaa varata aikaa ja tutustua useampaan eri alueeseen. Näillä pohjoisen järvillä tuntee olevansa aika lailla Keski-Euroopassa, kun taas esimerkiksi Toscanassa tai Roomassa on ihan eri meno, Napolista tai Sisiliasta nyt puhumattakaan 🙂

 • Reply IKILOMALLA 1.11.2016 at 09:32

  Uskon 100%, että tuolla on hyvä olla. Vaikuttaa ihanan rennolta lomailulta ja nuo maisemat ovat sanoinkuvaamattoman kauniit! Ai että kun tykkään vuoristosta! ?

  Näköjään todella näppärää kulkea autolla paikasta toiseen, ja paljon ehtii yhdessäkään päivässä näkemään. Lago Maggiore näyttää paikalta, jonne mielelläni matkustaisin jonain kesänä lomailemaan.

  Kuvailit noita italialaisia herkkuja ja jäätelöä niin makoisasti, että herahti ihan vesi kielelle. ?

  Titta

  • Reply Mika / Lähtöportti 1.11.2016 at 20:06

   Lago Maggiore on hieno järvi, vuoristomaisemat ovat upeita, mutta jäljellä on silti myös hiljaisia rantakyliä. Monet kehuvat (syystäkin) Garda- ja Como-järviä, mutta Maggiore on vähintään yhtä kaunis paikka viettää lomaa ja näistä Pohjois-Italian järvistä oma suosikkini. Autolla liikkuminen on näppärää ja kannattaa tosiaan hyödyntää myös mahdollisuus oikaista järven yli autolautalla.
   Mitä olisikaan päivä Italiassa ilman jäätelöä 🙂

 • Reply Henna /suurin onni 4.11.2016 at 18:23

  Aika tiukkaa tahtia olette pitäneet! 🙂 Samoin meillä on tapana reissuilla, ei sitä jotenkin malta olla paikoillaan, kun on niin paljon tehtävää ja nähtävää! Tämä järvi-Italia kiinnostaa. Maisemat ovat kuvien perusteella niin kauniita, epäilemättä todellisuudessa vieläkin upeampia, ja nuo pikkukylät vallan viehättävän näköisiä. Itse asiassa meillä on kesän reissu (johon toivottavasti on mahdollisuus) vielä auki, tämä seutu voisi olla yhtenä vaihtoehtona. Suositteletko esim. viikon reissulle yhtä tukikohtaa, josta käsin seutua haravoidaan, vai olisiko parempi vaihtaa maisemaa tavaroiden kera ja hyppiä hotellista toiseen?

  • Reply Mika / Lähtöportti 6.11.2016 at 12:42

   Tuon matkan aikana tuli istuttua ehkä liikaakin autossa ja ajeltua edestakaisin vuori- ja järvimaisemissa. Kiinnostavia paikkoja tuntui vaan olevan tosi paljon, mutta matkoihin kului mutkikkailla teillä aikaa. Me ei oikein tykätä siirrellä tavaroita paikasta toiseen, joten on suosittu yhtä tukikohtaa ja tehty retkiä sieltä käsin.

   Teille voisin suositella vaikka kahden majapaikan taktiikkaa. Comosta käsin voisi tutustua Como-järveen ja ehkä myös kauniiseen Lugano-järveen. Como itsessään on ihan kiva kaupunki ja sieltä retkimahdollisuuksina mm. elegantti Bellagio, Villa Carlottan puutarha sekä Sveitsin puolella Lugano ja kenties Minireissumiestä kiinnostava pienosmallimaailma Swissminiatur Melidessä.

   Lago Maggiorella voi harkita majapaikaksi esimerkiksi Stresaa tai hiljaisempaa Lavenoa. Ainakin Borromeon saarilla kannattaa käydä ja nousta ihailemaan maisemia joko Mottaronelle tai Sasso del Ferrolle. Vaihtoehtoja riittää. Jos päädytte tuolle seudulle lähtemään, niin kannattaa tehdä valintoja eikä yrittää ahmia kaikkea kerralla 🙂

 • Reply Miika ♥ Gia | matkakuume.net 5.11.2016 at 00:24

  Onpas teillä tosissaan ollut reipas tahti päällä! Tietysti on kiva jos ehtii nähdä paljon, huomaan aina matkoilla sortuvani tähän – joskin viime Pariisin matka nyt syksyllä oli sen suhteen erilainen.

  En ole Maggiorella ollut, mutta Comolla kylläkin. Siellä tiet tosissaan ovat kiemuraiset ja lyhyisiinkin matkoihin saattaa mennä pitkä aika. Sikäli siis mukava jos on paikka jos on liikkuminen ainakin jouhevampaa. Comolla liikkuminen sujui ihan mukavasti kyllä järviristeilyllä, aurinkoisena päivänä viinilasillinen kädessä. 🙂 Haluaisin tuonne takaisin, Italia kun on sellainen ikisuosikki, joten tännekin voisi hyvin harkita menevänsä Comon sijan tai lisäksi!

  • Reply Mika / Lähtöportti 6.11.2016 at 12:50

   Tuolla matkalla tuli kierrettyä ehkä liikaakin eri paikoissa, varsinkin kun lapset oli silloin niin pieniä. Maggioren lisäksi käytiin pari kertaa Como-järvelläkin, kun meidän alkuperäinen vuokratalo olisi ollut siellä. Matkasuunnitelmaa jouduttiin muuttamaan kesken kaiken, mutta kaikista alkuperäisistä retkiajatuksista ei silti maltettu millään luopua. Jos noille järville joskus palaamme, niin sitten otetaan rennommin. Risteily viinilasin kera kuulostaa täydelliseltä!
   PS. Tuon teidän Pariisin matkan kuvia katsellessa ei voi edelleenkään tulla kuin hyvälle tuulelle 🙂

 • Reply Laura 6.11.2016 at 19:17

  ”Kyytiin nousemista voi suositella myös korkeanpaikankammoisille, sillä huikea järvimaisema palkitsee pienen jännityksen ruhtinaallisesti.” HERRANJUMALA! En todellakaan nouse tuollaiseen koppaan henkeni uhalla! 😀 Huh huh.
  Mun piti oikein kartasta tsekata, että missä tuo Maggiore on, mutta sehän siis tosiaan sijaitsee Como-järven vieressä. Ihan tuttuja maisemia muutaman kesän takaa. Tuonne kelpaisi lähteä uudelleen. Vaikka jäätelöä syömään. 🙂

  • Reply Mika / Lähtöportti 7.11.2016 at 10:18

   Sasso del Ferrolle pääsee tarvittaessa myös kävellen, vaikka kiivettävää toki on jonkin verran 🙂
   Maggiore tuntuu olevan yllättävän tuntematon järvi Gardaan tai Comoon verrattuna, enkä oikein ymmärrä miksi. Se on vähintään yhtä kaunis, Comoa suurempi, eikä sijaintikaan ole sen syrjäisempi.
   Italiassa päivä ilman jäätelöä on hukkaan heitetty päivä ?

 • Reply Jonna 2.12.2017 at 15:34

  Hei!

  Löysin vasta blogisi, joten en ole kerennyt lukea kaikkia matkakertomuksiasi. Kävin reilu vuosi sitten poikani kanssa muutamassa päivässä läpi Venetsiaa ja junalla/bussilla liikkuen Veneton aluetta, pari yötä ehdittiin olla Gardajärven pikkukaupungeissakin. Gardan alue oli ihana, mutta haluaisin tutustua myös Maggioren maisemiin. Kysyisin, onko sinulla antaa arviota, miten paljon lautta maksaisi patikkamatkailijoille Sveitsin puolelle järveä? Mistä löytäisin lauttafirman sivuja?

 • Leave a Reply