Suomen suurin matkablogiyhteisö

Elegantti Stresa ja Mottaronen maisemat

Italian toiseksi suurimman järven Lago Maggioren tunnetuin rantakaupunki on tyylikäs Stresa. Sen edustalla sijaitsevat komeat Borromeon saaret ja taustalla kohoaa vaikuttava Mottaronen huippu. Seudulta löytyy myös runsaasti ylellisiä huviloita ja puutarhoja.

Vuokrasimme toukokuussa 2013 talon Maggiore-järven rauhalliselta itärannalta. Lomaa olisi voinut viettää ehkä hieman rennomminkin, mutta kulutimme lopulta hyvinkin ahkerasti Maggiore-, Lugano- ja Como-järvien ympäristöä halkovia mutkikkaita maanteitä. Vuorten ja järvien sävyttämällä alueella riittää nimittäin runsaasti nähtävää moneen makuun. Aloitetaan Stresan ympäristöön tehtyjen retkien kokemuksista.

Lago Maggiore Stresasta nähtynä
Stresan rantakadulla leijailee porvariston hillitty charmi. Eläkeläisrouvat ovat laittautuneet iltapäiväkävelylle ja maleksivat luksushotellien rivistön ohitse. Huolellisesti hoidettujen kukkapenkkien yllä kohoaa palmuja, eikä järvimaisemissa ole valittamista. Täällä kuuluu näyttää hyvältä. Kartan ostaminen turistitoimistosta osoittautuu tuskallisen hitaaksi, kun työvuorossa oleva herra keskittyy hymyilemään koko valkaistun hammasrivistönsä leveydeltä Pradaan ja Gucciin kevyesti verhoutuneelle naiskaksikolle.

Grand Hotel Des Iles Borromees
Stresa on Italian pohjoisosassa sijaitsevan Maggiore-järven ykköskohde, jonne eurooppalaiset aristokraatit ovat vetäytyneet lomailemaan jo useiden vuosisatojen ajan. Vierailijoiden joukkoon on mahtunut monenlaisia julkkiksia Charlie Chaplinista Ernest Hemingwayhin. Amerikkalaiskirjailija viihtyi Grand Hotel des Iles Borroméesin ylellisyydessä ja sijoitti Jäähyväiset aseille -teoksensa kohtauksia ”varsin loisteliaaksi” kuvaamaansa hotelliin. Klassikkokirja on poikkeuksellisen vaikuttavaa luettavaa, vaikkei tavallisten sotaromaanien ystävä olisikaan. Kaupungin hulppein sviitti on sittemmin nimetty Hemingwayn mukaan. Yli kahdestasadasta neliöstä sekä valtavasta terassista saa pulittaa kolmisentuhatta euroa yöltä, mutta tulijoita kuulemma riittää jonoksi asti. Turismi onkin ollut Stresan pääelinkeino jo noin sata vuotta, siitä lähtien kun rautatie alkoi tuoda myös tavallista kansaa Maggiore-järven Piemonten-puoleisille rannoille.

Isola Bella Stresasta nähtynä
Viihdymme rantakadulla niin hyvin, ettemme ehdi tutustua kaupungin kujiin lainkaan. Borromeon saaria tai ainakaan Isola Bellaa emme voi kuitenkaan jättää väliin. Upporikas milanolainen Borromeon suku on jättänyt lähtemättömän jälkensä seudun historiaan. Järven kuuluisimpina nähtävyyksinä pidetään Borromeon kolmea saarta, jotka ovat vielä vuosisatojen jälkeenkin suvun omistuksessa. Vierailemme lähinnä Stresaa sijaitsevalla Isola Bellalla, joka on kolmikon suosituin. Suuri barokkipalatsi ja monitasoinen puutarha kattavat lähes koko saaren. Jos palatsin 15 euron pääsymaksua ei raaski maksaa, rajoittuu tutkittava alue lähinnä pariin ravintolaan ja värikkäiden rihkamakojujen rivistöön.

Isola Bella
Palatsin taideaarteilla kyllästettyjen salien kautta pääsee alakerran mielikuvitukselliseen luolastoon, joka on rakennuksen persoonallisin osa. Pikkukivien peittämät koristeelliset seinät, lattiat ja katot kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa. Viileiden luolahuoneiden jälkeen voi nauttia puutarhan vehreydestä sekä seurailla valkoisten riikinkukkojen marssia kukkaistutusten välissä. Kukkaloisto ei harmittavasti ole vielä toukokuussa parhaimmillaan.

Isola Pescatori
Kalastajien mukaan nimetty Isola Pescatori on Borromeon saarista maanläheisin ja siellä on myös vakituisia asukkaita. Kylämäinen saari houkuttelisi kovasti, mutta kaikkialle ei vaan voi kerralla ehtiä. Saarikolmikon kolmannelta jäseneltä, Isola Madrelta löytyisi palatsi komeine puutarhoineen. Ensi kertaa varten on lohdullista tietää, että kaikille saarille pääsee sujuvasti lautalla niin Stresasta kuin useasta muustakin rantakaupungista. Lautat tuovat miellyttävää vaihtelua autoiluretkiin. Tuntuu hyvältä vetää keuhkot täyteen tuoksuvaa järvi-ilmaa, aistia tuuli ja tuntea olevansa matkalla jonnekin. Näen mielessäni Hemingwayn kirjan päähenkilön soutamassa aalloilla.

Villa Pallavicino
Lautalta voi ihailla rantojen huviloita ja puutarhoja. Niistä kuuluisin on skottiupseeri Neil McEacharnin perustama Villa Taranto, jolla on oma lauttapysäkkinsä. Itse vierailemme parin kilometrin päässä Stresasta sijaitsevan Villa Pallavicinon mailla. Runsaslukuisten kasvien ja kukkaistutusten lisäksi voi katsella myös pienimuotoisen eläintarhan asukkaita.

Villa Pallavicino
Muutama häkkeihin suljettu eläin ei herätä suurta mielenkiintoa, mutta lapset ovat riemuissaan alueesta, jonka sisällä saa silitellä kilttejä eläimiä. Aasien, lampaiden, laamojen ja kilien parissa kuluu hyvä tovi. Huvilan mailla kävely käy kuntoilusta, sillä korkeuseroja riittää. Itse villa on suljettu yleisöltä, mutta puutarhassa saa silti kulumaan useamman tunnin. Paikalle pääsee halutessaan minijunalla Stresan satamasta.

Mottaronen maisemia
Monen muun Maggioren rantakaupungin tapaan Stresa sijaitsee järven ja vuoren välissä. Kaupungista lähtee köysirata kohti lähes puolessatoista kilometrissä odottavaa Mottaronen huippua. Toinen vaihtoehto ylös pääsemiseksi on motoristien suosima mutkikas tie. Valitsemme sen, koska meillä on joka tapauksessa auto käytössämme. Huipulle päästäkseen joutuu maksamaan muutaman euron tietullin. Ilma viilenee samalla, kun neulansilmämutkat johdattelevat meitä havumetsän halki kohti huippua. Matkan varrelle jää Alppipuutarha, jossa sijaitsee myös köysiradan välipysäkki. Mikäli olet aina halunnut käydä sateenvarjomuseossa, niin täältä löytyisi myös sellainen.

Mottarone
Perillä täytyy jo kaivaa pitkähihaista esiin. Maisemat vajaan puolentoista kilometrin korkeudesta ovat henkeäsalpaavia. Alhaalla levittäytyy Po-joen laakso sekä seitsemän erikokoista järveä: Maggiore, Orta, Mergozzo, Varese, Comabbio, Monate ja Biandronno. Taustalla kohoavat lumihuippuiset Alpit. Mottaronen huipulle on rakennettu jonkin verran erilaisia viihdykkeitä vuoristoratamaisesta kelkkaradasta lähtien. Jälkeenpäin hieman harmittaa, että se jäi kokeilematta.

Mottarone
Alppitaloa muistuttavan Miramonti-hotellin ravintolasta saa Italian vuoristoseudun tyypillisiä ruokia, kuten polentaa ja makkaroita. Tämä on osa saapasmaan monimuotoisuutta, sillä nyt ollaan kaikin tavoin kaukana Napolinlahdelta tai Toscanan kukkuloilta. Palaamme vielä tuhdin aterian jälkeen ihailemaan maisemaa. Erotamme itärannalta monta tutuksi tullutta maamerkkiä. Lago Maggiore on upea. Kerron seuraavassa postauksessa järviseudun aarteista lisää.

Lago Maggiore Mottaronelta nähtynä


Tiedon uusista blogipostauksista saat parhaiten tykkäämällä Lähtöportista Facebookissa. Lähtöportti löytyy myös Instagramista ja Twitteristä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

13 Comments

 • Reply Laura 10.9.2016 at 17:49

  Voi kiitos tästä. Ja oi että, nyt tulvii mieleen muistoja Como-järven lomalta vuosia sitten. Lauttamatkailu on tosi näppärää ja jotenkin hämmentävää, kun joka puolella on todella henkeäsalpaavia maisemia! Kyllä siinä sateenvarjomuseot jäisivät itselläkin vähemmälle…

  • Reply Mika / Lähtöportti 10.9.2016 at 21:02

   Meilläkin oli tälle matkalle talo varattuna alunperin Como-järveltä, mutta kohtalo puuttui peliin ja päädyttiin lopulta Maggioren rannalle. Maisemien puolesta kaikki tuon seudun järvet ja niiden ympäristöt on komeita. Ensi kerralla voisin käyttää lauttoja vieläkin enemmän.

 • Reply Heli/ Näkymiä vihreältä kukkulalta 11.9.2016 at 18:36

  Olipa nostalgiapläjäys: asuin Maggiore-järven toisella puolella Angerassa nelisen vuotta ja nuo maisemat tulivat tutuiksi. Mottaronella en tainnut kyllä koskaan kesällä käydä. Pitäiskin käydä tuon ajan kuvia läpi, löytyykö mitään julkaisukelpoista. Tai katsotaan nyt ensin aarteita sinä olet Maggioren rannoilta löytänyt 😉

  • Reply Mika / Lähtöportti 12.9.2016 at 11:44

   Neljässä vuodessa on maisemat tulleet jo varmasti tutuiksi! Rocca di Angerassa käytiin, mutta muuten Angera jäi läpiajopaikkakunnaksi. Mielelläni lukisin kokemuksistasi noilta Lago Maggioren vuosilta 🙂

 • Reply Henna /suurin onni 12.9.2016 at 12:10

  Voi, onpa kaunista! Italia on jäänyt itselleni ihan vieraaksi lukuunottamatta lyhyttä Rooman piipahdusta. Tuo järviseutu kiinnostaa kyllä todella paljon (ja mikseivät myös muutkin paikat, ihan valtavan monipuolinen maa tuntuu olevan kyseessä). Tekisipä mieli ottaa joskus auto alle ja lähteä oikein ajan kanssa kiertämään Eurooppaa. Tämäkin seutu tuntuu olevan kuin tehty sellaiseen rauhalliseen kuljeksintaan.

  • Reply Mika / Lähtöportti 14.9.2016 at 10:59

   Tuolla Pohjois-Italian järvialueilla riittää paljon nähtävää ja on ihan makuasia mitä järvistä pitää hienoimpana. Seutu sopii rauhalliseen kuljeksintaan, kunhan ei yritä nähdä liikaa ja varaa riittävästi aikaa. Maisemiltaan tämä on yksi Italian hienoimmista osista, mutta tunnelman puolesta maan sydän on jossain etelämpänä.

 • Reply Annika | Travellover 12.9.2016 at 14:52

  Maggioren rannalla olen joskus viettänyt viikon, mutta Sveitsin puolella. Oltiin niin lähellä rajaa, että syömässä ja kaupassa tuli aika usein käytyä Italian puolella. Kierreltiin järveä enemmän siis pohjoispuolella, mutta maisemat tuttuja – ja ah, miten kauniita!

  • Reply Mika / Lähtöportti 14.9.2016 at 11:03

   Meillä jäi tuo järven Sveitsiin kuuluva osa harmittavan vähälle huomiolle. Kahdesti ajettiin pohjoisrannan kautta, mutta ensimmäisellä kerralla oli liian kiire ja toisella satoi kaatamalla. Maisemat on kyllä kauniita joka puolella järveä.

 • Reply Kati 19.1.2018 at 18:13

  Meillä on ensi kesäksi parin viikon loma Pohjois-Italiaan varattuna, mutta majoituspaikka vielä kovasti suunnitteilla. Ensin ajateltiin Gardalle, sitten löytyi Comolta kiva asunto ja nyt mietitään kuitenkin Maggioren seutua, joka oli aluksi ihan poissuljettu vaihtoehto. Mitä suosittelisitte? Suunnitelmissa tällä lapsiperheellä lähinnä rentoa oloa ja kauniita maisemia, jotain pientä seikkailua esim juurikin köysiradalla vuorelle. Päiväreissu Veronaan oli alunperin ajatuksissa mutta Maggiorelta sinne tulee jo matkaa…lasten kanssa autoillessa eritoten :/ Parin viikon jakaminen kahteen eri kohteeseen kävi mielessä myös, mutta kannattaako vaivan?

  • Reply Mika / Lähtöportti 22.1.2018 at 10:36

   Kiitos hyvästä, mutta vaikeasta kysymyksestä! 🙂 Noilla kaikilla järvillä on upeita maisemia ja varmasti houkuttelee nähdä paljon kerralla, mutta jos haluaa viettää rennon loman, niin on pakko tehdä valintoja.

   Meille selvisi ennen matkaa, ettei Comolta varattuun lomataloon päässytkään ja korvaava talo löytyikin Maggiorelta. Koska Comolle oli ehditty tehdä suunnitelmia, niin tuli ajeltua muutaman kerran järvien välillä edestakaisin. Tiet on sen verran mutkikkaita, että aikaa kului yllättävän paljon. Tiedän myös oikein hyvin millaista autoilu lasten kanssa on 😀 Koska yritettiin nähdä molemmilla järvillä aika paljon, jäi lopulta sellainen fiilis että kahden viikon loman olisi voinut viettää rennomminkin.

   Jos haluaa nähdä kunnolla kaksi järveä, voi olla hyvä idea jakaa matka kahteen eri majoitukseen. Kaikki nuo järvet ovat kauniita ja muistuttavat jonkin verran toisiaan, on ihan makuasia minkä niistä valitsee suosikikseen. Järven valinta ei voi mennä pahasti pieleen, koska tarjolla on vain hyviä vaihtoehtoja. Meidänkin kohdalla valinta Comon ja Maggioren välillä perustui lopulta sopivaan majoitukseen.

   Köysiradoilla voi nousta Maggioren eri puolilla Mottaronelle ja Sasso del Ferrolle sekä Gardalla Monte Baldolle. Comon kaupungista lähtee mäkijuna ylös Brunateen. Jos satutte tekemään retken Luganon suunnalle Sveitsin puolelle, niin lapsia saattaisi kiinnostaa mini-Sveitsi http://www.swissminiatur.ch 🙂

  • Reply Anna 3.2.2018 at 06:30

   Hei Kati! Suosittelen ehdottomasti Lago di Gardaa ja sieltä Pohjois-Gardan helmeä eli Malcesinea. Malcesine on upein paikka, jossa olen perheineni lomaillut ja olemme kierrelleet Italiaa jo 20 vuotta. Kun löysimme Malcesinen kuutisen vuotta sitten, ovat muut kohteet jääneet vähemmälle, sillä sinne täytyy ainakin kerran vuodessa päästä! Malcesine on vanha Pohjois-Gardajärven hallintopaikka, sieltä löytyy upea jo 900-luvulla rakennettu Scaligeron linna, hallitsijoiden palatsi, upeat satamat, rannat ja loistavat ravintolat. Maisemat Malcesinessa ovat kuin suoraan paratiisista. Gardajärvi on kapeimmillaan ja vuoret korkeimmillaan juuri Malcesinen kohdalla. Upea järvi kimmeltää korkeiden vuorten noustessa taustalla. Järvi on kuuluisa erilaisista tuulistaan, purjehduskilpailuistaan ja täällä upeiden maisemien äärellä on kuvattu jopa Bond-leffaa, kun luonto on tarjonnut uskomattomat lavasteet. Järvilaivoilla pääsee kulkemaan viereisiin Gardajärven kyliin ja Malcesinea suoraan vastapäätä olevassa Limonen kylässä kannattaa ehdottomasta vierailla järvilautan kyydissä. Tiistaiset Limonen markkinat ja niihin yhdistetty lounas kannattaa todellakin kokea. Sitruunanviljelystä elantonsa saaneesta Limone’sta (suom. sitruuna) löytyy myös esim. sitruunamuseo. Malcesinesta kulkee pyörivä maisemahissi suoraan yli 2 km:n korkeuteen Monte Baldon huipulle, jossa voi nauttia lounaan ennen paluutaan merenpinnan tasolle. Gardaland – Italian suurin huvipuisto ja myös vesipuisto – on Gardajärven eteläosassa ja sinne pääsee bussilla kätevästi suoraan Malcesinesta. Malcesinesta pääsee bussilla suoraan myös Veronaan. Veronan oopperaa suosittelemme myös, sielläkin on tullut vierailtua jo yli 15 kertaa. Kerrassaan upea elämys! Eikä kannata unohtaa Scaligeron linnassa kaksi kertaa viikossa järjestettäviä konsertteja. Joka torstai Malcesinen oma oopperalaulaja Ida Maria Turri vieraineen järjestää linnassa aina loppuunmyydyn konsertin. Joka torstain konsertti on erilainen ja vierailevat tähdet, jotka ovat esim. Veronan oopperan lavoilta tunnettuja tähtiä, vaihtuvat viikottain. Malcesinesta löytyy paljon muitakin tapahtumia kaiken ikäisille. Kaiken kaikkiaan Malcesine on täydellinen paratiisi, jollaista ei toista löydy! Kuuluisa saksalaiskirjailija Goethe’kin, joka vietti pitkiä aikoja Malcesinessa, totesi, että paikka on suoraan paratiisista. 🙂

   • Reply Kati 22.3.2018 at 22:06

    Kiitos Anna vastauksestasi!!
    Malcesine oli itseasiassa ensimmäisenä suunnitelimissamme mutta Comolta sattui löytymään mieluinen majoitus. Se kuitenkin meni nyt pieleen joten uusi majoituspaikka jälleen etsinnässä… Airbnb:n kautta olemme siis ajatelleet vuokrata. Ja toinen majoitusvaihtoehto olisi agriturismo muutamaksi yöksi.
    Veronan oopperaan onkin myös tarkoitus mennä! Aida sattuu juuri silloin olemaan esityksessä ?

  • Reply Mika / Lähtöportti 3.2.2018 at 11:41

   Minullakin on hyviä muistoja Malcesinesta. Vietin siellä viikon kauan sitten vuonna 1993 ja olisi kieltämättä korkea aika palata takaisin, mutta kun pelkästään Italiassakin on niin paljon kiinnostavia paikkoja näkemättä, niin se on toistaiseksi jäänyt. Mukava kylä ehdottomasti ja maisema järven yli vuorille on pysynyt kirkkaana mielessä vielä neljännesvuosisadan jälkeenkin 🙂

  Leave a Reply