Suomen suurin matkablogiyhteisö

Siena – hullun hevoskilpailun kaupunki

Tänään on taas se päivä, kun toscanalaisessa Sienan kaupungissa keskitytään yhteen maailman vanhimmista hevoskilpailuista. Il Paliossa selviää, missä kaupunginosassa juhlitaan tänä iltana. Kolme vierailuani Sienaan eivät ole osuneet Il Palion aikaan, mutta perinteet ovat vahvasti aistittavissa ympäri vuoden.

Il Palio juostaan kaksi kertaa vuodessa, 2. heinäkuuta ja 16. elokuuta. Kaupungin seitsemästätoista kaupunginosasta eli contradasta kymmenen osallistuu kerrallaan kilpailuun, joka käydään Sienan simpukanmuotoisella keskusaukiolla Piazza del Campolla. Raju taisto kestää vain puolisentoista minuuttia. Kaikki keinot ovat sallittuja, kun keskiaikaisiin asuihin pukeutuneet ratsastajat taistelevat oman korttelinsa kunniasta.

Contrada del Drago
Vain voitto merkitsee, ja se merkitseekin todella paljon. Palion asemaa sienalaisten elämässä on vaikea käsittää, mutta kilpailu on heille henki ja elämä. Paliosta puhutaan ja siihen valmistaudutaan vuoden ympäri. Kuhunkin Palioon liittyvät juhlallisuudet jatkuvat monta päivää ja niihin sisältyy niin uskonnollisia tapahtumia, näyttäviä kulkueita kuin kaupunginosien juhlaillallisia kujille levitettyjen pitkien pöytien ääressä. Sienassa on järjestetty hevoskilpailuja ainakin 1200-luvulta lähtien, mutta nykymuotoiset voittajatilastot ulottuvat ”vain” 1600-luvulle saakka. Voittojen määrän lisäksi seurataan erityisen tarkasti myös sitä, minkä contradan voitosta on kulunut pisin aika. Kolmelta kaupunginosalta puuttuu vielä voitto tällä vuosituhannella.

Contrada della Torre
Kuulin hevoskilpailusta ensi kertaa käydessäni Sienassa vuonna 1989. Mieleen jäivät erityisesti kaikkialla liehuneet contradojen värikkäät liput. Kilpailu alkoi kiinnostaa entistä enemmän, kun näin joskus kymmenisen vuotta sitten erinomaisen Kunnian miehet (The Last Victory) -dokumentin. Siinä seurataan Civetta-nimisen contradan kärsimystä, kun Palion voittoa ei ole tullut vuosikausiin. Koskettavan dokumentin traileri löytyy alta.

Koska en ole kokenut Paliota paikan päällä, voin kertoa Sienasta vain tavallisen turistin näkökulmasta. Kävin Sienassa viimeksi viisi vuotta sitten. Kaunis Siena kuuluu italialaisten suosikkikaupunkieni joukkoon ja olen hieman harmissani, että kaikki vierailuni ovat olleet pelkkiä päiväretkiä. Kaukaisiin haaveisiini tosin kuuluu kielikurssi Italiassa, ja juuri Sienasta löytyisi sopivimmalta kuulostava koulu.

Siena
Viimeisimmällä Sienan-vierailullamme saavuimme paikalle autolla. Rautatieaseman parkkihalli osoittautui helpoksi ja edulliseksi vaihtoehdoksi, vaikka sieltä onkin matkaa historialliseen keskustaan. Alkumatkaa helpottavat pitkät liukuportaat, joiden jälkeen kaupungin paikoin dramaattistenkin korkeuserojen rasitukset unohtuvat ympäristöä ihaillessa.

Siena
Sienan katuja tallatessa ei voi olla huomaamatta contradojen lippuja, joita katselemalla pysyy hyvin perillä siitä, millä alueella ollaan. Rautatieasemalta Piazza del Campolle taivallettaessa ohitetaan esimerkiksi Istricen (piikkisika) ja Dragon (lohikäärme) alueet. Liput tuovat mukavasti lisäväriä keskiaikaisiin kortteleihin, joiden tunnelmassa on jotain kiehtovaa.

Ikkuna Sienassa
Vanhat kivitalot nojaavat toisiinsa ja varjoisat kujat huokuvat historiaa. Pulut lennähtelevät sivummalle ja jostain leijailee houkuttelevaa ruoan tuoksua. Sienassa voi nähdä myös Roomasta tuttuja susipatsaita. Niiden taustalla on legenda, jonka mukaan kaupungin perusti Senius, Rooman perustajan Remuksen poika.

siena_06
Sienan Duomo eli tuomiokirkko kuuluu Italian merkittävimpiin uskonnollisiin nähtävyyksiin. Mustavalkoisen rakennuksen sisältä löytyy muun muassa Michelangelon ja Donatellon taideteoksia. Merkittävin Palion perinteisiin kuuluvista kulkueista lähtee Duomolta ja kiertää kapeiden katujen halki lopulta Piazza del Campolle saakka.

Piazza del Campo
Piazza del Campo on kaupungin ympärivuotinen keskipiste. Sinne voi saapua monesta muustakin suunnasta, mutta mielestäni vaikuttavin reitti kulkee Vicolo di San Pietron holvikaarien alitse. Sieltä tullessa Piazza del Campon voi nähdä mielessään suurena stadionina myös silloin, kun aukiolla ei tapahdu mitään. Aukio on mielestäni Italian kaunein, ja se on piazzojen luvatussa maassa paljon sanottu. Kenties myös hevoskilpailun kiehtovalla historialla on oma vaikutuksensa mielipiteeseeni.

Torre del Mangia ja Fonte Gaia
Suuren aukion kaltevuus ja sitä ympäröivät vanhat rakennukset muodostavat kiistattoman komean, mutta hankalasti kuviin mahtuvan kokonaisuuden. Aukiota hallitsee 88 metriä korkea Mangia-torni, jonka huipulle voi nousta ihailemaan ympäristöä. Piazza del Campon vastakkaisella reunalla solisee Fonte Gaia -niminen suihkulähde.

Siena
Kunnon italialaisena kaupunkina myös Sienassa voi syödä erinomaisen hyvin. Hinta-laatusuhde ei ole missään tapauksessa parhaimmillaan Piazza del Campolla, vaikka houkutus istahtaa aukion laidalle onkin suuri. Makeaksi matkamuistoksi voi ostaa panforte-nimisen kakun. Tämä yllättävän maistuva paikallinen herkku sisältää muun muassa hedelmiä, pähkinöitä ja hunajaa.

Piazza del Campo
Tänä iltana täpötäydellä Piazza del Campolla siis jännitetään elokuun Paliota. Miten käy Civettan (pöllö), joka on juhlinut jo kahdesti dokumenttielokuvan valmistumisen jälkeen? Pääseekö Aquila (kotka) eroon kiusallisesta nonnan tittelistä, jota se kantaa pisimpään voitoitta jääneenä contradana? Vai uusiiko Lupa (naarassusi) heinäkuisen voittonsa, jota voi tunnelmoida tältä videolta?

Viimevuotisia Palio-tunnelmia paikan päältä kannattaa lukea Tasty Travellissimo -blogista.


Tiedon uusista blogipostauksista saat parhaiten tykkäämällä Lähtöportista Facebookissa. Lähtöportti löytyy myös Instagramista ja Twitteristä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Martina 16.8.2016 at 15:54

  Upea postaus aiheesta, joka on sydäntäni lähellä. Täälläkin jännitetään tänä iltana Paliota, tällä kertaa tosin kotisohvalla vauva sylissä. Se ei ole ihan sama kuin paikan päällä, mutta kelpaa kuitenkin. 🙂 Tuo dokkari minun on ihan pakko katsoa mahdollisimman pian. Kiitos vinkistä!

  Kiitos myös linkityksestä. Taidanpa tehdä vastalinkityksen omaan postaukseeni. 🙂

  • Reply Mika / Lähtöportti 17.8.2016 at 12:35

   Niinhän siinä kävi, että Lupa voitti taas. On siis tainnut olla vauhdikas yö viime kesän hotellinne kulmilla 😀 Pakko myöntää, että Palio on omaakin sydäntäni lähellä. Tuollainen vuosisatoja jatkunut koko kaupungin pysäyttävä kilpailu on ihan mieletön perinne. Iso kiitos vastalinkityksestä! 🙂

 • Reply Kohteena maailma / Rami 16.8.2016 at 22:21

  Siena on upea kaupunki, on uudelleen ohjelmassa varmasti pian. Majoituimme viimeksi vajaan puolen tunnin päässä viiniviljelmien keskellä, juuri sellaisessa paikassa kuin Toscanan loman kuvittelimme olevan.

  Mutta mitä tulee itse Palioon, on Top5 listalla tapahtumia, mitkä aion kyllä käydä paikan päällä katsomassa. Saattaa tulla rankka päivä, mutta varmasti on sen arvoinen!

  • Reply Mika / Lähtöportti 17.8.2016 at 12:44

   Majoitus maaseudulla viiniviljelmien keskellä on ihan parasta. Noille seuduille voisi aina palata uudestaan. Tuo meidän edellinen Sienan-vierailu tehtiin Trasimeno-järven rannalla sijainneelta vuokratalolta.
   Olisi kyllä mieletöntä kokea Palio paikan päällä. Aukiolla saattaisi ahdistaa, mutta tunnelma olisi taatusti unohtumaton ja ainutlaatuinen. Toinen vähän ”oudompi” urheilutapahtuma mikä olisi hienoa kokea, olisi hurlingin All Ireland -finaali Dublinin Croke Parkilla.

 • Reply IKILOMALLA 19.8.2016 at 01:00

  Kuulostaa erittäin mielenkiintoiselta tapahtumalta. Nopeasti on taistelut ohi! ?

  Luin tätä Thomakselle ääneen ja Thomas jo hihkui innoissaan että näytä kuvia, näytä kuvia. Harmi, ettei vierailusi ajoittunut tapahtuman aikaan. Aika hyvin osasimme kyllä kuvitella kaiken kuvauksesi perusteella.?

  Täytyy ehdottomasti katsoa tää dokkari joskus!

  Italia on ihana maa ja tämä kuulostaa houkuttelevalta kohteelta historiansa ja perinteidensä vuoksi. Ehkä vielä joskus…

  • Reply Mika / Lähtöportti 19.8.2016 at 12:59

   Itse kilpailu on vain kolme kierrosta aukion ympäri, mutta monipäiväisen tapahtuman tunnelma on taatusti matkan arvoinen. Dokkarista ja videopätkistä selviää varmasti hyvin, mistä on kysymys. Siena sijaitsee keskellä kauneinta Toscanaa, joten ympäristöstä löytyy todella paljon muutakin nähtävää.

 • Reply Miika ♥ Gia | matkakuume.net 19.8.2016 at 21:49

  Mulla olikin täällä paikalla tänä vuonna eräskin kaveri, itse olen istunut tuolla samaisella aukiolla syömässsä jäätelöä hurjan kuumana kesäpäivänä ja yrittänyt saada jotenkin kiinni siitä tunnelmasta, joka tuona päivänä siellä on.

  Se, mitä en tiennyt on että tuo taistelu on noinkin lyhyt ja että tosissaan kaikki keinotkin on sallittuja!

  Kuten kaikki kaupungit ja kylät Italiassa, Sienakin jätti oman ruokamuistonsa meihin. Hakeuduttiin jollekin piskuiselle kujalle, josta löytyi perheen pitämä ravintola. Mamma väänsi meille jotkut superherkut nenän eteen, poika tarjoili paikallista viiniä. Voi Toscana, miten tulikin sinne taas ikävä. 🙂

  • Reply Mika / Lähtöportti 20.8.2016 at 11:48

   Itse juoksu on lyhyt, mutta lähtöön saattaa kulua ikuisuus, koska hevosten lähtöpaikalle asettumisessa on omat sääntönsä ja taktiikkansa. Lähdön tapahduttua kaikki keinot on sallittuja ja pahimman vihollisen voi vaikka pudottaa hevosen selästä. Hevonen voi tosin voittaa kilpailun ilman ratsastajaakin, mutta se on harvinaista, koska ne eivät yleensä halua juosta yksikseen joukon kärjessä.
   Kuulostaa mainiolta ruokamuistolta! Parhaat paikat löytyy yleensä sivukujilta, eikä tuolta pahimmillaan tukahduttavan kuumalta aukiolta.

  Leave a Reply