Suomen suurin matkablogiyhteisö

Txakoli – Baskimaan pirskahteleva maku

Baskimaasta löytyy paljon omaperäisiä asioita, joista paikalliset ovat erityisen ylpeitä. Yksi tällainen on txakoliksi kutsuttu valkoviini, jota tuotetaan pelkästään Baskimaassa. Vaikka en viiniasiantuntija olekaan, tuntui tilavierailu oleelliselta osalta seudun kulttuuriin tutustumisessa. Txomin Etxanizin tilalla selvisi, mistä juomassa on kysymys.

Majoituimme kahdeksi viikoksi vuokrataloon Getarian kalastajakylän liepeille. Talo sijaitsi keskellä viiniviljelmiä, joten vierailu jollakin tilalla tuntui lähes pakolliselta ohjelmanumerolta. Tutkin vaihtoehtoja etukäteen netistä ja löysin Getarian ympäristöstä lähes kolmekymmentä txakolia tuottavaa tilaa. Päädyin niistä suurimpaan ja vanhimpaan, eli Txomin Etxaniziin, joka myös sattui sijaitsemaan sopivasti kävelymatkan päässä taloltamme. Tämä tila on myös yksi harvoista, joiden nettisivuilla toivotetaan vierailijat tervetulleiksi englannin kielellä. Sopivan ajan sopiminen onnistui sähköpostitse ja vierailun hinnaksi ilmoitettiin 15 euroa henkilöltä.

Viinitila Txomin Etxaniz
Txomin Etxanizin tila sijaitsee laajojen viljelysten keskellä. Korkeilta rinteiltä voi ihailla maisemaa Biskajanlahdelle, jonka aalloilla kalastaja-alukset luovivat kohti Getarian satamaa. Kierroksemme alkaa viljelmien reunalta, jossa oppaamme Mikel kertoo tilan historiasta. Hänen sukunsa on tuottanut viiniä näillä main jo 1600-luvun puolivälistä lähtien. Ensimmäiset viinit puristettiin aivan kylän keskustassa, kirkon vieressä sijaitsevassa talossa. Toiminnan laajentuessa tuotanto siirrettiin tilusten keskelle maaseudun rauhaan. Perheyrityksen omistaa nykyään Mikelin isä yhdessä kahden veljensä kanssa.

Viinitila Txomin Etxaniz
Txakoli on hieman kupliva valkoviini. Sen suosio Baskimaan ulkopuolella on hyvässä nousussa, kenties alueella käyneiden matkailijoiden ansiosta. Txomin Etxanizin viineistä yli puolet kulutetaan edelleen Baskimaassa, viidesosa muualla Espanjassa ja viidesosa ulkomailla. Txomin Etxaniz tuottaa merkittävän osan Getarian viineistä, mutta koko ympäristön yhteenlaskettu tuotanto on pienempi kuin Espanjan suurimmilla viinitiloilla. 35 hehtaarin tiluksilla on 16 vakituista työntekijää, mutta sadonkorjuun aikaan paikalla ahertaa noin 80 henkilöä.

Viinitila Txomin Etxaniz
Viininviljelyyn vaikuttavat tietenkin olosuhteet, joista merkittävimpiä tällä seudulla ovat korkea ilmankosteus, suuri sademäärä sekä viljelysten sijainti jyrkillä rinteillä. Käytössä on kaksi rypälelajiketta, eli vaalea Hondarrabi Zuri sekä tumma Hondarrabi Beltza. Täällä keskitytään ainoastaan txakoli-viinin valmistukseen. Baskimaan itsehallintoalue jakaantuu kolmeen maakuntaan, joista Bizkaiassa sekä täällä Gipuzkoassa tuotetaan pelkästään txakolia. Araban maakunnan eteläosassa tuotetaan myös punaviiniä, sillä se sijaitsee jo aivan maailmankuulun La Riojan viinialueen naapurissa. Txakolin lisäksi toinen Baskimaassa perinteisesti valmistettu alkoholijuoma on kuiva siideri.

Viinitila Txomin Etxaniz
Valtaosa Txomin Etxanizin köynnöksistä on köytetty ikään kuin katokseksi noin kahden metrin korkeuteen, jolloin niiden saama kosteus on optimaalinen. Tällöin köynnösten alta mahtuu myös ajamaan pienillä traktoreilla ja hoitotyöt onnistuvat muutenkin mukavasti. Osalla alueesta rinteet ovat kuitenkin niin jyrkkiä, ettei tämä menetelmä ole mahdollinen.

Viinitila Txomin Etxaniz

Kuulemme monenlaista mielenkiintoista tietoa viininviljelystä. Enpä olisi tullut esimerkiksi ajatelleeksi, että viljelysten reunoilla kukkivilla ruusuillakin on tärkeä tehtävä. Ne kuuluvat viiniköynnösten kanssa samaan kasvisukuun, mutta ovat herkempiä taudeille. Niinpä ruusujen alkaessa oireilla, voi vielä yrittää pelastaa viinirypäleet leviämässä olevilta kasvitaudeilta.

Viinitila Txomin Etxaniz

Kaikki Txomin Etxanizin rypäleet poimitaan käsin, minkä jälkeen ne syötetään pihalla odottavaan koneeseen puristettavaksi. Sisätiloista löytyy suuria tankkeja, joissa viiniä kypsytetään huolellisesti valvotussa lämpötilassa juuri sopivan pituinen aika. Syyskuussa poimitut rypäleet pullotetaan yleensä joulukuussa.

Viinitila Txomin Etxaniz
Txomin Etxanizin tuotannosta noin 90 % on perinteistä valkoviiniä. Sen lisäksi tehdään myös roseeviiniä, jonka valmistus aloitettiin muutama vuosi sitten. Roseeta ei juoda Espanjassa juuri lainkaan, mutta vienti on lähtenyt hyvin käyntiin. Valikoimasta löytyy myös pienet erät Uydi-jälkiruokaviiniä sekä kahta kuohuviiniä, jotka on nimetty Mikelin mummon Eugenian mukaan. Meille esitellään, kuinka kuohuviiniä kypsytetään pullossa ja pyöritellään tietyllä tavalla sakan erottamiseksi.

Txakoli
Pullotushuoneessa on uudenaikaiset laitteet. Tilan kapasiteetti riittäisi miljoonaan pulloon vuodessa, mutta viime vuoden tuotanto jäi noin 600 000 kappaleeseen. Käytössä ovat synteettiset korkit, jotka on koettu käteviksi. Kierrekorkkejakin on harkittu, mutta ne antavat kuulemma liian halvan mielikuvan. Huomaamme pahvilaatikon, jonka kylkeen on kirjoitettu Finlandia. Ovatko nämä etiketit todella lähdössä Suomeen? Mikel kertoo, että vienti kotimaahamme on juuri aloitettu. Muutamista Alkon myymälöistä saa kuin saakin Txomin Etxanizin txakolia tämän vuoden kesäkuusta lähtien.

Txakoli
Näemme vielä kertauksena muutaman minuutin videon tilan historiasta, kunnes pääsemme maistamaan txakolia. Tarjolla on valkoviiniä sekä roseeta. Niitä tarjotaan leivän, tonnikalan ja anjovisten kera. Juoma sopii parhaiten erilaisten kalaruokien tai Baskimaan baaritiskeillä tarjottavien pintxojen seuraksi. Voi sitä varmasti juoda myös sellaisenaan, varsinkin kuumina kesäpäivinä. Erityisesti tilan päätuote eli pirskahteleva valkoviini maistuu hyvältä. Sitä voisi kuvailla kepeän raikkaaksi sekä kirpeäksikin. Hapokasta ja kuivaa juoma ainakin on. Alkoholipitoisuus on 11 prosenttia.

Viinitila Txomin Etxaniz
Viinitilavierailu oli monin tavoin mielenkiintoinen kokemus. Viljelyn eri vaiheiden läpi käyminen selvensi hyvin, kuinka paljon työtä, ammattitaitoa ja laiteinvestointeja juoman valmistamiseen vaaditaan. Jokainen ymmärtää, että tällä kaikella on varmasti hintansa. Ostamme txakolia mukaan seitsemän euron pullohinnalla. Paikallisista kaupoista saa samaa viiniä vain euron kalliimmalla. Alkoon asti ehdittyään hinta on jo reilusti kaksinkertaistunut.

Viinitila Txomin Etxaniz
Kun joskus maistan txakolia uudelleen, muistan jyrkät ja utuiset rinteet sekä Biskajanlahden aallot. Tämä maku kuuluu Baskimaahan. Kippis! Tai kuten baskit sanovat, topa!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Miika ♥ Gia | matkakuume.net 18.7.2016 at 16:06

  Nyt oli todella mieluinen postaus! <3

  Viinitiloilla samoilu on meille jotenkin sellainen asia, että aina tilaisuuden tullen ollaan aina sitä tekemässä. 🙂 En ollut aiemmin kuullutkaan tällaisesta viinistä, Baskimaan viinit ovat tuntemattomampia meille. Eikä niitä Alkossakaan turhan usein ole tarjolla.

  Aina kun ihmiset valittavat viinin hinnoista, muistelen miten loppupeleissä pienestä on kiinni viinitilallisten elanto. Yksi huono vuosi säissä, tai kaksi peräkkäin voi saada koko tilan ahtaille, ja tuskinpa hyvänäkään vuonna varsinaisesti rahoissa uidaan. Uudessa-Seelannissa omistaja sanoikin ettei viinitilaa pidä perustaa rakkaudesta rahaan, vaan lajiin. Se juttu oli muuten täällä: http://www.matkakuume.net/2015/05/pinot-noir.html

  Tosi kivasti pidät tässä muuten mukana näitä viinitilojen hienouksia, kuten nuo ruusut! Moni ei niitä juttuja tule ajatelleeksi!

  • Reply Mika / Lähtöportti 20.7.2016 at 20:20

   Kiitos! Tämän jälkeen käydään varmasti tutustumassa muihinkin viinitiloihin, kun niitä vain matkojen varrelle sattuu. Kun näkee paikan päällä mistä on kysymys, osaa kyllä arvostaa sitä työtä, mitä viinin valmistuksessa tarvitaan. Kuten sanottu, en ole asiantuntija, mutta mielestäni txakoli on kyllä maistamisen arvoista.

   Luin tuon teidän Pinot Noir -jutun. Mielenkiintoinen tarina, ja noille viljelmille oli varmasti mukava osua juuri sadonkorjuun aikaan! Uudesta-Seelannista olen joskus maistanut mieluisia Sauvingnon Blanceja.

 • Reply IKILOMALLA 19.7.2016 at 03:56

  Tästä todella tykkäsin! 🙂 Viininvalmistusprosessi yhdistettynä sukutilan tarinaan kuulostavat niin hyvältä kombolta, että tekisi mieli päästä maistamaan tätä pirskahtelevaa lopputuotetta! Kuulostaa melko täydelliseltä kesäjuomalta!

  Mun mielestä tällaiset pienet perheyritykset ovat tosi sympaattisia ja tykkään hurjasti tarinoista, joissa viinit nimetään esim. Eugenia mummon mukaan.

  Me olimme aikanaan viinitilahommissa Australian Barossa Valleyssa pienellä perhetilalla, jossa valmistettiin luomuviinejä. Nyhdettiin käsin viinipusikkoja, jotta niistä tulisi mahdollisimman ilmavia. 🙂 Se oli kivaa puuhaa! Iltaisin maisteltiin jämäviinejä kun aurinko laski lammaslaitumen ja viinipusikoiden taakse. <3

  Naapurissa majaili isoja nimiä kuten Wolfblass ja Jacob's Creek. Paikan päällä ja Aussien alkoliikkeissä näitä Suomessakin tykättyjä viinejä saa niin paljon halvemmalla Suomeen verrattuna. Se on hassua miten täällä halvimmat viinit ovat Suomessa niitä kalliimpia… 😀 No, tuleepa nautittua enemmän paikallisia tuotteita, missä päin maailmaa sitä milloinkin viilettää. Usein se on parasta juuri niin. 🙂

  Titta

  • Reply Mika / Lähtöportti 20.7.2016 at 20:46

   Kyllä tuo juoma hyvin maistui, varsinkin siellä paikan päällä viinitilan naapurissa 🙂 Tämä perheyritys on tosiaan kasvanut jo melko suureksi verrattuna pienempiin naapureihinsa, joita noilla rinteillä riittää. Txomin Etxaniz on muuten miehen nimi, hän oli yksi suvun jäsenistä jollakin menneellä vuosisadalla.

   Teidän viinitilakokemus kuulostaa ihan mahtavalta! Tuollaisia hommia tekisin itsekin mieluummin kuin istuisin tietokoneen ääressä. Jäin ihan miettimään, miksen ole jo vaihtanut alaa 😀 Vaan hankalaa taitaa olla viinillä tienaaminen. Esimerkiksi Espanjassa osa pulloista maksaa vain euron, Suomessa hinnat on sitten jotain muuta. Nauttikaahan reissullanne edullisista paikallisista tuotteista 🙂

 • Reply Elina | Vaihda vapaalle 20.7.2016 at 21:17

  Txomin Etxanizin txakol – ei ainakaan mikään ihan helpoin muistettava suomalaisille! Onneksi nykyään on helppo ottaa etiketistä kuva, jotta muistaa mikä oli hyvää ja mikä ei. 😀 Kuulostaa oikein kivalta tuo teidän vierailu ja paikka näyttää tosi kauniilta ja kuvaukselliselta. Siihen meikäläisen viinituntemus sitten tyssääkin. 😉

  • Reply Mika / Lähtöportti 25.7.2016 at 10:08

   Baskin kielessä on tungettu joka väliin noita x- ja z-kirjaimia, eikä siitä saa muutenkaan mitään tolkkua. Onneksi sitä ei matkalla varsinaisesti tarvitse, vaikka kieltä kaikissa mahdollisissa kylteissä näkeekin.
   Eipä munkaan viinituntemuksella paljon kehuskella, mutta tilavierailu oli mielenkiintoinen tapa oppia aiheesta edes jotain 🙂

 • Reply Laura 22.7.2016 at 16:25

  Kiitos tästä! Ehdottomasti pitää maistaa näin eksoottista tuttavuutta, jos kerran Alkostakin pian saa. Nyt kun on käynyt muutamalla tilalla, niin aika samanlaistahan se viininviljely on paikasta riippumatta. Siksi ehkä maistelu onkin kohokohta, hih… 🙂

  • Reply Mika / Lähtöportti 25.7.2016 at 10:15

   Kannattaa maistaa, ainakin itse tykkäsin. Osasta Alkoja sitä saa jo, mutta tuskin tulee ihan joka myymälän valikoimaan. Se on varmasti totta, että viininviljely on melko samanlaista kaikkialla, mutta haluaisin pian päästä jollekin toiselle tilalle vertailemaan huomaanko mitään eroja. Maistelu on varmasti vierailujen kohokohta 🙂

 • Reply Henna /suurin onni 22.7.2016 at 18:33

  Voi,minä ja viinit, me emme ole oikein samalla aallonpituudella. No, viinitilavierailu olisi silti varmasti mielenkiintoinen kokemus, sillä tykkään oppia uutta, ja miksipä ei vaikka sitten viinin valmistuksesta. En myöskään tiennyt tuota ruusujuttua, mielenkiintoista! Ja kaiken lisäksi viinitilat ovat usein todella kauniita 🙂 Harmikseni ainoa viinitilavierailuni keskittyi käytännössä pelkästään maisteluun, eikä siellä edes tehty mitään kierrosta tms. Oli joku iso tila Etelä-Afrikan Stellenboschissa. Urheasti maistoin kymmentä eri viiniä, ja yhdestäkään en tykännyt 😀

  • Reply Mika / Lähtöportti 25.7.2016 at 10:21

   Viini ei maistu kaikille, eikä sen tarvitsekaan. Kymmenen viinin maistaminen tuolta pohjalta onkin sitten jo melkoinen saavutus 😀 En arvannutkaan, että jossain saatetaan tarjota noin paljon maistiaisia. Kauniita viinitilat usein ovat ja varsinkin tuolla Getarian seudulla oli hauska katsella, miten viljelmät jatkuvat jyrkältä rinteeltä toiselle.

  Leave a Reply