Suomen suurin matkablogiyhteisö

Suurenmoinen San Sebastián

Jos Baskimaasta pitäisi valita vain yksi vierailun arvoinen paikkakunta, se olisi omasta mielestäni San Sebastián. Tästä baskien Donostiaksi kutsumasta kaupungista löytyy komeita maisemia, hiekkarantoja, rennon charmikasta tunnelmaa sekä tietenkin huikean hyvää ruokaa.

Kun San Sebastián avautuu koko komeudessaan jalkojen juuressa, täytyy huokailla hetken aikaa. Kaupunki näyttää Monte Igueldon huipulta katsottuna miltei täydelliseltä. Jos en koskaan pääse Rio de Janeiroon, saa tämä kelvata korvikkeeksi. Olkoon tämä kukkula minun Sokeritoppani. Hevosenkengän muotoisen merenlahden toisella reunalla kohoavalta Monte Urgullilta löytyy jopa Kristus-patsas kuin Corcovadolta ikään.

San Sebastián
Kaupunkikuvaan kuuluvat myös suuret hiekkarannat. La Concha tai Copacabana, Ondarreta tai Ipanema, ei kai se ole niin justiinsa. Jos kuitenkin takerrutaan yksityiskohtiin, on kaupungin mittakaava toki paljon pienempi kuin Riossa. Kaupungeissa on varmasti muitakin suuria eroja varakkuudesta ja turvallisuudesta lähtien. Mutta jos Rio tunnetaan lempinimellä Cidade Maravilhosa, niin myös San Sebastián on taatusti omalla tavallaan suurenmoinen kaupunki.

San Sebastián

Sää on harmillisen harmaa. Viileä merituuli näyttää siirtävän pilvimassaa syrjemmälle, mutta meillä ei ole valitettavasti aikaa jäädä näköalapaikalle odottamaan taivaan kirkastumista. Monte Igueldon korkeuksissa sijaitseva pieni huvipuisto tuo hieman mieleen Barcelonan Tibidabon. Se on käyntimme aikaan onneksi suljettu, joten saamme lapset helposti takaisin autoon. Kukkulalle autolla saapuvilta aikuisilta veloitetaan 2,20 euron pääsymaksu. Toinen vaihtoehto ylös nousemiseen on köysirata, jonne aikuisten meno-paluulippu maksaa 3,15 euroa.

San Sebastián
Suunnistamme Okendon parkkihalliin, jota voi keskeisen sijaintinsa ansiosta suositella muillekin San Sebastiánissa autoileville. Sää kirkastuu ja muuttuu ilahduttavan aurinkoiseksi, kun ehdimme Urumea-joen rannalta vanhankaupungin labyrinttiin.

San Sebastián
Kapeat kujat ovat siististi laatoitettuja, tasaisia ja suoria. Sanotaan, ettei missään muualla maailmassa ole yhtä tiheää baarien ja ravintoloiden keskittymää kuin täällä. Ruokapaikat ovat myös huomattavan tasokkaita. Peräti kolmella ravintolalla on täydet kolme Michelin-tähteä ja kaikkiaan tähtiä on saanut yhdeksän eri ravintolaa.

Txalupa, San Sebastián
Haluaisimme maistaa kaupungin parhaiksi kehuttuja Borda Berrin pintxoja, mutta meluisa baari on tupaten täynnä. Vaihtoehtoja riittää kuitenkin runsaasti. Päädymme läheiseen Txalupaan, joka osoittautuu kelpo valinnaksi. Yläkerran baaritiskillä on tarjolla runsas ja houkutteleva valikoima pintxoja, kun taas alakerran ravintolassa voi syödä edullisen kolmen ruokalajin lounaan.

Txalupa, San Sebastián
Jäämme baarin puolelle, josta saamme riittävän kokoisen vapaan pöydän sekä tyhjät lautaset pintxojen keräämistä varten. Pitkällä tiskillä iskee jo valinnan vaikeus. Kuudesta erilaisesta pintxosta tulee sopivan kylläiseksi. Yksi puutikulla varustettu leipäpala herkullisine päällysteineen maksaa kaksi ja puoli euroa. Tarjoilija onnistuu pitämään meitä silmällä ja laskuttaa oikein, vaikka käymmekin täyttämässä lautasiamme kesken ruokailun. Paikalla on myös muita turisteja, mutta Txalupasta jää silti jotenkin paikallinen mielikuva. Oma pöytä, laaja pintxo-valikoima sekä ystävällinen palvelu tekevät kokemuksesta varsin onnistuneen.

San Sebastián
Palaamme vanhankaupungin kujille ja löydämme kovin espanjalaiselta näyttävän Konstituzio-aukion. Suorakaiteen muotoista avointa tilaa reunustaa yhtenäisten talojen symmetrinen kokonaisuus. Valitsemme monista kahviloiden terasseista erään miellyttävän varjoisan vaihtoehdon.

San Sebastián
Café con leche maistuu mukavasti samalla, kun katselemme huoletonta maailmanmenoa. Paikalliset eläkeläiset osaavat nauttia elämästä siinä missä satunnaiset matkailijatkin.

San Sebastián
Käymme kääntymässä katedraalin ovella, mutta jatkamme kierrostamme kohti rantaa ilman viiden euron pääsymaksun maksamista. Tyydymme katselemaan Urgullin kukkulaa alhaalta, sillä kiipeäminen kohti Kristus-patsasta kuulostaa turhan hikiseltä urakalta etenkin lapsille.

San Sebastián
Katselemme pientä satamaa, houkuttelevan kirkkaina kimmeltäviä aaltoja sekä vastarannalla häämöttävää Igueldon kukkulaa. Tuuli tuo nenään meren tuoksua.

La Concha, San Sebastián
Lähdemme kulkemaan pitkin leveää rantabulevardia, joka seurailee La Conchan hiekkarantaa. Veteen on uskaltautunut yllättävän paljon ihmisiä. Pysähdymme välillä rantaravintolan terassille nauttimaan aurinkoiseksi muuttuneesta alkukesän päivästä. Ympäristö ei häviä lainkaan Nizzalle tai Cannesille, vaikkei San Sebastián olekaan vielä noussut yhtä tunnetuksi klassikkokohteeksi. Kenties Pohjois-Espanjan arvaamattomalla säällä sekä Baskimaan karulla ja hieman sulkeutuneellakin historialla on jotain tekemistä asian kanssa.

San Sebastián
Itse en osaisi kuvitella juurikaan parempaa kaupunki- ja rantakohteen yhdistelmää. Vehreiden kukkuloiden ympäröimä San Sebastián vaikuttaa mukavalta rannikkokaupungilta, jossa riittää puistoja ja hyvää ruokaa. Kaunista arkkitehtuuria löytyy niin vanhastakaupungista kuin muualtakin. Tästä voi ainakin osittain kiittää Espanjan kuningatarta Maria Cristinaa, joka alkoi 1800-luvun lopulla viettää kesiänsä San Sebastiánissa. Hovin läsnäolon ansiosta kaupunkiin alkoi nousta tyylikkäitä belle epoque -aikakauden rakennuksia.

San Sebastián
San Sebastián on omaan makuuni juuri sopivan kokoinen. Nähtävää riittää, muttei kyseessä ole kuitenkaan ahdistavan suuri metropoli. Ilmapiiri on yhtä aikaa sekä tyylikkään charmikas, että rento ja helposti lähestyttävä.

La Concha, San Sebastián
Maleksimme takaisin parkkihallin suuntaan rantabulevardia pitkin. Pysähdymme välillä kuuntelemaan käheä-äänistä katusoittajaa ja katselemme rannalle, jonka hiekkaan joku kirjoittaa jonkinlaisia iskulauseita leijonankokoisin kirjaimin. Raukeassa tunnelmassa on jotain unenomaista.

San Sebastián
San Sebastián jättää itsestään harvinaisen hyvän mielikuvan. Sen suosio on viime vuosina kasvanut huomattavasti, eikä tunnu vaikealta ennustaa, että matkailijamäärät lisääntyvät tulevina vuosina entisestään. San Sebastián toimii tämän vuoden Euroopan kulttuuripääkaupunkina yhdessä Puolan Wroclawin kanssa, joten tarjolla on runsaasti nähtävää ja koettavaa moneen makuun. Jos siis suunnittelet matkaa Baskimaahan, suosittelen San Sebastiánia hyväksi tukikohdaksi, jossa voi viettää pidemmänkin aikaa ja tehdä retkiä ympäristön kiinnostaviin kohteisiin.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Annemaria/Samppanjaa muovimukista 10.7.2016 at 11:09

  Kiinnostavalta vaikuttaa. Espanjan pohjoinen reuna vielä kokematta, mutta ehdottomasti tuonne. Olen joskus miettunyt sitä, että onko vain sattumaa, että kaupungit, jotka ovat profiloituneet hyvästä ruuasta ovat yleensä muutenkin viehkoja. Ehkä se on ymmärrys elämän tärkeistä nautinnoista: ihminen tarvitsee ruokaa niin silmälle kuin suulle 🙂

  • Reply Mika / Lähtöportti 11.7.2016 at 10:42

   En ole koskaan tullut ajatelleeksi noin, mutta kuulostaa todella loogiselta, että hyvä ruoka ja kaunis kaupunki kuuluvat yhteen. Joissakin paikoissa osataan nauttia elämästä kaikin tavoin. Minulla on vielä monta Espanjan osaa näkemättä, mutta kuvittelisin tämän pohjoisen reunan kuuluvan maan mielenkiintoisimpiin osiin.

 • Reply pia/aurinkokujalla 10.7.2016 at 12:17

  Ihania kuvia, tykkään niin niitä katsoa, kun en ole itse ikinä käynyt ulkomailla.
  Osallistu kastehelmi kulhojen (6) arvontaan mun blogissa.

  • Reply Mika / Lähtöportti 11.7.2016 at 10:57

   Kiitos! Koskaan ei ole liian myöhäistä lähteä ulkomaille, jonain päivänä rohkeasti reissuun vaan! Tutustun blogiisi ja arvontaan.

 • Reply Ansku BCN 12.7.2016 at 09:50

  San Sebastian <3. Tuttu paikka, johon taas ajelemme ylihuomenna. Olemme miettineet, että seuraava asuinpaikkamme voisi hyvinkin olla San Sebastian, töidenkin puolesta muutto olisi mahdollinen. Ainoa hankaluus on vaan tuo kieli, millään kun en enää jaksaisi opetella uutta pientä kieltä :D. Ehkä sitten, kun ei enää ole kouluikäisiä lapsia!

  • Reply Mika / Lähtöportti 13.7.2016 at 12:16

   Teillä on kyllä mahtavat mahdollisuudet kierrellä kivoja paikkoja Barcelonasta käsin, ja ymmärrän hyvin myös San Sebastianin houkutuksen! Kävi itselläkin mielessä, ettei San Sebastian olisi olleenkaan hullumpi vaihtoehto, jos ulkomaille joskus muuttaisi. Tuo baskin kieli on sen verran kummallista, että sen opetteleminen tuskin onnistuu ihan hetkessä edes parhaassa oppimisiässä olevilta. Turistina sitä ei tarvitse, mutta alueella eläminen onkin jo eri asia.

  Leave a Reply