Suomen suurin matkablogiyhteisö

Bilbao viidessä tunnissa

Tutustumiseni Baskimaan suurimpaan kaupunkiin jäi lopulta vain yhteen, mutta sitäkin antoisampaan retkeen. Päivän pääkohde oli Guggenheimin taidemuseo, mutta meille jäi myös viisi tuntia aikaa kierrellä kaupungilla.

Bizkaian (espanjaksi Vizcayan) maakunnan pääkaupunki tunnettiin pitkään rumana teollisuuskeskuksena. Viimeksi kuluneiden parinkymmenen vuoden aikana Bilbao on kuitenkin muuttanut muotoaan täysin, ja siitä on tullut suosittu taiteen, arkkitehtuurin ja huippuravintoloiden tyyssija.

Guggenheim, Bilbao
Lähdemme liikkeelle Guggenheimin museon vieressä seisovan suuren hämähäkkipatsaan alta. Viileä tuuli puhaltaa, kun seuraamme Nervión-jokea kohti vanhaakaupunkia.

Bilbao
Puolentoista kilometrin matka taittuu kuin huomaamatta leveää kävelykatua pitkin. Ohitamme muutamia hienoja rakennuksia, jotka kimaltelevat auringonpaisteessa.

Bilbao
Ylitämme vilkkaan sillan ja pakenemme meluisaa liikennettä vanhankaupungin kävelykaduille. Tasaisia ja suoria kujia reunustavat lukuisat ravintolat, baarit ja pikkukaupat. Ympäristö on kuvauksellista vanhoine seinineen, parvekkeineen, katulamppuineen ja mainoskyltteineen. Siellä täällä liehuu niin Baskimaan kuin myös paikallisen jalkapalloseuran Athleticin lippuja. Perinteikäs Athletic tunnetaan erityisesti siitä, että sen joukkueeseen hyväksytään pelkästään baskeja. Se on Barcelonan ja Real Madridin ohella ainoa seura, joka on pelannut Espanjan La Ligassa aina pääsarjan perustamisesta lähtien.

La Olla, Bilbao
Baskimaassa syödään hyvin ja paikallisesta ruoasta puhuttaessa mainitaan yleensä ensimmäisenä pintxot. Ne ovat Baskimaan vastine muun Espanjan tapaksille ja niitä on saatavilla jokaisella baaritiskillä. Käytännöissä on hieman ravintolakohtaisia eroja, mutta yleensä asiakas saa lautasen, jolle voi itse kerätä haluamansa pintxot. Tyypillisin pintxo koostuu leivänpalasta ja sen päälle puutikulla kiinnitetystä täytteestä, joka voi olla jotain merenelävää, kinkkua, juustoa tai oikeastaan mitä tahansa. Perinteisimmissä paikoissa tarjoilija laskuttaa lopuksi annoksen lautaselle jääneiden tikkujen perusteella. Paikalliset eivät syö kuin pari pintxoa kerrallaan, kun taas turistit saattavat täyttää lautasensa äärimmilleen. Pintxoja voi syödä milloin vain, mutta ne ovat parhaimmillaan baarikierroksella ystävien kesken tai kevyenä alkupalana ennen illallista. Kyytipojaksi sopii vaikkapa paikallinen txakoli-viini.

Plaza Nueva, Bilbao
Saavumme katedraalin kulmalla sijaitsevalle pienelle aukiolle ja valitsemme sattumanvaraisen terassin pintxojen maistelua varten. Parin suupalan kokoiset herkut ovat kelvollisia, mutta ne eivät herätä valtavaa ihastusta. Parhaiten mieleen jää tarjoilija, joka läikyttää kahvia appiukon housuille. Katsomme parhaaksi suunnistaa vanhankaupungin keskuksena toimivalle Plaza Nuevalle. Aukion reunoilla on useita maineikkaita pintxo-baareja, kuten Gure Toki ja La Olla. Valitsemme näistä jälkimmäisen. Tiski notkuu valtavasta määrästä erilaisia pintxoja, joista löydämme paljon maisteltavaa. Kokeilen kinkkua, tonnikalaa, rapuja ja ankkaa. Viimein La Ollan laadukkaiden herkkujen äärellä ymmärrän, miksi pintxoista puhutaan niin paljon.

Estación de Bilbao-Concordia
Kiertelemme vanhankaupungin kujilla, kunnes saavumme jokivarteen ja näemme Concordian rautatieaseman komean julkisivun. Palaamme Guggenheimin museon lähistöllä sijaitsevan parkkihallin suuntaan Nerviónin rantaa pitkin.

Zubizuri, Bilbao
Ylitämme matkan varrella Santiago Calatravan suunnitteleman Zubizuri-kävelysillan. Päivä on kääntymässä iltaan ja liikkeellä on paljon aurinkoisesta säästä nauttivia lenkkeilijöitä.

Bilbao
Bilbao antoi muutamassa tunnissa itsestään erittäin positiivisen kuvan. Ehdimme tosin nähdä Guggenheimin lisäksi vain Nervión-joen rantoja ja vanhankaupungin kujia sekä maistella pintxoja. Tämä oli käytettävissä olleen ajan puitteissa varsin onnistunut kokonaisuus. Kaupunki on kuitenkin niin suuri, että siihen tutustumiseen kannattaisi varata useampia päiviä. Tällöin ohjelmaan voisi mahduttaa ainakin ainutlaatuisen Puente de Vizcaya -sillan, Portugaleten ja Barakaldon alueet sekä kaupungin uudenaikaisia osia. Myös jokiristeily saattaisi olla mukavaa ajanvietettä. Omat kokemukseni Bilbaosta jäivät siis melko vajavaisiksi, mutta jos kaupunki kiinnostaa, kannattaa tutustua viime vuonna kaupungissa asuneen Leenan London and beyond -blogiin. Leenan erityisesti suosittelema pintxo-paikka on muuten Gaztandegi.

Bilbao
Miksi sitten en tehnyt toistakin päiväretkeä mukavaan ja mielenkiintoiseen Bilbaoon? Siitä yksinkertaisesta syystä, että Baskimaalla on kuuluisimman kaupunkinsa lisäksi erittäin paljon muutakin tarjottavaa. Teimme Getarian kalastajakylässä sijainneesta majapaikastamme paljon retkiä, joiden aikana ehdimme tutustua noin kymmeneen paikkakuntaan. Lisää juttuja samalta suunnalta on siis luvassa!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply