Suomen suurin matkablogiyhteisö

Voihan Guggenheim!

Bilbaon ja samalla koko Baskimaan tunnetuin nähtävyys on vuonna 1997 avattu Guggenheim-museo. Täytyihän se käydä kokemassa, vaikken modernin taiteen ylin ystävä olekaan.

Frank Gehryn suunnittelema komea museorakennus sijaitsee Nervión-joen rannalla. Siitä on tullut syystäkin merkittävä maamerkki ja kaupungin kehityksen symboli. Museolla on ollut suuri merkitys koko Bilbaon nousulle rähjäisestä teollisuuskaupungista trendikkääksi matkakohteeksi. Koko kaupunki on Guggenheimin tuoman huomion myötä siistiytynyt ja kehittynyt poikkeuksellisen paljon viimeksi kuluneiden kahden vuosikymmenen aikana.

Guggenheim Bilbao
Jätämme auton Plaza Euskadin parkkihalliin ja kävelemme parissa minuutissa museolle. Ihmettelemme aluksi ulkopuolelle pystytettyä valtavaa koiranpentuhahmoa. Jeff Koonsin taideteos on päällystetty värikkäillä kukilla. Pääsylippujono jatkuu ulos asti, mutta etenee ilahduttavan nopeasti. Varsinkin vilkkaimman turistisesongin aikaan kannattaa harkita lippujen hankkimista etukäteen museon internet-sivuilta.

Guggenheim. BIlbao
Käymme aluksi suuressa huoneessa, jonka seinillä on valtava määrä Andy Warholin samankaltaisia maalauksia. Kokonaisuus menee yli ymmärryksen. Päättelen, että jos paikalla on ruuhkaa, riittää kaikille silti oma samanlainen taulu katsottavaksi. Tämä matka -blogista selviää, että kyseessä onkin Warholin kannanotto hänen saamiinsa kopiointisyytöksiin.

Guggenheim, Bilbao
Asiantunteva opas helpottaisi varmasti taideteosten ymmärtämistä. Käytössämme on kyllä museon tarjoamat kuuntelulaitteet, mutta ne ovat nyt tukevasti lasten hallussa. Välillä on mahdotonta ennakoida, mistä lapset pitävät. Alle kouluikäiset kuuntelevat englanninkielisiä tarinoita innoissaan. Tämä museo on kuulemma kiva. Koska kuuntelulaitteet saavat lapset viihtymään erinomaisesti, katson parhaaksi luovuttaa ja tyytyä tulkitsemaan taidetta ilman taustatietoja. Museon tilat ovat kiitettävän avaria, joten liikkuminen lastenrattaiden tai tarvittaessa vaikkapa pyörätuolin kanssa onnistuu hyvin.

Guggenheim, Bilbao
Alakertaa hallitsevat Richard Serran luomat teräsrakenteet. Massiivinen The Matter of Time -teos vie valtavasti tilaa. Ylemmästä kerroksesta voi katsella, kuinka ihmiset kulkevat labyrinttimaisessa ympäristössä. Omasta mielestäni teos kertoo lähinnä ihmisten uteliaisuudesta ja laumasieluisuudesta. Terässeinien välissä kuljetaan, kun muutkin tekevät niin, vaikkei perillä odotakaan oikeastaan mitään.

Jeff Koons, Tulips
Käymme välillä ulkoterassilla katsomassa, kuinka Jeff Koonsin värikkäät tulppaanit kimaltelevat päivänvalossa. Valokuvaaminen ei ole sisätiloissa sallittua, mutta kielto tuntuu koskevan käytännössä vain yksittäisten taideteosten kuvaamista. Vierestä katselevat vartijat eivät tunnu välittävän ainakaan laajempien yleiskuvien ottamisesta lainkaan.

Marian ilmestys
Löydämme museosta myös jotain suomalaista, sillä eräästä huoneesta kuuluu näyttelijä Kati Outisen ääni. Eija-Liisa Ahtilan videoinstallaatiota Marian ilmestys esitetään Bilbaossa elokuun loppupuolelle saakka. Tämä puolituntinen video on projisoitu kolmelle seinälle eri kuvakulmista. Tuntuu hauskalta kuunnella suomen kieltä ympäristössä, jossa muut katsojat joutuvat turvautumaan tekstitykseen. Tarina kertoo ryhmästä, joka valmistelee raamatullisiin tapahtumiin pohjautuvaa näytelmää.

Guggenheim, Bilbao
Toinen kerros on omistettu hämmentäville installaatioille, joita en rehellisesti sanottuna oikein ymmärrä. Esillä on rautahäkkeihin aseteltuja tuoleja, vanhoja ovia, rikkinäisiä sänkyjä, lasipalloja ja henkareissa roikkuvia valkoisia paitoja. Jotkut asetelmat luovat ehkä hieman ahdistavia mielikuvia esimerkiksi vankiloista, mutta en malta perehtyä installaatioihin syvällisemmin.

Guggenheim, Bilbao
Pidän eniten ylimmästä kerroksesta, jossa on esillä maineikkaiden maalareiden teoksia. Joan Miró, Marc Chagall, Henri Matisse ja Pablo Picasso ovat tuttuja nimiä minullekin, ja pyrin perehtymään ainakin osaan tauluista kiireettömästi. On mielenkiintoista nähdä siveltimien jäljet lähietäisyydeltä. Robert Delaynayn Red Eiffel Tower tuo mieleen maanjäristyksessä sortuvan Tokyo Towerin. Matissen Italian Woman pysäyttää, koska tutustuimme taiteilijan elämäntarinaan viime kesänä Vencessä Ranskan Rivieralla. Nuoren Picasson maalaama Le Moulin de la Galette edustaa näyttelyn perinteisimpiä taideteoksia, kun taas modernimmalta puolelta jää mieleen Jean-Michel Basquiatin Man from Naples. Säästän sattumalta viimeiseksi museon mielestäni vaikuttavimmat teokset. Anselm Kieferin suurikokoiset maalaukset, kuten esimerkiksi The Land of the Two Rivers, ovat komeaa nähtävää. Teoksesta otettu valokuva ei kerro taulusta yhtään mitään, sillä maalauksen viehätys perustuu yli seitsemän metrin leveyteen ja pinnan heijastumiin. Tässä on jotain, mikä kannattaa kokea nimenomaan paikanpäällä.

Guggenheim, Bilbao
Museossa on paljon avaraa tilaa, joten taideteosten määrä on lopulta yllättävän pieni. Kuvittelin, että sisällä saattaisi vierähtää kokonainen päivä, mutta kaiken ehtii kiertää sujuvasti reilussa parissa tunnissa, ellei jää perehtymään teosten taustoihin. Päätämme vierailumme matkamuistokauppaan, jonka kautta poistumme tuuliselle Nervión-joen rantakadulle. Guggenheim-museo on vaikuttavimpia koskaan näkemiäni rakennuksia. Mieleeni tulee silti vertaus pääsiäismunaan. Vaikka museo on ulkoapäin kaunis ja kiiltävä, se jättää hieman onton vaikutelman. Sisällä riittää kyllä yllätyksiä, mutta osaa niistä on vaikea ymmärtää ja vain harvat esineet ovat omaan makuuni sopivia.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply Maarit Johanna 27.6.2016 at 17:34

  Muakaan ei oikein moderni taide nappaa, mutta tuota Guggenheimia voisin lähteä ihan rakennuksena ihailemaan! Vaikka tyylikään ei ole yhtään sama, mulla tulee siitä vähän mieleen Reykjavikin Harpa.

  • Reply Mika / Lähtöportti 28.6.2016 at 12:39

   Guggenheimin rakennus on ilman muuta käymisen arvoinen ja Bilbaossa on paljon muutakin mukavaa. Haluaisin joskus nähdä tuon Harpan, omasta Islannin-matkasta kun on niin pitkä aika, ettei tuota rakennusta vielä silloin ollutkaan. Ja toki Islantiin olisi monta vielä parempaakin syytä matkustaa!

 • Reply Titta / IKILOMALLA 7.7.2016 at 09:17

  Itse tykkään tällaisista oudoista nykytaiteen museoista. Teokset ovat usein niin kummallisia… En väitä että ymmärtäisin tätä taidetta, mutta se on vaan niin erikoista katseltavaa. ?

  Minulla on ollut mielikuva, että Guggenheim museot on tosi isoja ja jotenkin ihan erityisen upeita. Jännä, että näin ei välttämättä olekaan. Ehkä voisin silti piipahtaa, jos lippujen linnat ei ihan päätä huimaa. ?

  Titta / IKILOMALLA

  • Reply Mika / Lähtöportti 9.7.2016 at 11:06

   Kuvittelin itsekin, että museo olisi valtavan suuri, mutta näyttelyitä oli odotuksiin nähden yllättävän vähän. Rakennus on iso, mutta sisällä on väljää. Sisäänpääsy maksaa 16 euroa ja on ehdottomasti hintansa väärti. Vaikkei kaikki kolahtaisikaan, niin ainakin monenlaisia ajatuksia museovierailu herättää.

 • Reply Erja/ Andalusian auringossa- ruokamatkablogi 7.7.2016 at 15:18

  En minä ole oikein vieläkään saanut mietittyä mitään kovinkaan lopullista ja huippuunsahiottua argumenttia Helsingin Guggenheimin puolesta tai vastaan, mutta onhan tuo Bilbaon museo ihan älyttömän kaunis <3 Ja Jeff Koons jaksaa ilahduttaa vuodesta toiseen.

  PS. Ihan oivaltavia mielipiteitähän nuo teokset ovat sinussa herättäneet ilman selityksiäkään!

  • Reply Mika / Lähtöportti 9.7.2016 at 11:15

   Ajattelin kirjoittaa tuohon loppuun jonkinlaisen mielipiteen Helsingin Guggenheimista, mutta sitten totesin, ettei minulla ole oikeastaan minkäänlaista kantaa aiheeseen. Asialla olisi varmasti hyvät ja huonot puolensa. Kyllähän tuollaisia teoksia katsellessa tulee mieleen kaikenlaisia ajatuksia, omalla tavallaan varmasti avartava kokemus jokaiselle.

 • Reply Henna /suurin onni 7.7.2016 at 18:53

  Tämäpä oli kiinnostava taidepläjäys. En ole Bilbaossa käynyt, enkä oikeastaan koskaan sen kummemmin miettinyt, mitä tuo kuuluisa museo pitää sisällään. Sivusta olen vaan seurannut ja ehkä vasemmalla korvalla kuunnellut Helsingin Guggenheimista käytävää debaattia. Jostain luin, että bilbaolaisetkin alunperin museota vastustivat, vaikka se sittemmin on nostanut koko kaupungin maailmanmaineeseen.

  • Reply Mika / Lähtöportti 9.7.2016 at 11:22

   Guggenheim on ollut Bilbaolle suuri menestystarina. Kaupunkilaiset tosiaan alunperin vastustivat hanketta, ja tuntuu vieläkin hieman oudolta, että museo rakennettiin tuollaiseen melko tuntemattomaan teollisuuskaupunkiin. Helsingissä lähtökohdat ovat varmasti erilaiset. Riskit ovat taatusti suuret, sen verran kalliista projektista on kysymys. En ota kantaa puolesta tai vastaan.

 • Reply Miika ♥ Gia | matkakuume.net 8.7.2016 at 00:05

  Näyttää erittäin mielenkiintoiselta paikalta.

  Sama juttu täällä kun edellisilläkin kommentoijilla; en ole vielä osannut miettiä ihan kokonaisvaltaisesti kannattaako Guggenheimia Helsinkiiin tuoda, mutta onhan toi nyt ihan järkyttävän hieno. Rakennuksena. Ja varmasti tuo taidepuolikin toimii, en epäile yhtään. Käyn kyllä säännöllisen epäsäännöllisesti katsomassa näyttelyitä, joten sen osalta kiinnostaisi. Tapa jolla sen rakentamista Helsinkiin on tehty on kuitenkin ollut jotenkin epämieluisa. Tuntuu siltä että se pakolla runnotaaan läpi.

  Se taas ei ole koskaan hyvä.

  • Reply Mika / Lähtöportti 9.7.2016 at 11:30

   Rakennus todellakin on järkyttävän hieno. Jos yhtään tuonne päin on matkustamassa, se kannattaa ehdottomasti kokea omin silmin. Huomaan nyt muutama viikko vierailun jälkeen, että näyttelytkin jäivät harvinaisen hyvin mieleen riippumatta siitä, mistä pidin tai mistä en. Kuten jo aiemmillekin kommentoijille mainitsin, en osaa muodostaa kantaa mahdollisesta Helsingin Guggenheimista. Pakolla sitä ei kuitenkaan saa runnoa läpi.

 • Reply Kohtteena maailma / Rami 8.7.2016 at 00:18

  Viihtyisin tuolla ja kamera laulaisi rakennusta kuvatessa. Olin eilen tutustumassa norjalaiseen 1900-luvun alun maalaustaiteiseen – ei napannut. Nuo nykytaiteen teokset ja taulut kyllä nappaisi.

  • Reply Mika / Lähtöportti 9.7.2016 at 11:36

   Kenties Guggenheimin tarjonta on tosiaan kiinnostavampaa kuin norjalainen maalaustaide (josta tosin tiedän vain Edvard Munchin Huudon). Vaikken voikaan sanoa, että olisin ihastunut näihin näyttelyihin, niin ajatuksia Guggenheimin kokonaisuus herätti enemmän kuin monet näkemäni perinteiset taidemuseot.

 • Reply Annika | Travellover 8.7.2016 at 23:31

  Modernin taiteen ystävä kiittää, että pääsi käymään mukanasi sisällä museossa! Muutenkin tämä tuli kyllä hyvään saumaan, koska juuri eilen omat suunnitelmat muuttuivat ja Balaton ja muu itäinen Eurooppa vaihtuivat Portugaliin, Espanjan pohjoisosiin ja sielä kohti kotia. Jospa Bilbaokin osuisi reitille. Niin pitkään olen sitä suunnitellut. Pelottavan kova on kyllä silloin sesonki ja ihmiten määrä. Saa nähdä, miten Venetsia-viikon jälkeen kestän ihmispaljoutta. 🙂

  • Reply Mika / Lähtöportti 9.7.2016 at 11:52

   Oho, vai sellainen reittimuutos! Taitaa olla Venetsiassakin tähän aikaan vuodesta muutama turisti 🙂 Milloin ja minne olet Portugalissa ja Espanjassa menossa? Tykkäsin itse kovasti Portosta ja Guimarãesista muutama vuosi sitten. Baskimaasta yritän saada lisää postauksia kasaan, kunhan vaan ehdin. Seuraavina aiheina tulossa varmaan San Sebastián, Txomin Etxanizin viinitila ja Biarritz. San Sebastiánista pidin Bilbaotakin enemmän. Lisäksi suorastaan ihastuin reissumme pikkuiseen ”kotikylään” Getariaan.

 • Reply Laura 9.7.2016 at 11:59

  Kiva postaus! Tästä museosta on toki paljon lukenut, mutta enpä olekaan tiennyt, mitä siellä on sisällä. 🙂 Olin NYCissä katsomassa Koonseja, ja se oli ihan mahtava näyttely. Jotenkin monen taiteilijan työt avautuvat paremmin, kun näkee kädenjäljen kehittymisen vuosikymmenten aikana.

  • Reply Mika / Lähtöportti 10.7.2016 at 09:47

   Koonsin nimi tuntuu tulevan vastaan jatkuvasti tuon museossa käyntini jälkeen. Ehkä en ole vain kiinnittänyt siihen aiemmin huomiota 🙂 Tuo on varmasti totta, että taiteesta saa enemmän irti, jos tuntee tekijöiden taustat, tarinat, tuotannon ja urakehityksen.

  Leave a Reply