Suomen suurin matkablogiyhteisö

EM-kisahuumaa Lillessä ja Lensissä

Toteutin pitkäaikaisen unelmani ja pääsin kokemaan jalkapallon arvokisahuuman paikan päällä Ranskassa. Muutaman päivän pikavisiitin kohokohtia olivat kaksi stadioneilla nähtyä ottelua sekä kisakaupunkien kaduilla vallinnut riehakas tunnelma.

Yhdistimme EM-kisamatkan Espanjan Baskimaalla viettämäämme talonvuokrauslomaan.  Muu porukka lensi Biarritzista kotiin, kun suuntasimme lankomiehen ja vaimon kanssa kohti Pohjois-Ranskaa. Kisojen seuraamisessa paikan päällä on se ikävä varjopuoli, että muilla paikkakunnilla pelattavia otteluita jää helposti näkemättä. Istumme perjantaisen avausottelun ajan TGV-junassa, jossa ei harmiksemme ole sen paremmin televisiota kuin kunnollista verkkoyhteyttäkään. Joudumme tyytymään ottelun seuraamiseen puhelimeen päivittyvistä uutisista.

Autojen torvet soivat, kun saavumme pian ottelun päättymisen jälkeen Lilleen. Ei jää epäselväksi, että Ranska on avannut kisat voitokkaasti. Kaupungin Fanzone, eli jättiscreenillä varustettu fanialue, sijaitsee aivan Lille Europen rautatieaseman vieressä. Kadut ovat täyttyneet eri maiden kannattajista, jotka virittelevät laulujaan sulassa sovussa keskenään.

Euro 2016
Ensimmäinen omaan kisaohjelmaamme kuuluva ottelu pelataan lauantai-iltapäivänä Lensissä, jonne on vajaan tunnin paikallisjunamatka Lillestä. Vaunut täyttyvät lähinnä pelaavien maiden, eli Sveitsin ja Albanian kannattajista. Albanialle ottelu on suorastaan historiallinen, sillä kyseessä on maan ensiesiintyminen arvokisoissa. Matkassa on toki myös englantilaisia, sillä heitä riittää kaikkialle. Grimsby Townin hilpeät kannattajat kertovat kiertävänsä kolme ottelua, kunnes lähtevät kotiin nukkumaan. Kalastajakaupungin seura on juuri noussut Englannin neljännelle sarjatasolle ja sen tunnuslaulu tulee nopeasti tutuksi. You only sing when you’re fishing…

Euro 2016
Lensin asemalta on helppo suunnistaa reilun kilometrin päässä sijaitsevalle stadionille punaisen massan mukana. Molempien joukkueiden kannattajat tunnustavat samaa väriä, joten faneja on vaikea erottaa toisistaan. Osan albanialaisista tosin tunnistaa perinteisistä qeleshe-hatuista, jotka tuovat mieleen lähinnä jättimäiset kananmunat. Matkan varrelle jäävät baarit ovat tupaten täynnä ja tunnelma on iloinen. Emme näe Lensissä ainuttakaan aggressiivista ihmistä. Joukkueiden kannattajat ottavat yhteiskuvia toisistaan veljellisessä hengessä ja keskittyvät hoilottamaan omia laulujaan.

Euro 2016, Lens
Stadionin turvatoimet eivät juurikaan eroa normaaleista jalkapallo-otteluista. Ruumiintarkastuksen jälkeen siirrytään portille, jossa pääsyliput luetaan koneellisesti. Stadionin uumenissa myydään Tanskan luultavasti tunnetuinta olutta vain käytännössä alkoholittomana 0,5 prosentin versiona. Päädymme päätykatsomoon keskelle albanialaisia faneja, jotka ovat muutenkin katsomossa enemmistönä. Kannattajaryhmien välillä ei ole minkäänlaisia raja-aitoja tai turvamiesten rivistöjä. Täällä selvästi luotetaan väen käyttäytyvän hyvin, vaikka molempien maiden kannattajia on paikoitellen rinta rinnan. Ympärillämme istuvat albanialaiset elävät tapahtumissa joka solullaan ja alan väkisinkin samaistua heidän tunteisiinsa. Joukkueet saapuvat kentälle ja vastapäisen katsomon ylle nousee valtava Albanian lippu. Shqipëri, Shqipëri, Shqipëri!

Euro 2016, Lens
Sveitsin Fabian Schär puskee ottelun avausmaalin jo viidennellä minuutilla. Albanian tuska vain kasvaa, kun kapteeni Lorik Cana ajetaan ulos puolta tuntia myöhemmin. Albanian kannattajat eivät luovuta ja buuaavat antaumuksella Sveitsin kosovolaistaustaisille pelaajille. Molemmissa joukkueissa on huomattavan paljon miehiä, jotka voisivat pelata tässä ”Kosovon derbyssä” kummalla puolella tahansa. Erityistä huomiota on saanut Xhakan perhe, jonka pojista pikkuveli Granit edustaa Sveitsiä ja isoveli Taulant Albaniaa.

Euro 2016, Lens
Molemmilla joukkueilla on muutamia erinomaisia maalintekopaikkoja, mutta lisäosumia ei synny. Albania taistelee, mutta viimeinenkin toivo valuu Shkëlzen Gashin viime hetkillä hukkaamaan avopaikkaan. Yleisö poistuu hyvässä järjestyksessä. Alueelta pääsee ulos vain kapeasta portista, joten joudumme seisoskelemaan kauan väkijoukon keskellä. Porukka on hämmästyttävän hiljaista ja rauhallista, eikä kukaan hermostu odottamiseen. Kävelemme takaisin Lensin asemalle sveitsiläisten lehmänkellojen tahdissa. Emme mahdu Lillen suuntaan lähtevään junaan, vaan joudumme odottelemaan aseman portilla seuraavaa. Takanamme oleva väkijoukko alkaa hiljalleen hermostua ja kiroamista kuuluu niin englanniksi kuin saksaksikin. Onneksi meillä ei ole tulenpalavaa kiirettä. Olen joka tapauksessa tyytyväinen päätökseemme siitä, ettemme matkusta ottelupäivinä pitkiä matkoja. Ranskan junat saattavat olla varsinkin viimeaikaisten lakkojen vuoksi tunteja myöhässä tai peruuntua kokonaan. Otteluihin pääsyn varmistamiseksi kannattaa siis pyrkiä ottelupaikkakunnille hyvissä ajoin, mielellään edellisenä päivänä.

Euro 2016 Lille
Elämä on muutakin kuin jalkapalloa, joten syömme illalla erinomaisen marokkolaisen aterian rauhallisessa La Menara -ravintolassa Lillen keskustassa. Ehdimme ruokailun jälkeen Fanzonen tuntumaan, kun Marseillessa pelattavaa Englannin ja Venäjän välistä ottelua on jäljellä vielä vartin verran. Ranskalaiset myhäilevät tyytyväisinä, kun Englanti menettää voiton viime hetkillä. Paikalla on englantilaisiakin, mutta he ottavat tilanteen melko tyynesti. Seuraamme, kuinka Brian haluaisi kovasti uimaan Flandresin rautatieaseman edessä olevaan suihkulähteeseen. Hän ehtii jo riisua paitansa ja antaa kännykkänsä ystävälleen, mutta veden äärellä päivystävien aseistettujen sotilaiden paikallaolo hillitsee menohaluja. Ehtiihän sitä uimaan Brightonissakin, sitten paremmalla ajalla…

Lille
Keskustan baarit täyttyvät seuraavaan iltaan valmistautuvista saksalaisista ja hieman turhautuneista englantilaisista. Näemme ohimennen pientä orastavaa kärhämää, mutta pahempaa ei pääse sattumaan. Sveitsiläiset istuvat iltaa voitosta nautiskellen. Englantilaisia ei väsytä ja heitä on paljon. Hoilotus raikuu läpi yön ja kuuluu hyvin hotellihuoneeseen saakka. Walking along, singing a song, walking in a Rooney wonderland…

Lille
Tutustumme sunnuntaina saksalaisfanien valtaamaan Lillen keskustaan. Huolestuneet tarjoilijat joutuvat rauhoittelemaan innokkaimpia, jotka säestävät laulujaan hakkaamalla terassien pleksiseiniä. Grand Place -aukion ympäristössä on hienoja rakennuksia. Kierrämme vanhankaupungin katuja ja käymme Notre Dame de la Treillen katedraalissa, joka on taideteoksineen yllättävän mielenkiintoinen. Tutustumme myös vanhojen muurien sävyttämään Citadellen puistoon, jossa on paljon lenkkeilijöitä. Lille on monin paikoin kaunis kaupunki, mutta sen keskeisimmät paikat ehtii kiertää päivässäkin, ellei aio perehtyä tasokkaaseen museotarjontaan.

Euro 2016 Lille
Kisat näkyvät katukuvassa vahvasti. Lähes jokaisen kaupan ja ravintolan ikkunoilla näkyy Ranskan sekä muiden osallistuvien maiden lippuja. Leipomoissa myydään kisa-aiheisia leivoksia ja bussien näyttötaulussa saattaa vilkkua määränpään lisäksi Allez les Bleus -teksti. Tarjoilijoilla näkyy isäntämaata kannustavia asusteita ja rautatieasemilla voi pysähtyä pelaamaan pöytäjalkapalloa.

Stade Pierre Mauroy
Muutaman missatun ottelun jälkeen tekee jo mieli nähdä joku ottelu televisiostakin. Saksalaisten valtaamilla terasseilla ei ole tilaa, eikä juuri telkkareitakaan. Pelastus löytyy Lille Europen rautatieaseman O’Conways-pubista, jossa saamme nauttia ruoasta ja Kroatian peliesityksestä Turkkia vastaan. Illan ohjelmassa on Saksan ja Ukrainan välinen ottelu Stade Pierre Mauroylla. Päätämme kävellä reilun tunnin matkan naapurikaupunki Villeneuve d’Ascqin puolelle. Näemme samalla kiinnostavaa laitakaupunkia, jossa riittää punertavia tiilitaloja sekä etnisiä ravintoloita. Joukko parrakkaita miehiä tulee juuri ulos muslimien rukoushuoneelta ja eräässä kadunkulmassa kenties turkkilaistaustainen perhe tanssii autostereoiden tahdissa. Useimmat muut tulevat stadionille metrolla, joten ehdimme melkein perille saakka, ennen kuin näemme mitään otteluun viittaavaa.

Euro 2016 Lille
Lillen Stade Pierre Mauroy on yksi Ranskan moderneimmista stadioneista. Saksan kannattajia on runsaasti. Tunnelma on erinomainen, mutta silti tuntuu, että osa saksalaisfaneista saattoi käyttää parhaat voimansa jo lämmitellessään kaupungilla. Istumme Ukrainan fanikatsomon läheisyydessä ja käy selväksi, että myös sinikeltaisella joukolla riittää ääntä ja innostusta kiitettävästi. Aivan vieressämme on silti saksalaisia, jotka yhdistävät meidät suomalaiset paremminkin jääkiekkoon. Eräs Kaiserslauternin kannattaja innostuu ylistämään seuran suomalaista Alexander Ringiä.

Saksa - Ukraina Lillessä
Hallitseva maailmanmestari Saksa on ottelussa odotetun vahva, mutta toisaalta Ukrainakin hyökkää yllättävän vaarallisesti. Ukrainan maali tekisi ottelusta entistä mielenkiintoisemman, mutta Manuel Neuerin näyttävät torjunnat pelastavat Saksan. Shkrodran Mustafin puskema maali vie Die Mannschaftin johtoon. Ensimmäinen puoliaika on viihdyttävä ja vauhdikas. Toisella jaksolla Ukraina silminnähden väsyy. Saksan kokenut vaihtomies Bastian Schweinsteiger ratkaisee pelin lopullisesti viime hetkien maalillaan. Tuttu laulu raikuu entistä kovempana. Deutschlaaand, Deutschlaaaaand!

Euro 2016, Lille
Valehtelisin, jos väittäisin, etten olisi miettinyt turnaukseen liittyviä turvallisuusriskejä etukäteen. Pariisin ja Brysselin terroriteot toivat uutisiin paljon keskustelua kisoihin kohdistuvista uhkista. Järkeilin kuitenkin, että todennäköisyys mahdollisen iskun osumisesta omalle kohdalle on häviävän pieni. EM-lopputurnaus pelataan kymmenellä paikkakunnalla ympäri Ranskaa. Yhteensä 51 ottelua näytetään myös jokaiseen kisakaupunkiin pystytetyillä fanialueilla. Tapahtumapaikkojen ympäristössä elää miljoonia paikallisia ja valtava määrä kisaturisteja. Ikäviä asioita voi tapahtua missä tahansa, myös Suomessa. On parempi toimia kuten ennenkin, eikä antaa pelkojen ohjailla elämää.

Euro 2016 Lille
Kisakaupungeissa ei tullut oikeastaan mieleenkään pelätä mitään. Paikalliset jatkavat jokapäiväistä elämäänsä ja fanit laulavat aivan kuten pelien yhteydessä muuallakin. Katukuvassa on jonkin verran aseistettuja sotilaita ja poliiseja, mutta tämä ei ole mitenkään poikkeuksellinen näky Ranskassa. Olen tottunut vastaaviin joukkoihin Pariisin metro- ja rautatieasemilla jo vuosia sitten. Turvatoimia on, mutta ne eivät näy kisapaikoilla ylikorostetusti. Jokaisen kulkijan tarkka valvominen on yksinkertaisesti mahdotonta. Täytyy vain toivoa, ettei terrori-iskuja tapahdu jatkossakaan.

Kisojen yhteydessä tapahtuneet venäläisten ja britannialaisten huligaanien idioottimaiset yhteenotot ovat vallanneet uutisotsikot. Itse en onneksi joutunut todistamaan tappeluita tai mitään muutakaan ikävää. Jalkapallotapahtumat ovat niin suosittuja, että ne keräävät ympärilleen monenlaisia lieveilmiöitä. On ikävää, että siinä missä valtaosa väestä osaa pitää hienolla tavalla hauskaa, saapuu paikalle myös riidanhakuisia huligaaneja, joita itse peli ei välttämättä kiinnosta lainkaan.

Paikan päällä koettu EM-kisahuuma oli unohtumaton elämys, joka sai välittömästi suunnittelemaan uusia kisareissuja. Seuraavat MM-kisat pelataan kahden vuoden kuluttua Venäjällä. Pietariin olisi houkuttelevan nopea junayhteys, mutta kisoihin kohdistuvat korruptioepäilyt ja maan poliitikkojen myönteiset kommentit huligaanien toiminnasta saavat vielä harkitsemaan kisamatkaa. Neljän vuoden päästä pelattava seuraava EM-turnaus on jaettu poikkeuksellisesti kolmeentoista kaupunkiin ympäri Eurooppaa. Viimeistään silloin haluan taas ehdottomasti mukaan, esimerkiksi Roomaan, Dubliniin tai Kööpenhaminaan. Ja ainahan voi elää toivossa, että Suomi seuraisi Islannin esimerkkiä ja pääsisi vihdoin mukaan lopputurnaukseen. Sen verran kisakokemuksessa jäikin toivomisen varaa, etten osannut olla näkemissäni peleissä selkeästi kummallakaan puolella. Itselleni Suomen ohella myös Italian ottelut kelpaisivat yhtä hyvin, sillä oma tiivis suhteeni saapasmaan maajoukkueeseen alkoi viimeistään kesän 1990 MM-kisoissa. Myös Irlannin mahtavien fanien keskellä tuntisin varmasti olevani kuin kotonani.

Monet saapuvat kisapaikkakunnille vain nauttimaan yleisestä tunnelmasta, hoilaamaan maanmiestensä kanssa ja seuraamaan pelejä fanialueiden jättiruuduilta. Tapa on erityisen suosittu englantilaisten keskuudessa, sillä heitä on pelipaikoilla usein moninkertainen määrä stadionin kapasiteettiin nähden. Itselleni oleellisin vaihe kisamatkan suunnittelussa on silti pääsylippujen hankkiminen. Oletan lipunmyynnin toimivan samaan tapaan myös tulevissa turnauksissa, joten kerron vielä lopuksi lippujen hankintaprosessista.

Euro 2016
Euroopan jalkapalloliitto UEFA aloitti lipunmyynnin tasan vuotta ennen lopputurnauksen alkamista. Liiton verkkosivuille rekisteröityneillä henkilöillä oli mahdollisuus hakea 1–4 lippua haluamiinsa otteluihin. Tarjolla oli joka otteluun neljä eri hintaryhmää. Halvimman kategorian liput alkulohkojen otteluihin maksoivat vain 25 euroa, kun taas finaalilipuista parhaille paikoille joutui pulittamaan 895 euroa. Tässä ensimmäisessä lipunmyyntivaiheessa alkulohkoja ei ollut vielä arvottu, joten tiedossa olivat vain otteluiden ajat ja paikat, ei pelaavia joukkueita. Yritin tässä vaiheessa saada kunnianhimoisesti lippuja puolivälieriin ja välieriin, mutta onni ei ollut suotuisa. Sain sen sijaan lohdutuspalkinnoksi hakemani paikat yhteen alkulohkopeliin, jossa lopulta kohtasivat Saksa ja Ukraina.

Lippuja voi hakea niin moneen otteluun kuin haluaa, mutta kaikkien omalle kohdalle osuneiden lippujen hinta veloitetaan ennalta ilmoitetulta luottokortilta automaattisesti heti arvonnan jälkeen. Jos veloitus ei esimerkiksi luottorajan ylittymisen takia onnistu, menettää hakija kaikki lippunsa.

Lipunmyynnin toisessa vaiheessa suoritettiin uuden lippukiintiön arvonta sen jälkeen, kun pelaavat joukkueet olivat selvillä. Yritin tässä vaiheessa hankkia lippuja matkaohjelmaan sopineeseen Sveitsin ja Albanian peliin, mutta onni ei ollut suotuisa. Onneksi oli vielä kolmas vaihe, jossa lipun saaneilla oli mahdollisuus myydä lippujaan pois UEFA:n virallisten verkkosivujen kautta. Kyseessä ei ole arvonta, vaan liput saa ensimmäisenä nappia painanut. Edessä oli siis hermoja raastava selaimen refresh-nappulan naputtelu, kunnes tuntien yrityksen jälkeen sain haluamani pääsyliput. Lippuja voi toki ostaa myös muista jälleenmyyntikanavista. Olen joskus kokeillut esimerkiksi Viagogoa, mutta siellä hinnat saattavat nousta moninkertaisiksi. UEFA myy liput joka vaiheessa samalla alkuperäisellä hinnalla ja takaa luotettavan toimituksen. Itselleni Ranskasta lähetetyt liput kolahtivat postiluukkuun toukokuun puolivälissä.

Pääsylippujen lisäksi myös majoituksen varaamisen suhteen kannattaa olla hyvissä ajoin liikkeellä. Lennot eivät sen sijaan ole yhtä kriittisiä, sillä vain häviävän pieni osa kisapaikalle saapuvista turisteista saapuu Suomen suunnalta. Paitsi tietenkin sitten, jos ihme tapahtuu ja Suomi pääsee mukaan kekkereihin. Tämä puolestaan helpottaisi pääsylippujen saamista, sillä pelaavien maiden kansalaisille on aina varattuna oma suurehko kiintiönsä. Aina kannattaa unelmoida. Oi Suomi on niin ihana! On meillä sauna, viina ja kirves! Oi Suomi on niin ihana!

Euro 2016 Lille
EM-kisatunnelmaa on päässyt aiemmin kokemaan paikan päällä myös Kohteena maailma -blogin RamiLaamanaaman maailma -blogin Tero oli puolestaan seuraamassa seurajoukkueiden Eurooppa-liigan finaalia toukokuussa Baselissa.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Meidän matkassa / Monna 19.6.2016 at 20:15

  Mm-kisat Venäjällä kiinnostaisivat juurikin sen takia, että melkeinpä tuon lähemmäs Suomea kisoja tuskin tulee.. Mutta saas nähdä onnistuuko sinne pääsemään ja miltä tilanne parin vuoden päästä näyttää! Varmasti upea kokemus ja voisin kuvitella että juuri tuo pelkkä tunnelma paikan päälläkin on huikea!

  • Reply Mika / Lähtöportti 20.6.2016 at 09:18

   Eipä kisat juuri Pietaria lähemmäs voi tulla. Siellä on 7 kisaottelua, joten varsinkaan jos ei ole väliä mitä peliä menee katsomaan, niin uskoisin että lippujen saaminen on mahdollista.

   Tunnelma paikan päällä oli huikea. Kisat näkyvät vahvasti katukuvassa ja faneja riittää kaupungilla melkein ympäri vuorokauden. Voi vain kuvitella millaiseksi meno yltyy viimeisten pelien aikaan, varsinkin jos isäntämaa on vielä mukana.

 • Reply Kohteena maailma / Rami 20.6.2016 at 12:43

  Kyllä sitä punaisen meren junakuvista kisatunnelman pystyi aistimaan ensi kuvista lähtien 🙂

  Kisat paikan päällä on hieno kokemus! Ainoat miinukset on se, että tulee missattua paljon hyviä pelejä televisiosta. Toinen on se, että hotellihinnat on kyllä aika paljon kalliimmat kuin normaalisti.

  MM-kisat on paikan päällä siitä vielä astetta parempi juttu, että siellä eri kansalaisuudet kannattajissa eroavat vielä huomattavasti enemmän toisistaan. Pelillisiä eroavaisuuksia tietysti on, mutta kyllähän EM-kisat ovat astetta kovemmat kuin MM-kisat. Argentiina ja Brasilia puuttuu, mutta EM-kisoissa on kaikki parhaat Euroopan maat mukana – MM-kisoihin ei kaikki pääse maanosakiintiön perusteella. Tai no parhaat pääsee, mutta rannelle jää paljon kovempia kuin monet kisoissa olevat.

  Itselle oli vaikea päätös jättää nämä kisat väliin, vaikka sitä refresh-nappia tulikin hakattua pari päivää ahkerasti ja mietittyä eri vaihtoehtoja 😀

  P.S. Kiitos linkkauksesta!

  • Reply Mika / Lähtöportti 23.6.2016 at 13:41

   Muiden pelien missaaminen on varsinkin kisojen vilkkaassa alkuvaiheessa tosi harmillista, mutta paikan päällä nähtyjen pelien vuoksi voi hieman uhrauksia tehdäkin. Joskus aikoinaan pyrin katsomaan kaikki kisamatsit, mutta tässä elämäntilanteessa se ei kotioloissakaan ihan onnistu. Näissä kisoissa tavoitteena 30 kokonaan nähtyä peliä 🙂

   Tuo on varmasti totta, että esimerkiksi eteläamerikkalaiset ja afrikkalaiset fanit tuovat omine tapoineen huomattavasti lisää mielenkiintoa ja väriä tapahtumiin. Eurooppalaisten kesken erot ovat kuitenkin huomattavasti pienempiä. Kyllähän Euroopan taso on kova ja laaja muihin mantereisiin verrattuna. Tässä 24 joukkueen turnauksessakin vain Ukraina hävisi kaikki kolme alkulohkopeliään, joten heittopusseja ei ollut.

  Leave a Reply