Suomen suurin matkablogiyhteisö

4 x 3 herkuttelupaikkaa Tukholmassa

Olen muutaman viime vuoden aikana matkustanut suhteellisen paljon Tukholmassa, josta on kuin varkain tullut yksi suosikkikaupungeistani. Listasin nyt kolme kauppahallia, kolme herkkukauppaa, kolme klassikkoravintolaa ja kolme kahvilaa, jotka ovat osuneet reissujeni varrelle. Moniin näistä palaan aina uudelleen, joten ota sinäkin vinkit talteen!


KOLME KAUPPAHALLIA

En osaa juurikaan neuvoa ostoksiin liittyvissä asioissa, ellei haussa satu olemaan jotain syötävää. Tukholmasta löytyy kolme suurta kauppahallia, joissa kannattaa käydä nuuhkimassa paikallistunnelmaa. Oma suosikkini on ruotsalaistenkin rakastama Östermalmin kauppahalli. Vuonna 1888 perustetun instituution käytävillä on voinut tehdä herkullisia ostoksia, juoda kahvit tai syödä maittavan lounaan. Halli on tällä hetkellä perusteellisessa remontissa, joka valmistuu vasta kesäksi 2018. Remontin aikana voi turvautua väliaikaiseen halliin, joka sijaitsee alkuperäisen rakennuksen vieressä Östermalmstorgilla.

Östermalms Saluhall
Vaikka rosoinen Södermalm vetoaakin itseeni enemmän kuin porvarillinen Östermalm, ei moderni Söderhallarna vedä vertoja edellä mainitun klassikkohallin tunnelmalle. Ostosten tekemiseen Medborgarplatsenin laidalla sijaitsevat Söderin hallit toki sopivat hyvin.

Söderhallarna
Vilkkaan Hötorgetin laidalta pääsee maanalaiseen Hötorgshalleniin. Suuresta ja monipuolisesta hallista löytyy kaiken muun lisäksi myös herkkuja idästä – siis Suomesta. Finska Butikenista voi koti-ikävän yllättäessä käydä ostamassa karjalanpiirakoita, HK:n Sinistä Lenkkiä, Ahti-silliä, Jaffaa ja muita tuttuja makuja. Itse en tosin ole vielä Tukholmassa niin kauaa viipynyt, että näille olisi tullut tarvetta.

Hötorgshallen


KOLME HERKKUKAUPPAA

Avaan oven ja astun suoraan 1940-luvulle. Pienen puodin sisustus, karamellipakkaukset sekä myyjättärien asut edustavat mennyttä aikaa, ja taustalla soiva jazz viimeistelee kokonaisuuden. Pärlans Konfektyrin omatekoinen toffee vie mennessään sekä kielen että kruunut. Myynnissä on myös laadukasta suklaata ja perinteisiä polkagriseja.

Pärlans Konfektyr
Suklaan perässä kannattaa suunnistaa myös pariin muuhun osoitteeseen. Ruotsin hovin suosima Ejes Choklad sijaitsee Karlaplanin lähistöllä ja osuu sopivasti matkan varrelle, jos on päättänyt kävellä Silja Linen terminaalista kohti keskustaa. Kaupan päälle saa herkullisia maistiaisia.

Tukholman suklaapuodit
Myös Chokladfabrikenissa on tarjolla runsas valikoima käsintehtyjä konvehteja. Jos suklaa kiinnostaa erityisen paljon, voi ilmoittautua suklaapuodin järjestämiin maistelutilaisuuksiin tai jälkiruoka- ja konvehtikursseille. Chokladfabrikenilla on Södermalmilla sijaitsevan tehtaanmyymälän lisäksi pari myyntipistettä muuallakin Tukholmassa.


KOLME KLASSIKKORAVINTOLAA

Tukholmasta on kehittynyt tasokas ravintolakaupunki, jonka tarjonta on kiitettävän monipuolista. En yritäkään väittää, että tuntisin kaupungin valikoiman kovin hyvin. Niinpä rajaankin nyt aiheen todellisiin klassikoihin, jotka kertovat omaa kiehtovaa tarinaansa kaupungin historiasta. Jos etsit Helsingin Eliten, Sea Horsen tai Salven ruotsalaisserkkuja, kokeile näitä paikkoja.

Tranan, Vasastan, Stockholm
Perinteikäs Tranan on toiminut samoissa tiloissa jo vuodesta 1929 lähtien. Ravintolassa tarjoillaan konstailematonta ruotsalaista kotiruokaa pettämättömällä otteella. Kohtelias palvelu ei jätä valittamiselle sijaa, joten tässä on erinomainen valinta perinteitä arvostavalle matkailijalle. Sijainti Vasastanissa on hieman sivussa yleisimmiltä turistireiteiltä, mutta jos haluat lautasellesi aidon Biff Rydbergin tai Wallenbergaren, kannattaa suunnistaa Odenplanin laidalle. Tarjolla on toki muutakin kuin lihaa.

Pelikan
Södermalmilta löytyy kaksi oluttuviksi luokiteltavaa todellista klassikkoa. Sekä Pelikanista että Hammarbyn jalkapallofanien suosimasta Kvarnenista saa maistuvaa ruokaa, ja ravintoloiden laaja asiakaskunta käsittää kaikki ikä- ja yhteiskuntaluokat. Pelikanin suuri korkea sali, laattalattia ja arvokkaasti ikääntynyt puusisustus luovat kiehtovan menneen maailman tunnelman. Täällä tulee väkisinkin mietittyä vanhan työläiskaupunginosan historiaa. Lihapullat tarjotaan kermakastikkeen, suolakurkun ja puolukoiden kera.


KOLME KAHVILAA

Tukholmalaiset ovat kahvilakansaa, joten kaupungissa riittää runsaasti vaihtoehtoja istahtaa lämpimän kupposen äärelle. Kungsholmenin kauniin rantakadun Norr Mälarstrandin varrella sijaitseva Mälarpaviljongen on erityisen suosittu kesäiltaisin. Suuri laiturille levittäytyvä terassi on todella mukava paikka nauttia lämpimistä päivistä. Kuvan raparperijuustokakku saa vieläkin veden kielelle. Tarjolla on kahvilaherkkujen lisäksi ruokaa ja viiniä.

Mälarpaviljongen, Tukholma
Kellarikahvila Sten Sture sijaitsee keskellä Gamla Stania. Hieman sokkeloisten tilojen historia on mielenkiintoinen. 1400-luvulla louhituissa luolissa toimi alun perin luostari, joka muutettiin Kustaa Vaasan aikaan vankilaksi. Vankilan kuuluisin asukas oli Jacob Johan Anckarström, joka tuomittiin kuolemaan kuningas Kustaa III:n murhasta. Sten Sture on omalaatuinen paikka, jossa kannattaa piipahtaa ennen kaikkea tunnelman vuoksi.

Café Sten Sture
Djurgårdenin saari tuo useimmille mieleen museot, Skansenin ja Gröna Lundin. Saaren sisäosista löytyy myös suuri Rosendalin puutarha ja kasvihuoneen sisällä toimiva Rosendals Trädgårdskafe. Kahvilassa voi nauttia oman leipomon herkuista ja maistuva lounas koostuu mahdollisimman pitkälti ympäröivän puutarhan luomutuotteista. Tässä keitaassa on vaikea uskoa olevansa kävelymatkan päässä vilkkaan suurkaupungin ydinkeskustasta.

Rosendals Trädgård

Olivatko nämä paikat entuudestaan tuttuja? Mitkä ovat omat suosikkisi Tukholmassa?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply Maarit 18.5.2016 at 14:05

  No olisi jo vähemmästäkin tullut vesi kielelle! Itse olen tainnut käydä Tukholmassa vain kaksi kertaa, enkä ole varsinaisesti tutustunut kaupungin ravintolatarjontaan. Tuo raparperijuustokakku ja suklaat etenkin houkuttaa. Tästä saankin monta hyvää vinkkiä, kun seuraavan kerran otamme suunnaksi Tukholman! 🙂

  • Reply Mika / Lähtöportti 21.5.2016 at 13:02

   Kiva jos vinkeille tulee joskus käyttöä. En itse välitä juurikaan ostoksilla käymisestä, mutta herkkukaupat ovat poikkeus 🙂 Tukholmasta löytyy ruokaravintoloita joka makuun, mutta rajasin tähän pelkästään muutaman klassikon, kun en itsekään tunne ravintolatarjontaa kovin kattavasti.

 • Reply Annika | Travellover 18.5.2016 at 17:57

  Tukholma on jäänyt minulle tosi vieraaksi. Ehkä menen elokuussa yhteen näyttelyyn. Jospa silloin saisin tutustuttua kaupunkiin enemmän. Östermalmin kauppahalli näyttää ihan .turun hallilta. Okei, sini-keltaisen lipun värit vaan pitäisi vaihtaa. Pari muuta paikkaa sai haukkomaan ihastusta: mikä vanhanajan charmi ja mitkä punaruutuisen liinat. Minulla on päähänpinttymä, että aidossa italialaisessa trattoriassa, jossa nonna laittaa ruokaa vielä kasikymppisenä, pitäisi olla juuri tuollaiset liinat.

  • Reply Mika / Lähtöportti 21.5.2016 at 13:27

   Ehkä ne on juuri nuo liinat, jotka saavat Trananin tuntumaan niin kotoisalta. Tykkään valtavasti juuri kuvailusi kaltaisista trattorioista, sillä eihän mikään voita nonnien keitoksia. Sait minut juuri harkitsemaan tuollaisen liinan ostamista kotiin.

 • Reply Miika ♥ Gia | matkakuume.net 20.5.2016 at 07:55

  Nyt osui kyllä suoraan hermoon! Vaimo on hieman paremmin kartalla Tukholman mahdollisuuksien suhteen, ite oon ollu ihan turistina liikenteessä. Tästä löytyy kyllä ihan suorilta muutama vinkki, mitä menee testaukseen seuraavalla visiitillä. Pärlans Konfektyr vaikutti aivan erityisen viehättävältä!

  Tukholma, kuten niin monet muutkin kaupungit on parhaimmillaan kesällä. Meillä on seuraava reissu sinne vasta joulukuussa tiedossa, mutta kyllä tässä tämän postauksen innoittamana joutuu vähän vielä miettimään kesälomien suunnitelmaa… Jäi vähän tuo raparperijuustokakku kuitenkin kiinnostamaan 😀

  • Reply Mika / Lähtöportti 21.5.2016 at 13:41

   Kiva jos vinkeistä on hyötyä. Tottahan se on, että Tukholma, kuten käytännössä kaikki pohjoismaiset kaupungit, ovat parhaimmillaan kesällä. Tukholma on onneksi sen verran lähellä, että siellä voi käväistä nopeastikin. Pärlans Konfektyr on pieni, mutta omassa tyylilajissaan mainio paikka.

 • Reply Erja/ Andalusian auringossa- ruokamatkablogi 20.5.2016 at 20:19

  Oi miten tuttuja paikkoja 🙂 Tukholma on myös omia susikkikaupunkejani – pitääkin taas varata seuraava ekskursio!

  • Reply Mika / Lähtöportti 21.5.2016 at 13:47

   Mukava kaupunki ja lähelläkin vielä. Mulla meni vuosia, kunnes tajusin tutustua Tukholmaan kunnolla, ja se on kyllä kannattanut.

 • Reply Kohteena maailma / Rami 21.5.2016 at 00:23

  Östermalmin kauppahalli ja Sten Sture näytti eniten mun paikoilta. Itsehän rehellisesti ruokaan liittyvissä paikoissa viihdy kuin kolmenlaisissa: kauppahallit näyteikkunaostoksina, pubit pienpanimo-oluita nauttien ja laadukkaat ravintolat kulinaristisia tarpeita tyydyttämään. Itse en ole millän tavalla esimerkiksi kahvilaihminen ja voinkin sanoa, että niissä on aika vähän elämän aikana tullut oltua. Sama koskee herkkukauppoja, jollei sellaiseksi lasketa Makuunin irtokarkkiosastoa ja sieltä Haribon tuotteita 😀

  • Reply Mika / Lähtöportti 21.5.2016 at 13:53

   Mitä olisikaan matka Tukholmaan ilman laivalta ostettua Haribon Matador Mixiä 😀 Näistä myös Kvarnen voisi olla sun paikka. Siellä taitaa olla hanassa yli kymmentä olutta, paikallisesta Nya Carnegiesta Guinnessiin.

 • Reply Laura 22.5.2016 at 10:07

  Ah, nyt ollaan mun mukavuusalueellani. Olen asunut Tukholmassa vuosikaudet, joten paljon tuttua ja pari uuttakin paikkaa. Jos klassikkoravintoloista tykkää, niin voin myös suositella Tennstopetia Vasaparkenin laidalla taikka Sturehofia Stureplanilta. Erityisesti jälkimmäisessä merenelävaruoat ovat ihan huippuja. Kesäaikaan Östermalmshallin vieressä on pari mukavaa ravintolaa, joissa voi olla kivempi syödä kuin itse hallissa. Lisa på Torgetista saa maailman parasta katkarapusalaattia. Voi Tukholma…. 🙂

  • Reply Mika / Lähtöportti 22.5.2016 at 11:39

   Kiitos vinkeistä! Tennstopet on ihan uusi tuttavuus ja Sturehofin sekä Lisa på Torgetin olen joskus kuullut vain nimeltä. Täytyypä käydä joskus kokeilemassa! Östermalmin halli on usein ollut sen verran täynnä, että vaikka olenkin tykännyt tunnelmasta, ei se viihtyisin mahdollinen ruokailupaikka ole. Voi Tukholma, mielelläni lähtisin taas uudestaan 🙂

  Leave a Reply