Suomen suurin matkablogiyhteisö

Askeleita kohti reilumpaa matkailua

Yllä oleva Japanin Nikkossa otettu kuva esittää kolmea viisasta apinaa. Yksi ei kuule pahaa, toinen ei puhu pahaa ja kolmas ei näe pahaa. En tunne tuon vanhan itämaisen tarinan opetuksia, mutta ainakaan reiluun matkailuun liittyen emme saa ummistaa silmiä, korvia ja suuta. Jotain on tehtävä, jotta emme tuhoa kaunista planeettaamme täysin. Ensimmäisenä ongelmana tulevat mieleen hiilidioksidipäästöt, mutta matkailuun liittyy paljon muitakin luontoon, ihmisiin ja eläimiin liittyviä epäkohtia.

Matkablogit ovat toimineet viime aikoina reilun matkailun sanansaattajina ennennäkemättömällä tavalla. #ReilutBlogit -kampanja ja sen jatko-osa #ReilutBlogit vol.2 ovat sisältäneet paljon arvokasta tietoa. Lähtöporttia ei ollut vielä perustettu ensimmäisen kampanjan aikaan ja toiseenkaan en ole ehtinyt osallistua, osittain myös siksi, että itselläni on vielä paljon opittavaa reiluun ja eettiseen matkailuun liittyvissä asioissa. Olen tehnyt vuosien varrella monenlaisia huonoja valintoja puhtaasti tietämättömyyttäni, kenties joskus myös tyhmyyttäni. Virheistä voi kuitenkin oppia. Tässä muutama ensimmäisenä mieleeni tullut reilun matkailun teema.


Porvoo
LÖYDÄ MATKAILUELÄMYKSIÄ LÄHELTÄ

Ympäristöystävällisin matkailu tapahtuu joko jalkaisin tai polkupyörällä. Useimmille meistä tämä tarkoittaa, etteivät reissut suuntaudu kovin kauas. Lähiympäristökin voi yllättää iloisesti, jos sille antaa mahdollisuuden avoimin mielin. Kuvan Porvooseen olen joskus pyöräillytkin, vaikka myönnän käyväni siellä yleensä autolla.

Matkailun tuottamat päästöt kuormittavat ympäristöä karkeasti ottaen sitä enemmän, mitä kauemmas matkustetaan. Aika on rajallista, joten ulkomaille suunnataan yleensä lentäen. Suora lento on aina ekologisempi kuin koneenvaihdon sisältävä vaihtoehto. Olen yleensä noudattanut tätä neuvoa hinnasta riippumatta, tosin lähinnä oman mukavuuteni vuoksi. En erityisemmin pidä ajan tappamisesta lentoasemilla, varsinkaan jos suoralla lennolla olisi jo kohteessa. Koneesta toiseen juokseminen tiukalla aikataululla saattaa puolestaan olla stressaavaa ja aina matkatavaratkaan eivät ole ehtineet jatkolennolle mukaan.

Toisen helppotajuisen ohjeen mukaan pitäisi matkustaa harvemmin ja viipyä yhdessä kohteessa mahdollisimman kauan. Tämä varmasti rasittaisi ympäristöä vähemmän kuin useampi lyhyt matka. Tätä en ole toteuttanut itse kovin hyvin, sillä viikon tai kahden lomat ovat aina olleet pidempää irtiottoa helpommin järjestettävissä.


Jericoacoara
VÄLTÄ ALL INCLUSIVEA

En ole koskaan majoittunut all inclusive -hotelliin, koska en yksinkertaisesti osaa kuvitella viettäväni lomaa majapaikkani muurien sisäpuolella ja syöväni jatkuvasti saman hotellin tarjoamia ruokia. Haluan nähdä ja kokea mahdollisimman paljon paikallista elämää, eikä all inclusive ole tämän kannalta paras vaihtoehto. Voisihan hotellilta helposti poistuakin, mutta jos ruoat ja juomat on valmiiksi maksettu, saattaisi kynnys nousta liian korkeaksi. Yllä oleva kuva on Jericoacoarasta, jonka tunnelmaa all inclusivet eivät olleet päässeet pilaamaan.

Ymmärrän toki heitäkin, jotka nauttivat all inclusiven helppoudesta. Jos mukava sää, hiekkaranta tai uima-allas sekä huoleton ruoka- ja juomatarjoilu riittävät matkaohjelmaksi, niin mikäs siinä. Kunnon rentoutuminen on varmasti joskus paikallaan. Ihmiset hakevat lomiltaan erilaisia asioita, enkä halua sanoa kenellekään väärin matkustettu.

All inclusivea kohtaan kokemiani ennakkoluuloja voisi yrittää kumota kokeilemalla, mutta ajatellessani majoitusmuodon eettistä puolta, en halua edes yrittää. Monissa tapauksissa kylä all inclusive -hotellin ympäriltä kuihtuu, kun matkailijat ovat linnoittautuneet lomaparatiisiinsa. Kylän ravintoloihin, kauppoihin ja muihin palveluihin ei riitä asiakkaita, vaan kaikki rahat menevät ulkomaisten hotelliketjujen kassaan. Paikallisten hyöty matkailusta jää minimiin, eikä se ole kenenkään etu. Kanssakäymisen korvaa katkeruus. Ei all inclusivekaan sataprosenttisesti paha ole, sillä tarjoaahan sekin työpaikkoja paikallisväestölle. Olen kuullut työehtojen olevan joissakin hotelleissa surkeita, mutta tilanne ei toivottavasti ole yhtä paha kaikkialla. Muutamissa köyhissä ja turvattomissa maissa all inclusive saattaa olla ainoa keino houkutella matkailijoita, niin surullista kuin se onkin.


Ylläs
MATKUSTA SESONGIN ULKOPUOLELLA

Ympäristön kuormituksen, matkailuyrittäjien ja myös matkailijoiden kannalta olisi hyvä, jos turisteja kävisi kohteissa tasaisesti ympäri vuoden. Näin ei kuitenkaan käytännössä ole. Koin sesonkien merkityksen konkreettisesti viime talvena Ylläksellä. Mökkikylä oli uudenvuodenyönä aivan loppuunmyyty, mutta kansa kaikkosi nopeasti. Viivyimme paikalla vielä pari päivää loppiaisen jälkeen, jolloin käytännössä kaikki mökit olivat jo tyhjillään. Juttelin aiheesta parin paikallisen yrittäjän kanssa, eivätkä he peitelleet ongelmaa. Kausityöntekijöitä on pakko palkata, mutta heitä ei ole helppo houkutella vain parin viikon mittaisten huippusesonkien ajaksi. Tasaisempi turistivirta helpottaisi toimintaa huomattavasti.

Olen aina pyrkinyt matkustamaan sesongin ulkopuolella, jos se vain on ollut mahdollista. Haluan nauttia edullisemmista hinnoista, välttää pahimman tungoksen ja aistia mahdollisuuksien mukaan alkuperäistä paikallistunnelmaa. Tästä periaatteesta kiinni pitäminen muuttuu kuitenkin entistä hankalammaksi, kun lapset varttuvat kouluikään. Täytynee siis vetää syvään henkeä ja valmistautua Helsinki-Vantaan ruuhkiin silloin, kun kaikilla muillakin on lomaa. Toki matkakohteen voi aina yrittää valita niin, ettei perillä ole kiihkein sesonki meneillään.


Fota Wildlife Park
PALJON PUHUTUT ELÄINKOHTEET

Monissa matkablogeissa on keskusteltu kiihkeästikin eläinten oikeuksista. Olen saanut blogeja lukemalla runsaasti uutta tietoa ja myönnän joskus käyneeni monissa eettisesti epäilyttävissä eläinkohteissa. Kukkotappeluihin tai härkätaisteluihin en ole lähtenyt, mutta useimmat epäkohdat liittyvätkin eläimiin, joita ei kirjaimellisesti tapeta turistien silmien edessä. Yksi pysäyttävimmistä matkablogien jakamista tiedoista on ollut norsulla ratsastamisen epäeettisyys. Norsun selkä ei pidemmän päälle kestä turistien kantamista, koulutusmenetelmät ovat julmia ja uhanalaisia eläimiä pyydystetään luonnosta turisteja varten. Olen ratsastanut norsulla parissakin maassa, mutta nyt se huvi taitaa olla menneisyyttä.

Eläintarhat ovat kuohuttaneet tunteita ja jotkut vaativat niiden sulkemista kokonaan. Olen itse käynyt monissa eläintarhoissa eri puolilla maailmaa, enkä lupaa olla käymättä niissä jatkossakaan. Suhtaudun eläintarhoihin kuitenkin kriittisesti ja yritän löytää paikkoja, joissa eläinten elintilaan ja hyvinvointiin on kiinnitetty erityistä huomiota. Useimmat eläintarhat ovat toki voittoa tavoittelevia liikeyrityksiä, mutta niissä tehdään myös eläintensuojelutyötä, ne jakavat tietoa ja saattavat jopa innostaa kävijöitään luonnonsuojeluun. Maailma on kaikkea muuta kuin mustavalkoinen ja kolikolla on aina kaksi puolta. Entä miten käytännössä pitäisi toimia, kun joku kyseenalainen eläinhuvitus lopetetaan? Mitä eläimille tehdään ja miten huolehditaan asianosaisten ihmisten toimeentulosta jatkossa?

Eläintarhoja pitäisi kehittää entistä puistomaisempaan suuntaan. Pienessä häkissä kehää kiertävä eläin on todella surullinen näky. Kehitystä on tapahtunut, vaikka puutteita onkin edelleen valtavasti. Yllä oleva kenguru on kuvattu Fota Wildlife Parkissa Irlannissa. Sillä oli laamojen ja alpakoiden tapaan mahdollisuus liikkua samalla laajalla alueella, jossa ihmisetkin kulkivat. Olen käynyt Irlannissa myös Coolwood Wildlife Parkissa, jossa juttelin eläimiä silminnähden rakastaneen työntekijän kanssa. Hän painotti, ettei eläintarha saa näyttää vankilalta. Näin varmasti onkin ja monet pienehkön Coolwoodin asukeista edustivatkin yleisesti kesyyntyneitä lajeja villieläinten sijaan. Muutama eläin oli silti häkissäkin.

Olen käynyt myös parissa safaripuistossa, jossa ajetaan omalla autolla suhteellisen laajalla alueella, jossa eläimillä on reilusti tilaa pysytellä syrjemmällä tai mahdollisuus piiloutua. Kuvittelen näillä eläimillä olevan jokseenkin siedettävät oltavat, vaikkei tilannetta voikaan verrata täysin vapaana kulkemiseen. Näissäkin puistoissa saattaa kuitenkin olla varsinaisen safarin lisäksi perinteinen eläintarha, joissa muutamien lajien edustajat on pakotettu aivan liian pieneen elinympäristöön. Vaikka en kaikkia eläintarhoja sulkisikaan, voisi tiettyjen eläinten tarhoissa pitämisen lopettaa. Ensimmäisenä tulevat mieleen jääkarhut ja muutamat kissaeläimet, jotka näyttävät aitauksissaan aina yhtä stressaantuneilta. Lisäksi on päivän selvää, ettei miekkavalaan kaltainen suuri eläin kuulu altaaseen.

Omia ajatuksiani parhaiten kuvastava aiheeseen liittyvä kirjoitus löytyy Vaihda vapaalle -matkablogista, jossa on muutenkin runsaasti hyvin pohdittua asiaa eläimiin liittyen.


Paljon lisää hyödyllistä luettavaa löytyy #ReilutBlogit -kampanjaan osallistuneista blogeista, Reilun Matkailun Yhdistyksen nettisivuilta sekä muista tämän Instagram Travel Thursdayn postauksista.

Tämä blogikirjoitus on osa Instagram Travel Thursday -tempausta, jonka järjestäjinä toimivat Rimma+Laura -matkablogiTravellover ja Muru Mou -matkablogi. Lue tarkemmat ohjeet täältä.

Minut löytää Instagramista nimellä @lahtoportti.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply marikaw 6.5.2016 at 19:59

  Tän kuun igtt oli kiva reiluuden kannatla siitä mielessä että monet alkoivat pohtimaan omaa reiluuttaan ja eettisyyttään, ei pureuduttu välttämättä mihinkään tiettyyn asiaan. 🙂

  + Toi eka Porvoo kuva on ihana!

  • Reply Mika / Lähtöportti 8.5.2016 at 12:47

   On aina hyvä herätä pohtimaan asioita omasta näkökulmasta. Matkablogeista on löytynyt mulle paljon ajattelemisen aihetta, uusia näkökulmia ja uutta tietoa. Omassa reiluudessa on varmasti paljon parannettavaa, mutta muutoksia parempaan suuntaan toivottavasti vähitellen tapahtuu.

 • Reply Annika | Travellover 8.5.2016 at 17:05

  Reilun matkailijan ohjeita kun lukee, huomaa, että yhtä matkaa pitäisi valmistella kuukausia ja lähettää tusinoittain sähköposteja voidakseen olla varma kohteen ja majoituksen täydellisestä eettisyydestä. Valtavasti olisi minullakin epäilemättä vielä tehtävää ollakseni reilu, mutta en oikeastaan voisi matkustaa lainkaan, jos epäreiluus olisi este. Niinpä aion pysyä tien päällä, kuten tähänkin asti, mutta pienillä valinnoilla yrittää mennä kohti reilumpaa.

  • Reply Mika / Lähtöportti 8.5.2016 at 21:37

   Juuri näin, sillä jos kaikkia ohjeita noudattaisi kirjaimellisesti, jäisi käytännössä kaikki matkat tekemättä. Sen sijaan on hyvä kerätä tietoa siitä mikä on reilua ja tehdä näitä pieniä valintoja silloin, kun ne ovat mahdollisia.
   Vaikka majoituksen eettisyyttä selvittelisi etukäteen, ei silti voi olla aina varma todellisuudesta. Esimerkiksi hotellilla voi olla ympäristösertifikaatti ja ohjeet ettei pyyhkeitä vaihdeta kuin pyydettäessä. Silti pyyhkeet vaihdetaan käytännössä joka ikinen päivä vaikka väkisin.
   On ylipäätään hyvä tietää, mikä on oikein ja mikä väärin. En nimittäin olisi ymmärtänyt kyseenalaistaa esimerkiksi norsuratsastusta, elleivät itseäni valistuneemmat matkabloggaajat olisi asiasta kertoneet.

 • Reply sarsa / Pohjoistuuli puhaltaa 9.5.2016 at 09:08

  Kotimaan matkailu on onneksi itselleni tärkeää joten sitä kyllä tulee suosittua. Mieluusti matkustaisi useimmin sesonkien ulkopuolella, mutta lomat on silloin kun ne on, joten mahdollisuuksien mukaan.

  • Reply Mika / Lähtöportti 9.5.2016 at 20:55

   Lomat on monesti silloin kuin muillakin, joten sesonkien ulkopuolella ei ole helppo matkustaa. Olen itse herännyt kotimaan matkailuun kunnolla vasta äskettäin ja vaikka se kiinnostaa paljonkin, matkustan silti yleensä ulkomaille.

 • Reply Terhi / Muru Mou 21.5.2016 at 13:11

  All Inclusive jakaa mielipiteitä, ja toisaalta kyllä ymmärrän niitä, jotka sitä suosii helppouden vuoksi. Mutta eihän se kovinkaan eettinen valinta yleensäkään ole. Kreikassa oli käsittääkseni joku aika sitten suunnitteilla sääntö siitä, että AI-hotellin saa perustaa vain kaupunkien/kylien ulkopuolelle, etteivät ne vaikuta niin merkittävästi muuhun toimintaan. Myös ruokajätteen määrä on AI-hotelleissa suuri, joten siinäkin mielessä kannattaisi suosia muita majoitusvaihtoehtoja. Plus eihän se ruoka vedä vertoja oikeiden ravintoloiden ruoalle 🙂

  • Reply Mika / Lähtöportti 22.5.2016 at 11:25

   Kiitos kommentista! Tiedät varmasti aiheesta matkaopasvuosien ansiosta paljon. Ymmärrän kyllä ihmisiä, jotka haluavat mahdollisimman helpon ja rentouttavan loman, ja tätähän all inclusive varmasti on. Eettisesti ajateltuna ongelmia on kuitenkin paljon. Sääntö AI-hotellien sijoittamisesta syrjäisiin paikkoihin auttaisi joihinkin ongelmiin, muttei olisi ratkaisu kaikkeen. Esimerkiksi tuo ruokahävikki lienee melkoinen, jos ruokailu perustuu jatkuvasti suuriin buffet-pöytiin. Mielenkiintoista joka tapauksessa, että ongelma on esimerkiksi Kreikassa tiedostettu näin pitkälle, että jonkinlainen laki olisi edes suunnitteilla.

 • Reply Laura / RIMMA + LAURA -matkablogi 28.5.2016 at 22:46

  Tosi hyvä ja pohtiva postaus! Tuo alun apinavertauskuva oli oikein sopiva – meidän ei tosiaan tulisi ummistaa silmiämme, korviamme ja suutamme näiltä seikoilta, vaikka ne vähän hankalilta saattavatkin vaikuttaa. Mutta tässä on loistavia pointteja siihen, miten voi reissata eettisemmin! Tuo sesongin ulkopuolella hiihtokeskuksissa käyminen on kyllä niin mahtavaa turstin näkökulmasta: rintet aina puolityhjinä ja mökeissä varaa valita. Yrittäjän kannalta se on tosiaan harmillinen tilanne. Ihan jo itseäkin hirvittää tulevaisuus kun lapsi menee kouluun ja pääsee reissuun pääsääntöisesti vain loma-aikoina. Mutta täytyy yrittää teidän tavoin ottaa nyt kaikki irti kun vielä voi! 🙂

  • Reply Mika / Lähtöportti 29.5.2016 at 10:04

   Kiitos Laura! Näissä asioissa riittää pohdittavaa, kaikkeen ei ole yksinkertaisia ja selkeitä vastauksia. Täytyy yrittää tehdä asioita paremmin sen verran kuin ymmärtää ja pystyy. Se tässä jo tosiaan vähän hirvittää, että lasten koulu pian rajoittaa matka-aikoja, touko- ja syyskuu kun on olleet omia tyypillisimpiä matkustusaikoja. Teillä on koulun alkuun muutama vuosi enemmän aikaa, mutta ne vuodet menevät yllättävän nopeasti. Kannattaa siis ottaa ilo irti loma-aikojen vapaudesta nyt heti 🙂

  Leave a Reply