Suomen suurin matkablogiyhteisö

10 x Krakova

Kävin huhtikuussa ensimmäistä kertaa Puolassa. Kohteena oli maan suosituin matkakohde Krakova, jota monet ovat kehuneet yhdeksi Euroopan kauneimmista kaupungeista. Tässä oma koosteeni Krakovan tarjonnasta.

Nykypäivän Puola yllättää länsimaisuudellaan, joten ei ole ihme että puolalaiset pitävät itseään pikemminkin keski- kuin itäeurooppalaisina. Krakovan kaduilla kävellessä näkee toki arkkitehtuurin kerrostumia eri aikakausilta, mutta elämänmenossa ei juuri huomaa jäänteitä rautaesiripun takaa. Ihmiset ovat ystävällisiä ja varsinkin palvelualoilla työskentelevät nuoret myös kiitettävän kielitaitoisia. Matkailijan on helppo olla ja nauttia leppoisasta tunnelmasta, eikä vastaan tule pienintäkään huijausyritystä. Kaupunkiin tutustuminen onnistuu mainiosti kävellen, vaikka raitiovaunuihinkin voi turvautua. Kun lisätään vielä edullinen hintataso sekä lyhyt lentomatka, voi Krakovaa suositella hyvillä mielin matkakohteeksi kaikille.

Krakova
Henkilökohtaisemmin ajateltuna pidin kyllä Krakovasta, mutta en varsinaisesti rakastunut siihen. Suhtautuminen eri matkakohteisiin rakentuu muun muassa erilaisista sattumista ja omasta asennoitumisesta. Ensivaikutelma on tärkeä, eivätkä neljä päivää jatkuneet sadekuurot, hyinen viileys ja sään harmaus tehneet ihastumista helpoksi. Kun aurinko viimein viidentenä päivänä tuli esiin, oli edessäni toki helpommin lähestyttävä Krakova, josta saattoi nauttia kiireettömästi niin puistoissa kuin terasseillakin. Saatoin myös odottaa liikaa kaiken sen ylistyksen jälkeen, mitä olen monilta kaupungissa käyneiltä kuullut. Toisaalta saatoin myös olla liian kriittinen. Kaipaan jo takaisin niin moneen paikkaan, etten halua enää ihastua uusiin kaupunkeihin kovin herkästi. Krakova ei näyttäytynyt silmissäni aivan yhtä sympaattisena kuin vaikkapa Ljubljana tai Vilna, mutta näkemisen arvoinen se ehdottomasti on.


1. RYNEK GŁÓWNY JA VANHAKAUPUNKI

Sateen kastelemat mukulakivet kiiltelevät kauniisti valaistulla torilla. Kavioiden kopse lähestyy, joten siirrymme sivuun koristeellisten hevoskärryjen tieltä. Sää on kurja, mutta hetki on valokuvauksen kannalta erinomainen. Vanhankaupungin keskusaukio Rynek Główny on Krakovan sydän. Se on yksi Euroopan suurimmista toreista ja sitä arvostetaan viihtyisyytensä ja vilkkautensa ansiosta yhdeksi maanosan parhaista ajanviettopaikoista. Katutaiteilijoita riittää ja aukiota reunustavat terassit täyttyvät lämpiminä päivinä ääriään myöten.

Krakova
Aukion keskellä sijaitsevassa Verkahallissa myydään monenlaisia matkamuistoja, kuten kristallia, meripihkaa, nahkatuotteita ja käsitöitä. Päätämme muiden turistien tapaan kokeilla myös hevoskärryjä. Sadan zlotyn (n. 25 euroa) hinta ei tunnu pahalta, sillä neljä aikuista ja kaksi lasta mahtuvat samaan kyytiin. Nautin parikymmentä minuuttia kestävästä kierroksesta, jonka aikana ohitetaan muun muassa Wawelin linna. Rynek Głównyn ympärille levittäytyvästä vanhastakaupungista löytyy kauniita katuja ja mukavaa tunnelmaa.

Krakova


2. NÄKYMÄT MARIANKIRKON TORNISTA

Kiipeän askel askeleelta ylemmäs. Viimein 271 portaan jälkeen olen perillä Mariankirkon tornin näköalatasanteella. Allani avautuu koko Krakova. Avaan ikkunan valokuvien ottamista varten. Kauniin vanhankaupungin takana häämöttää suuria betonilähiöitä. Sää on ilahduttavan kirkas, mutta silmä ei silti kanna Tatra-vuorille saakka.

Krakova
Torniin pääsy maksaa 15 zlotya (n. 3,70 euroa) ja liput voi ostaa kirkon vieressä sijaitsevasta rakennuksesta. Ylös päästetään kerrallaan kymmenen vierailijaa korkeintaan puoleksi tunniksi. Alle 7-vuotiaat lapset eivät turvallisuussyistä saa nousta torniin lainkaan. Meidän ei tarvinnut odotella kauan, mutta vilkkaimman kesäsesongin aikaan saattaa olla, ettei torniin pääse heti lippujen hankkimisen jälkeen. Sisäänpääsyaika kirjoitetaan lippuun, joten mahdollisen odotusajan voi kuluttaa vaikka viereisellä keskusaukiolla.

Rynek Glowny, Krakova
Itse kirkkoon voi tutustua tarkemmin 10 zlotyn pääsymaksua vastaan. Yritämme sisälle vasta viimeisenä iltanamme Krakovassa, mutta turisteille tarkoitettu sivuovi on jo suljettu. Niinpä ei auta kuin naamioitua paikallisiksi uskovaisiksi ja suunnata pääovelle. Piilotan kameran reppuun ja kaivan esille kolikoita kynttilän sytyttämistä varten. Korkea sali sinisävyisine kattomaalauksineen on upea. Ihailemme näkyä hetken, kunnes palaamme tyytyväisinä hämärtyville kaduille.


3. WAWELIN LINNA

Turistien askeleet kaikuvat kauniilla sisäpihalla. Pysähdyn hetkeksi miettimään, millaisissa tunnelmissa täällä on liikuttu joskus satoja vuosia sitten. Wawelin kukkulalla sijaitsevalla kuninkaanlinnalla on tärkeä osa Krakovan ja koko Puolan monivaiheisessa historiassa. Wawelissa vierailuun voi helposti kuluttaa kokonaisen päivän.

Krakova
Kukkulan rakennuksissa on useita eri museoita, joiden päivittäinen kävijämäärä on rajoitettu. Kannattaa siis tulla paikalle hyvissä ajoin, jos haluaa ehdottomasti vierailla esimerkiksi kuninkaallisissa huoneissa. Käymme itse sisällä vain Wawelin katedraalissa, jonne ei ole pääsymaksua. Sandomierskan torniin kiipeäminen olisi saattanut houkutella kirkkaampana päivänä. Linnan alla sijaitseva tarunhohtoisen Smok-lohikäärmeen luola olisi kiinnostanut, mutta se oli vierailumme aikaan jostain syystä suljettu.

Krakova


4. KOMMUNISTIKIERROS NOWA HUTASSA

Trabant tärisee uhkaavasti, kun kurvailemme harmaiden kerrostalojen hallitsemassa lähiössä. Hetkeä aiemmin vierailimme asunnossa, jossa katselimme mustavalkoista propagandafilmiä sekä maistelimme vodkaa ja suolakurkkuja. Oman Krakovan-vierailuni ehdoton kohokohta oli kierros kommunisminaikaisessa Nowa Hutassa. Aikamatkaan sisältyi runsaasti makuja, tuoksuja ja kokemuksia menneiltä vuosikymmeniltä. Crazy Guidesin järjestämästä retkestä voi lukea lisää jutustani Trabantilla maitobaariin – elämysmatka Puolan historiaan.

Nowa Huta


5. AUSCHWITZ

Euroopan kenties synkin nähtävyys eli Auschwitz-Birkenaun keskitysleiri sijaitsee noin 60 kilometriä Krakovasta länteen. Yli miljoona ihmisuhria vaatinut kuolemanleiri muistuttaa tapahtumista, jotka eivät toivottavasti koskaan toistu. Omalta kohdaltani retki jäi väliin, kun hoidin lapsia seurueemme muiden aikuisten vieraillessa Auschwitzissa. Auschwitzista voi lukea muista blogeista, kuten Panun matkatUnelmatrippi ja Metallia matkassa. Kiitokset kuvasta anopille.

Auschwitz
Toisen maailmansodan kauhuihin tutustuminen onnistuu myös Krakovan Podgórzen kaupunginosassa sijaitsevassa Oskar Schindlerin museossa.


6. WIELICZKAN SUOLAKAIVOS

Kuljemme suolaseinien ympäröiminä yli sadan metrin syvyydessä. Kaivosmiesten veistämät taideteokset ja avarat salit saavat ihmettelemään, mitä kaikkea maan alle on kätkettykään. Krakovan lähistöllä sijaitseva Wieliczkan suolakaivos kuuluu Auschwitzin ohella kaupungissa kävijöiden ”pakollisiin” retkiin. Kaivos nimettiin Unescon maailmanperintökohteeksi jo luettelon perustamisvaiheessa vuonna 1978. Kaivoksesta löytyy lisätietoa postauksestani Suolaa, suolaa, enemmän suolaa Wieliczkan kaivoksilla.

Wieliczka


7. KAZIMIERZ

Kevätaurinko lämmittää mukavasti, kun istuskelemme kahvilan terassilla juutalaista klezmer-musiikkia kuunnellen. Suureen suosioon noussut Krakovan vanha juutalaiskaupunginosa tarjoaa ravintoloita ja baareja moneen lähtöön. Rosoisen Kazimierzin kaduilla voi aistia boheemia tunnelmaa ja nauttia kiireettömästä elämästä. Kävimme tutustumassa myös alueella sijaitsevaan Tekniikan museoon. Kazimierzista voi lukea lisää edellisestä jutustani.

Kazimierz, Krakova


8. PUISTOT

Krakovan parhaita puolia on suuri Planty-niminen puistoalue, joka kiertää vanhankaupungin ympäri. Puiston kävelytiet sopivat lenkkeilyyn ja tarjoavat virkistävän vaihtoehdon vilkkaiden katujen tallaamiselle. Kevät on jo huhtikuun alkupuolella pitkällä, joten narsissit ja tulppaanit värittävät ympäristöä.

Krakova
Jos kaipaa laajaa yhtenäistä viheraluetta, kannattaa suunnata keskustan länsipuolella sijaitsevaan Park Jordanaan. Löysimme Jordanasta myös mukavan leikkipuiston, jonka vierestä löytyy kahvila sekä mahdollisuus polkuveneilyyn pienellä lammella. Taustalla kohoaa jalkapalloseura Wislan kotistadion.

Krakova


9. MAJOITUS

Heräilemme sateiseen aamuun. Ikkunasta näkyy märkiä katuja ja harmaita taloja. Muutamista piipuista nousee savua ja pulut lennähtelevät räystäältä toiselle. Kaukaisimmat kirkontornit ovat peittyneet jonnekin sumun sekaan. Lähileipomosta haettu aamupala sekä televisiossa pyörivät Patin ja Matin seikkailut saavat kuitenkin iloiselle mielelle. Tuntuu aina yhtä mukavalta kotiutua vieraassa kaupungissa sijaitsevaan asuntoon edes muutaman päivän ajaksi.

Krakova

Krakovasta löytyy hyviä hotellihuoneita edulliseen hintaan, mutta oma valintamme on Yourplace Biskupia Apartmentsilta vuokrattu kattohuoneisto. Sata neliötä, makuupaikat seitsemälle, hyvä sijainti kivenheiton päässä vanhastakaupungista ja 490 zlotyn (n. 120 euroa) vuorokausihinta tuntuivat varsin houkuttelevalta yhdistelmältä, emmekä joutuneet pettymään.

Krakova


10. RUOKA

Puolalainen ruoka on Krakovassa keräämieni kokemusten perusteella maukasta, konstailematonta ja lihapainotteista. Valitsen omaksi ravintolasuosikikseni Miód i Winon, jonne osasimme Puolaa hyvin tuntevan pikkuserkkuni suosituksesta. Sisustus kilpineen, soittimineen ja hirvensarvineen tasapainoilee perinteiden ja turistikliseiden rajamailla. Tarjolla on muutakin kuin nimen lupaamaa hunajaa ja viiniä. Alkupalaksi syömäni pierogit ovat erinomaisia. Näitä hieman raviolia tai pelmeneitä muistuttavia puolalaisia kansallisherkkuja tuntuu olevan tarjolla kaikkialla. Pääruokapihvi on yksi parhaista pitkään aikaan. Alkuilta on hiljainen, mutta paikalle saapuu vähitellen lähinnä puolalaisia asiakkaita. Tarjoilu toimii kohteliaasti hyvällä englannilla. Elävästä musiikista vastaa taitava naislaulaja, joka tulkitsee menneiden vuosikymmenten hittejä tunteella. Poistumme sateeseen Black Hearted Woman korvissamme.

Miod i Wino, Krakova
Miod i Winon kanssa samaan ketjuun kuuluva Hawelka sijaitsee paraatipaikalla Rynek Głównyn laidalla. Syömme varjoisalla terassilla juhlavan pääsalin sijaan. Hawelkakin on kelpo ravintola, mutta tarjoilu ja tunnelma eivät omalla vierailullamme vedä vertoja Miód i Winon kodikkuudelle.

Hawelka, Krakova
Saman aukion toisella laidalla sijaitseva Tradycyja tarjoaa sekä italialaisia että puolalaisia makuja. Punavalkoruudulliset pöytäliinat, Laura Pausinin musiikki ja toscanalainen punaviini johdattavat saapasmaan tunnelmaan. Pasta tuo kaipaamaani vaihtelua lihapainotteisiin aterioihin. Annokset ovat suuria, hinta-laatusuhde edullinen, palvelu pelaa eikä maussakaan ole valittamista. Voisin hyvin palata Tradycyjaan uudelleenkin.

Tradycyja, Krakova
Wawelin kukkulan juurella sijaitseva Pod Wawelem on paikallinen instituutio, jossa on käynyt puolalaisia merkkihenkilöitä presidentti Lech Walesasta lähtien. Joudumme odottamaan pöydän vapautumista ahtaassa eteisessä. Suuri ravintola on meluisa, vilkas, edullinen ja kaiken kaikkiaan kokemisen arvoinen. Syön perinteisen perunapannukakun, joka mureine lihatäytteineen, kastikkeineen ja muine lisukkeineen on mainio esimerkki puolalaisista perinneruoista.

Pod Wawelem, Krakova
Monta hyvää ravintolaa jäi varmasti kokeilematta. Olen kuullut kehuja ainakin laadukkaasta korsikalaisesta Corsesta sekä maitobaarin nimellä toimivasta Milkbar Tomaszasta.


Tiedon uusista blogipostauksista saat parhaiten tykkäämällä Lähtöportista Facebookissa. Lähtöportti löytyy myös Instagramista ja Twitteristä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Jenni / Unelmatrippi 4.5.2016 at 23:29

  Kiitos linkkauksesta!

  Ensivaikutelma tosiaan vaikuttaa. En tiedä olisinko itsekään saanut Krakovasta niin hyvää kuvaa vesisateessa. Kesähelteissä on kuitenkin oma tunnelmansa, ja aurinko ja lämpö saavat ihmiset liikkeelle ja iloisiksi.

  Corsessa oli mielestäni hyvää ruokaa ja hyvä palvelu, suosituksen arvoinen paikka. Fine dining -osastosta tunnelmallinen ravintola on Cyrano de Bergerac. Upea kaikin puolin!

  • Reply Mika / Lähtöportti 6.5.2016 at 09:10

   Välillä tulee mietittyä, miten mielikuvat omista suosikkikaupungeista muodostuvat. Lyhyellä matkalla esimerkiksi säällä, satunnaisilla kohtaamisilla, oikeiden paikkojen löytämisellä, omalla mielialalla ja muilla sattumilla voi olla suurikin merkitys. Ja toisaalta eri ihmiset arvostavat tietysti erilaisia asioita.
   Corsesta olen kuullut kehuja muiltakin. Kiitos tuosta toisestakin suosituksesta! Fine diningillekin on välillä tarvetta, vaikkei sellainen tämän matkan ohjelmaan meillä kuulunutkaan.

 • Reply Anne | Metallia Matkassa 6.5.2016 at 21:29

  Kiitos linkkauksesta. 🙂

  Krakovaan olisi mukava mennä uudestaan. Viime syksyn reissu Varsovaan vähän helpotti Puola-kuumetta! Muutenkin niin mielenkiintoinen ja edullinen maa. Puolalaiset ovat ystävällisiä ja meininki jotenkin mukavan leppoisaa. Hyvä ja kattava postaus Krakovasta!

  Meillä on muuten vieläkin suolakimpaleita purkissa tuolta Wieliczkasta. 😀

  • Reply Mika / Lähtöportti 8.5.2016 at 10:36

   Puolassa riittää varmasti koettavaa. Esimerkiksi Wroclaw, Gdansk, Poznan, Katowice… luultavasti näkemisen arvoisia kaupunkeja kaikki. Olin kyllä kuullut maasta paljon hyvää, mutta ystävällisyys ja leppoisuus pääsi silti positiivisesti yllättämään. Onneksi Puola on lähellä, pääsee tarvittaessa pian takaisin!

  Leave a Reply