Suomen suurin matkablogiyhteisö

Puuhapäivä Herra Hakkaraisen talossa

Jatkoimme edellisessä kirjoituksessa mainitusta Ti-Ti Nallen talosta matkaa ja tutustuimme seuraavana päivänä Herra Hakkaraisen taloon Sastamalassa.

Olen aina ihaillut Mauri Kunnaksen värikkäitä teoksia. Sama innostus on tarttunut lapsiinkin, joten meillä on riittänyt paljon mukavaa yhteistä luettavaa. Herra Hakkaraisen seitsemän ihmettä on lunastanut itseoikeutetusti paikkansa matkailevan perheen suosikkikirjojen joukossa, mutta myös Yökirja, Kesä Koiramäessä ja monet muut Kunnaksen teokset on tutkittu moneen kertaan kannesta kanteen. Yksityiskohtia pursuavien kirjojen suosikkihahmoksi on muodostunut Tassulan kaupungin kuuluisin unissakävelijä Herra Hakkarainen. Vaikkei Hakkarainen olisi pääosassa, voi hänet yleensä etsiä jostain runsaan kuvituksen joukosta.

En ole aiemmin ajatellut, että Tassulan kaupungilla on esikuvansa oikeassa maailmassa. Asia iskeytyy vastustamattomasti silmille katsellessamme Mauri Kunnaksen kotikaupungin katuja. Kaksitorninen Tyrvään kirkko näyttää kirjojen perusteella kovin tutulta ja itse Herra Hakkaraisen talo on ilmetty Tassulan pankki. Kirjojen rantoihin ja rakennuksiin löytyy runsaasti yhtymäkohtia muualtakin ympäristöstä.

Herra Hakkaraisen talo, Sastamala
Herra Hakkaraisen talo on jaettu neljään teemahuoneeseen. Herra Hakkaraisen kodissa voi leikkiä vaikka keittiössä tai kiivetä portaita pitkin ahtaalle ullakolle. Rohkeimmat pääsevät alas palomiesten tankoa pitkin.

Herra Hakkaraisen talo, Sastamala
Sir Artturin ritarisalissa kiivetään linnan muurille tähystämään suurta lohikäärmettä ja lasketaan liukumäen kautta pyöreän pöydän ääreen. Rooliasut ja pehmeät miekat saavat leikin luistamaan entistä vauhdikkaammin.

Herra Hakkaraisen talo, Sastamala
Talon kellarikerroksesta löytyy vielä kaksi teemaa. Koiramäen lasten kaupunki on oiva paikka kauppaleikkeihin ja muihin vastaaviin puuhiin. Löytyypä sieltä nukketeatterikin, jossa halukkaat voivat laittaa oman esityksensä pystyyn.

Herra Hakkaraisen talo, Sastamala
Sopivasti pehmustettu avaruushuone sopii pomppimiseen ja vetää lapsia poikkeuksellisen hyvin puoleensa. Hauskan avaruusbussin kyydissä pääsee vauhdikkaalle kiertoajelulle, jonka aikana tutustutaan aurinkokuntaan.

Herra Hakkaraisen talo, Sastamala
Talon pihalle on rakennettu hurjan hauska autopiha, jossa pääsee kurvailemaan polkuautoilla toukokuusta elokuuhun. Muinakin vuodenaikoina voi käväistä katsomassa hauskoja rakennuksia, kuten poliisiasemaa tai Bensa-Paulin huoltamoa. Ainakin omaa viisivuotiastamme kiinnostaisi palata paikalle kesäaikaan.

Herra Hakkaraisen talo, Sastamala
Hakkaraisen taloon tekisi mieli toivoa lisääkin teemoja, mutta tilat ovat rajalliset. Saan kuulla, että uudistuksia on tarkoitus tehdä silloin tällöin budjetin sallimissa rajoissa. Talon lavasteet on tehty huolella ja Mauri Kunnas itse varmistaa, että kaikki näyttää juuri sellaiselta kuin pitääkin. Huoliteltu kädenjälki näkyy kaikkialla ja vastaa onnistuneesti kirjojen tunnelmaa. Näyttely tarjoaa siis mukavan visuaalisen elämyksen myös Kunnaksen teoksista pitäville aikuisille, mutta ilman sopivan ikäisiä lapsia en taloon silti lähtisi. Eräässä huoneessa pyörii mielenkiintoinen dokumentti, jossa kynämestari kertoo ideoistaan, ajatuksistaan ja työskentelytavoistaan.

Herra Hakkaraisen talo, Sastamala
Herra Hakkaraisen talo on avoinna ympäri vuoden sunnuntaita ja juhlapyhiä lukuun ottamatta. Poikkeuksen tekevät kesä-elokuun sunnuntait, jolloin ovet ovat avoinna klo 12–16. Arkipäivien aukioloaika on vuodenajasta riippumatta klo 10–17 ja lauantaiden klo 10–16.

Herra Hakkaraisen talo, Sastamala
Herra Hakkarainen unissakävelee koululaisten loma-aikoina pari kertaa päivässä. Muulloin talossa ei näy eläviä satuhahmoja lainkaan. Tapasimme sympaattisen unissakävelijän kertaalleen, sillä kävimme paikalla hiihtoloman aikaan.

Herra Hakkaraisen talo, Sastamala
Talon pääsymaksu on autopihan auki ollessa 8 euroa, muulloin sisään pääsee 6 eurolla. Alle 2-vuotiaat pääsevät sisään ilmaiseksi. Neljän maksavan asiakkaan seurue saa euron alennuksen henkilöä kohti. Sisäänpääsy on siis huomattavasti Ti-Ti Nallen taloa edullisempi, mutta toisaalta henkilökuntaakin on huomattavasti vähemmän.

Herra Hakkaraisen talo, Sastamala
Vierailut Ti-Ti Nallen ja Herra Hakkaraisen taloissa peräkkäisinä päivinä saavat väkisinkin vertailemaan paikkoja keskenään. Molemmat kuvastavat hyvin omaa maailmaansa ja ilahduttavat varmasti hahmojen ystäviä. Herra Hakkaraisen talossa näkyi enemmän poikia, jotka viihtyvät ainakin avaruushuoneessa sekä ritarisalissa. Hakkaraisen talo saattaa kiinnostaa myös hieman vanhempia leikkijöitä, kuin alle kouluikäisille suosittelemani Ti-Ti Nallen talo. Toki jokainen lapsi on omanlaisensa yksilö omine mieltymyksineen. Ti-Ti Nallella on panostettu enemmän ohjelmanumeroihin ja eläviin hahmoihin, kun taas Hakkaraisella kannustetaan omatoimiseen leikkimiseen lainattavien rooliasujen ja muiden esineiden avulla. Molemmissa taloissa on ilo seurata, kuinka inspiroiva ympäristö saa lasten mielikuvituksen laukkaamaan.

Herra Hakkaraisen talo, Sastamala
Jos itseltäni kysytään, niin pidän Kunnaksen mielikuvitusmaailman ystävänä Herra Hakkaraisen talosta enemmän. Nyt ei kuitenkaan kannata kysyä aikuisilta yhtään mitään, sillä puuhatalot ovat lasten valtakuntaa. Kolmevuotias tyttäremme piti yhtä lailla molemmista, eikä suostu nimeämään suosikkiaan. Viisivuotias isosisko kallistuu päättäväisesti Ti-Ti Nallen puolelle. Kummatkin talot ovat varmasti käymisen arvoisia, jos liikkuu sopivanikäisten lasten kanssa Ikaalisten tai Sastamalan seudulla.

Lisätietoa voi lukea Herra Hakkaraisen talon nettisivuilta.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Sanna 10.4.2016 at 22:21

    Näyttääpä kivalta paikalta! 🙂 Joskus harkittiin sinne menemistä, mutta sitten se jäi. Taidettiin ajellakin silloin Poriin Pelle Hermannin puistoon. Varsinkin kesäaikaan voisi Hakkaraisen talo olla meille sopiva, kun pääsee niillä polkuautoillakin ajelemaan. Myös meillä lapset tykkää Kunnaksen kirjoista, Herra Hakkarainen harrastaa on kaikkien lemppari. 🙂

    • Reply Mika / Lähtöportti 11.4.2016 at 21:38

      Hakkaraisen talo on oikein kiva paikka sopivan ikäisten lasten kanssa. Eihän se valtavan iso ole, mutta jos sopivat leikit ja puuhat saa käyntiin, niin kyllä sielläkin saa useamman tunnin kulumaan. Herra Hakkarainen harrastaa on mainio kirja 🙂

    Leave a Reply