Suomen suurin matkablogiyhteisö

Blarneyn kivi saa jutun luistamaan

Haluaisitko sinäkin kaunopuheisuuden lahjan? Asia järjestyy helposti matkustamalla pieneen kylään Irlannin eteläosaan. Juttu luistaa loppuiän, kunhan vain suutelet Blarneyn kiveä. Tuon suudelman jälkeen puhut ihastuksesi kohteen taatusti pyörryksiin, saat edustamasi tuotteet myytyä ja kaikki muutkin ideasi läpi. Eikä siinä vielä kaikki! Tämänkään blogin kirjoittaminen tuskin sujuisi ilman Blarneyn kiveltä saatuja lahjoja.

Englannin kielen sana blarney viittaa palturin puhumiseen ja turhanpäiväiseen lörpöttelyyn. Termin juuret johtavat Blarneyn kylään, mutta kuten Irlannissa yleensä, tarinasta löytyy useita versioita. Tosiasia on, että seutua hallinnut suku rakennutti nykyisen kivilinnan 1400-luvun puolivälin tienoilla. Suvun päämies Cormac McCarthy halusi jäädä historiaan, joten hänen nimensä kirjoitettiin suureen kalkkikivilohkareeseen, joka muurattiin Blarneyn linnan torniin.

Tarinan kenties suosituimpaan versioon liittyy Englantia vuosina 1558–1603 hallinnut kuningatar Elisabet I. Hän halusi tehdä irlantilaisista heimopäälliköistä uskollisia alamaisiaan, mutta ovelapuheisen McCarthyn suostuttelu ei ollut helppoa. Tilanteesta suivaantunut kuningatar otti käyttöön lörpöttelyä tarkoittavan blarney-sanan ja suositteli sitä aikalaisensa William Shakespearen käyttöön.

Blarney Castle, Irlanti
Erään vaihtoehtoisen kertomuksen mukaan McCarthy joutui oikeuteen vastaamaan teoistaan. Hän kysyi apua myyttiseltä irlantilaisjumalattarelta Clíodhnalta, joka neuvoi suutelemaan ensimmäistä vastaan tullutta kiveä matkalla oikeuteen. McCarthy totteli ja selvitti asiansa kunnialla. Tämän jälkeen hän muurasi kyseisen kiven linnaansa.

Blarney Castle, Irlanti
Kiven alkuperästä on useita eri teorioita. Niistä kiehtovin viittaa siihen, että kyseessä olisi pala legendaarista skottien pyhää kiveä, joka tunnetaan nimillä Stone of Scone ja Stone of Destiny. Olen nähnyt Stone of Sconen Edinburghin linnassa. Tuon myyttisen kivenmurikan vaiherikas historia ansaitsisi oman pitkän postauksensa, mutta yhteyttä Blarneyn kiveen ei voida ainakaan tieteellisesti todistaa.

Blarney, Irlanti
Toteutamme oman Blarneyssa käyntimme päiväretkenä tasavallan toiseksi suurimmasta kaupungista Corkista. Blarney sijaitsee noin kymmenen kilometrin päässä Corkista luoteeseen, eikä bussimatkaan kulu kuin parikymmentä minuuttia. Blarneyn kylällä näkyy muutamia houkuttelevia pubeja ja ravintoloita, joihin riittää matkailusesongin aikana runsaasti asiakkaita.

Blarney, Irlanti
Blarneyn linnaan voi halutessaan ostaa pääsyliput etukäteen netistä. Kävelemme vehreällä puistoalueella ennen itse linnaan tutustumista. Puutarhasta löytyy monenlaisia kasveja, joiden suomenkielisiä nimiä emme tiedä. Kiertelemme Rock Close -nimisellä alueella, josta löytyy useita henkimaailmaan liittyviä paikkoja. Näemme muun muassa uhrialttarin ja noidan kiven. Eräs pienistä luolista tunnetaan noidan keittiönä. Toivomusportaat pitäisi kävellä takaperin. Palaamme pitkähkön kierroksen jälkeen takaisin linnan juurelle.

Blarney Castle, Irlanti
Blarneyn linna on varsin karu kivirakennelma. Raunioituneessa rakennuksessa on jäljellä muutamia pieniä huoneita, joissa ei ole juurikaan nähtävää. Kiipeämme jyrkkien portaiden ja ahtaiden käytävien kautta huipulle, josta aukeaa mahtavia näköaloja vehreään ympäristöön.

Blarney Castle, Irlanti
Kuuluisa kivi sijaitsee ylätasanteen reunalla varsin hankalassa paikassa. Asetun tornin reunalle selälleni ja tartun kiinni kylmistä rautatangoista. Pääni alla on kymmenien metrien pudotus, mutta suojarakenteet pitävät huolen, etten pääse putoamaan. Turistien turvallisuudesta huolehtiva mies pitää minusta kiinni, kun nojaan taaksepäin ja näen kuuluisan kiven edessäni. Kiven suutelemisen jälkeen avustaja vetää minut nopeasti takaisin ylös vuosien tuomalla kokemuksella. Palaamme portaita alas ja ostan suorituksesta todistuksen sekä virallisen valokuvan muistoksi.

Blarney House, Irlanti
Jatkamme vielä laajaan puistoalueeseen tutustumista ja käväisemme komean Blarney Housen pihalla. Ohitamme pieniä raunioita ja hevosten hautausmaan. Seudun polut tuntuvat jatkuvan kauas. Ihmettelemme jättimäisiä saniaisia, jotka muodostavat yhdessä murattien ja muiden kasvien kanssa käsittämättömän vihreän kokonaisuuden. Lähes kaikki turistit ovat jääneet linnan lähistölle, joten syrjäisessä satumetsässä on hiljaista.

Blarney, Irlanti
Tarinoiden mukaan laitumilla saattaa joskus nähdä lauman aavelehmiä. Toisinaan taas lohien haamut hyppivät joen yllä kärpäsiä metsästäen. Kirkkaalla säällä kummitukset pysyvät piiloissaan. Linnut laulavat ja huoleton jänis hyppelee polun ylitse. Retkestä ei tullut hukkareissu. Kaunopuheisuuden lahjan lisäksi saimme tutustua mielenkiintoiseen historiaan ja näimme kaunista luontoa.

Blarney, Irlanti

Tämä kirjoitus on osa Irlanti-viikkoa, joka on suomalaisten matkabloggaajien toteuttama kampanja. Viikon aikana 13.20.3.2016 julkaistaan blogipostauksia, joissa esitellään monipuolisesti Irlantia matkakohteena. Arvomme yhteistyössä Tourism Irelandin kanssa matkan Irlantiin sekä monia muita palkintoja. Seuraa Irlanti-viikkoa Facebookissa, jotta pysyt selvillä myös kampanjan muista kilpailuista.

Mukana ovat seuraavat blogit:
Kohteena maailma | Levoton matkailija | London and beyond | Lähtöportti | Pää pilvissä | To travel is to live

Yhteistyökumppanit:

Tourism IrelandSolo Sokos Hotel TorniO'Malley'sbooky.fi
inSpiral Dance CompanySuomi-Irlanti -seuraSalo Irish FestivaaliKelttikorut

Previous Post Next Post

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply laura / to travel is to live 21.3.2016 at 09:47

  Mullakin on kuva muistona hetkestä, jolloin kaunopuheliaisuus tarttui minuunkin! Maisemat ylhäältä olivat upeat ja linnan alue kaunis. Muistan katselleeni jonkinlaista yrttitarhaa ihan linnan vieressä 🙂

  • Reply Mika / Lähtöportti 21.3.2016 at 19:17

   Joo, koko linnan alue on kaunis ja mukava kaikkine puutarhoineen. Mun täytyisikin etsiä jostain arkistojen kätköistä tuo todistus ja ”virallinen” valokuva.

 • Reply Noora 21.3.2016 at 10:34

  Haha, musta tuntuu etten edes tarvisi ton kiven lääppimistä. (huonoa) juttua pukkaa jo nytkin aivan liikaa 😀 Tonne linnaan kyllä voisin mennä käymään ihan muutenkin, koska linnat! Harmittaa että oon ollut viime päivät niin kiireinen, etten oo yhtään ehtinyt kunnolla paneutua näihin Irlanti-postauksiin. Pitää kyllä ottaa vahinko takaisin heti kun pystyy, sillä Irlanti nyt todella näyttäisi kutsuvan kesällä 🙂

  • Reply Mika / Lähtöportti 21.3.2016 at 19:36

   Toiset on jo valmiiksi puheliaampia kuin muut, mutta Blarneyn kivi auttaa kaikkia 😀 Muistan Irlannin kuuluneen sun haaveisiin, joten hienoa jos matka toteutuu! Irlanti-postauksia olisi nyt tarjolla useammassa blogissa, lueskele paremmalla ajalla. Ja kysy ihmeessä, jos tarvitset lisää vinkkejä! Mullakin on Irlannista vielä paljon näkemättä, mutta omien kokemusten perusteella suosittelen paria päivää Dublinissa ja sitten kierrosta muualla. Dublinistakin voi toki tehdä helppoja päiväretkiä esim. Glendaloughiin patikoimaan, Malahiden linnalle tai monien hehkuttamaan Howthiin. Galway on kiva kaupunki länsirannikolla ja sieltä käsin voi tehdä hienoja auto-/bussiretkiä, kuten Connemara & Kylemore Abbey, Burren & Cliffs of Moher tai lautalla Aran-saarille. Mun suosikkikohde saarella taitaa olla Killarney ympäristöineen, kaunista luontoa ja maisemareittejä.

 • Reply Tanja/Levoton matkailija 21.3.2016 at 11:15

  Blarney castle on tosi kiva paikka, ja myös multa löytyy virallinen todistus ja kuva kiven pussaamisesta. Kaikke sitä matkoilla tuleekin tehtyä 😀

  • Reply Mika / Lähtöportti 21.3.2016 at 19:42

   Sanos muuta! Irlantilaiset on mestareita keksimään tarinoita ja houkuttelemaan ihmisiä tekemään typeryyksiä. Onhan maailmalla ties mitä onnea tuovia patsaita, mutta muualla niitä ei tarvitse pussata 😀

 • Reply Kohteena maailma / Rami 29.3.2016 at 12:00

  Kiva tarina! Itse en ole moisesta paikasta ennen kuullutkaan, mutta syykin selvisi siihen. Cork – Dublin välinen rannikko on itsellä vielä Irlannista tutkimatta, jotta koko saarikierros tulee tehdyksi.

  • Reply Mika / Lähtöportti 29.3.2016 at 22:22

   Mulla on vielä monta Irlannin osaa tutkimatta, mutta Corkissa olen vajaan viikon viipynyt ja tehnyt sieltä retkiä ympäristöön. Kinsalea ja Blarneyta voi kyllä suositella. Lisäksi viime reissulla ajettiin Killarneysta Kilkennyyn osittain rannikkoa pitkin, Dungarvan oli ihan kiva paikka pysähtyä matkan varrella.

  Leave a Reply