Suomen suurin matkablogiyhteisö

Voita paikka tanssitunnille – irlantilainen rytmi vie mukanaan!

Irlantilainen tanssi tarkoittaa monelle samaa kuin Riverdance tai Lord of the Dance, mutta tanssi juontaa juurensa paljon kauempaa. Se loi perustan näille unohtumattomille esityksille ja nosti pienen saarivaltion kertaheitolla koko maailman tietoisuuteen. Arvon nyt paikkoja Helsingissä 2.4. järjestettävälle tunnille, jossa pääset kokeilemaan irlantilaista tanssia itse!

Yllä olevan kuvan copyright: Tourism Ireland

Monissa matkablogeissa julkaistiin äskettäin laajoja postauksia, joissa kirjoittajat paljastivat itsestään uusia ja yllättäviä asioita. En aio koota vastaavaa listaa, mutta paljastan nyt kuitenkin yhden asian – pidän irlantilaisesta tanssista. Tämä on todellakin erikoista, sillä en ole missään suhteessa tanssi-ihmisiä. Omat kokemukseni rajoittuvat Vanhojen tansseihin ja omiin häihin, enkä voinut varsinkaan ensimmäisten kausien aikana sietää edes vaimoni seuraamaa Tanssii tähtien kanssa -ohjelmaa. Irlantilainen tanssi on kuitenkin eri asia.

Vihreä saari on vienyt ison palan sydämestäni ja mukaansatempaava irkkumusiikki saa jalkani vipattamaan. Tanssilla on merkittävä osa Irlannin historiassa ja se ilmentää omalla tavallaan maan mystistä ja pohjattoman kiinnostavaa menneisyyttä. Olen sanonut, että irlantilainen tanssi on toiseksi hienoin asia, mitä kukaan voi jaloillaan tehdä. Ellen olisi elänyt ja hengittänyt jalkapalloa koko ikääni, saattaisin muotoilla lauseen toisinkin.

Irlantilaisen tanssin laajamittainen maailmanvalloitus alkoi vuoden 1994 Euroviisuissa Dublinissa. Väliaikanumerona esitetty seitsemän minuutin Riverdance räjäytti pankin ja jätti isäntämaan kolmannen peräkkäisen voiton sekä CatCatin esiintymisasut varjoonsa.

Olen itse nähnyt Riverdancen Helsingissä. Tarinassa käydään läpi Irlannin historiaa aikojen alusta lähtien. Myyttisestä tarusankarista Chú Chulainnista siirrytään vähitellen kohti nykyaikaa. Esitys paranee mielestäni loppua kohti. Siirtolaisteeman kautta mukaan on saatu myös flamencon kaltaisia vierasmaalaisia tansseja.

Alkuperäisen Riverdancen luoja Michael Flatley riitautui pian läpimurron jälkeen kiertueorganisaation kanssa. Flatley jätti Riverdancen ja loi oman Lord of the Dance -show’nsa, jonka ensiesitys nähtiin Dublinissa vuonna 1996. Olen nähnyt Lord of the Dancen pariin kertaan. Koreografia ja puvustus erottuvat Riverdancesta selvästi modernimpina. Lord of the Dancen tarina keskittyy hyvän ja pahan ikiaikaiseen taisteluun.

Sekä Riverdance että Lord of the Dance ovat suurella budjetilla tuotettuja kansainvälisiä kiertueita. Maailman huipputanssijoiden suurilukuinen joukko tekee esityksistä vaikuttavia kokonaisuuksia. Parituntisiin esityksiin kuuluu myös pelkkiä musiikkinumeroita.

Omalla kohdallani mieleenpainuvin tanssielämys on edellä mainituista spektaakkeleista huolimatta Killarneyn kaupungissa näkemäni Celtic Steps. Muutaman paikallisen muodostama pieni ryhmä onnistui luomaan upean tunnelman, johon toki vaikutti tapahtumahallin sijainti keskellä kauneinta Irlantia. Celtic Steps sisältää tanssien lisäksi paikallista musiikkia sekä reilusti irlantilaista huumoria. Pienen ryhmän nuoret tanssijat ovat menestyneet arvostetuissa kilpailuissa ja kaikki esiintyjät ovat kotoisin lähiseudun pienistä kylistä. Jos olet matkustamassa Killarneyyn, älä missaa Celtic Stepsiä! Esityksiä on matkailusesongin aikaan usein ja printtiliput on helppo hankkia etukäteen netistä. Alla olevasta videosta selviää hieman, mistä on kysymys.

Nyt sinulla on mahdollisuus päästä itse kokeilemaan irlantilaista tanssia! Irlanti-viikon yhteistyökumppani inSpiral Dance Company Finland järjestää alkeistunnin vain Irlanti-viikkoa varten! Mukaan pääsee 5 tähän arvontaan osallistunutta sekä 5 To travel is to live -blogin arvonnan voittajaa. Kannattaa siis osallistua arvontaan molemmissa blogeissa. Bloggaajakollegani Laura tulee itse tanssitunnille mukaan. Lähde siis sinäkin pitämään hauskaa irlantilaisissa tunnelmissa! Tanssikoulu ei lupaa leipoa kenestäkään Michael Flatleytä yhdessä tunnissa, mutta pääset kuitenkin vähän lähemmäksi. Aiempaa tanssikokemusta ei tarvita, sillä tunnilla aloitetaan perusteista.

Tanssitunti järjestetään lauantaina 2.4.2016 klo 16.30–17.30 Helsingissä.

Osallistu nyt arvontaan kommentoimalla alla olevaan kenttään, miksi haluat kokeilla irlantilaista tanssia. Osallistumisaika päättyy sunnuntaina 27.3. klo 23:59. Voittajien nimimerkit julkaistaan Lähtöportin Facebook-sivulla ja lähetän heille tarkemmat ohjeet sähköpostitse maanantaina 28.3. Jätä siis sähköpostiosoitteesi sille varattuun kenttään. Osoite tulee vain omaan tietooni, eikä sitä julkaista missään.

Onnea arvontaan!

Tämä kirjoitus on osa Irlanti-viikkoa, joka on suomalaisten matkabloggaajien toteuttama kampanja. Viikon aikana 13.20.3.2016 julkaistaan blogipostauksia, joissa esitellään monipuolisesti Irlantia matkakohteena. Arvomme yhteistyössä Tourism Irelandin kanssa matkan Irlantiin sekä monia muita palkintoja. Seuraa Irlanti-viikkoa Facebookissa, jotta pysyt selvillä myös kampanjan muista kilpailuista.

Mukana ovat seuraavat blogit:
Kohteena maailma | Levoton matkailija | London and beyond | Lähtöportti | Pää pilvissä | To travel is to live

Yhteistyökumppanit:

Tourism IrelandSolo Sokos Hotel TorniO'Malley'sbooky.fi
inSpiral Dance CompanySuomi-Irlanti -seuraSalo Irish FestivaaliKelttikorut

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply Suvi 18.3.2016 at 18:46

  Haluaisin kokeilla irlantilaista tanssia kokeillakseni ovatko jalkani yhtä nopeat kuin riverdancen tanssijoilla. Ja viekö jo lumoava musiikki myös tanssin voimalla mukanaan. Kokeilla hetken siipiäni vihreänä irlantilaisena keijukaisena.

 • Reply Tanja/Levoton matkailija 21.3.2016 at 11:12

  Irlantilainen tanssi on mustakin hauskaa vaikken muuten tykkää tanssista tai ymmärrä sen päälle. Vaihdossa kokeilin irkkutanssia kerran, mutta harmiksi satutin jalkani kyseisellä tunnilla joten homma jäi siihen. Onkin ollut ajatuksena mennä tanssitunnille täällä Turussa 🙂

 • Reply sirpa seppälä 24.3.2016 at 17:45

  jotain erilaista kuin perinteiset tanssit.

 • Reply ida 25.3.2016 at 18:54

  Olen aina valmiina kokeilemaan uusia liikuntamuotoja! Lisäksi irlantilainen kulttuuri kiehtoo, rakastuin maahan siellä lomaillessani.

 • Reply tiina naskali 25.3.2016 at 20:29

  Olen vuosikymmenet harrastanut kansantanssia mutta nyt on kulunut kovin pitkään aikataulusyistä ilman tanssia, ja olisi ihana päästä testaamaan jotain erilaista, extraa.

 • Reply Maarit 27.3.2016 at 02:18

  Näyttää hyvin haastavalta hyvän musiikin parissa.

 • Reply Mika / Lähtöportti 28.3.2016 at 11:24

  Kilpailuaika on päättynyt. Tervetuloa tanssitunnille Suvi, Sirpa, Ida, Tiina ja Maarit! Teille on lähetetty lisätietoa sähköpostiin.

  Muutamia paikkoja on edelleen vapaana, joten jos haluat mukaan tanssitunnille, ota yhteyttä Lauraan [email protected]

 • Leave a Reply