Suomen suurin matkablogiyhteisö

Maisemareittien klassikko Ring of Kerry

Useimmat Irlannin lounaisosaan saapuneet matkailijat kiertävät Ring of Kerryn nimellä tunnetun maisemareitin. Matkaa Iveraghin niemen ympäri kertyy 179 kilometriä.

Kerryn kreivikunnalla on oma vahva identiteettinsä. Siitä käytetään usein nimitystä ”The Kingdom of Kerry”. Lempinimen taustasta on muutamia satoja vuosia vanhoja teorioita. Joidenkin nykypäivän irlantilaisten mielestä kerryläiset ovat sen verran outoa porukkaa, ettei heitä voi tasavaltaan kuuluviksi laskeakaan. Paikallisille Kuningaskunta on arvonimi, joka korostaa alueen erinomaisuutta. Edesmennyt lehtimies Pádraig Kennelly tiivisti kotiseuturakkauden kuuluisaan lausahdukseensa ”a day out of Kerry is a day wasted”.

Ring of Kerry, Irlanti
Olen tutustunut Ring of Kerryyn opastetulla bussikierroksella kymmentä vuotta aiemmin. Irlannin turistibussikierrokset on järjestetty yleensä erinomaisesti. Puheliaat kuljettajat toimivat informatiivisina oppaina ja johdattavat hauskoilla tarinoillaan paikalliseen tunnelmaan. Tällä kertaa alla on kuitenkin vuokra-auto. Vasemmanpuoleiseen liikenteeseen tottuu yllättävän nopeasti. Omalla kohdallani edes vaihdekepin käyttäminen vasemmalla kädellä ei tuota ongelmia, mutta auton mittojen hahmottaminen tuntui ensimmäisinä päivinä haastavalta. Vaimo sai varoitella jatkuvasti, kun meinasin kolhia tien varteen pysäköityjä autoja kerta toisensa jälkeen. Osumilta onneksi vältyttiin.

Old Killarney Village, Irlanti
Lähdemme liikkeelle Killarneyn kaupungista, jossa olemme majoittuneet Old Killarney Cottagesista vuokrattuun paritalon puolikkaaseen. Killarney on erinomainen tukikohta niin patikkaretkiä kuin autoilukierroksiakin ajatellen. Tasainen tie johdattaa meitä kohti Killorglinin kaupunkia. Toukokuinen aurinko lämmittää peltoja, joiden takana kohoaa vuoria. Näemme Killorglinin sillan kupeessa pukkia esittävän patsaan. Pikkukaupunki tunnetaan elokuisista festivaaleistaan, joiden aikana elävä pukki kruunataan vuosisatoja jatkuneen perinteen mukaisesti kuninkaaksi. Ylitämme Laune-joen ja matka seisahtuu hetkeksi, kun oluttynnyreitä pubeihin toimittavat kuorma-autot tukkivat kapeat kadut. Irlannille niin tyypilliset värikkäät talot vaihtuvat hetken kuluttua kumpuileviin nummimaisemiin.

Kerry Bog Village, Irlanti
Ympärillämme alkaa vähitellen näkyä turvesoita. Pysähdymme Kerry Bog Villageen, joka on alueen historiasta kertova kotiseutumuseo. Pienissä työläisten taloissa voi tutustua entisajan vaatimattomaan elämään, jota karut olosuhteet ja köyhyys ovat hallinneet.

Ring of Kerry, Irlanti
Bog Villagessa kerrotaan monien muiden Irlannin museoiden tapaan maata 1800-luvun puolivälissä kohdanneesta nälänhädästä. Perunaruton ja sortopolitiikan seurauksena miljoona asukasta menehtyi ja kaksi miljoonaa muutti siirtolaisiksi ulkomaille.

Ring of Kerry, Irlanti
Työläisten mökeissä on eletty vaatimatonta elämää, jonka harvoja iloja on ollut lämmin takkatuli. Näemme vanhoja työkaluja ja uskonnollisia esineitä. Käyn vielä lasten kanssa katsomassa alueen laidalla majailevia kanoja, aaseja ja hevosia, ennen kuin jatkamme matkaa.

Ring of Kerry, Irlanti
Maisemat vaihtuvat, kun saavumme meren rannalle. Tie kiemurtelee jyrkkien rantakallioiden yläpuolella ja Dinglen niemi siintää lahden toisella puolella. Huomaamme hieman sattumalta Kells Sheep Centren, jossa olemme vierailleet edellisellä matkallamme. Lammaskeskuksessa järjestetään esityksiä, joissa koulutetut paimenkoirat ohjaavat lammasryhmää samaan tapaan kuin laitumilla. Mainoskylttejä ei ole, mutta satumme tutulle paikalle samaan aikaan turistibussien kanssa ja käymme katsomassa esityksen.

Kells Sheep Centre, Irlanti
Harmaantunut Brendan Ferris nojaa paimensauvaansa ja hauskuuttaa yleisöä samoilla jutuilla kuin kymmentä vuotta aiemmin. Kaksi koiraa tottelee kuuliaisesti miehen huutoja ja vihellyksiä. Koirat ohjaavat muutaman lampaan ryhmää tottuneesti ja tuntuvat nauttivan tehtävästään. Viereisessä aitauksessa on monia keskenään erilaisia lammasrotuja. Käväisemme lyhyen esityksen jälkeen pubin puolella kahvilla. Turistibussit katoavat näkyvistä ja ovet suljetaan. Näemme, kuinka lampaat ohjataan maantien yli suurelle laitumelle, jossa ne saavat katsella merimaisemaa rauhassa. Pääsyliput myynyt nainen huikkaa meille hyvästit ja lammaskeskus autioituu odottamaan seuraavan päivän turistiryhmiä.

Waterville, Irlanti
Rantamaisemat ovat upeita. Kapeneva tie kaartuu välillä vehreään sisämaahan, jossa piikkiherneen keltaiset kukat värittävät pientaria. Kiireisimmät kaahaavat ohitsemme mutkia pelkäämättä. Pysähdymme hetkeksi Watervillen kaupungin rantakadun varteen ja huomaamme Charlie Chaplinin patsaan. Maailmankuulu knallipää viihtyi pienellä paikkakunnalla monta kesää, eikä häntä unohdeta Watervillessa koskaan.

Waterville, Irlanti
Toinen pronssiteos on omistettu paikalliselle kelttijalkapallon legendalle Mick O’Dwyerille. Irlantilaiset rakastavat vauhdikkaita kansallispelejään hurlingia ja kelttijalkapalloa, joiden suuri suosio tulee useimmille ulkomaalaisille yllätyksenä. Rannan kävelytiellä on yllättävän paljon kulkijoita. Jään hetkeksi nauttimaan auringon lämmöstä ja meren tuoksusta.

Ring of Kerry, Irlanti
Tie kaartuu ylämäkeen ja saavumme hetkeä myöhemmin suositulle näköalapaikalle, jossa kaikki turistibussitkin pysähtyvät. Maisema alas merenlahdelle on kertakaikkisen upea. Usva on peittänyt kaukaiset saaret huntunsa alle. Taustalla soivat haitarinsoittajan kaihoisat sävelet.

Ring of Kerry, Irlanti
Ring of Kerry johdattaa meidät pienen Caherdanielin kylän lävitse. Nälkä alkaa jo kurnia, kunnes huomaamme O’Carrolls Cove Beach Barin, joka mainostaa itseään Irlannin ainoana rantabaarina.

Ring of Kerry, Irlanti
Hiekkaranta on suuri, mutta hyisen viileä. Muutama uskalikko näyttää silti kahlaavan uimaan. Totean tilaisuuden sopivaksi jokaiseen Irlannin-matkaan kuuluvan fish & chipsin syömiseen. Lisukkeena tarjotaan tartar-kastiketta ja muussattuja herneitä.

Sneem, Irlanti
Ehdimme sopivasti takaisin autoon ennen rajuilman alkamista. Sade yltyy lohduttoman rankaksi, ennen kuin ehdimme kauniiseen Sneemin pikkukaupunkiin. Muut jäävät autoon, mutta haluan jääräpäisesti kävellä hetken värikkäillä kaduilla ja muistella kymmenen vuoden takaista matkaamme. Otan Sneem-joen sillalta samanlaisen maisemakuvan kuin edelliselläkin kerralla.

Irlanti
Harhaudun vahingossa pois varsinaiselta Ring of Kerryltä. Virallinen reitti kulkisi kapean merenlahden rantaa pitkin Kenmaren kaupunkiin, mutta oikaisemme nyt pienempää tietä kohti Moll’s Gapia. Virhe ei jää harmittamaan, sillä nautin hiljaisen seudun melankolisesta tunnelmasta. Sade tekee vihreän sävyistä entistä tummempia ja sekä harmaa että ruskea valtaavat tilansa maisemasta. Alakuloiset lampaat seisovat läpimärkinä sateessa. Pellot jatkuvat jonnekin kaukaisuuteen, jossa kukkulat katoavat sumun sekaan. Aistittavissa on jotain hyvin irlantilaista.

Ladies View, Killarney, Irlanti
Moll’s Gapin solalta on vielä jonkin matkaa kuuluisalle Ladies View -näköalapaikalle. Ylistetty maisema alas Killarneyn järvien suuntaan on sateesta huolimatta varsin vaikuttava. Pysähdymme juomaan kaakaota läheiseen kahvilaan. Pihalle pystytetyssä kyltissä varoitetaan tien yli kulkevista leprechauneista eli pienistä vihreäasuisista olennoista.

Irlanti
Palaamme rankkasateessa Killarneyyn. Matkan varrelle jää Muckrossin tilusten ja Rossin linnan kaltaisia nähtävyyksiä, joita ei mielestäni kannata yrittää mahduttaa muutenkin pitkään Ring of Kerry -päivään.

Killarneysta käsin kannattaa tehdä vastaava retki myös Dinglen niemimaalle, josta olen kirjoittanut aiemmin. Kävimme eräänä päivänä myös aiemmin mainitussa Kenmaressa. Tuosta mukavasta ja värikkäästä kaupungista kuva alla.

PS. Ring of Kerry kuuluu myös Kohteena maailma -blogin Top 10 -elämyksiin Irlannissa.

Kenmare, Irlanti
Tämä kirjoitus on osa Irlanti-viikkoa, joka on suomalaisten matkabloggaajien toteuttama kampanja. Viikon aikana 13.20.3.2016 julkaistaan blogipostauksia, joissa esitellään monipuolisesti Irlantia matkakohteena. Arvomme yhteistyössä Tourism Irelandin kanssa matkan Irlantiin sekä monia muita palkintoja. Seuraa Irlanti-viikkoa Facebookissa, jotta pysyt selvillä myös kampanjan muista kilpailuista.

Mukana ovat seuraavat blogit:
Kohteena maailma | Levoton matkailija | London and beyond | Lähtöportti | Pää pilvissä | To travel is to live

Yhteistyökumppanit:

Tourism IrelandSolo Sokos Hotel TorniO'Malley'sbooky.fi
inSpiral Dance CompanySuomi-Irlanti -seuraSalo Irish FestivaaliKelttikorut

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

18 Comments

 • Reply Sanna Vainio 17.3.2016 at 14:27

  Aivan fantastisia kuvia! Tuolle kierrokselle on joskus pakko päästä!

  • Reply Mika / Lähtöportti 17.3.2016 at 16:41

   Kiitos Sanna! Sekä Ring of Kerry että Dinglen kierros ovat ehdottomasti kokemisen arvoisia ja Killarneyn ympäristöstä löytyy paljon muutakin nähtävää.

 • Reply Miika ♥ Gia | matkakuume.net 24.3.2016 at 22:40

  Komppaan Sannaa, jälleen aivan mielettömän hienoja kuvia! 🙂

  Osaan myös hyvin samaistua tuohon auto-ongelmaa – vieläkin naureskellaan aina sitä miten iskettiin Ausseissa ja Uudessa-Seelannissa tuulilasin pyyhkijät päälle kun piti laittaa vilkku. 😀 Hetki meni totuttautua, mutta kyllä se aika nopeasti alkoi sujumaan. Vilkkuongelma ei kuitenkaan kadonnut missään vaiheessa. Siitä sai monta hyvää naurua. 🙂

  Ilmeisesti tekin saitte paljon enemmän irti tästä kun oli oma auto alla? Ja löytyykö tuolta jottain muutakin ruokaa kuin fish & chipsejä?

  • Reply Mika / Lähtöportti 28.3.2016 at 14:27

   Kiitos! Kyllä Irlannista saa paljon enemmän irti, kun ajaa itse minne haluaa. Näin pääsee helposti kivoihin pikkukyliin ja voi pysähdellä ihailemaan maisemia missä haluaa. Iso osa maan viehätyksestä on suurimpien kaupunkien ulkopuolella. Tiet on toisinaan kapeita ja jotkut paikalliset ajaa kovaa, mutta jos on tottunut ajamaan ulkomailla, niin ajaminen onnistuu hyvin siinä missä muuallakin.
   Kyllä tuossa mainitussa ravintolassakin oli pitkä lista kaikkea mahdollista erilaisista merenelävistä lähtien, joten ei Irlannissa tarvitse pelkällä fish & chipsillä elää. Perunaa syödään toki perinteisesti paljon. Missään muussa maassa ei ole tullut esimerkiksi lasagnen lisukkeeksi ”chips” ihan automaattisesti pyytämättä 🙂
   London & beyond -blogista löytyy muuten kiinnostava ruokapostaus Irlannista: https://www.rantapallo.fi/lena/2015/06/22/dublin-kulinaristin-uusi-ja-edullinen-suosikkikohde/

 • Reply Annika | Travellover 25.3.2016 at 00:20

  Vasemmanpuoleinen liikenne on alkuun haaste myös apukuskille. Irlannissa monin paikoin meille ainakin osui kapeita teitä, joita reunistivat aika sankat puskikot. Kun itse istuu puskassa, on vaikea uskoa, että kuski oikeasti näkee jotain. Itse olen ajanut vasemmalla puolella vain skootterilla. Siinä eivät hallintalaitteet onneksi eroa.

  Seurattiin Färsaarilla miesten ja koirien yhteistyötä lammashommissa. Se oli hienoa katsottavaa. Koira tiesi niin tarkkaan, mitä tehdä.

  • Reply Mika / Lähtöportti 28.3.2016 at 14:34

   Uskon hyvin, millainen haaste vasemmanpuoleinen liikenne voi apukuskille olla. Sen verran monta kiljahdusta sain kuulla, kun meinasin niitä tien reunaan pysäköityjä autoja kolhia 🙂 En vaan millään meinannut uskaltaa ajaa tarpeeksi keskellä tietä, niin kummalliselta kuin se nyt kuulostaakin.
   Färsaarilla taitaa olla enemmän lampaita kuin ihmisiä. Kyllä tuollaisten hyvin koulutettujen koirien toimintaa on hienoa seurata.

 • Reply Titta / IKILOMALLA 25.3.2016 at 04:51

  Taas ihan mielettömät valokuvat Rami! HUIPPUA!

  Isolla ilolla heittäytyidyin tähän tarinaan mukaan, todella aito kertomus. Melkein näin mielessäni ne läpimärät lampaat ja herkulliset fish&chipsit! ?

  Varmasti hauska vertailla uusia kokemuksia vanhoihin kymmenen vuoden takaisiin. Huomata mikä on muuttunut ja mitkä jutut ovat täysin ennallaan.

  Hyviä vinkkejä reissua suunnittelevalle! Vaikuttaa sellaiselta reitiltä, jonka itsekin haluaisin nähdä.

  Titta

  Ps. Hassu tuo poseeraava lammas ?

  • Reply Mika / Lähtöportti 28.3.2016 at 14:48

   Kiitos Gia! Ei kun Tittahan se olikin 😀
   Olisi tietysti kiva nähdä aina uutta, mutta on myös mielenkiintoista palata takaisin samoihin paikkoihin vuosien jälkeen. Jotain aina unohtaa, jotain muuttuu ja on hauskaa tuntea jotain paikkoja etukäteen. Edellisellä parin päivän käväisyllä Kerryssä ehdittiin nähdä sen verran, että täytyi palata paremmalla ajalla takaisin. Irlannissa noita poseeraavia lampaita kyllä riittää, niitä löytyy monen kiven ja kumpareen takaa. Paikallisten mukaan lampaiden liikkeistä voi ennustaa säätä, ne nousevat hyvällä säällä korkeille rinteille ja laskeutuvat sateen uhatessa laaksoihin 🙂

 • Reply Titta / IKILOMALLA 25.3.2016 at 04:56

  Siis Mika! Ei Rami! ?
  Luin uudestaan että hetkinen mitä mä oon naputellut!
  Ja jäi vielä se mainitsematta tuo vasemman puoleinen liikenne. Ausseissa ajaessa siihen oli hurjan vaikea tottua, mutta Suomeen palattaessa muistan myös lähes yhtä isot vaikeudet liikenetteessä ?

  Titta

  • Reply Mika / Lähtöportti 28.3.2016 at 14:57

   Ei nimi miestä pahenna 🙂
   Huomasin itsekin, että Suomessa täytyi hetken miettiä miten päin täällä pitäisi oikein ajaa. Teillä on reissun varrella varmasti hyvin aikaa tottua ajamaan molemmilla puolilla tietä 🙂

 • Reply Elina | Vaihda vapaalle 25.3.2016 at 09:37

  Kahden bordercollien omistajana, olisi mahtavaa nähdä niitä tuolla oikeissa hommissa (ei niinkään esitystä). Tuo sinun kuvasi paimennusesityksestä sai hymyn huulille, koska koirat puuttuvat kuvasta, näyttää siltä kuin paimen pitäisi saarnaa lampaille, jotka kiltisti kuuntelee rivissä. 😀 Ei nuo klassikko roadtripit yleensä syyttä klassikkoja ole, vaan siihen on ihan oikea syy, kuten tästäkin postauksesta voi huomata. Upeita maisemia, joita lähtisin mielelläni tuon oman, vasemman puoleiseen liikenteeseen tottuneen kuskin kanssa ajelemaan. 🙂

  • Reply Mika / Lähtöportti 28.3.2016 at 15:26

   Hyvä huomio, kuvavalinta ei nyt ollut paras mahdollinen 😀 Taitavia eläimiä nuo näkemämme bordercolliet kyllä olivat, osasivat asiansa hienosti. Toki olisi hienompaa nähdä koirat aidosti työssään laitumilla, mutta sellaista tilaisuutta ei ole tullut vielä vastaan.
   Kun kerran tottunut kuskikin on valmiina, niin ei muuta kuin Irlannin teitä valloittamaan 🙂

 • Reply Kohteena maailma / Rami 26.3.2016 at 00:01

  Uskoisin, että vasemman puoleinen liikenne on kartturille pelottavampaa puuhaa kuin kuskille. Irlannissa on paljon liikenneympyröitä, niin siinä ajautuu väkisinkin oikealle (vasemmanpuoleiselle) kaistalle 🙂

  Ring of Kerry on upea. Itse tein kierroksen golfkaverin kanssa kolmessa päivässä. Hieman suunnitelmat muuttui, kun pelasimme Watervillen upean links-kentän kaksi kertaa peräkkäin samana päivänä. Yövyimme siellä, aamulla pelaan ja oli sellainen elämys, että toinen kierros perään kun tilaa oli. Seuraava pätkä menikin Ring of Kerrystä ilman pysähdyksiä seuraavaan majapaikkaa. Joskus tekisi mieli mennä uusiksi pidemmän kaavan mukaan ja golfit Watervillessä ilman muuta. Mahtuu kuitenkin maailman kentissä Top100:n helposti.

  • Reply Mika / Lähtöportti 28.3.2016 at 15:48

   Tosiaan, voisihan tuota Ring of Kerryä kiertää myös osissa eikä ahnehtia kaikkea yhtenä päivänä. Toisaalta siinäkin on oma mukavuutensa, ettei tarvitse vaihtaa majapaikkaa joka yöksi. En harrasta golfia, enkä aio aloittaakaan, mutta katsoin nyt mielenkiinnosta Watervillen kentän esittelyvideon. Näyttää kieltämättä melko maagiselta ympäristöltä.

 • Reply Erja/ Andalusian auringossa- ruokamatkablogi 26.3.2016 at 07:35

  ihanan vihreitä maisemia <3 muutin itse joskus Irlantiin (ei noon menestyksekkäin seurauksin) ja todellakin tuli yllätyksenä nuo heidän paikalliset urheilulajinsa ja se, millaista suosiota ne nauttivat,

  • Reply Mika / Lähtöportti 28.3.2016 at 16:03

   Muutit Irlantiin? Jopas jotakin. Se kertoo hurlingin ja kelttijalkapallon suosiosta aika paljon, että niille pyhitetylle Dublinin Croke Parkille mahtuu yli 82 000 katsojaa. Euroopan kolmanneksi suurin stadion heti Camp Noun ja Wembleyn jälkeen…

 • Reply Krista 26.10.2016 at 22:47

  Hei! Haluaisitko auttaa Irlantiin ensi kertaa matkaavaa? Olen menossa marraskuussa kolmeksi yöksi Irlantiin (tai Dubliniin, luulin ensin). Mitä enemmän olen lukenut, sitä enemmän olen sitä mieltä että ainakin yksi päivä täytyy käydä muuallakin. Haluaisin kovasti käydä kiertämässä Ring of Kerryn ja yöpyä Killarneyssä. Luulisin ettei matka ole liian lyhyt siihen, vaan kaksi päivää sitten Dublinissa riittää. Osaatko suositella millä siirtyä Dublinista Killarneyyn? Ajattelin että lentäen pääsisi nopeiten ja 40 eurolla/suunta näyttäisi saavan lipun. Junalla kestää kuten tietysti myös bussilla. Marraskuussa sää on tietysti mitä on, mutta olen käsitänyt että sateen todennäköisyys on aina suuri. Kannattaako?Toinen vaihtoehtoni oli Galway ja Cliffs of Moher, mikä taitaa olla lähempänä.. Mahdollista vastausta arvostaen -Krista

  • Reply Mika / Lähtöportti 27.10.2016 at 22:25

   Hei Krista ja kiitos viestistäsi! Dublin on mukava kaupunki, mutta sen aidoimman ja parhaan Irlannin nähdäkseen kannattaa ehdottomasti lähteä myös pääkaupungin ulkopuolelle. Koska sulla on kuitenkin noin vähän aikaa, harkitsisin esimerkiksi Paddy Wagon Toursin valmiita päiväretkiä (http://www.paddywagontours.com/tours/Day-Tours-from-DUBLIN), joita järjestetään Dublinista mm. Cliffs of Moherille ja moneen muuhun paikkaan. Tuollaisella retkellä ehtisi nähdä yhden päivän aikana paljon, mutta voisi pysyä koko matkan ajan samassa majapaikassa Dublinissa. Dublinin lähistölläkin on hyviä retkimahdollisuuksia, kuten vaikka Glendalough bussilla tai helpoimpina Dart-junan varrella olevat rannikkokylät, joista esim. Howth on kiva.

   Sitten jos (kun) palaat paremmalla ajalla Irlantiin, suosittelen yöpymistä Galwayssa ja sieltä päiväretkiä ainakin Connemaraan, Burreniin & Cliffs of Moherille sekä Aran-saarille. Killarneysta käsin suositeltavia päiväretkiä ovat ainakin Ring of Kerry, Dinglen niemi ja Gap of Dunloe.

  Leave a Reply