Suomen suurin matkablogiyhteisö

10 patikointikohdetta Euroopassa

Maaliskuun Instagram Travel Thursdayn teemana on luontomatkailu. Luonnosta voi nauttia todella monella eri tavalla niin maalla, merellä kuin ilmassakin, mutta keskityn nyt patikointiin. Kävelyn etuna on, että se onnistuu hyvin monenlaisissa paikoissa, eikä vaadi suksien tai maastopyörän kaltaisia varusteita.

En ole mitenkään kokenut vaeltaja, mutta patikkareissut ovat alkaneet kiinnostaa koko ajan enemmän. Kaiken maailman nähtävyyksiä on tullut kierrettyä sen verran, että maltan jo keskittyä kunnolla myös luonnosta nauttimiseen. Tässä kymmenen käymääni kohdetta, joihin palaisin mieluusti vaelluskengät jalassa.


Madeira
1. MADEIRA

Madeira on toistaiseksi ainoa kohde, jossa patikointi on ollut itselleni matkan pääaktiviteetti. Saaren kastelukanavia seurailevia levadareittejä riittää parituhatta kilometriä, joten vaihtoehdot eivät lopu vielä seuraavallakaan reissulla kesken. Olen kirjoittanut Madeirasta useita postauksia, joista suosittelen lukemaan erityisesti patikointivinkkejä tarjoavan Johdatuksen Madeiran levadoille sekä saarta laajemmin esittelevän 10 x Madeiran.


Irlanti
2. IRLANTI

Irlannin maisemat kaikissa vihreän sävyissään miellyttävät silmääni suunnattoman paljon.  Oma suosikkikohteeni Irlannissa on Killarneyn kansallispuisto kukkuloineen ja järvineen. Kuvassa näkyy Killarneyssa sijaitseva Rossin linna. Olen kävellyt myös esimerkiksi Glendaloughin upeissa maisemissa, joihin pääsee helposti päiväretkellä Dublinista. Irlannin tarjoamiin patikointimahdollisuuksiin voi tutustua esimerkiksi Irish Trailsin sivustolla.


Slovenia
3. SLOVENIA

Pieni Slovenia hurmasi minut muutamassa päivässä täysin ja haluaisin palata maahan vähintään viikoksi tai mieluummin kahdeksi. Tämä kuva on otettu Bledissä. Helppokulkuinen kävelyreitti Bled-järven ympäri on noin kuusi kilometriä pitkä ja sopii hyvin vaikka lastenrattaita työntävälle. Haluan joskus tutustua Slovenian mahtaviin luontokohteisiin ainakin Triglavin kansallispuistossa ja Soča-joen laaksossa. Järvimaisemista kiinnostuneiden kannattaa suunnata Bledin lisäksi myös Bohinj-järven rannoille.


Lago Maggiore
4. POHJOIS-ITALIA

Olen matkustanut Italiassa melko paljon ja nähnyt monenlaisia kauniita maisemia. Omissa ajatuksissani Italia on kuitenkin patikoinnin sijaan ensisijaisesti ruokaa, historiaa, kulttuuria, persoonallisia ihmisiä ja jalkapalloa. Dolomiittien suosio vaelluskohteena on toki kiirinyt omiinkin korviini. Vaihtelevia reittejä riittää myös Pohjois-Italian järvien ympäristössä. Kuva on Sasso del Ferron huipulta, josta aukeaa komea maisema Lago Maggiorelle. Muualta Italiasta löytyy esimerkiksi vanhoja pyhiinvaellusreittejä sekä Cinque Terren satumaisissa maisemissa kulkevat polut.


Islanti
5. ISLANTI


Jos haluaa nähdä jotain erilaista ja aistia luonnon todellista voimaa, kannattaa suunnata Islantiin. Kuva on Thingvellirin kansallispuistosta, jonka kohdalla Euraasian ja Pohjois-Amerikan mannerlaatat erkaantuvat toisistaan. Teimme omalla matkallamme pitkiäkin autoretkiä Reykjavikista käsin, mutta suurin osa Islannista jäi silti näkemättä. Haaveissa on kierros koko saaren ympäri, ja esimerkiksi Watia.fi-blogista lukemani postaus vakuutti minut siitä, että sillä reissulla kannattaa varata riittävästi aikaa myös patikointiin.


Azorit
6. AZORIT

Kävin Azoreiden pääsaarella São Miguelilla vuonna 2007. Madeiraan verrattuna São Miguel on hiljaisempi, rauhallisempi ja vähemmän vuoristoinen. Saarten maisemat ovat siis keskenään hieman erilaisia, mutta verrattoman kauniita. São Miguelin vaikuttavimpia nähtävyyksiä ovat upeat kraatterijärvet, joiden rannoilla retkeilimme jonkin verran itsekin. Kuvassa näkyvät Sete Cidadesin kaksoisjärvet, joista toinen on sininen ja toinen vihreä. Azoreiden patikointimahdollisuuksiin voi tutustua Azores Trails -sivustolla.


Lappi
7. SUOMEN LAPPI

Olen käynyt Lapissa toistaiseksi vain talvella, jolloin hiihtäminen on itselleni luonnollisin tapa liikkua. Haaveilen kuitenkin tekeväni vielä joskus kunnon ruskaretken, sillä tuntureiden väriloisto on taatusti ikimuistoinen elämys. Reittejä voi tutkia vaikka Your Laplandin sivustolla, jossa on vaihtoehtoja eri tasoisille tallaajille. Kimmo Keskiverrolle ja Salli Sunnuntairetkeilijälle tarjotut ehdotukset houkuttelevat, mutta Kaukopartio-Kaisa saa lähteä hirvennylkemisreissuilleen ilman meidän perhettä. (Päivitys 2017: Your Laplandin sivusto on toistaiseksi suljettu, mutta mainitut esimerkit löytyvät täältä.)


Plitvice
8. PLITVICEN KANSALLISPUISTO

Yksi vaikuttavimmista näkemistäni luonnonihmeistä on ehdottomasti Kroatiassa sijaitseva Plitvicen kansallispuisto. Ainutlaatuisella alueella on 16 eri tasoissa sijaitsevaa järveä, joiden välissä on loputon määrä kohisevia putouksia. Erityisesti joka puolella virtaavan veden aistiminen on jäänyt mieleen hienona kokemuksena. Järviä kierrellessä kuluu helposti yksi päivä ja mahdollisuuksien mukaan varmasti useampikin. Postaukseni Plitvicestä löytyy täältä.


Teneriffa
9. TENERIFFA

Monipuolinen Teneriffa tarjoaa paljon muutakin kuin palanutta nahkaa ja mojitoja. Teimme omalla matkallamme yhden muutaman tunnin patikkaretken seuraamalla vuokratalomme kulmalta lähtenyttä polkua. Eräänlaista luontomatkailua oli myös käyntimme Teide-vuoden huipulla. Jos lähden Teneriffalle vielä toisenkin kerran, pakkaan taatusti mukaan kunnollisen retkeilyoppaan. Samalla voisi käydä tutustumassa myös naapurisaareen La Gomeraan.


Kerava
10. OMAT KOTIKULMAT

Käveleminen onnistuu missä tahansa ja varsinkin monille Suomessa asuville luontoa löytyy läheltä. Meillä Keravalla voi nauttia esimerkiksi Keinukallion ulkoilualueesta, jonka vaihteleva maasto sopii monenlaiseen lenkkeilyyn. Tämä syksyinen kuva on Ollilanlammen pitkospuilta. Nyt ylös, ulos ja luontoon!

Tämä blogikirjoitus on osa Instagram Travel Thursday -tempausta, jonka järjestäjinä toimivat
TravelloverRimma+Laura ja Muru Mou.
Lue ohjeet täältä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

27 Comments

 • Reply Sari / Inspired by the sun 3.3.2016 at 15:43

  Ihan huikeita otoksia olet saanut napattua! Ja kyllä ne omat kotikulmat vaan ansaitsee paikkansa myös tällä listalla 🙂 Näistä aivan liian monta paikkaa käymättä, pitänee korjata asia.

  • Reply Mika / Lähtöportti 3.3.2016 at 22:39

   Kiitos! Luontoa löytyy tosiaan yleensä läheltä, aina ei tarvitse matkustaa kauas. Kiva jos löytyi kiinnostavia paikkoja, palaisin mielelläni kaikkiin näistä.

 • Reply tatjaana 3.3.2016 at 15:46

  Kiitos kauniista kuvistasi maailmalta.

 • Reply Maarit Johanna 3.3.2016 at 17:06

  Mun on ehkä pakko sanoa, että tää oli nyt mun suosikkipostaus koko IGTT:sta! Monet kohteet on jo käytynä, mutta monet kauniit vielä kokematta. Plitvice ja Slovenia noin ensimmäisenä kiinnostelis. Laitan kirjanmerkkeihin!

  • Reply Mika / Lähtöportti 3.3.2016 at 22:49

   Kiitos paljon, olipa mieltä lämmittävä palaute! Plitvice on huikea, suosittelen lämpimästi vaikka suosituimmilla poluilla onkin usein ruuhkaa. Sloveniaa olen ennenkin kutsunut Euroopan aliarvostetuimmaksi matkailumaaksi. Vuoria, kauniita kaupunkeja, Välimeren rantaa, luolia, linnoja ja vaikka mitä todella pienellä alueella.

 • Reply Martina 4.3.2016 at 13:26

  Vau mitä maisemia! Patikointi on minullekin mieluisin tapa tutustua luontoon ja voisin lähteä mihin tahansa luettelemistasi paikoista vaikka heti. Jopa Keinukallion ulkoilualueelle sinitakkisten lenkkeilijöiden joukkoon! 😀 Kerava on itse asiassa todennäköisin seuraava kohde näistä. Iso mahani kun ei salli kovin pitkiä patikkaretkiä vähään aikaan, eikä pienen vauvankaan kanssa tule varmaan lähdettyä ihan heti kovin kauas, vaikka innostuinkin jo tuosta Bled-järven kävelyreitistä.

  • Reply Mika / Lähtöportti 5.3.2016 at 21:05

   Kiitos Martina! Me sinitakkiset toivotamme naapurikaupungin asukkaat mielellämme tervetulleiksi Keinukalliolle! Ensin siis tänne ja sitten lastenvaunujen kanssa Blediin. Siellä voi muuten järven kiertämisen jälkeen palkita itsensä syömällä kaupungin kermaisia nimikkoleivoksia.
   PS. Jos sattuisi olemaan tarvetta käytetylle mutta hyväkuntoiselle pinnasängylle tai hoitopöydälle, niin täältä saisi hakea pois nurkista.

   • Reply Martina 16.3.2016 at 14:56

    Äh, enkö mä muka vastannutkaan tähän vielä. No parempi myöhään kuin ei milloinkaan. 🙂 Nyt on kieltämättä ollut aika kivat kelit ulkoilulle ja Keinukallion sinitakkiseen lenkkeilyjoukkoon liittyminen kiinnostaa entistä enemmän. Ja kiitos, pinnasängylle saattaisi jopa ollakin käyttöä! Otan yhteyttä sen tiimoilta jos emme saa erään kaveriperheen vanhaa pinnasänkyä. Se on nimittäin vielä melko epävarmaa kun perheen lapsi tarvitsee sänkyä vielä jokusen hetken. Laitan sähköpostia myöhemmin jos on tarvis! Kiitos joka tapauksessa tarjoamisesta! 🙂

 • Reply Saana · Live now – dream later 4.3.2016 at 19:50

  Kirjanmerkkeihin menee myös mulla tämä postaus. Jokainen näistä kuvista on aivan mieletön, ja mukana on tosi monta ”to do” -listalla olevaa kohdetta, mutta tuo Plitvicen kuva on kyllä jotain aivan käsittämätöntä! <3 Ensimmäinen Islannin-matka on juuri suunnitelmissa. Lennot on varattuna huhtikuulle, ja aikaa on vain(!) neljä päivää. Mainitsit, että ajelitte Reykjavikista käsin vähän ympäriinsä, niin teepä mulle palvelus ja kerro oma mielipiteesi, kumpaan suuntaan suosittelisit Reykjavikista kolmeksi päiväksi lähtemään (yksi päivä menee tietenkin pääkaupungissa) – pohjoiseen vai etelään?

  Muutkin saa toki vastata, kaikki paitsi Maarit! 😀 Maaritin mielipiteen tähän asiaan jo tiedän! 😉

  • Reply Mika / Lähtöportti 5.3.2016 at 21:49

   Kiitos! Plitvice on aivan käsittämätön paikka. Tuota kuvaa on toki säädetty Instassa aika rajusti, mutta kaunista siellä ihan oikeastikin oli.
   Hienoa että pääset Islantiin! Aiotteko yöpyä muuallakin Reykjavikissa? Onnistuneita päiväretkiä Reykjavikista käsin oli: 1. Golden Circle (Gullfossin putous, geysirit, Thingvellir ym.). 2. Etelään päin ajellessa ehti helposti nähdä mm. Seljalandsfossin ja Skogafossin putoukset sekä Dyrhólaeyn niemen. Vikissä voi käydä syömässä ja kääntymässä. 3. Reykjanesin niemi, ei kovin pitkä ajomatka, jää hyvin aikaa rentoutua Blue Lagoonissa. Matkan varrella mm. Gardurin majakka, Krýsuvik-Seltunin geoterminen alue ja Kleifarvatn-järven rannat.
   Nuo mainitut putoukset on keskenään täysin erilaisia. Seljalandsfossin taakse voi kävellä, Gullfoss on valtavan voimakas ja Skogafoss mielestäni kaunein. Harkitsisin myös issikkaretkeä, käytiin ilman minkäänlaista ratsastuskokemusta Íshestarin tilalla ja olihan tuo hieno elämys. Reykjavikista pohjoiseen ei ole vielä kokemusta.

   • Reply Saana · Live now – dream later 8.3.2016 at 07:47

    Kiitos vinkeistä. En ole vieläkään päättänyt, lähtisikö etelään vai pohjoiseen. Ajateltiin, että paras olisi vuokrata auto, suunnitella reitti ja sitten varata majapaikat reitin mukaan sopivin välimatkoin. Pitäisi varmaan alkaa tekemään päätöksiä hiljalleen, ei se reissu enää kovin kaukana kolkuttele! 🙂 Toisaalta, ehkä voisi myös pitää Rykjavikia tukikohtana ja tehdä päiväretkiä sieltä käsin sekä pohjoisen että etelän suuntaan, mutta ajatus maatilamajoituksesta matkan varrella houkuttelee valtavasti! 🙂 Ja mitä enemmän selaan Instasta Islanti-kuvia, sen varmempi olen, ettei tuo neljä päivää riitä mihinkään.

    • Reply Mika / Lähtöportti 8.3.2016 at 09:11

     Auton vuokraaminen kannattaa ehdottomasti. Islannissa on helppo ajaa, kun liikennettä ei valtavasti ole. Neljä päivää on lyhyt aika, mutta siinäkin ehtii varmasti nähdä paljon ja inspiroitua seuraavaa reissua varten 🙂 Islannin etelärannikolla pitää muistaa, että siellä menee oikeastaan vain yksi ainoa tie. Neljässä päivässä ei ehdi saarta ympäri, joten etelään mentäessä joutuisi käytännössä palaamaan samaa tietä takaisin. Jos siis ette halua pitää Reykjavikia tukikohtana, niin voisi olla hyvä idea lähteä pohjoiseen ja tutkia monien kehumaa Snäfelssnesin niemeä ja kenties Länsivuonoja. Jos (kun) sitten palaat Islantiin ja haluat kiertää saaren ympäri, niin nuo päätieltä syrjään jäävät osat olisi jo valmiiksi nähtynä. Tai sitten Snäfelssnes yhdistettynä Golden Circleen ja jotain muuta… mitä nyt ikinä valitsetkaan, niin hienoja paikkoja tulee vastaan joka tapauksessa. 🙂

 • Reply Jenni / Globe Called Home 4.3.2016 at 23:10

  Pohjois-Italiassa Garda-järven alue oli hienoa patikointiseutua ja yksi omista varhaisimmista patikointikokemuksista, kun yläasteen luokkaretkellä ilmoittauduin siihen pieneen vähemmistöön, joka halusi surffailun ja uimisen sijaan lähteä kiipeämään vuorille.

  Nuo saarikohteet (Teneriffa, Madeira, Azorit) tuntuvat olevan nykyään kovassa nousussa patikointimatkailun puolella!

  • Reply Mika / Lähtöportti 6.3.2016 at 10:37

   Luokkaretki Italiaan kuulostaa huikealta! Meidän luokka ei päässyt koskaan Ahvenanmaata pidemmälle. Garda on kyllä kaunis. olen käynyt siellä lukioikäisenä vanhempien kanssa. Mentiin yhtenä päivänä köysiradalla Monte Baldolle ja patikoitiin päivä siellä korkealla. Muistan että iho paloi huomaamatta, kun vuorella oli viileämpää kuin muualla.
   Koko patikointimatkailu tuntuu olevan nousussa. Saarikohteiden lisäksi esimerkiksi Costa del Soliakin on markkinoitu patikointiin sopivana kohteena.

 • Reply katareissaa 5.3.2016 at 17:48

  Nyt ihan pakko kehua: upeat kuvat ja ihan mahtavaa, että tässä keskityttiin Eurooppaan. Tosi monipuolisesti kohteita ympäri maanosaa, kotimaata unohtamatta 🙂 Inspiraatiota kerrakseen!

  • Reply Mika / Lähtöportti 6.3.2016 at 10:42

   Kiitos Kata! Eurooppaan keskittyminen oli luonnollista, koska muualta maailmasta olisi löytynyt kuva vain yhdestä tai kahdesta mahdollisesti tähän sopineesta paikasta. Eurooppa on hieno ja monipuolinen maanosa, joku muu voisi tehdä samanlaisen listan ihan eri kohteilla.

 • Reply Annika | Travellover 5.3.2016 at 20:06

  Upeita kuvia! Sloveniaan olen menossa pääsiäisenä, ja ohjelmassa on ainakin jokin lyhyt kävelyhommeli. Puhun kävelemisestä, koska varsinainen vaeltelija en ole, mutta nautin kauniissa maisemista kulkemisesta. Kesällä suunnitelmissa on poiketa Plitvicessä. Siitä on näkynyt niin mielettömiä kuvia, kuten tämä sinunkin, etten voi Euroopan roadtripilläni sitä sivuuttaa.

  • Reply Mika / Lähtöportti 6.3.2016 at 11:16

   Kiitos Annika! Odotan mielenkiinnolla, mitä pääset näkemään Sloveniassa. Vaeltamisesta en itsenikään kohdalla oikeastaan puhuisi, se kuulostaa paljon vaativammalta kuin oma retkeilyni. Kauniissa maisemissa kulkemisen voi mielestäni määritellä jo patikoinniksi. Kävely on oikein hyvä sana myös, siitähän tässä kuitenkin vain on kysymys. Ja ei kai sillä termillä niin väliä, kunhan vaan nauttii siitä mitä tekee. Plitvicessä kannattaa ehdottomasti käydä. Entisen Jugoslavian sisämaa oli mulle ihan uutta aluetta, joten nautin myös sinänsä kovin arkipäiväisten ja hiljaisten maalaiskylien tunnelmasta matkalla Plitviceen.

 • Reply marikaw 7.3.2016 at 21:49

  Plitvice, Lappi ja Islanti näistä koettu osittain, eli niissä kaikissa paikoissa käyty vähän patikoimassa, mutta ehdottomasti palaisin joka paikkaan. Plitvicessä meitä haittasi ensin noin tunnin rankkasade, jonka jälkeen oli vähän epämiellyttävä kävellä mudassa. 😀 Ei se silti paikan kauneutta lannistanut yhtään. Teneriffaa on kehuttu patikointikohteena ja voisin ehkä joskus testatakkin sitä, jos ei muuta lomakohdetta jollekin talvelle sattuisi keksimään.

  • Reply Mika / Lähtöportti 8.3.2016 at 09:16

   Harmi ettei Plitvicen sää suosinut. Meille ei satanut, mutta päivä oli pilvinen ja muutama polku oli jäänyt tulvien alle. Paikka oli silti tosi kaunis, olisi huikeaa nähdä ne järvet aurinkoisena päivänä.
   Teneriffa toimii kyllä, mutta itse lähtisin aina mieluummin Madeiralle 😀

 • Reply Ansku BCN 8.3.2016 at 20:15

  Olipa kiva postaus, tuumaa tämä innokas retkeilijä! Euroopassa on näköjään vielä monta paikkaa, jossa haluaisin käydä. Ensi kesän suunnitelmia teimme alunperin sillä ajatuksella, että pääsisimme patikoimaan, ja ykkösvaihtoehtoina olivat Irlanti ja Islanti, mutta ostaa täräytimmekin lennot New Yorkiin eli nuo paikat saa odottaa. Onneksi mahtaviin maisemiin pääsee ihan viikonloppuisinkin, ilman lentämisen vaivaa omalla autolla 🙂

  • Reply Mika / Lähtöportti 9.3.2016 at 09:34

   Kiitos Ansku! New York on aina hyvä vaihtoehto, houkuttaa tällä hetkellä itseänikin kovasti. Pitäkää Irlanti ja Islanti kuitenkin mielessä, kannattaa käydä ennemmin tai myöhemmin. On kyllä ihan huikeaa, että pääsette nauttimaan Katalonian ja muunkin ympäristön maisemista noin helposti. Noista retkistä on myös aina kiva lukea.

 • Reply Terhi / Muru Mou 10.3.2016 at 15:23

  Mahtava listaus! Voisin lähteä patikoimaan näistä ihan minne vain, mutta Irlantiin lähtisin ensimmäiseksi!

  • Reply Mika / Lähtöportti 10.3.2016 at 17:11

   Kiitos Terhi! Mahtavaa, että Irlanti kiinnostaa. Pysyttelepä kuulolla, Irlanti-aiheista blogisisältöä on nimittäin tulossa piakkoin oikein kunnolla!

 • Reply Marja Aho 3.3.2017 at 12:48

  Heips!!

  Olen tässä lukenut viestejäsi ja ihastunut valokuviisi. Nyt kysyisin,että oletko aina kyseisissä kohteissa lähtenyt omin nokkinesi patikoimaan, vai ollut jonkun ryhmän mukana?? Mistä olet hankkinut opaskirjasi? Itse olen ollut Madeiralla kaksi kertaa. Ensimmäisen kerran levadalla patikoidessani oli huonot säät koko loman. Mutta oli vain pieni sopiva porukka. Toisella kertaa oli levadalla sakkia kuin pipoa ja se ei ollu enää kivaa. Nyt haemme ystäväni kanssa sopivaa patikointi reissua ensi kesäksi.

  • Reply Mika / Lähtöportti 7.3.2017 at 12:49

   Hei Marja ja kiitos viestistäsi!
   Olen patikoinut vain omin päin, vaikka kohteesta riippuen opastettuja retkiäkin on toki tarjolla. Olen etsinyt taustatietoa netistä ja ostanut oppaita kirjakaupoista. Mielestäni parhaita ovat saksalaisen Rotherin pienet punaiset opaskirjat, joista Karttakeskus on kustantanut suomenkielisiä versiota ainakin Madeirasta, Espanjan Aurinkorannikosta ja Kanariansaarista. Englanninkielinen valikoima kattaa paljon enemmän maita ja kirjoja voi tilata Rotherin sivuilta (rother.de).
   Oikeastaan vain Madeiralla patikointi on ollut matkan päätarkoitus, muualla olen kävellyt satunnaisesti muutamia reittejä sopivan tilaisuuden tullen. Madeiran suosituimmat reitit saattavat tosiaan vilkkaimpaan aikaan olla ruuhkaisia. Lähden sinne taas kesäkuussa katsomaan tilannetta.
   Ryhmille järjestetyistä patikointimatkoista olen kuullut kehuja ainakin Italian Dolomiiteilta. Appivanhempani ovat puolestaan käyneet useamman kerran patikoimassa Itävallassa omin päin. Itse vasta eilen Irlannista palanneena lähtisin mielelläni heti sinne takaisin. Hyviä vaihtoehtoja on paljon, toivottavasti löydätte juuri teille sopivan kohteen!

  Leave a Reply