Suomen suurin matkablogiyhteisö

Häämatkamuistoja Seychelleiltä – Mahé

Häämatkatrilogian päätösosassa tutkitaan Seychellien suurinta saarta Mahéa. Näimme muun muassa kalastajia ja kilpikonnia, mutta mystinen merirosvoaarre odottaa edelleen löytäjäänsä.

Saapuminen Praslinilta Mahélle tarkoittaa siirtymistä jälleen uudenlaiseen maailmaan. Vaikka Mahéllakin on rauhallista, riittää vilskettä ja asukkaita moninkertainen määrä muihin Seychellien saariin verrattuna. Matka lentokentältä kohti maan pääkaupunkia Victoriaa sujuu rantaa seuraavaa moottoritietä pitkin. Ihailemme saaren keskiosan vehreän vuoristoisia rinteitä. Siellä täällä näkyy hienojakin taloja, mutta huomaamme myös todella vaatimattomia kyliä.

Mahé, Seychellit
Majoitumme Beau Vallonin rannan tuntumassa sijaitsevaan Coco d’Or -hotelliin. Varasimme vain normaalin huoneen, mutta saammekin käyttöömme vapaana olleen kattohuoneiston. Parveke sopii hyvin auringonlaskun ihailemiseen. Valtavat lepakot heräävät puiden latvoista ja lähtevät kaartelemaan pimenevän metsän ylle. Jätämme pienet liskot seikkailemaan pitkin parvekkeen seiniä ja lähdemme syömään hotellin ravintolaan.

Mahé, Seychellit
Ulkopöytien sijainti parkkipaikan laidalla ei ole erityisen romanttinen. Tähtihedelmät koristavat alkupalalautasta ja pääruoaksi tuodaan jälleen kerran kalaa. Pöytiä kiertää käheä-ääninen muusikko, joka vetelee kappaleita hieman nuotin vierestä. Meidän kohdallamme hän kysäisee iloisesti, tunnemmeko Beatlesin. John, George, Ringo and Paul, you know? Seuraa myötähäpeää herättävä Hey Juden tulkinta, jossa sanoituksen mukainen take a sad song and make it better ei oikein toteudu.

Mahé, Seychellit
Beau Vallonin rannalla voi tarkkailla paikallista elämää. Seuraamme, kuinka miesjoukko vetää suuren nuotan rantahietikolle. Verkkoon tarttuu mukava kalansaalis, joka kiikutetaan saman tien puiden alla lämpiäviin grilleihin. Rannalla leikkii muutamia lapsia ja yksi ontuva koira. Paikalliset kuluttavat iltaansa myös hölkäten ja palloa potkimalla. Rannan takana kulkevan varjoisan tien varrelle on kerääntynyt jonkin verran kaupustelijoita, mutta saamme kävellä rauhassa ilman pelkoa aggressiivisista myyntimiehistä.

Mahé, Seychellit
Lähdemme eräänä päivänä kävelemään noin kolmen kilometrin päässä sijaitsevaan Bel Ombren kylään. Etenemme helteistä maantien reunaa ja pysähdymme välillä ostamaan pikkukaupasta juotavaa. Reitti seurailee meren rantaa. Paikalliset ovat menneet uimaan, eikä turisteja näy missään. Sisämaan kukkuloiden huiput ovat sumun peitossa. Bel Ombren kylä näyttää hiljaiselta ja vaatimattomalta. Tien varressa päivystää muutamia kalastajia, jotka odottelevat päivän saaliille ostajia. Mahélla tervehditään vastaantulijoita sanomalla hello, kun taas La Diguella ja Praslinilla kuului pelkkää bonjouria.

Mahé, Seychellit
Saavumme Bel Ombren kuuluisalle kaivauspaikalle. Seychellien historiaan kuuluu paljon kiehtovia merirosvotarinoita. Uskomusten mukaan vuonna 1730 hirtetyn Olivier Levasseurin aarre on kätketty jonnekin Mahén rannikolle. Eräs varakas brittimies aloitti kunnianhimoiset etsinnät vuosikymmeniä sitten, muttei onnistunut ratkaisemaan arvoitusta. Projekti on tullut suunnattoman kalliiksi, mutta miehen jälkeläiset jatkavat etsintöjä edelleen. Aidoilla ja kieltotauluilla eristetyllä kaivausalueella ei näy tällä kertaa ketään. Mikäli aarrejahti kiinnostaa, voi Levasseurin jälkeensä jättämiin vihjeisiin tutustua vaikka täällä.

Mahé, Seychellit
Ajamme taksilla Victorian kasvitieteelliseen puutarhaan. Vehreässä puistossa on mukava kävellä ja katsella suuria palmuja sekä muita kasveja. Praslinilta tuttuja coco de merejäkin on muutama. Jättiläiskilpikonnat paistattelevat päivää tilavassa aitauksessaan. Lähdemme eräänlaiselle metsäpolulle, jota ympäröivistä puista yritän bongata hedelmälepakoita. Kurkin siis eri suuntiin, kunnes huomaan viime hetkellä polun yli kudotun hämähäkinverkon. Jos olisin ottanut vielä askeleenkin lisää, olisin saanut verkon lisäksi päähäni myös käden ulottuvilla päivystäneen kämmenenkokoisen ötökän. Seychellien hämähäkit ovat vaarattomia, mutta suurikokoisia. Muut huomaamamme hämähäkit roikkuvat sähköjohdoissa maanteiden varsilla.

Mahé, Seychellit
Puutarhasta on lyhyt kävelymatka Victorian ydinkeskustaan. Jalkakäytävillä on mukavasti tilaa kulkea. Paikalliset ovat tottuneet muukalaisiin, eivätkä kiinnitä meihin mitään huomiota. Tunnelma on kiireetön ja turvallinen. Tienvarren kioskeissa olisi tarjolla värikkäitä matkamuistoja, kuten rantapyyhkeitä ja simpukankuoria. Saavumme maan kenties vilkkaimmassa risteyksessä seisovan Little Ben -kellotornin luo. Pieni hopeanvärinen rakennelma on kopio Lontoon Victorian aseman edessä sijaitsevasta kellosta. Kiertelemme Victorian kaduilla ja aistimme rakennusten siirtomaahenkistä tunnelmaa. Tuntuu hyvältä olla kaukana kotoa.

Mahé, Seychellit
Haluamme saada jonkinlaisen yleiskäsityksen saaresta, joten osallistumme myös opastetulle bussiretkelle. Muita vaihtoehtoja olisivat olleet paikallisbussit, taksit sekä auton vuokraaminen. Retki ei ala ihan suunnitelmien mukaan, sillä kukaan ei muista hakea meitä hotellilta. Vastaanoton täti lupaa selvittää asian ja soittaa pari puhelua. Saamme ilmaisen taksikyydin Victoriaan, jossa paikallisen matkatoimiston opas odottaa meitä. Nuori nainen höpöttää iloisesti kaupungin elämästä. Lauantaisin on kuulemma niin vilkasta, että ihmispaljouden sekaan saattaa eksyä. Seychelleillä kaikki on suhteellista ja monet ovat tottuneet täydelliseen hiljaisuuteen. Victoria on yksi maailman pienimmistä pääkaupungeista ja siellä on puolta vähemmän asukkaita kuin Porvoossa.

Mahé, Seychellit
Tutustumme Sir Selwyn Selwyn-Clarken toriin, joka on yksi kaupunkilaisten kohtauspaikoista. Myytävänä on muun muassa kanelitankoja, chiliä ja eksoottisia hedelmiä. Tunnelma on erittäin rauhallinen. Valkoiset haikarat tarkkailevat tilannetta torin portin päältä.

Mahé, Seychellit
Bussi nousee jyrkkään ylämäkeen ennen kuin pysähdymme parille näköalapaikalle. Victorian kaupunki erottuu vehreän luonnon ja turkoosin veden välissä. Merestä kohoaa muutamia pieniä saaria.

Mahé, Seychellit
Tie mutkittelee tiheän metsän ympäröimänä. Käymme katsomassa Mission Lodgen raunioita. Paikalla on joskus toiminut vapautetuille orjien lapsille tarkoitettu koulu. Se rakennettiin korkealle vuoristoon, koska tontti oli Mahén halvin. Rakennuksista on jäljellä enää kasvillisuuden peittämiä raunioita. Ilma tuntuu huomattavasti raikkaammalta ja viileämmältä kuin merenpinnan tasolla. Katselemme hetken komeaa maisemaa saaren länsirannikon yli.

Mahé, Seychellit
Näemme teeviljelmiä ja puissa kasvavia eksoottisia hedelmiä. Eräältä näköalapaikalta on hyvä näkyvyys Thérèsen saarelle, jonka muoto muistuttaa valtavaa kilpikonnaa. Saavumme lopulta Mahén länsirannikolle ja ajelemme tasaista rantatietä pitkin kohti etelää. Ohitamme pari loistohotellia. Seychelleiltä löytyy myös kohtuuhintaista majoitusta, mutta varakkaalle ja yksityisyyttä arvostavalle luksusmatkailijalle vain taivas on rajana.

Mahé, Seychellit
Tutustumme vielä Cap Lazaren luonnonpuistoon. Syömme lounaan seinättömässä ravintolassa, jossa on komea palmujen lehdistä koottu katto. Käymme myös tervehtimässä jättiläiskilpikonnia, joille oppaamme syöttää hedelmiä. Kunnioitusta herättävät eläimet vaikuttavat sympaattisilta ja varsin uteliailta. Palaamme tuuliselle rannalle katselemaan suuria aaltoja. Tunnelma on raukea, eikä kukaan halua uimaan. Niinpä retkibussimme lähtee paluumatkalle hieman etuajassa.

Mahé, Seychellit
Päivämme Seychelleillä kuluvat loppuun harmittavan nopeasti, vaikka toisaalta ehdimmekin saada kolmesta tärkeimmästä saaresta hyvän käsityksen. Paluumatka sujuu Air Seychellesin siivin Pariisiin ja sieltä Finnairilla Helsinkiin. Laukutkin pysyvät tällä kertaa matkassa mukana. Löysimme etsimämme paratiisin pieneltä La Diguelta, mutta pidimme myös Praslinista ja Mahésta. Suosittelen Seychellejä kaikille, jotka haluavat nauttia kauniista rannoista, trooppisesta luonnosta ja leppoisasta tunnelmasta kaukana muun maailman murheista.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Maarit Johanna 29.2.2016 at 10:43

  Tosi kaunista! Herättää myötähäpeää pelkästään lukea epävireisestä laulajasta. Mie en kestä ollenkaan epävireisiä lauluja ja se on yksi syy miksi en tykkää käydä baareissa. Jos joudun vahingossakaan kuuntelemaan huonoa karaokea, mulla loppuu huumorintaju kuin seinään. 😀

  Hämähäkit aiheuttavat puistatusta. Mua ei kiinnostais vaikkei ne vaarallisia olisikaan. Jos ne on isoja ja hämähäkkejä, se riittäisi pitämään minut aika kaukana. Huh. Silti Seychellit on onnistuneet kuvien välityksellä hurmaamaan! Ehkä sitä joskus pääsee paratiisisaarelle ja on välittämättä kaikista ötököistä :p

  • Reply Mika / Lähtöportti 1.3.2016 at 10:48

   Mulla on surkea nuottikorva, mutta erotin silti että tuon kaverin laulussa oli jotain pielessä. Enkä oikein muutenkaan tykkää ravintolapöydän viereen tulevista laulajista. Ei Seychellejä kannata ötököiden takia pelätä. Tuota yhtä sattumaa lukuunottamatta hämähäkkejä näkyi vain joskus korkealla sähköjohdoissa. Onhan noita kaiken maailman öttiäisiä muuallakin, jos yhtään lämpimään matkustaa. Ehkä parempi, etten ala kertoa Etelä-Euroopan vuokratalojen asukkaista 😀 Löydät vielä varmasti oman paratiisisaaresi ja varsinkin Seychellien La Digueta suosittelen lämpimästi!

 • Reply Heidi 12.1.2017 at 00:28

  Kiitos hyvistä Seychellien postauksista! Ollaan suunnittelemassa 10 yön reissua Seychelleille. Miten jakaisit päivät kolmen pääsaaren välillä? Entä jos olisikin vain kahdella saarelle, niin mitkä siinä tapauksessa valitsisit? Toivotaan rentouttavaa lomaa, niin mietin että onko saaren vaihto kaksi kertaa liikaa. En vaan osaa sanoa mitkä kaksi saarta olisivat mieluisimpia. Mitkä oli viisi parasta asiaa teidän Seychellien reissussa? 🙂

  • Reply Mika / Lähtöportti 12.1.2017 at 23:52

   Kiitos viestistäsi! Hyviä, mutta hankalia kysymyksiä 🙂

   Me oltiin neljä yötä joka saarella eli yhteensä 12 yötä. Tuo tuntui meille sopivalta, mutta jos pitää jättää kaksi yötä pois, niin olisin edelleen La Diguella 4 ja sen jälkeen muilla saarilla 3. Tämä siksi, että La Digue oli meille se todellinen paratiisi, joka teki Seychelleistä erityisen paikan. Valtavasti nähtävää siellä ei ole, mutta saari on todella kaunis ja rentoutumiseen aivan täydellinen. Jotkut jättävät La Diguella yöpymisen kokonaan väliin ja tekevät sinne vain päiväretken Praslinilta. Tuo on helpoin ratkaisu yhden yöpaikan karsimiseksi ja siinä luultavasti ehtii nähdä oleellisen, mutta ei ehdi nautiskelemaan La Diguen tunnelmasta. Tuntuu vaikealta jättää mitään saarta kokonaan pois, eikä yöpaikan vaihtaminen tuntunut tuolla kovin rankalta, kun Seychellien meno on muuten niin kiireetöntä.

   Meille La Diguen leppoisuus oli parasta koko reissulla. Sen lisäksi nostaisin Praslinilta esiin Valleé de Main luonnonsuojelualueen ja Anse Lazion rannan, Mahélta saarikierroksen ja viidentenä kohtana listalle vaikka sitten Victorian kaupungin. Veneretket pienemmille asumattomille saarille jäi tekemättä, sellainen voisi myös olla unohtumaton elämys.

   Tällaisia tuli mieleen, mutta henkilökohtaisia matkamieltymyksiä on tietenkin erilaisia 🙂 Voi nuo yöt varmasti jakaa muullakin tavalla. Hyvää matkaa Seychelleille!

   • Reply Heidi 5.2.2017 at 13:20

    Kiitos paljon vinkeistäsi! Päädyimme siihen, että ollaan 4 yötä Mahella, 3 yötä La Diguella ja 3 yötä Praslinilla. Alun perin emme olleet ajatelleet yöpymistä La Diguella, mutta kuulostaa niin houkuttelevalta paikalta, niin päädyttiin siihen, että ollaan sielläkin yötä. Kesällä ollaan reissuun lähdössä.

    • Reply Mika / Lähtöportti 5.2.2017 at 20:56

     Mukava kuulla, että matkasuunnitelma selvisi! Ratkaisunne kuulostaa hyvältä. Omat parhaat muistot on tosiaan La Diguelta, uskon että tekin viihdytte hyvin 🙂

 • Reply Laura 18.5.2017 at 14:04

  Heippa, olemme lentämässä kesäkuun alussa seychelleille. Olemme buukanneet itse lennot Mahelle. Ajatuksissa olisi kuitenkin viettää loma La Diguella. Olisiko sinulta saanut vinkkiä kuinka kentältä kulku La Diguelle onnistuu ja myöskin hotellisuositusta kyseiseltä saarelta? Olen lukenut, että ruoka olisi myös kallista, joten onko mielestäsi järkevää sijoittaa aamupala-illallinen konseptiin hotellilla vai kannattaako tutustua eri ravintoloihin La Diguella?

  • Reply Mika / Lähtöportti 19.5.2017 at 23:18

   Heippa Laura! La Digue oli tosiaan meille Seychellien todellinen paratiisi, siellä kannattaa viettää vähintään muutama päivä kauniista saaresta nautiskellen. Meillä oli Helin Matkojen kautta kaikki valmiiksi varattuna, mutta jatkoyhteydet voi varmasti järjestää itsekin.

   Me lennettiin Mahen lentokentältä saman tien Praslinille, siellä oli bussikuljetus saaren halki satamaan ja lopuksi venekuljetus La Diguelle. Mahen ja Praslinin välillä menee lentoja pitkin päivää, lentoaika on vain 20 minuuttia. Jos kuitenkin itse menisin uudelleen, varaisin varmaan yksinkertaisuuden vuoksi suoran lauttamatkan Mahelta La Diguelle. Mahen lentokentältä on vartin taksimatka (ilmeisesti on jotain shuttle bussejakin) satamaan ja lauttamatka kestää puolisentoista tuntia. Lauttoja Mahelta Praslinille/La Diguelle kulkee tosin vain muutamia päivässä, Praslinin ja La Diguen välillä enemmän. Lauttayhteyksistä ja aikatauluista lisää http://www.seychelles-info.com/en/seychelles-island-hopping-ferry-mahe-praslin-la-digue.htm

   Meidän majoitus La Diguella oli Patatran Villagessa (www.patatranseychelles.com) ja olimme tyytyväisiä. Saaren muista hotelleista ei ole kokemuksia. En yleensä tykkää syödä hotellilla ja vältän puoli- ja täysihoitopaketteja, mutta La Diguella se tuntui hyvältä ratkaisulta. Saari on pieni ja hiljainen, eikä ravintolavaihtoehtoja ole kovin monta. Tuntui mukavalta syödä hotellilla, kun ei tarvinnut lähteä seikkailemaan pimeään illallista etsimään.

  Leave a Reply