Suomen suurin matkablogiyhteisö

Häämatkamuistoja Seychelleiltä – La Digue

Halusimme tehdä häämatkan paratiisiin, joten valitsimme kohteeksemme Seychellit. Nämä Intian valtamerellä sijaitsevat trooppiset saaret täyttivät lopulta kaikki odotuksemme. Aloitan muutamien vuosien takaisen reissumme muistelemisen pieneltä ja sympaattiselta La Diguen saarelta.

Olettepa tulleet kaukaa, päivittelee L’Union Estaten lipunmyynnistä vastaava täti, kun kerron majoittuneemme Patatran-hotelliin La Diguen pohjoiskärkeen. Vajaat neljä kilometriä tuntuvat pitkiltä saarella, jonka pituus on vain kuutisen kilometriä. Mittakaava kuulostaa sellaiselta, etten halua kertoa hymyilevälle naiselle edellispäivien reitistämme. Lähdimme nimittäin Helsingistä Roomaan, josta oli vielä noin kahdeksan tunnin lento Seychellien suurimmalle saarelle Mahélle. Sieltä matka jatkui pienellä koneella Praslinille, jonka halki saimme autokyydin satamaan. Lautta toi meidät lopulta tänne La Diguelle.

La Digue
Välimatkojen lisäksi mietittävää riittää myös matkatavaroissamme. Ne jäivät nimittäin koneen vaihdon yhteydessä Roomaan. Air Seychelles tarjosi korvaukseksi hieman rahaa, jolla saimme ostettua lentokentän myymälästä muun muassa aurinkorasvaa ja sandaalit. Paikallisoppaamme vain naureskeli, että mitä nyt vaatteilla tekisikään, olemmehan häämatkalla paratiisissa. Totta tuokin, sillä ei tänne murehtimaan olla tultu.

La Digue
Väsymys, lievä kurkkukipu ja kadonneet matkatavarat unohtuvatkin nopeasti, kun viimein pääsemme hotelliimme Patatran Villageen. Istumme parvekkeella ja ihailemme satumaista merimaisemaa (katso pieni video Lähtöportin Facebook-sivulta). Aallot lyövät sileisiin graniittikallioihin ja linnut laulavat. Varsinkin punaisia madagaskarinkehrääjiä näkyy paljon.

La Digue
Seychelleille ei saa lain mukaan rakentaa palmuja korkeampia taloja, joten suuret hotellit eivät pilaa maisemaa. Oma huoneemmekin sijaitsee pienessä paritalossa korkealla rinteellä. Kävelemme rantatietä pitkin saaren keskukseen La Passeen, joka on lauttasataman ympärille syntynyt muutaman talon taajama. Matkamuistoja olisi tarjolla, mutta jatkamme itsepintaisesti taivallusta, kunnes löydämme pienen sekatavarakaupan. Kun hyllyiltä löytyy kiinalaisia hammasharjoja ja indonesialaista hammastahnaa, uskomme pärjäävämme matkalaukkujen saapumiseen asti.

La Digue

Mutta palataan tarinan alkuun, siis sinne L’Union Estaten portille. Kyseessä on historiallinen plantaasi, joka kattaa lähes kolmanneksen koko saaren pinta-alasta. Puistomaiselta alueelta löytyy muun muassa vaniljaviljelmiä sekä kartano, jossa on filmattu Emmanuelle-elokuvaa. Katselemme hetken kookosten käsittelyyn käytettyjä laitteita, joilla saisi varmasti rikki minkälaisen pähkinän tahansa.

La Digue, Seychellit
Lähestymme Anse Source d’Argentia, joka on monesti valittu maailman kauneimpien rantojen joukkoon. Kapea hiekkapolku kulkee erikoisten graniittimuodostelmien ohitse, kunnes pääsemme turkoosin meren äärelle.

La Digue
Suuret kivenlohkareet ovat rajanneet rannan muutamaksi erilliseksi poukamaksi. Paikalla on jonkin verran ihmisiä, mutta minkäänlaisesta tungoksesta tai hälinästä ei ole tietoakaan. Valkoisen hiekan, palmujen, tyynen veden ja kummallisten kallioiden muodostama maisema jää mieleen luultavasti loppuiäksi.

La Digue
Syömme kevyen lounaan läheisessä ravintolassa ja pysähdymme matalilla kivimuureilla rajatun aitauksen reunalle. Seychelleillä hyvin viihtyvät jättiläiskilpikonnat ovat kesyjä ja tulevat syömään kädestä puiden lehtiä. Ryhmän vanhimmat asukkaat ovat ehtineet jo lähes sadan vuoden ikään.

La Digue
Saaren hiljaisuus rikkoutuu rastapäisten nuorten miesten lähestyessä. Tunnistamme äänekkäästi hoilottavan porukan rannan hedelmäkauppiaiksi. Nämä veijarit tulevat syöttämään yli jääneet hedelmien osat kilpikonnille. Näyttää siltä, kuin tapahtuma olisi päivän kohokohta niin miehille kuin konnillekin.

La DigueLa Diguella liikutaan polkupyörällä. Hotellilta vuokraamamme menopelit ovat parhaat päivänsä nähneitä maastopyöriä, joiden vaihteet eivät toimi ja jarrujenkin laita on hieman kyseenalainen. Pyörät ovat silti riittävän hyviä La Diguen teille. Saaren tunnelmaa kuvaa hyvin se, että kaikissa pyörissä on rantapyyhkeille sopivat muovikorit, muttei lainkaan lukkoja.

La Digue
Polkupyörien lisäksi kulkeminen on mahdollista myös perinteisten härkävankkureiden kyydissä. Autoja on vain muutama, ja nekin taitavat olla lähinnä sataman ja hotellien välisiä kuljetuksia varten.

La Digue
Pysähdymme vielä uimaan Anse Severen rannalle. Hietikolla on hiljaista. Kauempana näkyy vain muutama pariskunta sekä yksi ranskalainen perhe. Valtaosa Seychelleille tulleista turisteista taitaa olla häämatkalaisia. Kaveriporukoita ei näy käytännössä lainkaan ja perheitäkin tulee vastaan vain harvakseltaan. Uimme lämpimässä meressä ja katselemme maisemaa laskevasta auringosta häikäistyneinä. Pieniä valkoisia rapuja vipeltää ympärillämme jatkuvasti. Otukset ovat säikkyjä ja katoavat silmänräpäyksessä koloihinsa, jos niitä osoittaa sormella.

La Digue
Kokeilen mielelläni erilaisia ravintoloita, enkä oikein pidä hotellilla syömisestä. Olemme kuitenkin poikkeuksellisesti ostaneet tälle matkalle puolihoitopaketin, joka osoittautuukin hyväksi ratkaisuksi. Seychelleillä on iltaisin hiljaista ja pimeää, eikä ravintoloita ole erityisen runsaasti. Patatran Villagen ruokalista vaihtelee ilahduttavan paljon. Jonakin iltana on noutopöytä ja välillä taas à la carte -annoksia. Päiväntasaajan seudun illat ovat lämpimiä ja aaltojen äänet kuuluvat hyvin seinättömään ruokasaliin. Elämästä on helppo nauttia.

La Digue, Seychellit
Tapaamme seuraavana aamuna paikallisen oppaamme, nuoren Gladysin. Hän helpottuu silminnähden, kun jaksamme suhtautua kadonneisiin laukkuihimme kärsivällisesti. Opas on kuulemma joutunut kokemaan vastaavissa tilanteissa monenlaisia raivokohtauksia. Emme halua pilata lomaamme kiukutteluun. Ja jos vaikka haluaisimmekin, niin miksi kohdistaa raivo viestintuojaan? Gladys suosittelee uimiseen sopivia rantoja ja kertoo, missä veteen meneminen on virtausten vuoksi kokonaan kielletty.

La Digue
Kulutamme seuraavat päivät pyöräilemällä kaikki saaren vähäiset tiet läpi sekä uimalla muutamilla eri rannoilla. Matkalaukkuja ei kuulu, joten käyn joka päivä ostamassa uuden Seychellejä mainostavan t-paidan. Tuleepa siis kerrankin shoppailtua, vaikka tarjonta onkin poikkeuksellisen vaatimatonta.

La Digue
Pyöräily on mukava tapa tutustua saareen, sillä tiet ovat varsin hyväkuntoisia. Nautin vehreästä luonnosta ja huolettoman turvallisesta tunnelmasta. Paratiisissa on kaunista ja kiireetöntä. Löydämme sisämaasta värikkäitä taloja. On ilahduttavaa huomata, että pienellä La Diguellakin riittää paikallisasutusta. Rakennuskanta vaihtelee peltihökkeleistä upeisiin puutaloihin, mutta varsinaista köyhyyttä ei näy missään.

La Digue
Asutusalueella ei näy juuri turisteja, vaan useimmat vastaantulijat ovat paikallisia lapsia. Monet huikkaavat meille reippaasti bonjour. Koirat juoksevat vapaina, kanat rapistelevat tienvarren heinikossa ja pihoilla poltetuista lehtikasoista kantautuu nenään savun hajua. Vehreät kukkulat ja palmut täydentävät trooppisen tunnelman.

La Digue
Kiinanruusut kukkivat ja banaanipuut heiluvat tuulessa. Hiljaisuuden rikkoo lähinnä lintujen viserrys. Näemme myös suuren ilmassa liitelevän otuksen, jota luulemme aluksi jonkinlaiseksi kotkaksi. Siipien muoto paljastaa hahmon kuitenkin lepakoksi. Seychelleillä elävä lentävä koira (englanninkielisten mielestä kettu eli flying fox) on hämmästyttävän suuri eläin. Lepakot kuuluvat myös paikalliseen ruokapöytään, mutta meillä jää niiden liha maistamatta.

La Digue
Käymme saaren kaakkoisosassa sijaitsevalla upealla Grand Ansen rannalla. Satumme paikalle tuulisena päivänä, jolloin turkoosina vellova meri ja harmaa taivas muodostavat erikoisen väriyhdistelmän. Syömme hippihenkisessä rantaravintolassa, jonka palmunlehdistä kyhätyn matalan katoksen alla on hieman hämärää. Puiset pöydät ja istuinpölkyt ovat tukevasti kiinni hiekkalattialla.

La Digue
Tutkimme myös La Diguen itärannikon, joka vaikuttaa rauhallisen saaren hiljaisimmalta osalta. Lehmät syövät heinää tien varressa kenenkään häiritsemättä. Ohitamme yhden banaanikauppiaan ja kottikärryjä työntävän miehen. Pysähdymme välillä pitämään sadetta suuren puun alle, sillä trooppiset saaret tarvitsevat silloin tällöin vettä säilyttääkseen vehreytensä.

La Digue
Tie päättyy umpikujaan, joten käännymme ympäri ja menemme läheiselle Anse Fourmisin rannalle. Katselemme palmun alta merta ja valkeaa hiekkarantaa. Täällä voi helposti kuvitella olevansa haaksirikkoutuneena autiolla saarella. Mielikuva rikkoutuu myöhemmin, kun paikalle ilmestyy pari muutakin ihmistä. Pysähdymme paluumatkalla vielä Anse Grosse Rochella. Ranta on monien muiden Seychellien rantojen tapaan melko matala. Tämän rannan pohja on epätasainen, joten kovin kauas ei tee mieli kahlata.

La Digue
Neljäntenä eli viimeisenä iltanamme La Diguella meitä odottaa yllätys. Matkalaukkumme ovat vihdoin ilmestyneet huoneeseemme. Kahvoihin kertyneiden lukuisien lappujen perusteella laukut ovat käyneet ainakin Pariisissa. Tuntuu oudolta valita vaatteita illalliselle. Hotellin ravintolassa tarjotaan tänä iltana sosekeittoa, kalaa ja jälkiruoaksi kookospiirasta. Seychelleillä syödään luonnollisesti paljon meren antimia. Emme pidä syödessämme kiirettä, sillä hiljaisella saarella ei tapahdu pimeän laskeuduttua mitään muutakaan.

La Digue
Seuraavana aamuna on aika siirtyä Praslinin saarelle. Kulkeminen on vaivatonta, sillä Helin Matkat räätälöi meille mieleisemme paketin, joka sisältää lentojen ja majoitusten lisäksi myös matkat saarten välillä sekä hotellikuljetukset. Paikalliset oppaat ovat vastassa satamissa, lentokentillä ja hotelleissa. Heitä voi muutenkin tavata tarpeen mukaan, kysellä vinkkejä ja ostaa retkien kaltaisia lisäpalveluita.

La Digue
Katselemme haikeina loittonevia La Diguen rantoja. Pienestä saaresta saa varmasti hyvän käsityksen lyhyelläkin retkellä, mutta nimenomaan La Diguella vietetyt leppoisat päivät saivat Seychellit tuntumaan aidolta paratiisilta. Vietimme neljä päivää myös Praslinilla ja Mahélla. Niistä lisää seuraavissa postauksissa.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Heidi / Maailman äärellä 20.2.2016 at 22:04

  Oi ihanaa, tää ois mun paratiisi! Rakastan saaria, joihin voi tutustua polkupyörällä! Kävittekö snorklaamassa? Parhaita ovat mielestäni paratiisisaaret, joista pääsee ihan rannasta suoraan snorklaamaan. Tähän mennessä sellaisia olen löytänyt vain Karibialta ja Havaijilta. Jään niin innolla odottamaan lisää tarinoitasi Seychelleiltä. Se voisi olla tuleva paratiisiin…

  • Reply Mika / Lähtöportti 21.2.2016 at 11:45

   Voin hyvin kuvitella, että tämä olisi myös sun paratiisi. Suosittelen lämpimästi! Me ei itse snorklattu, mutta nähtiin kyllä snorklaajia ja sukeltajia. Mulle jäi sellainen mielikuva, että ainakin kaloja näkyy paljon ja ehkä kilpikonniakin, mutta pohjakasvillisuuden puolesta ei ehkä maailman huippukohde. Jotkut uimarannoista on matalia, jolloin joutuu kahlaamaan kauemmas. Tarjolla on myös veneretkiä lähistön pienille asumattomille saarille.

 • Reply Elina 21.2.2016 at 19:58

  Juuri viime viikolla katselin tuota Rantapallon kilpailua ja unelmoin Seychelleistä, ja nythän täällä olikin niistä juttua 😀 Aivan upeita kuvia, kyllä kelpaisi noissa maisemissa. Ilmeisesti ranska oli saarella aika vahvoilla mutta kuvittelisin että matkailun takia englannilla pärjäisi aika sujuvasti?

  • Reply Mika / Lähtöportti 21.2.2016 at 21:01

   Kiva kuulla, että Seychellit kiinnostaa 🙂 Englannilla pärjää oikein mainiosti, se on yksi maan virallisista kielistä kreolin ja ranskan ohella. Paikalliset puhuu keskenään kreolia, joka on saanut paljon vaikutteita ranskasta. Käytännössä kaikki osaa englantia, joten kieliongelmia ei ole.

 • Reply Sunny side of life 26.2.2016 at 16:20

  Me teimme omatoimisen saarihyppelyn (Praslin-La Digue-Mahe) Seychelleille 11/2015 (ei häämatka, vaan kesäloma). Lensimme Hki-Berliini-Abu Dhabi-Mahe. Sieltä sitten laivalla Praslinille, Praslinilta laivalla La Diguelle, La Diguelta laivalla Praslin-Mahe. Paluulennot samalla reitillä kuin meno. Lennot ja laivat kulkivat ajallaan, matkalaukutkin pysyivät lennoilla mukana. Mekin suosittelemme tekemään Seychelleillä saarihyppelyn, yhdelle saarelle ei kannata jäädä. Viihdyimme Seychelleillä, ihmiset olivat ystävällisiä ja englannilla pärjäsi mainiosti. La Digue oli suosikkimme, koska saarella olevat ihmiset vaikuttivat aidosti onnellisilta, saarella oli helppo pyöräillä joka paikkaan. Anse Source D’Argentin ranta on kyllä huikean kaunis.

  Olemme innokkaita snorklaamaan, joten sitäkin harrastettiin päivittäin. Ehkä meille sattui huonot retkeilypalvelujen tarjoajat, mutta suosittelemme Seychellejä varauksella kokemattomalle/ensikertaa snorklaaajalle. Olosuhteet olivat siis hyvät, mutta retkien järjestelyissä olisi parantamisen varaa. Olemme aiemmin snorklanneet mm. Malediiveilla ja Meksikossa, siellä oppaat tarkistavat ensin virtaukset jne olosuhteet, ovat mukana vedessä ja tarvittaessa pystyvät reagoimaan mahdollisiin ongelmiin nopeasti, mutta Seychelleillä oppaat jäivät veneeseen makoilemaan ja näpräilemään älypuhelimia. Yhdellä kertaa eräs opas meni veteen sen verran, että haki riutalta kilpikonnan ns. väkisin ja toi sen eteemme. Emme pitäneet siitä, että kilpikonnaa häirittiin sillä tavalla. Me haluamme kunnioittaa luontoa ja esim. kilpikonnan näkeminen läheltä on tuuripeliä – näet tai et, mutta väkisin niitä ei pitäisi hakea turistien katseltavaksi. Järjestettyjen snorklausretkien lisäksi snorklasimme myös omatoimisesti mm. Anse Source D’Argentilla.

  Curieusen saaren kilpikonnia ei sitten kannata missata. Ihania jättiläisiä.

  • Reply Mika / Lähtöportti 26.2.2016 at 22:01

   Suuret kiitokset, kun kerroit tuoreista kokemuksista Seychelleiltä! La Digue on aivan upea saari. Vaikutti tosiaan siltä, että paikalliset ihmiset ovat aidosti onnellisia ja se kyllä heijastuu tunnelmaan hyvällä tavalla.

   Kiinnostavaaa kuulla snorklauskokemuksista. Olen snorklannut joskus muualla, mutta Seychelleillä se jäi väliin. Kuulostaa aivan järkyttävältä, että kilpikonnia häiritään noin. Täysin vastuutonta toimintaa retkenjärjestäjältä!

   • Reply Jouni 4.12.2016 at 08:34

    Olipa mukava lukea matkakertomustasi. Ollaan käyty 4 kertaa Seychelleillä ja nyt ollaan suunnitelemassa 5 matkaa saarille. Meidän mielestä La Dique on se ykköspaikka, upeine rantoinen ja vehreän luontonsa puolesta. Samoja rantoja koluten kuin tekin, mutta haluaisin mainita myös kaksi todella upeaa rantaa, Anse Petite ja Anse Cocos, molemmille rannoille pääsee polkua pitkin joka lähtee Anse Grandelta , polku on vähän haastellinen mutta taival kannattaa tehdä. Varmaan hankalan kulkuyhteyden takia ihmisiä todella vähän. Ensimmäisellä kertaa käydessämme Anse Petitellä olimme koko päivän vaimoni kanssa kahden rannalla, joka on kuitenkin n.400m pitkä. Petiteltä jatkuu polku Anse Cocosiin ja tästä ei upeammaksi ranta muutu. Ranta n.500m pitkä , jauhomaisen pehmeä vitivalkoista korallihiekkaa ja täälläkin vain muutama ihminen, ”kaukana katala mailma” ! Tällä snorklatessa näin 11 kpl Napoleonkalaa n. 10kg elikkä aika isoja, mutta täällä kannattaa muistaa virtaukset! Olemme olleet saarilla Helmi- Maaliskuun vaihteessa ja säät ova suosinet, hyvin harvoin on satanut. Rauhallista lomapaikkaa etsivälle voin kyllä lämpimästi suositella La Diqueta, pyöräilyä erilaisille rannoille upeitten ja rehevien metsien reunustavia pyöräteitä pitkin.

    • Reply Mika / Lähtöportti 4.12.2016 at 23:58

     Kiitos kommentista! Tosi mukava kuulla noin kokeneen Seychellien-kävijän kokemuksista. Nuo mainitsemasi erityisen hiljaiset rannat kuulostavat houkuttelevilta ja käymme niillä varmasti, jos Seychelleille vielä joskus palaamme. La Digue oli meillekin Seychellien parasta antia, juuri tuollainen ”kaukana katala maailma” -tunne siellä tuli. Mukavaa viidettä matkaa saarille, toivottavasti suunnitelmanne toteutuvat pian!

 • Reply Asko Leppilampi 15.9.2018 at 12:18

  Kiitos postauksistasi Mika. Saimme halvat lennot ja lähtö edessä tammikuun lopussa 10 vrk reissulle. Näistä kertomuksistasi ja kommenteista alkaa hahmottua pohja omatoimimatkoillemme. Myit hyvin La Diguen meille ? Hyviä majapaikkoja alamme nyt etsiä. Perästä kuuluu…

  • Reply Mika / Lähtöportti 17.9.2018 at 22:39

   Kiitos Asko! Mukava kuulla että postauksista on ollut iloa. La Digue on jäänyt mieleen kiireettömänä paratiisina, jossa oli jotain erilaista muihin näkemiini lomasaariin verrattuna. Mukavaa matkan odotusta ja luen sitten mielelläni teidän kokemuksista Seychelleiltä!

  Leave a Reply