Suomen suurin matkablogiyhteisö

Santa Cruzin karnevaalit

Teneriffan pääkaupungissa Santa Cruzissa vietetään tänään tärkeää päivää, sillä ohjelmassa on karnevaalit huipentava Coso-paraati. Seurasin tätä tapahtumaa viime vuonna paikan päällä.

Santa Cruz mainostaa karnevaalejaan maailman toiseksi suurimpina heti Rio de Janeiron jälkeen. Tapahtuma sai alkunsa jo vuosisatoja sitten, kun Espanjan ja Latinalaisen Amerikan välillä seilanneet merimiehet pysähtyivät Kanariansaarille. Uudesta maailmasta imetyt vaikutteet ovat läsnä edelleen, ja tapahtumaa pidetäänkin Espanjan brasilialaisimpana fiestana.

Carnaval
Saavumme tihkusateessa rantaa seuraavan Avenida de Anagan varteen. Tienoo on täyttynyt paraatia odottavista ihmisistä, mutta saamme kohtalaiset seisomapaikat heti eturivin istuinten takaa. Nelivuotias tyttäremme hivuttautuu vähitellen tuolien eteen ja istun myöhemmin itsekin katukivetykselle. Paraatin on määrä alkaa neljältä, mutta ensimmäiset yleisöä lämmittelevät ryhmät ilmestyvät näkyviin jo varttia aiemmin.

Carnaval
Ohitsemme tanssii monenlaisia riemunkirjavia ryhmiä, joiden jäsenet edustavat kaikkia ikäluokkia tuttisuista eläkeläisiin. Värikkäiden pukujen suunnittelussa on käytetty aikaa, rahaa ja mielikuvitusta. Kimaltelevien tanssijoiden vastapainona liikkuu erilaisia huumoriporukoita, joiden espanjankieliset pilkkalaulut huvittavat paikallisia.

Batman
Joukon jatkona marssii tuttuja hahmoja Don Quijotesta Mikki Hiireen ja Batmanista Fidel Castroon. Myös miesten pukeutuminen naisiksi tuntuu kuuluvan kiinteästi karnevaaliperinteisiin.

Fidel Castro
Ohitsemme lipuu käsittämättömien koristeiden kehystämiä karnevaalikuningattaria. Kiiltelevät asusteet ovat liian painavia kannettaviksi, joten kaunottaret vilkuttelevat autojen lavoilta käsin. Varsinaisen kuningattaren lisäksi mukaan on päässyt koko joukko erilaisia perintöprinsessoja.

Carnaval
Vaikka yleisössä näkyykin paljon kaltaisiamme turisteja, on tapahtumassa vahvaa paikallisväriä. Santa Cruz on yli kahdensadantuhannen teneriffalaisen kotikaupunki, joten paikallisia riittää paljon. Myös saaren muilla paikkakunnilla järjestetään omat karnevaalinsa.

Carnaval
Esiintyjät nauttivat tapahtumasta silminnähden ja heidän ilakointinsa tarttuu myös katsojiin. Toisaalta suureen esiintyjäjoukkoon mahtuu myös muutamia, jotka on ehkä houkuteltu puolipakolla mukaan. Tanssiryhmien virta vaikuttaa loputtomalta ja saamme tarpeeksemme reilun kahden tunnin jälkeen. Ilta on auringon laskiessa vasta alussa. Joudumme kuitenkin poistumaan lasten kanssa kaupungista ennen yön yli jatkuvia villejä katujuhlia. Sangria ja kasvomaalit jäävät siis johonkin toiseen kertaan. Päiväni päättää kapteeni Jack Sparrow pistooleineen.

Jack Sparrow

Karnevaaliviikoilla on useita vuosittain toistuvia kohokohtia, joiden lisäksi järjestetään myös muita kilpailuja, juhlia ja tapahtumia.

Carnaval
Karnevaalikuningatar valitaan tulevia juhlia edeltävänä keskiviikkona. Kyseessä on suuren luokan missikilpailu, jota seurataan televisioiden äärellä ympäri Espanjaa.

Carnaval
Perjantainen Cabalgata-avajaisparaati on monituntinen tapahtuma, jonka jälkeen juhlakansaa riittää Santa Cruzin kaduilla läpi yön. Karnevaalit jatkuvat tanssin ja erilaisten tapahtumien merkeissä seuraavien päivien ajan. Tiistaina on vuorossa näkemäni Coso-paraati, eli eräänlainen karnevaalien grand finale.

Carnaval
Lopulta vuorossa ovat Sardiinin hautajaiset, joita vietetään katolisen paastonajan aloittavana tuhkakeskiviikkona. Jättimäistä paperimassasta kyhättyä sardiinia kierrätetään ympäri kaupunkia, kunnes se poltetaan rannalla ilotulituksen säestämänä. Tällä tavoin haudataan mennyt vuosi ja suunnataan katse tulevaan puhtain mielin.

Carnaval
Mikäli karnevaalikipinä heräsi ja tämän vuoden kekkerit menivät ohi, juhlitaan Teneriffalla jälleen vuoden kuluttua. Esimerkiksi Santa Cruzin Coso-paraati järjestetään 28.2.2017 ja sardiini haudataan keskiviikkona 1.3.2017. Tunnelmaan voi virittäytyä vaikka tapahtuman virallisilla nettisivuilla.

Carnaval

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply