Suomen suurin matkablogiyhteisö

Dinglen niemimaa – kappale kauneinta Irlantia

Irlannin lounaiskolkassa sijaitseva Dinglen niemimaa tarjoaa huikeita maisemia ja rosoista meritunnelmaa. Tässä päiväretken antia toukokuulta 2014.

Inch beach

Kymmenet vihreän sävyt hehkuvat korkeilla rinteillä, kun saavumme Dinglen niemimaan etelärannikolla sijaitsevalle Inch Beachille. Taivas pilvistyy ja merituuli puhaltaa hyytävästi pitkin loputtomalta näyttävää hiekkarantaa. Sää ei haittaa paikallista Forrest Gumpia, joka juoksee ohitsemme sinisissä shortseissa. Karaistunut partaveikko riisuu lenkkinsä päätteeksi flanellipaitansa.

Dingle

Huristelemme eteenpäin ja pysähdymme katselemaan sisämaan niittyjä. Tyypilliset kiviaidat rajaavat valkoisten lampaiden täplittämiä peltotilkkuja. Olemme vaimon kanssa käyneet Dinglen seudulla myös kymmenen vuotta aiemmin. Nyt alla on turvallisen turistibussin sijasta autovuokraamon Volkswagen ja takapenkillä kaksi pientä tytärtä. Vasemmanpuoleinen liikenne alkaa onneksi tuntua luontevalta jo parin päivän totuttelun jälkeen.

Dingle

Saavumme Dinglen kaupunkiin. Vanhanaikaiset mainoskyltit koristavat Main Streetin värikkäiden talojen seiniä. Käännymme pienen kävelykierroksen jälkeen rantakadulle ja seuraamme kalastusalusten saapumista satamaan. Nälkäkin alkaisi jo kurnia, mutta ohittamamme ravintolat ovat täynnä turistibussien tuomia ihmisiä. Laiturin lähistöllä komeilee Fungie-delfiinin patsas, jonka päälle lapset kiipeävät istumaan. Merenlahdella vielä vanhoilla päivillään viihtyvä eläinjulkkis on tervehtinyt matkailijoita jo 80-luvulta lähtien. Veneajelu hyisillä aalloilla ei tunnu nyt lainkaan houkuttelevalta.

Dick Mack's

Ohitamme kaupungin kuuluisimman pubin Dick Mack’sin. Löydämme lopulta lounaspaikaksemme pienen ja kodikkaan The Garden Cafén. Dingle dog paljastuu paikalliseksi nakkisämpyläksi. Tumma leipä on yllättävän maukasta ja sisältä löytyy irlantilaiseen tapaan mehevää lammasmakkaraa.

Murphy's Ice Cream

Suunnistamme jälkiruoalle kuuluisaan Murphy’s -jäätelöbaariin, jonka bongasimme näyttelijä James Nesbittin juontamasta matkailuohjelmasta. Tarjolla on mielenkiintoinen valikoima erilaisia makuja. Nesbitts and pieces on kadonnut listalta, joten maistan sea saltia ja lemon curdia. Merisuolan maku ei juuri erotu, mutta jäätelö on parhaita Italian ulkopuolella syömiäni. Murphy’s on viime vuosina avannut liikkeet myös Dubliniin ja Killarneyyn.

dingle_11

Palaamme autoon ja kurvaamme kohti niemen kärjen kiertävää Slea Head Drive -maisemareittiä. Pysähtelemme alkumatkalla usein, sillä vaihtuvat näköalat tuntuvat kaikki kuvaamisen arvoisilta. Taivaskin kirkastuu juuri sopivasti. Käväisemme upealla hiekkarannalla Ventryn kylän kohdalla ja katselemme merta eri jyrkänteiden reunoilta. Huomaan museoalueen, jossa kävimme edellisellä matkallamme ihmettelemässä Chochán-nimellä tunnettuja muinaisia kivimajoja. Tyttäret nukkuvat tyytyväisinä takapenkillä, joten jatkamme tällä kertaa matkaa.

Dingle

Mutkikas tie muuttuu entistä kapeammaksi, kun lähestymme niemen kärkeä. Matkailijoita on ohjeistettu kiertämään reitti myötäpäivään, sillä vastaantulijoille ei ole juuri tilaa. Paikoitellen merenpuoleisen kiviaidan ja jyrkän kallioseinämän väliin jää juuri ja juuri yhden auton levyinen tila.

Blasket Islands

Irlannin läntisimpien rantojen jylhät kalliot ja villi luonto tekevät vaikutuksen. Blasket-saaret erottuvat hämyisinä hahmoina keskellä kimaltavaa merta.

Dingle

Slea Head Drivea on helppo seurata selkeiden opasteiden ansiosta. Turistibussit oikaisevat Gallarus Oratory -nimisen esihistoriallisen kivikappelin kautta, mutta me päätämme kiertää koko reitin ympäri. Nautimme aurinkoisista maisemista kapeilla teillä. Tuntuu kuin pikkuruisten kylien värittämä seutu eläisi omassa rauhassaan kaukana pahasta maailmasta. Lampailla on tilaa laiduntaa ja katsella taustalla kohoavia vuoria sekä loputonta merta.

Dingle

Palaamme Dinglen kaupunkiin, josta jatkamme kohti Conor Pass -nimistä solaa. Odotettavissa on jälleen kapeita kohtia, sillä varoituskylttien mukaan reitille ei pääse henkilöautoa suuremmilla ajoneuvoilla. Tie kohoaa kahden korkean rinteen väliin. Alhaalla häämöttää puuton laakso. Päätämme pysähtyä näköalapaikalle. Raju puhuri lähes repäisee auton oven mennessään. Vaimo ja lapset päättävät jäädä tuulen voimasta heiluvaan autoon. En muista kokeneeni vastaavaa myrskyä missään aiemmin. Dingle dog ja jäätelö toivat onneksi sen verran lisäpainoa, että pysyn jotenkuten jaloillani.

Conor Pass

Tie kapenee entisestään ja kivikkoisilta rinteiltä valuu ajoittain vettä auton katolle. Löydämme edellistä suojaisamman taukopaikan, jossa katselemme vielä kerran maisemia. Pieni vesiputous solisee. Kaukana alhaalla kuumaisemaa muistuttavassa laaksossa erottuu muutamia lampia ja taustalla häämöttää meri. Karu maisema vetää hiljaiseksi. Päivä Dinglen niemellä on täyttänyt odotukset.

Conor Pass


Tiedon uusista blogipostauksista saat parhaiten tykkäämällä Lähtöportista Facebookissa. Lähtöportti löytyy myös Instagramista ja Twitteristä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

53 Comments

 • Reply susannamari4 10.11.2015 at 13:32

  Vau! Aivan upeita maisemia. Englanti ja Irlanti on jo pitkään keikkunu must see-listan kärkipäässä. Katotaan jos ens kesänä pääsis tuonne!

  • Reply Mika / Lähtöportti 10.11.2015 at 16:48

   Kyllähän Englannista (ja Skotlannista) löytyy vaikka mitä, mutta itseeni nimenomaan Irlanti on tehnyt lähtemättömän vaikutuksen. Suosittelen erityisesti länsirannikkoa. Galwaysta käsin voi käydä mm. Connemarassa, Burrenissa ja Aran-saarilla, joilta löytyy karua kauneutta. Tämä meidän päiväretki Dingleen tehtiin Killarneysta, joka sijaitsee hienon kansallispuiston keskellä. Toinen kuuluisa maisemareitti tuolla seudulla on Ring of Kerry, joka kiertää Iveraghin niemen ympäri.

 • Reply Jenna 15.11.2015 at 16:27

  Upeita ovat maisemat ja kuvat! Irlanti on tuntematon maa itselle, mutta viihtyisin varmasti noissa maisemissa. Idylliseltä näytti tuo Dingle.

  • Reply Mika / Lähtöportti 16.11.2015 at 13:59

   Irlanti on kaunis ja mukava maa, jossa on välitön ja vieraanvarainen tunnelma.

 • Reply Elina | Vaihda vapaalle 15.11.2015 at 16:35

  Mielettömät värit näissä kuvissa ja todella hyvin kirjoitettu! Melkein tuntui tuulen tuiverrus täällä meidän olohuoneessakin. 🙂 On tuolla kyllä kaunista.

 • Reply Ansku BCN 15.11.2015 at 17:00

  Katsoin ensin, että jopa on vielä vihreää näin marraskuussa, mutta kuvat taisivatkin olla toukokuulta :). Irlanti on to do -listalla vuonna 2016, se on nimittäin yksi niitä harvoja Euroopan maita, johon en ole vielä päässyt. Ensi vuonna sitten näihin maisemiin 🙂

  • Reply Mika / Lähtöportti 16.11.2015 at 21:29

   Hienoa, että Irlanti kutsuu! En tiedä teidän suunnitelmista tai matkan pituudesta, mutta suosittelen muun muassa Dublinia, Killarneyta ja Galwayta. Dublin on näkemisen arvoinen ja sieltä on helppo tehdä retkiä ympäristöön, mutta tykkään itse eniten saaren länsiosasta. Killarneyn kansallispuistossa on hienot maisemat ja samalla suunnalla on juuri Dinglen kaltaisia päiväretkikohteita. Galwayn pohjoispuolelta löytyy esimerkiksi Connemaran kansallispuisto. Itselläkin on vielä paljon näkemättä tuolta mainiolta saarelta. Blogiin tulee vähitellen lisää Irlanti-juttuja.

 • Reply laura / to travel is to live 15.11.2015 at 21:37

  Oi mitä maisemia! Irlanti kutsuu ensi viikolla mutta Dingleen en taida tällä reissulla ehtiä. Muistankin tuon Nesbittin juontaman ohjelman mutta en ehtinyt siihen silloin tutustua, pitääkin kaivaa se jostain käsiin 🙂

  • Reply Mika / Lähtöportti 16.11.2015 at 21:39

   Maisemat jäi kyllä elävästi mieleen! James Nesbitt’s Irelandin jaksoja näyttää löytyvän Youtubesta. Ja jos se mainittu jätskibaari kiinnostaa, niin löytyy toisaan myös Dublinista. Hyvää matkaa 🙂

 • Reply salaine 15.11.2015 at 22:15

  Upean reitin olette valinneet. Maailmassa on paljon upeita paikkoja.

  • Reply Mika / Lähtöportti 16.11.2015 at 22:06

   Upeita paikkoja todellakin riittää!

   • Reply salaine 22.11.2015 at 19:11

    Totta monen vuoden ajalle alkaa olemaan matkoja ja reittejä. Sitä vaan toivoo, että näitä hyviä vinkkipostauksia löytyy, kun aika tulee. Eilen katsoin uusinnan junalla halki euroopan. Taas tuli yksi reitti päähän; Itävallan mielenkiintoiset paikat.

    • Reply Mika / Lähtöportti 23.11.2015 at 10:18

     Minullakin on loputon lista tulevista matkakohteista. Esimerkiksi juuri Itävallassa olen käväissyt pari kertaa ohimennen, mutta kunnon alppimatkallekin tekisi joskus mieli. Vihreän Irlannin kauneus on kovin erilaista kuin Itävallan jylhässä vuoristossa. Matkakohteen valinta on joskus vaikeaa, kun hyviä vaihtoehtoja todellakin riittää.

 • Reply Anna Koskela 16.11.2015 at 09:27

  Kaunista. Irlanti on kyllä mukava matkakohde.

  • Reply Mika / Lähtöportti 16.11.2015 at 22:13

   Irlanti kuuluu niihin muutamiin maihin, joissa tunnen olevani kuin kotonani.

 • Reply Elämää ja Matkoja 17.11.2015 at 10:51

  Irlanti maisemineen ja sympaattisine ihmisineen on kyllä houkutteleva matkailumaa!
  Itse ei ole vielä tullut siellä käytyä, mutta kuvamatkoja on tullut tehtyä senkin edestä kahden saarella asuvan tutun ansiosta.
  Kauniita maisemia näyttäisi olevan myös Dinglen niemimaalla ja miten upea aurinkoinen sää sattui matkallenne!

  • Reply Mika / Lähtöportti 18.11.2015 at 10:58

   Kannattaa lähteä kokemaan Irlanti joskus paikan päälle! Sää on siellä suosittu puheenaihe ja yleensä huumorilla höystettynä. Tuo oli mukavan aurinkoinen retki, mutta Irlannissa pitää aina varautua kokemaan kaikki mahdolliset vuodenajat yhden päivän aikana.

 • Reply Stacy Siivonen 17.11.2015 at 17:01

  Maisemat ja Dinglen kylä ovat kyllä vaikuttavia, mutta atlanttinen tuuli taas sen verran raju kokemus, että minulta jäisi näkemättä, vaikka painoni puolesta kyllä pysyisin tukevasti maan kamaralla. On kyllä häikäisevän vihreää ja kaunista!

  • Reply Mika / Lähtöportti 18.11.2015 at 11:05

   Meille sattui ehkä erityisen tuulinen päivä. Irlannista löytyy myös tyynempiä rantoja 🙂

 • Reply Annika | Travelloverblogi 17.11.2015 at 19:13

  Ensimmäinen kuva sai miettimään, kuinka erilainen kauneuskäsitys ihmisillä voikaan olla, mutta kun katsoin kuvia ja luin pidemmälle, aloin ymmärtää. Siellä todella on ollut kaunista!

  • Reply Mika / Lähtöportti 18.11.2015 at 11:09

   Hyvä huomio, olisin tosiaan voinut valita alkuun jotain näyttävämpääkin.

 • Reply Tiia/reisereise 17.11.2015 at 21:20

  Kaunis Irlanti, haluaisin käväistä uudelleen (olen tosin käynyt ”vain” Dublinissa ja Howthissa). Noita jäätelöitä olisi kiva maistaa, kuulostavat mielenkiintoisilta. Mun mielestä aika aurinkoisilta näyttää kuvat, mutta ymmärrän, ettei meren äärellä kovin lämmintä ole, tai siis se tuuli.

  • Reply Mika / Lähtöportti 18.11.2015 at 11:21

   Aurinkoista oli, muttei tosiaan kovin lämmintä. Jotenkin hassua kävellä hienoilla hiekkarannoilla, joille olisi enemmän käyttöä jossain lämpimämmillä leveysasteilla. Murphyn veljekset tekee jätskinsä suurella intohimolla, tuo mainittu merisuolakin kuulemma hankitaan itse merivedestä kuivattamalla. Dublinista voi tosiaan tehdä helposti junaretkiä rantakyliin, esimerkiksi juuri Howthista on hyviä muistoja.

 • Reply Miika ♥ Gia | matkakuume.net 18.11.2015 at 21:21

  Kyllä Irlanti vaan nousee tasaisesti korkeammalle vierailtavien kohteiden listalla. Huikean hienoja maisemia, mutta Irlanti on vaan ollut lyhyillä lomilla jotenkin sivussa, kun katse kohdistuu aina manner-Euroopan suuntaan. Asia vaatii korjausliikkeitä.

  • Reply Mika / Lähtöportti 19.11.2015 at 14:31

   Tiedän hyvin tuon tunteen, sillä mekin suuntaamme melkein aina jonnekin Etelä-Eurooppaan. Välimerellistä ilmastoa ja ruokaa on vaikea vastustaa. Irlanti on kuitenkin tehnyt niin suuren vaikutuksen, että sinne tekee kovasti mieli tämän kolmannen kerran jälkeenkin.

 • Reply Henna /suurin onni 19.11.2015 at 00:33

  Voi noita vihreän sävyjä ja irlantilaisia kyliä! Ihanaa ♥ Tuolla Dinglen niemimaalla en ole käynytkään, mutta ei näytä ollenkaan hullummalta! Irlanti on maa, johon todella mielelläni palaisin takaisin 🙂

  • Reply Mika / Lähtöportti 19.11.2015 at 14:36

   Useimmat Irlannissa käyneet taitavat kaivata sinne takaisin 🙂 Harvassa maassa tuntee itsensä niin hyvin tervetulleeksi kuin Irlannissa.

 • Reply Sini 19.11.2015 at 11:36

  Tuo värikkyys oli kyllä mulle aivan uutta!

  • Reply Mika / Lähtöportti 19.11.2015 at 14:38

   Kyllä Irlannissa väriä riittää. Luontoa uskomattomissa vihreän sävyissä ja taloja kaikissa sateenkaaren väreissä.

 • Reply lena / london and beyond 19.11.2015 at 17:46

  Mua alkoi hymyilyttä tuo kuva Dinglen kaupungista, tuo missä on värikkäitä taloja kadulla. IHANA. Mulla on noita paikkoja ikävä Skotlannista ja joskus mä aina haaveilen asumisesta tuollaisessa kauniissa kylässä. Olin Irlannissa kesän alussa, Dublinissa, ja mä rakastuin niihin ihmisiin. Miten välitöntä porukkaa Lontoon jälkeen! Dublin oli myös ruokansa puolesta täyskymppi. Tekisi mieli palata tuonne Matteon kanssa joku kerta:)

  • Reply Mika / Lähtöportti 20.11.2015 at 09:40

   Irlantilaisten kanssa tulee aina hyvin juttuun. Muistankin nähneeni sun Instagram-kuvia Dublinista ja lukeneeni jotain sun juttuja sieltä. Menkää ihmeessä yhdessä Irlantiin 🙂 Kävin Skotlannissa vuosia sitten, kun yksi kaverini oli siellä vaihdossa. Tykkäsin Skotlannista paljon ja palaisin mielelläni sinnekin, mutta jostain syystä Irlanti on vienyt aina voiton, kun on lähdetty tuohon suuntaan.

 • Reply Sanna I Siveltimellä 19.11.2015 at 23:21

  Vautsi miten värikäs tuo kylä! En olisi ihan ensimmäiseksi osannut sitä Irlantiin sijoittaa. Mutta selvästi en tiedä tarpeeksi maasta 🙂 Kivan näköistä kyllä!

  • Reply Mika / Lähtöportti 20.11.2015 at 09:46

   Irlannissa on paljon värikkäitä kyliä, joista Dingle ja vaikka Kinsale on hyviä esimerkkejä. Myös kotien ovet on tapana maalata eri väreihin. Yksi suosittu selitys tälle on, että löytää pubista palatessa omansa 🙂

 • Reply Heidi / Maailman äärellä 20.11.2015 at 01:12

  Näyttää ihanalta, jopa niin ihanalta, että nappasin talteen Anskulle kommenttiin kirjoittamasi matkasuositukset. Irlanti menee nyt oikeasti harkintaan.

  • Reply Mika / Lähtöportti 20.11.2015 at 10:11

   Mukava kuulla! Kirjoitan tosiaan jossain vaiheessa lisää Irlanti-juttuja. Ilmoittele jos matka näyttää toteutuvan, niin voin lähettää lisää vinkkejä.

 • Reply AnnKat 20.11.2015 at 09:55

  Mielettömiä maisemia ja upeita kuvia. Itsellä on vielä Irlanti kokonaan näkemättä…

  • Reply Mika / Lähtöportti 23.11.2015 at 10:33

   Kiitos! Voisin kuvitella että tykkäisit Irlannista, sulla taitaakin muuten olla suurin osa Euroopan maista käytynä.

 • Reply Jenna / Journey Diary -matkablogi 20.11.2015 at 10:02

  Irlanti olis varmaan sellainen rento ja mukava kohde. Huikeat maisematkin!

  • Reply Mika / Lähtöportti 23.11.2015 at 10:38

   Irlanti on nimenomaan harvinaisen rento maa. Maisemat miellyttävät silmää, vaikkei siellä esimerkiksi mitään valtavan korkeita vuoria ole.

 • Reply Lotta Watia | Unagidon 21.11.2015 at 00:24

  Oh, mä haluun Irlantiin! Upeet kelitkin osunu. Irlannista mulla on sellanen mielikuva, että siellä on varmaan suurimman osan ajasta aika harmaa keli. Täytyy pitää peukut pystyssä, että yhtä upee keli osuis omalle reissulle. 🙂

  • Reply Mika / Lähtöportti 23.11.2015 at 10:43

   Esimerkiksi sun Islanti- ja Madeira-juttujen perusteella voisin kuvitella, että viihtyisit Irlannissa mainiosti. Eräs paikallinen selitti mulle, että sateiden määrää liioitellaan, sillä yleensä sataa vain ehkä kaksi kertaa viikossa. Maanantaista keskiviikkoon ja torstaista sunnuntaihin… 😀

 • Reply meidänmatkassa 21.11.2015 at 20:14

  Sii VAU mitkä maisemat! Irlanti on mun must go-listalla ja tiedän kyllä mihin suuntaan kun sinne lopulta pääsen! Niin kaunista!

  • Reply Mika / Lähtöportti 23.11.2015 at 10:45

   Mukava kuulla että Irlanti houkuttelee noin paljon! Suosittelen lämpimästi.

 • Reply Kohteena maailma 22.11.2015 at 14:47

  Dinglen niemimaa on ollut mietinnässä, kun olen käynyt pelaamassa links-kenttiä ympäri saarta. Vielä siellä en ole käynyt, mutta jonain päivänä se olisi kiva yhdistää golfreissuun. Ring of Kerryn voisi ajella samalla reissulla uudelleen ja ainakin viettää pari päivää Watervillessä. Siellä kun ei ole mitään muuta kuin golfkenttä ja pari pubia, mitä sitä muuta tarvitsisikaan 😀

  • Reply Mika / Lähtöportti 23.11.2015 at 10:53

   Irlanti taitaa tosiaan kuulua golfaajien unelmakohteisiin. Dingle ja Ring of Kerry on melko lailla yhtä hienoja, olen kiertänyt molemmat kahdella matkalla. Charlie Chaplin tykkäsi lomailla Watervillessä, lieneekö viihtynyt paremmin pubissa vai golfkentällä 🙂

   • Reply Kohteena maailma 23.11.2015 at 11:01

    Tuota en tiennytkään Chaplinista – mielenkiintoinen yksityiskohta! Ehkä viihtyi paremmin pubissa, mutta kävellessän sinne saattoi huitoa kiveä kepillään kulkiessaan eteenpäin 😀

 • Reply Laura - Urbaani viidakkoseikkailijatar 22.11.2015 at 16:24

  Brittein saaret ovat kyllä maisemaltaan niin kauniit. Irlannissa en ole ollut, mutta Skotlannissa kyllä. Joku pidempikin reissu noilla seuduilla kiehtoisi, vakka vaellusreissu. Noissa paikallisissa pubeissa on varmasti aivan omanlaisensa tunnelma, mikä olisi hauska kokea vaikka sen vaelluspäivän päätteeksi.

  • Reply Mika / Lähtöportti 23.11.2015 at 11:15

   Irlanti on hieno vaelluskohde. Olen tutkinut reittejä osoitteesta http://www.irishtrails.ie. Omat patikoinnit on toistaiseksi jääneet melko vähiin, mutta jos lähtisin Irlantiin nimenomaan vaellusreissulle, voisin harkita jopa Kerry Wayta (kerryway.com) tai Wicklow Wayta (wicklowway.com) . Ja mikäs sen parempaa, kuin lämminhenkinen pubi-ilta antoisan vaelluspäivän päätteeksi.

 • Reply Tanja 25.11.2015 at 04:39

  Tämä postauksesi upeine kuvineen nostaa omaa Irlanti-kuumettani. Maa on siis vielä käymättömien listallani. Ja tuota tummaa leipää lammasmakkaralla on ihan pakko päästä maistamaan!

  • Reply Mika / Lähtöportti 26.11.2015 at 08:50

   Suosittelen Irlantia lämpimästi! Maan hörpyt ovat hyvinkin kuuluisia, mutta kyllä sieltä myös herkkuja löytyy.

 • Reply Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning 21.1.2020 at 20:21

  Ihana reitti tämäkin! Ja on kyllä tosi kapeita nuo tiet, huh. Pitää ottaa tämä niemenkärki harkintaan samalla kun tuonne suunnalle joka tapauksessa suuntaa kohti Ring of Kerryä.

  • Reply Mika / Lähtöportti 26.1.2020 at 22:16

   Jos aikaa vaan suinkin on, niin kyllä Dinglen niemelle kannattaa yksi kokonainen päivä varata. Maisemat ovat upeita ja myös Dinglen kaupunki on kiva. Tuolla on muutama tavallista kapeampi tienpätkä, mutta rauhallisesti ajellen kyllä pärjää 🙂

  Leave a Reply